Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Propíraný Zeman: Babišovu rošádu nečekal. Co říká na protesty proti Benešové?

Autor: simao - 
9. května 2019
08:20

O nové ministryni Marii Benešové, spolupráci s jejím předchůdcem Janem Kněžínkem (oba za ANO), vládní rošádě, se kterou přišly i mohutné protesty v ulicích, ale i spekulacích, že by se změnami v čele ministerstva mohl přijít o křeslo, promluvil v rozhovoru pro Právo nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. A reagoval i na případ Čapího hnízda, který je nadále spojený s osobou premiéra Andreje Babiše (ANO). Rozhodnutí čeká do tří, maximálně čtyř měsíců.

Po výměně ministrů v čele spravedlnosti došlo na rozsáhlé protesty, kdy lidé vyrazili do ulic s hesly proti Marii Benešové a vyzývají ji k demisi. „Je na současné exekutivě, aby dokázala, že to, co se při těch demonstracích říkalo a říká o obavách o nezávislosti justice, že jsou to obavy liché (...) Zřejmě jsou ve veřejnosti nějaké obavy o osud justice a že zřejmě jsou ve veřejnosti obavy z toho, aby justice zůstala nezávislá. A nejlepší způsob, jak je rozptýlit, je chovat se tak, že ta justice nezávislá zůstane,“ uvedl v rozhovoru pro Právo nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Obavy z vyhazovu nemá

Právě jeho měla dle spekulací výměna připravit o křeslo. „Obavy jsem neměl s žádným ministrem. Řeknu vám to rovnou: Ať je to, jak chce, tu funkci beru spíše jako službu. A jestli potom nebude zájem o to, abych byl dál nejvyšším státním zástupcem, tak je to věc, u které člověku nezbude než ji respektovat,“ říká Zeman.

Nezávislost žalobců chce prý bránit do „roztrhání těla“. Důvěru veřejnosti ve státní zastupitelství považuje za zásadní. „My nic jiného nemáme,“ podotýká.

Spolupráci s exministrem Janem Kněžínkem si pochvaluje, byla prý velice korektní a u Kněžínka bylo dobře vidět, že se celý život pohybuje v oblasti legislativy. Kněžínkův konec Zeman nečekal.

Čapí hnízdo? Odhadem do tří, čtyř měsíců

Rošádu, ke které sáhl premiér Andrej Babiš (ANO), tak navzdory přibývajícím spekulacím označil za překvapivý krok. „Pro mě to bylo také překvapivé rozhodnutí pana ministra. Nicméně je to jeho rozhodnutí, takže nezbývá než to akceptovat. A je na premiérovi, jakého ministra si tam dosadí,“ podotýká Zeman.

S Kněžínkem prý mluvil jen několik dní před rezignací a ani náznakem nic takového nezmínil. O kauze Čapí hnízdo Zeman míní: „Osobně se domnívám, že by to rozhodnutí mělo padnout někde v období tří, maximálně čtyř měsíců, ale je to jen můj odhad na základě vlastní zkušenosti.“

Změně systému se nebrání

O Marii Benešové Zeman Právu řekl: „Bezesporu je to člověk, který je zkušený z funkce nejvyšší státní zástupkyně i z funkce ministryně spravedlnosti (...) S ministryní Benešovou se známe dlouhá léta a je to takový vztah velice věcně kolegiální.“ Neměl negativní zkušenosti z jejího předchozího ministerského působení. A věří, že to tak i zůstane.

Benešovou, která zvažuje osekání čtyřstupňového systému soudů a státních zastupitelství v Česku, chce Zeman seznámit s kondicí státního zastupitelství. 

Právě Benešová totiž Lidovým novinám řekla, že její předběžná úvaha je následující: „Kdybychom přistoupili na třístupňovou soustavu, tak by vrchní státní zastupitelství šla ze hry. Muselo by to být jednotné a s tím by se zrušily i vrchní soudy. Nemůžete mít někde vrchní státní zastupitelství a nemít soudy. Nejde to ani obráceně.“ Vyvolalo to širokou vlnu reakcí.

Samotné reorganizaci se přitom Zeman nebrání. Ale až po obsáhlé debatě. „Souhlasím s tím, že čtyři úrovně justičního systému, jaké máme tady, tedy okres, kraj, vrchní a nejvyšší, je pro takovou zemi, jakou jsme my, celkem luxus, nemáme federaci. Ale myslím si, že je potřeba o nějaké budoucí finální podobě diskutovat,“ dodal Zeman.

marmat ( 9. května 2019 19:19 )

Nečekal NIC ani mazaný Kalda...."Malinko" si ukák a tvrdí , že NE/organizuje náměs­tí..­..Or­gani­záto­ři MILION CHVILEK tudíž LŽOU ??? Sponzory jmenují jasně....Tyto pondělky se popraly Mirďovi v hlavě.Benešovou uznával a teď jí má PŘEDEM veřejně podezřívat z ohromných podvodů a manipulací kvůli virt.50 mil.!!!

beztedoprdele ( 9. května 2019 13:16 )

Trochu úcty k hlavě státu by neškodilo.

petr12 ( 9. května 2019 10:46 )

padouch!! klid ti co umí,­nekra­dou,ne­podrá­žejí,­neuda­váji,­nejsou křivé špíny politiky opozice,senátu,se dočkají pravdy jen když zase zvítězí Babiš a bude prezident Zeman!!

petr12 ( 9. května 2019 10:41 )

zadnice! Zeman se vždy vyjadřuje s přeh­ledem­,umem­,chy­tros­tí!! jen kanál­,špí­na,hu­mus,saj­rajt ulice,náměstí mu nerozumí už jste viděl obecný pitom­ce,ho­vada,­pitom­ce,nev­zdělan­ce,zlo­děje,­křivá­ky,fe­táky,­udava­če aby porozuměli chytrému prezidentovi!!Proto také se pitomci ovce,­netáh­la,nev­zdělan­ci,za­ostal­ci ovce dobře organizuji kmotry­,zlo­ději,­poli­tickou opozici k protestem žumpy a hoven!

jentakjenkobliha ( 9. května 2019 10:07 )

prdouch236: Ty starý pedofilní uráku , přečti si někdy co napíšeš. Běž raději prznit vnoučata do skleníku ,nebo na vinohrad.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa