Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vláda přehledně: Testy v práci dvakrát týdně, ve školách jednou. A pro koho platí pracovní karanténa?

Aktualizováno -
14. ledna 2022
18:38
Autor: ČTK, bel, Mii - 
14. ledna 2022
08:15

Seznam profesí, na něž se bude vztahovat takzvaná pracovní karanténa, na pátečním jednání schvalovala vláda Petra Fialy (ODS). Platit nakonec bude jen pro zaměstnance ve zdravotnictví a v sociálních službách. Původně se mluvilo o například i pohřebnictví nebo energetice. Kabinet také upravil pravidla pro lyžařské kurzy. Bez ohledu na to, kdo bude lyžáky pořádat, budou platit stejná pravidla jako ve školách. V těch bude nově probíhat antigenní testování jen jednou týdně. 

O čem vláda rozhodla:

  • Od 17. 1. se bude ve školách testovat jednou týdně antigenními testy. V případě pozitivity, kterou musí potvrdit PCR test
  • Od 17.1. se zaměstnanci budou testovat dvakrát týdně, nebo jednou za 3 – 5 dnů. V případě pozitivního antigenního testu odchází zaměstnanec do karantény a dostane elektronicky a automaticky eNeschopenku
  • Lyžařské kurzy - bez ohledu na to, kdo je pořádá, platí pro děti 6 - 18 let stejné podmínky jako ve školách. Podmínkou pro odjezd je negativní PCR test
  • Nově se také budou muset testovat všichni zdravotníci a pracovníci v sociálních službách, a to jednou týdně antigenním testem. Dosud to musela dělat jen lůžková zařízení.
  • Pracovní karanténa bude platit jen pro zaměstnance ve zdravotnictví a v sociálních službách
  • Ze zdravotního pojištění bude od 17. ledna hrazeno pět PCR testů lidem, kteří mají kontraindikaci k očkování nebo zahájenou vakcinaci

„Od 17. ledna upravujeme systém ve školách,“ nastínil Válek. Testování bude probíhat jen jednou týdně, pokud dětem vyjde pozitivní antigenní test, budou muset jít na konfirmační PCR test.

„Testování ve školách tento týden jasně ukazuje, že míra incidence ve školách se zvětšuje,“ navázal ministr školství Petr Gazdík (STAN). Podle něj to potvrzuje, že vlna omikronu se skutečně zvedá. Příští týden chce navrhnout změnu zákona, aby ve školách vedení dostalo možnost vyhlásit tzv. pandemické ředitelské volno, kdy by děti mohly být určitý počet dní doma.

Podle Válka splňují nakoupené antigenní testy pro školy přísné normy, dokonce přesahují německé normy, kterých se původně chtěl držet.    

Vláda také sjednotila pravidla pro lyžařské kurzy. Na potíže upozorňovaly školy. Bez ohledu na to, kdo bude lyžáky pořádat, budou platit stejná pravidla jako ve školách. „Na lyžařské kurzy odjíždějí děti, které mají negativní PCR test. Pokud má někdo pozitivní výsledek, odjet nemůže, ale ostatní děti odjet mohou,“ doplnil Válek.

Od pondělí také znovu začíná testování všech zaměstnanců. Povinné bude dvakrát týdně, nebo jednou za 3 - 5 dní. Právě kolem testů a následných karantén a izolací panovaly největší zmatky.

Ministerstvo zdravotnictví po zjištění Blesku přiznalo, že pravidla karantény jako takové se mění - záleží na tom, zda ke kontaktu s nakaženým dojde v rodině, či na pracovišti.

Karanténa a izolace v Česku

  • Od 11. ledna se zkrátila karanténa a izolace na 5 dní od prvního odběru pozitivního testu.
  • V případě pozitivního antigenního testu v práci nastává karanténa. V případě následného pozitivního PCR testu izolace.
  • Do doby nařízení karantény zaměstnanec nosí respirátor třídy FFP2 a zamezí kontaktu s jinými osobami, pokud to je možné, nejdéle však pět dnů ode dne provedení testu.
  • V případě kontaktu s pozitivním člověkem v práci nastává karanténa - je možné ji zkrátit negativním výsledkem PCR testu.
  • V případě kontaktu s pozitivním členem domácnosti není nutná karanténa pro očkované, ty, co prodělali covid a bezpříznakové.
  • V případě pracovní karantény by lidé z vybraných profesí s pozitivním antigenním testem mohli pracovat v izolovaném prostředí, s pozitivním PCR testem by do práce nedocházeli.
  • Povinné testování zaměstnanců začne v pondělí 17. ledna.

