Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Asijské dovolenkové ráje ustupují od restrikcí a otevírají dveře turistům. Až na Čínu

Autor: Darina Jíchová - 
16. října 2022
10:09

Pandemie covidu-19 a s ní spojené lockdowny byly - a jsou - strašákem všech cestovatelů. Hlavně těch, které nevábí tuzemské krásy, ale touží poznávat cizí kraje. Letos naštěstí už většina restrikcí odpadla, nejdéle se držely zřejmě v Asii. Tamní státy si diktovaly spoustu podmínek, než turistům umožnily vstup. Nyní se ale také otevírají světu a vrací do předpandemického stavu. Až na Čínu, uvedla stanice CNN.

Asijské státy mezi posledními otevírají hranice a ruší povinnost karantény pro přijíždějící i další restrikce spojené s covidem, to neplatí pro Čínu. Turismus poslední téměř tři roky trpěl, což se znatelně podepsalo na ekonomice asijských zemí, tomu by teď měl být konec. Země jsou připraveny vrátit se do normálu. Není to úleva jen pro turisty, ale také pro místní obyvatele, řadu z nich pandemie oddělila od rodin či připravila o práci, kterou vykonávali v zahraničí.

Zavřená Čína

To se nedá říct o Číně, která se stále drží své strategie nulového výskytu covidu, drakonických restrikcí a povinných lockdownů a karantén při zachycení nových klastrů. I přes frustraci veřejnosti se nezdá, že by čínská vláda plánovala nějakou změnu. Byl to právě čínský Wu-chan, kde byly zaznamenány první případy covidu a odkud se nákaza rozšířila do celého světa. Číňané doufali, že by uvolnění mohlo přijít s kongresem vládnoucí komunistické strany, ale to se prý nestane.

„V době, jako je tato, si musíme uvědomit, že strategie nulového výskytu covidu je udržitelná a musíme ji zachovat,“ vzkázala v komentáři vláda, podle které má navíc postup minimální dopad na ekonomiku země a udržuje úmrtnost na nízkém stupni. „Nemůžeme riskovat uvolnění restrikcí,“ zaznělo od vlády. Stále se tak objevují záběry toho, jak ozbrojení policisté stojí například u letišť a dohlížejí na dodržování karantén.

Asie se otevírá

Postoj Číny do jisté míry ovlivňuje i východoasijské státy, které byly v uvolňování restrikcí asi nejpomalejší. I zde se uplatňovala strategie nulového výskytu, pokračovala i po celý rok 2021, kdy už byly k dispozici vakcíny proti covidu. V Hongkongu platila snad nejpřísnější karanténa, ta konečně skončila letos v září, rozhodnutí místní vlády bujaře oslavovali místní - nadšení cestovatelé, podnikatelé i ministerský resort cestovního ruchu.

V září se ještě více rozvolnila opatření na Tchaj-wanu, obnovil se bezvízový vstup pro cestovatele ze Spojených států a Evropské unie. Rozhodnutí přišlo po červnovém zkrácení karantény pro přijíždějící ze sedmi na tři dny.

Uvolnění ohlásilo také Japonsko, což je jedna z nejpopulárnějších turistických destinací. Hranice se otevřely v červnu, vláda ale požadovala „organizovaný příjezd turistických skupin“. To se mezi cestovateli úplně neuchytilo a Japonsko v září rozpustilo limity omezující počet turistů vpuštěných do země. Výsledek byl očividný a do země zamířily davy turistů, nejvíce jich bylo z Jižní Koreje, Španělska, Německa či Velké Británie.

Do Jižní Koreje se turisté vrátili už v červnu, kdy byly odvolány všechny restrikce pro mezinárodní cestovatele. Statistiky ukazují, že od té doby do země míří statisíce lidí, uvedl jihokorejský statistický úřad.

Thajsko jako vzor

Oproti svým východním sousedům státy jihovýchodní Asie své hranice otevíraly mnohem dříve, protože jejich přežití v podstatě závisí na turismu. Turisty tak vítaly už loni. Vietnam návrat k normálu začal loni v listopadu, kdy do určených oblastí směli očkovaní turisté, letos v březnu se otevřel úplně, to bylo dokonce o tři měsíce dříve, než plánovala vláda. V roce 2019 tvořil turismus 12 procent HDP země, sem by se úřady chtěly zase vrátit. Za posledních devět měsíců zemi navštívilo 1,87 milionu cizinců, to je 16krát více než ve stejném období v roce 2021.

„Všechny ukazatelé naznačují, že turistický sektor se jako zázrakem obnovil,“ komentoval Nguyen Trung Khanh, šéf Úřadu pro cestovní ruch Vietnamu (VNAT).

Thajsko přijímalo plně očkované turisty od minulého listopadu, jejich turistický program krátce narušilo rozšíření varianty omikron, ale počátkem tohoto roku jej obnovili a pokračoval až do úplného rozvolnění opatření. Jen v září například země zaznamenala příjezd více než milionu turistů, a tak doufají, že se jim podaří překročit hranici 10 milionu návštěvníků. V porovnání s dobou před pandemií je to ale málo, v roce 2019 do Thajska zavítalo téměř 40 milionů lidí.

Thajsko se neobává ani energetické a ekonomické krize, která nyní svírá svět. „Během zimy budou chtít Evropané utéct před chladem do Thajska,“ nechal se slyšet thajský ministr financí Arkhom Termpittayapaisith.

Strategie nulového výskytu na věky

Situace v Thajsku je obrovským kontrastem k čínskému nastavení, kde jsou lidé připraveni na lockdown - ten může být vyhlášen každou chvíli. Jen minulý týden všech 22 milionů obyvatel oblasti Sin-ťiang nesmělo za hranice regionu kvůli výskytu covidu. Pár týdnů předtím byli rovněž v lockdownu. Nejvíce trpí turistické destinace, jakými jsou například Pching-jao, Čang-ťia-ťie a Jün-nan. Kvůli blížící se komunistické konferenci navíc platí zvýšená ostražitost. Úřady zpřísnily už tak přísné restrikce.

Vypadá to, že strategie nulového výskytu v Číně zůstane, některé regionální vlády hledají až 500 nových covidových pracovníků a nabízejí jim smlouvy na dva roky. Svědčí o tom inzerát sdílený na čínské sociální platformě WeChat. Ve státním tisku se objevují pravidelně články a sdělení bránící vládní nařízení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa