Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Soud rozhodl v kauze lihové mafie: Šéf gangu Březina jde na 13 let do vězení

Autor: ČTK - 
22. prosince 2015
09:37

Šéf lihové mafie Radek Březina půjde za rozsáhlé obchody s lihem na 13 let do vězení. Olomoucký soud dnes také rozhodl o propadnutí jeho majetku, včetně vystavených směnek. Jeho bratr Tomáš, který byl jeho nejbližším spolupracovníkem, si odpyká čtyři roky. Také on přišel o majetek. Žalobce mu jako jedinému přisoudil status spolupracujícího, neboť pomohl zásadně odkrýt trestnou činnost skupiny, která připravila stát o 6,39 miliardy na daních.

Další blízký spolupracovník šéfa mafie Lubomír Kaláč, který začal činnost skupiny odkrývat jako první, dostal devět let a dva měsíce, propadnul mu rovněž majetek. Je to o tři roky více, než požadoval žalobce. Ostatní čtyři muže v organizované zločinecké skupině soud potrestal v rozmezí od šesti do 12 let. Nejvyšší trest z nich dostal jednatel Morávia-Chem Radek Menšík.

Zdrojem tohoto lihu byla právě Březinova společnost Morávia-Chem, kterou na jeho pokyn řídil Menšík. Zločinecká skupina měla podle rozsudku rozdělené úkoly. Někteří muži líh naváželi, někteří konvoj kontrolovali a zabezpečovali před zásahem celníků. "Obžalovaní při tom používali speciálně upravené mobilní telefony a při skladování lihu používali důmyslné skrýše," uvedl soudce. Po prozrazení skrýše v Olomouci se pokusili obžalovaní lihu zbavit, část vytekla do kanalizace.

Podle rozsudku Radek Březina se svým bratrem a dalšími pěti muži v organizované zločinecké skupině připravili stát na daních při obchodech s nelegálním lihem o 6,39 miliardy korun. Soud je potrestal za účast na organizované zločinecké skupině a za zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby. Osmý obžalovaný Tomáš Pantlík, který se před soudem zodpovídal kvůli nelegálnímu skladu lihu v Olomouci, se podle soudu dopustil nadržování ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Jako jediný vyvázl s tříletým podmíněným trestem.

Škoda vyčíslena soudcem je o něco menší než popsala obžaloba. Nezahrnuje totiž škodu za jednání obžalovaných v letech 1998 až 2001, soud stíhání za toto období dnes zastavil.

salto ( 22. prosince 2015 11:13 )

Typický produkt pravdy a lásky

verka1 ( 22. prosince 2015 10:48 )

kolik nevinných lidí kvůli ním zemřelo a oni dostanou směšné tresty! kolik miliard za to vydělali? jak vysoké odškodnění dostanou lidí, kterým poškodili zdraví a nebo rodiny kde na otravu někdo zemřel? v tomto případu jsou namočení policisté a tak se nedivím jaké tresty padly. toto je výsměch, soudce by se měl nad sebou zamyslet, fuj!

moiaza ( 22. prosince 2015 10:02 )

Výše trestu pro lihového bosse Březiny je výsměchem soudcovské mafie všem slušným lidem v ČR! Řidič, který arogantně ohrozil osádku vozu, dostal nedávno okolo 16 let(nevím už přesně) za pokus o vraždu. Tento gauner má na svědomí okolo 60 lidí a to vědomě. Způsobil miliardové škody na daních. A dostane 13 let. Po polovině ho pustí. Něco má za sebou, to znamená, že do 5 let může být na svobodě. Je mi k blití z toho, jak mafie v našem Havlistánu řádí beztrestně jako černá ruka!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání