Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nerovnosti mezi domácnostmi se snižují. Ekonom: Boháči ale během covidu ještě zbohatli

Autor: amb, ČTK - 
3. února 2022
18:54

Nerovnosti mezi nejbohatšími a nejchudšími se před pandemií koronaviru mezi lety 2015-2019 snížily, důvodem bylo přerozdělování. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl Český statistický úřad, který chce letos zveřejnit ještě data za rok 2020. Obecně se ale majetkové i příjmové nerovnosti od pádu komunismu ve společnosti zvyšují, jak uvedl pro Blesk Zprávy ekonom Štěpán Křeček. „Přerozdělování je nutné, přestože to budí nevoli,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Průměrné částky na nejbohatšího a nejchudšího člověka ve zkoumaných letech klesly na dvojnásobnek oproti předchozímu sedminásobku, pomohlo přerozdělování. „Čistý upravený disponibilní důchod, tedy příjem na osobu byl v průměru pouze dvakrát vyšší," řekla Zuzana Ptáčková z odboru národních účtů ČSÚ.

Podle ředitele odboru národních účtů ČSÚ Vladimíra Kermieta získaly v průměru 70 % příjmů v ekonomice během let 2015 bohaté domácnosti. „Bohatým lidem bohatství dále narostlo během pandemie,“ uvedl Křeček. Díky přerozdělování a sociální politice se ale zvedly také částky domácností s nižšími příjmy. Domácnosti se středními příjmy kvůli tomu naopak přišly o tři procenta původních příjmů, zatímco bohaté domácnosti po zdanění a odvodech odečetly v průměru o 30 procent.

„Přerozdělování může brát mnoho lidí jako něco nespravedlivého, když bereme peníze lidem, kteří je vydělali a dále je dáváme třeba i lidem, kteří se nesnaží. Může to budit kontroverze i odpor velké části společnosti, ale na druhou stranu musíme do určité míry přerozdělovat, abychom největší nerovnosti překlenuli. Kdyby se výrazně rozevíraly nůžky, tak by to mohlo vést i k protestům,“ sdělil Blesk Zprávám Štěpán Křeček.

Podle Křečka se ale dnes netvoří největší rozdíly na základě příjmů právě kvůli zdanění a dalším faktorům. „Když má někdo extrémně vysokou mzdu, tak je zdaněná mzda o poznání menší a nejdramatičtější rozdíl se zde netvoří, ty se tvoří na základě vlastnictví majetku,“ uvedl Křeček.

„Přerozdělování pro nejpotřebnější je nutné, například od zdravých lidí pro nemocné, kteří nemohou pracovat, dále od bohatých směrem k chudým, to se ale v poslední době pokřivuje, když se zavádí dotace nebo investiční pobídky a čerpají je bohatí lidé z peněz daňových poplatníků,“ doplnil Křeček.

Osoba v průměrné české domácnosti v běžném bydlení měla ve letech před začátkem pandemie k dispozici 20 117 korun měsíčně, utratila 18 864 korun a uspořila 1518 korun čistého. Nejslabší domácnosti ale měly měsíčně jen 13 231 korun, naopak Čech z nejsilnějších domácností dostával 32 882 korun měsíčně. Údaje se liší také podle typu práce, živnostník měl průměrný příjem 21 200 korun, zaměstnanec 19 236 korun a penzista 18 347 korun. „Odlišuje se životní úroveň důchodců, kteří bydlí ve svém nebo musí platit nájem, který tvoří většinu důchodu,“ řekl Křeček.

ČSÚ se ve výzkumu zaměřil kromě hrubého domácího produktu na další ukazatel blahobytu, a to na domácnosti a jejich finance. Tato statistika je zatím experimentální a kromě Česka podobná data zveřejnily Austrálie, Francie, Kanada, Nizozemsko, Slovinsko a Británie. Zkoumali to přes průzkumy a data z národních účtů, v potaz brali například disponibilní důchod částku po zdanění i s případnými dávkami a podporami, výdaje na spotřebu a úspory.

Video  Daně a zrušení superhrubé mzdy: Jak si politici v debatě Blesku „vykolíkovali“ pozice?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi