Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těhotenství vražedkyně Janákové překvapilo i ministryni: Ve věznici udělala přepadovku!

Autor: DH - 
3. července 2019
20:47

Takřka přepadovou kontrolu ve vazební věznici v Hradci Králové provedla během středy ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Zajímalo ji především, jak zde mohla ještě před rozsudkem otěhotnět vražedkyně Petra Janáková, která je díky nastávajícímu mateřství nyní na svobodě. Za podivným manévrem odsouzené kriminálnice přitom může být údajně tradiční pomůcka vězňů, takzvané „koňování“.

Ministryně spravedlnosti dorazila podle FTV Prima do věznice ve středu okolo půl druhé odpoledne. Tam už ji očekával ředitel Ilja Jurka. Celá jejich schůzka trvala asi hodinu a Benešová se při ní mimo jiné dozvěděla, jak mohla Petra Janáková ve vazbě otěhotnět.

Podle Primy i zaměstnanců věznice za podivným početím pravděpodobně stojí takzvané „koňování“. Co to však znamená? Tímto výrazem vězni označují posílání různých předmětů pomocí lanovky z provázků skrze okna. Tuto metodu ostatně popsali i samotní trestanci v knize, kterou při odchodu z věznice sepisují. Tu Benešová dostala k dispozici.

Indicie, které se k Benešové ve věznici dostaly, jen přispěly k tomu, že se bude muset s největší pravděpodobností změnit legislativa, protože se zdá, že otěhotnět a tím se na čas vyhnout výkonu trestu, není nic extrémně složitého.

„Už tam máme návrh na legislativní změny, který nejspíš budu akceptovat,“ řekla Benešová FTV Prima. „Musíme ještě vyčkat konečného verdiktu GIBSu,“ přiblížila. Podle Benešové je mezi změnami právě i to, že by těhotné ženy automaticky neměly opouštět vězení. To, jak by celý proces fungoval, však není ještě zcela jasné. „Hledáme možnost, jak se o ně postarat v rámci vězení,“ doplnila ministryně spravedlnosti.

Žen, které se z vězení na čas dostaly kvůli těhotenství, ale v minulosti příliš mnoho nebylo. „Můžeme mluvit o jednotkách žen, kterým byl z tohoto důvodu přerušen výkon trestu, každopádně zaznamenáváme tendence, obzvláště u těch odsouzených, které nastupují v uvozovkách z ulice a nikoli z vazby,“ dodala mluvčí Generálního ředitelství vězeňské služby Petra Kučerová.

Petra Janáková na sebe otěhotněním a následným propuštěním z věznice upoutala obrovskou pozornost veřejnosti a médií především proto, že si má odpykat třicetiletý trest odnětí svobody. Ten si vysloužila svojí činností s bývalým partnerem, když měli společně zavraždit jednoho muže, dvakrát se pokusit o zabití dalšího a další dva mordy plánovat. Původně oba dostali doživotí, následně jim však byl trest zmírněn.

Oběť se bojí, že ho Janáková zabije 

Krátce poté, co se veřejnost dozvěděla, že je vražedkyně Janáková znovu na svobodě, promluvil do médií také muž, kterého se žena se svým manželem hned dvakrát pokusila zabít. Vyjádřil dokonce obavy o svůj život. „Tak jako obavy mám. Protože jsem vlastně proti ní i Jaroslavovi Janákovi svědčil u soudu. Máme obavy, co se bude dít, aby nekopala kolem sebe. Aby se nezbavila lidí,“ řekl muž FTV Prima. Toho se měli Janákovi pokusit zabít dvakrát. Ve svém svědectví ale uvedl, že existoval ještě třetí děsivý scénář jeho smrti.

„Tenkrát chtěli udělat ještě jednu věc, že aby mě kamarád vytáhl do lesa pod záminkou, že mu půjdu pomoci se dřevem a že mi Jarda Janák dá zezadu pistolí,“ přiblížil muž. Z propuštění Janákové je tak pochopitelně hodně rozčarovaný. „Jsem akorát z toho naštvanej, že tenhle soudní systém takhle funguje. Že když zabila člověka, tak ji stejně pustili,“ dodal.  

arne100 ( 28. července 2019 13:33 )

Enigma.Ty to máš v té tvé vylízané makovici pěkně vypatlané

bibijana ( 4. července 2019 09:41 )

V těch dokumentech o věznicích vždycky ukazovali, jak to mají kamerama všechno hlídané a jištěné.Baby dají dohromady s chlapama,venkem, přes okna si odsouzení posílají zásilky se spermatem, tak to je opravdu perfektní "ostraha". Tak i v těch rekreačních zařízeních, zvaných věznice, je pěkný bord.el.

ostuda ( 4. července 2019 00:37 )

že by Rath taky otěhotněl? možný je u něj všecko

verka1 ( 3. července 2019 22:01 )

Těhotná je, ale nevíme s kým. Dneska v TV říkali že Rath bude ještě o vánocích doma. Obyčejný člověk by do měsíce už seděl. Kde je spravedlnost.

fido2 ( 3. července 2019 21:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání