Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Covid loni zabil víc Čechů než srdeční choroby! Zemřelo nejvíc lidí od 2. světové války

Aktualizováno -
29. června 2022
12:05
Autor: ČTK - 
29. června 2022
10:31

Covid-19 byl v roce 2021 nejčastější příčinou úmrtí, podlehlo mu 18 procent loni zemřelých, téměř 25 500 lidí. V předchozích letech byla první ischemická choroba srdeční. Celkově zemřelo loni 139 981, což bylo nejvíc od konce druhé světové války. Data o příčinách úmrtí dnes na tiskové konferenci prezentoval Český statistický úřad (ČSÚ).

V roce 2020, kdy epidemie koronaviru v ČR začala, přibylo podle ředitele ČSÚ Marka Rojíčka 15 procent zemřelých proti předchozímu roku. Loni se počet zemřelých zvýšil meziročně ještě o dalších osm procent.

„Základní příčinou smrti byl covid-19 určen u 14 700 zemřelých mužů a u 10 800 zemřelých žen. Z hlediska věku byl nejčastější příčinou smrti v širokém rozpětí od 40 do 84 let,“ uvedla vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová. Podle Rojíčka je to změna proti roku 2020, kdy na covid-19 umírali zejména zranitelnější vyšší věkové skupiny.

Naprostá většina lidí, u kterých byl covid-19 příčnou úmrtí, zemřela v nemocnicích. V roce 2020 jich bylo 89 procent, loni 92 procent. Naopak výrazně se snížil ze sedmi na dvě procenta podíl lidí, kteří zemřeli na covid-19 v sociálním zařízení. „Určitě to můžeme přiřadit důslednějším režimovým opatřením a proočkovanosti klientů a zaměstnanců,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Právě očkování podle něj způsobilo, že takzvaných nadúmrtí nebylo loni ještě víc. Seniorů nad 65 let je očkováno dvěma dávkami přes 90 procent. V době nejvyššího vzedmutí covidové vlny loni v listopadu podle něj očkování chránilo proti úmrtí u 86 procent osob nad 65 let lidi se dvěma dávkami a u téměř 99 procent s posilující dávkou. „Drtivá většina úmrtí se týkala osob, které byly neočkovány nebo měly nedokončené očkování. Naopak posilující dávka výrazně stáhla riziko dolů,“ dodal. Časem se ale snižuje ochrana vakcín proti nákaze.

Nejčastější příčinou úmrtí byl covid u lidí už od 40 let věku. Častěji umírali na covid-19 lidé ve věku 60 až 79 let, kdy byl příčinou úmrtí u více než pětiny. Ale i u mladých ve věku 25 až 29 let tvořil sedm procent úmrtí, byť absolutně se jednalo asi o 20 případů.

Příčiny úmrtí statistici analyzují podle listu o prohlídce zemřelého, které vyplňují lékaři. Do něj zapisují jak chorobu, která podle nich smrt způsobila, i nemoci, které k úmrtí podle jejich soudu přispěly. „Hypertenze přímo souvisela či ke smrti přispívala ve čtvrtině úmrtí na covid-19, diabetes téměř v pětině případů a ischemická choroba srdeční u 15 procent,“ uvedli statistici v prezentaci.

Druhou nejčastější příčinou úmrtí byla ischemická choroba srdeční (13 procent), třetí cévní onemocnění mozku (pět procent). Jejich podíl v covidových letech se snížil, naopak více je příčin souvisejících s onemocněními jater.

Nemoci srdce a rakovina patří podle statistiků mezi nejčastější příčiny úmrtí od doby, kdy se podařilo díky očkování vymýtit smrtelná infekční onemocnění. Dušek očekává, že snížení jejich podílu, které bylo na úkor covidu, nebude dlouho trvat.

„Během covidových let velmi výrazně propadla návštěvnost preventivních prohlídek a v řadě regionů určitě došlo ke snížení dostupnosti péče. Už teď začínají lékaři pozorovat nárůst pacientů ve významně horším stavu nebo s onemocněními v pokročilejším stadiu,“ dodal.

Video  Jaké jsou nové varianty covidu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lucie13 ( 30. června 2022 23:29 )

Očkovat se dobrovolně můžete kdykoliv, už snad ani neexistuje minimální počet dní mezi jednotlivými dávkami. Ale informovat o vhodnosti vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu by Vás měl Váš ošetřující lékař.

lucie13 ( 30. června 2022 23:24 )

Máte naprostou pravdu, kdyby s nemocnými nebylo zacházeno jako s kusem h.o.v._.a, ale byli včas vyšetřeni a hned adekvátně stavu léčeni, stejně jako ve všech letech dříve lidé s chřipkou, tak by jich tolik (i strachy) nezemřelo.
Pokud vím, průměrný mrtvý měl 80 let a přes 95% mrtvých bylo ve skupině 65+. V článku do toho s vysokými procenty tahají i 40 leté, přitom je jasné, že ve skupině 0-40 let v absolutních číslech zemře minimum lidí, když je průměrný věk dožití u mužů ca. 76 a u žen 82 let.
Ta pandemie covidu je už opravdu trapná, byl to kšeft pro vybrané skupiny a pharma lobby. Smrtelné to bylo pro staré a rizikové osoby.
Múj otec měl vážný zápal plic a začaly mu kolabovat orgány, na štěstí se z toho dostal, kdyby byl k tomu i covid pozitivní, tak by v té statistice skončil taky.

e.lesanova ( 29. června 2022 17:21 )

Házení čísly, které jsou vesměs vycucané z prst­u...ne­dostup­nost zdr.péče, mylné informace, abnormální stres, izolovanost. důsledky šatně vedené léčby, následky po očkování...do čísel se zamíchalo takřka vše...i autohavárie, kdy se namátkově udělal test na covid...Hlavně to byl obrovský kšeft + podvod, korupce, úplatky, provize, kdo na tuto notu slyšel Vyděsit lidi k smrti a pak vydělávat

Kasandra ( 29. června 2022 13:40 )

"Chytte zlodeje!" Vola zlodej. --- Kdo ma vic nez 2 bunky v mozku, chape......

doktormediciny ( 29. června 2022 13:35 )

V ra inforomovanosti obyvateklstva by se k clanku mohlo/ s n a d/ dodat, jak budde dale organisovano ockovani u lidi, kteri jiz 3 y ockovani byli.Bylo sdeleno, ze jsou dalsi dver vartianty, proti nim snad chrani treti davka oskovani jen castecne...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa