Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Luxusní parník z Československa v plné rychlosti narazil do mostní konstrukce: Dosud nevyřešenou nehodu nepřežilo 176 lidí

Autor: rix - 
5. června 2022
05:00

Obrovská tragédie se odehrála 5. června 1983 v tehdy sovětském Uljanovsku na řece Volze. Luxusní výletní parník Alexandr Suvorov s více než třemi sty lidmi na palubě narazil v plné rychlosti do železničního mostu. Náraz doslova smetl vrchní patro lodi, ve kterém se zrovna pohybovala většina cestujících. Zahynout jich mělo více než 176. Přesný počet obětí ale tehdy sovětské úřady nezveřejnily a příčinu tragédie neobjasnily.

Ani chvíli přes osudnou srážkou se nezdálo, že by mělo dojít k dramatu. Cestující si užívali romantickou plavbu a na horní palubě majestátní lodi pozdě v noci sledovali film. Hlavní důstojník Vladimir Mitenkov a kormidelník Uvarov ovládali loď z kormidelny, která byla také na horní palubě. Kapitán Vladimir Kleymenov mezitím odpočíval ve své kajutě. 

Video  Gilotina na sovětském parníku Suvorov. Mrtvá těla bez končetin a řeka zbarvená krví.  - Videohub
Video se připravuje ...

To, co se stalo o pár minut později v teplém letním dni, nikdo nečekal. Loď, která byla vyrobená v Československu, měla v klidu proplout pod železničním mostem. To se ale nestalo. Vzhledem ke špatné navigaci parník naboural do mostní konstrukce. Posádka omylem zamířila mezi jiné pilíře mostu, kam se loď nevešla.

Situace byla o to tragičtější, že většina cestujících byla v horním patře lodi, kterou prudký náraz zcela smetl. Po železničním mostu navíc zrovna projížděl nákladní vlak. Jeho vozy plné uhlí napadaly přímo na poškozenou loď. Jak uvedl deník The Washington Post, jednalo se o nejhorší hlášenou říční katastrofu v zemi za několik desetiletí. Sovětské úřady při oznamování tragédie neuvedly přesný počet obětí ani nezveřejnily příčinu strašného neštěstí. 

Bezprostředně po katastrofě kolovaly mezi obyvatelstvem různé verze, jak vlastně ke katastrofě došlo. Lidé často zmiňovali, že posádka parníku byla opilá. Po nehodě kapitána Kleymenova záchranáři vylovili u paty mostu. Byl v plavkách a rozrušený. Protože nehodě nezabránil a nevydal řádný příkaz, byl odsouzen k deseti letům vězení, ale o šest let později byl propuštěn.

stařec ( 5. června 2022 13:42 )

článek jak noha!! Kde je na lodi kormidelna??a co to je??!! A opravdu to byl parník??,myslím,že motory poháněné mazutem nejsou na páru??!!

provokaterka ( 5. června 2022 10:24 )

Tehdy se stavěli krásně lodě,dnes supermarkety a cyklostezky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání