Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dovolenkové ráje postrádají ruské turisty. Kvůli covidu už přišly o zákazníky z Číny

Autor: ČTK - 
19. dubna 2022
18:59

Letovisko Nha Trang na východním pobřeží Vietnamu je často na cestovatelských blozích označováno jako „Little Russia“, tedy malé Rusko, jako pocta Rusům, kteří jezdí do zdejších luxusních hotelů s výhledem na teplé moře a utrácejí ve velkém za vodku a boršč. Ještě před několika týdny měli zaměstnanci malebného resortu MerPerle Hon Tam plno práce a připravovali se na přivítání dalších Rusů, když v posledních dvou letech kvůli pandemickým omezením zůstalo středisko prakticky bez zahraničních turistů. Pak ale přišla válka.

Byla to strašná rána, řekl agentuře Bloomberg manažer resortu Tran Bao Doan. MerPerle Hon Tam investoval téměř jednu miliardu dongů (jeden milion Kč) do modernizace zařízení a rozšíření nabídky restaurace.

Válka na Ukrajině však přerušila lety a země zavedly sankce, kvůli nimž jsou platební karty vydané v Rusku v zahraničí nepoužitelné. Mnoho Rusů tak zrušilo své cesty.

„To je něco, co žádný manažer v cestovním ruchu nemůže předpokládat,“ řekl Tran Bao Doan, který odhaduje, že před pandemií tvořili Rusové téměř polovinu návštěvníků resortu. „Takový pokles příjmů ovlivňuje naši schopnost platit zaměstnancům a za údržbu.“

Potíže MerPerle Hon Tam se opakují ve všech místech oblíbených ruskými turisty, od Thajska přes Maledivy až po Kubu. Pro mnohé to znamená dvojí ránu. Resorty, hotely, bary a restaurace totiž trápí také pokles počtu čínských turistů, kteří jsou prakticky uzavření doma kvůli nulové toleranci země k nemoci covid-19. Nyní ruská invaze na Ukrajinu zničila veškeré naděje na oživení v nejbližší době.

Rusové byli stálí zákazníci

Většina světa mimo Čínu se začala sžívat s virem a Rusové se rychle stávali opět běžnými hosty na sluncem zalitých plážích od Malediv po Varadero na severu Kuby. Rusové běžně patří mezi turisty, kteří nejvíce utrácejí, a po dvou hubených letech se uvolnili, zůstali zde celé týdny a neodmítali utrácet za takové nabídky, jako jsou soukromé večeře na pláži a prohlídky místních kulturních památek.

V roce 2019 navštívilo Thajsko 1,5 milionu turistů z Ruska a utratili zde 3,3 miliardy USD (74,1 miliardy Kč). Rusové tak byli podle příjmů třetí největší skupinou turistů. Mnoho ruských turistů míří na thajský ostrov Phuket.

V okolí některých měst na západním pobřeží tohoto ostrova jsou běžné i nápisy v ruštině a Rusové se sem sjíždějí hlavně od listopadu do března, aby unikli zimě. Thajsko se teprve nedávno znovu otevřelo turistům a v únoru tvořili Rusové největší skupinu zahraničních návštěvníků. Nyní, jak válka pokračuje, bude ale zřejmě obtížné udržet vysoký počet příjezdů ruských turistů.

Společnost Laguna Resorts & Hotels, která provozuje na Phuketu řetězec luxusních vil a ubytování, musela již kvůli pandemii snížit ceny a propustit zaměstnance, uvádí generální ředitel Ravi Chandran. „Jsme znepokojeni, je to velká neznámá. Musíme pracovat s předpokladem, že se Rusové nevrátí, a mít záložní plán,“ dodává.

Nejistota způsobila, že místní turistické společnosti si lámou hlavu tím, jak se jim bude dařit bez jedné z nejdůležitějších skupin turistů. „Někteří si myslí, že Rusové se nikdy nevrátí a Číňané nepřijedou,“ dodává výkonný ředitel konzultační společnosti C9 Hotelworks Bill Barnett. „Ocitli jsme se ve vzduchoprázdnu.“

Utráceli i na Kubě

Kromě Asie se ruští turisté stali životně důležitými také pro kubánský cestovní ruch. Podle kubánského statistického úřadu měli loni na celkovém počtu turistů v zemi podíl 41 procent. V předchozích letech přitom mezi zahraničními návštěvníky dominovali Kanaďané.

Na plážích letoviska Varadero je jasně patrná absence ruských návštěvníků. Podle Diany Martinové z hotelu Sol Palmers tvořili koncem února Rusové třetinu z 900 hostů. „Rusové zde byli oblíbení, protože vždy přivezli léky, čokoládu a dárky pro personál,“ uvedla.

Pro Maledivy bylo loni Rusko druhým největším zdrojem příjmů z turistiky. Dopady současné situace na ekonomiku již řešilo i tamní ministerstvo cestovního ruchu s ministerstvem financí a dalšími zúčastněnými stranami.

Srí Lanka, kterou nyní zmítá ekonomická krize a snaží se odvrátit platební neschopnost, letos přivítala jen asi třetinu turistů z Ruska, Běloruska, Polska a Ukrajiny.

Dalšími oblíbenými místy ruských turistů byly podle analytické společnosti ForwardKeys Turecko, Řecko, Španělsko a Spojené arabské emiráty. Podle Evropské komise pro cestovní ruch by ze současné situace mohl těžit ruský domácí cestovní ruch, bude však záležet i na dopadu sankcí na místní ekonomiku.

17:06
28. 3. 2024

Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval a z moře jej vyzdvihli záchranáři, uvedla dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na místního gubernátora. Do moře spadla ruská stíhačka Su-35, uvedla rozhlasová stanice Radio Svoboda na svém ruskojazyčném webu a dodala, že incident natočili očití svědci. Letoun při pádu do moře hořel.

16:45
28. 3. 2024

Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za „nesmysl“. Spojené státy opakovaně ruské bezpečnostní služby varovaly před teroristickou hrozbou a koncerty uváděly jako možné cíle, cituje Kirbyho agentura Reuters.

16:31
28. 3. 2024

Deník Corriere della Sera s odkazem na své zdroje v Praze tvrdí, že ČR podepsala smlouvy na dodávky munice Ukrajině. Začít prý mají v dubnu.

Kompletní online

Video  Ukrajinu čeká mohutný útok. Fiala o válce: Je to tragédie! A Vystrčil v Kyjevě.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa