Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Češi, bojte se Trumpa.“ Držitel prestižní Pulitzerovy ceny šokuje svou vizí

Autor: bud - 
12. listopadu 2016
20:38

Češi by se po zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA měli obávat Ruska. Tvrdí to alespoň americký novinář a držitel prestižní Pulitzerovy ceny Stephen Doig. Významné spojení mezi Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem je podle něj podezřelé a nelze dobře odhadovat, co se bude dít. Doig to uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Kdybych byl Čech, obával bych se toho. My to máme k Rusku přes oceán a můžeme si namlouvat, že jsme přáteli, ale vy jste v první linii. Máte s Ruskem velice špatné zkušenosti z historie, váš stát se desetiletí choval podle pokynů z Kremlu,“ řekl v rozhovoru Stephen Doig.

Podle něj je situace ve světě nestabilní a zvolení Trumpa prezidentem USA přináší do všeho zcela nový rozměr, který může v zahraničí politice přinést nečekané kroky. „Je to paradoxní, republikánská strana dlouhá léta bojovala proti komunismu v Sovětském svazu a teď jsou s Ruskem spojováni. Jsem hodně zvědavý, jak se s tím popasují,“ uvedl Doig.

Nové situace by se mohlo obávat také Estonsko, které je součástí Evropské unie. Ministrem zahraničí v Trumpově vládě by se totiž mohl stát republikán Newt Gingrich, který dříve prohlásil, že by kvůli němu do války nešel. Dokonce ho označil za stát na předměstí Petrohradu.

Vše o volbách v USA najdete zde:

luder ( 13. listopadu 2016 03:02 )

Jo, hrozně se Trumpa bojím, že si nestačím ani zavčas několikrát denně vyměnit pempersky; a celá se klepu jako nerv!

luder ( 13. listopadu 2016 02:58 )

Kdo káže morálku z pražské kavárny? Třeba tito: J. Šiklová - komunistka, přezdívaná v 50. a60. letech na vysokých školách "Rudá fena" za napomáhání s vyhazováním studentů pro jejich původ. Ta, která v roce 1968 přemlouvala jiné komunisty, aby na protest okupace nevystupovali z KSČ. Zdeněk Svěrák - komunista, co podsepsal antichartu. Petr Pithart - komunista, Petr Uhl - komunista, Dienstbier st. - komunista, co byl služebně v 60. letech v New Yorku, takže StB, Štětina - komunista, stbák, mediální komunistická ikona..., nelze tu donekonečna vypisovat komunisty z pražské kavárny. Ale jsou to ti, co jediní ví, co je správné, kdo je dobrý a kdo ne, o morálce dokáží mluvit donekonečna. Dnes nás varují před prezidentem Trumpem, protože "je sprostý, nemorální, primitivní (řekl Schwarzenberg), politicky nepředvídatelný, nekorektní...".

e.44 ( 13. listopadu 2016 01:08 )

Tady si dali debilové sraz? To jako kdo neleze rudejm do pérdele a netouží být vazalem rusáků a tinťongů je sluníčkář? Jdi se léčit, magore.

e.44 ( 13. listopadu 2016 01:04 )

Dumik, ty jseš většina? Ne, ty jseš blb Normální lidi, a díky bohu, začíná jich být skutečně většina, mají amíky u pérdele ale z rusáků mají oprávněný strach. Putin je megalomanskej magor toužící po návratu SSSR v plné velikosti a síle, i když pod jiným názvem a máme ho zatraceně blízko.

Lena2006 ( 12. listopadu 2016 22:05 )

Prosím autora článku o překlad první věty do srozumitelné podoby:"Češi by se po zvolení Donalda Trumpem měli obývat Ruska." Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/430521/cesi-bojte-se-trumpa-drzitel-prestizni-pulitzerovy-cen y-sokuje-svou-vizi.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy Nevím, jakého Donalda zvolili Trampem, ani proč bych se měla obývat Ruskem :/

Zobrazit celou diskusi