Od posledního oficiálního vyjádření vlády museli do karantény všichni očkovaní i neočkovaní. Nově ale do karantény nemusejí lidé, kteří jsou očkovaní, prodělali nemoc v posledních 180 dnech a nevykazují žádné příznaky. Pětidenní karanténa se pak bude nově vztahovat pouze na zaměstnance, kterým vyjde pozitivní antigenní test.

„To bude pro ty zaměstnance, to bude ještě speciální režim pro testování zaměstnanců, vláda to bude dnes projednávat.,“ řekl Blesku mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. „Do karantény půjde ten, kdo bude mít pozitivní angtigenní test. To jsme ale mnohokrát řekli,“ dodal.

Kolem povinné karantény přesto panují jisté zmatky. Zaměstnanec, který bude mít pozitivní antigenní test, zamíří do izolace - a kdo má příznaky, má jít i na PCR test. Vláda tak zjednodušeně vyrobila dva režimy – když se nakazím v práci, musím vždy do izolace, ale když se nakazím v rodině – a jsem očkován či po nemoci a nemám příznaky, žádná karanténa mě nečeká…

Povinné testy ve firmách budou státem hrazeny ze zdravotního pojištění všem lidem v zaměstnaneckém poměru. Nespadají mezi to žáci a lékaři, u kterých je režim trochu jiný. Válek počítá, že to bude platit zhruba do února, kdy by měla vlna varianty omikron opadnout. 

Pracovní karanténa pro zdravotníky a sociální služby

Pracovní karanténa se podle Válka bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Podmínky pro pracovní karanténu určí krajské hygienické stanice. Režim bude fungovat až ve chvíli, kdy to bude nezbytně nutné, aby nebyla ohrožena péče o pacienty nebo klienty.  

Co se týče pracovní karantény, podle Válka bude zavedena jen v mimořádných případech. „Využívá se zcela raritně,“ řekl. Pracovník, kterého se bude týkat, bude muset celou dobu pozitivity nosit respirátor a jíst v oddělené místnosti. Režim se bude vztahovat zejména na zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, a to specialisty.

Válek odhaduje, že takových nepostradatelných lidí, na které bude možné uvalit pracovní karanténu, je v Česku několik desítek, maximálně stovek. „Musí být nulové riziko, že takový pracovník nakazí kolektiv,“ řekl ministr.

Nově se také budou muset testovat všichni zdravotníci a pracovníci v sociálních službách. Bude to probíhat jednou týdně antigenním testem, doplnil Válek. Dosud to musela dělat jen lůžková zařízení.

Pět PCR testů měsíčně

„Úplně zásadní a klíčová skupina jsou senioři,“ řekl dále Válek s tím, že všechny trasování kapacity jsou mířeny na ně. Uvedl také, že ze zdravotního pojištění bude od 17. ledna hrazeno 5 PCR testů pro osoby, které jsou rozočkované nebo mají kontraindikaci k očkování.

Vláda očekává s nastupující vlnou varianty omikron prudký nárůst nakažených.  „Budu velmi spokojený, pokud začátkem příštího týdne bude pod 20 000 pozitivně testovaných antigenním testem a do pátku se nedostanou přes 50 000,“ dodal Válek..

Podmínky vstupu na kulturní akce se zatím nemění. Válek ale nevylučuje zpřísnění v případě, pokud by se křivka nakažených významně zhrošovala. To lze podle šéfa zdravotnictví odhadnout s pětidenním předstihem.    

Video  Tisková konference po jednání vlády (14.1.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fakt.fakt ( 15. ledna 2022 11:40 )

Kdy se někdo zeptá pana Fialy na to, jak to bylo s milionovými dotacemi pro jeho neziskovou organizaci CDK, které tam přitekly za různé žvásty. Kdy se ho někdo zeptá, jak to bylo a je s teplým místečkem pro jeho synka, které ony žvásty produkuje? Proč se Petra Fialy nikdo nezeptá na jeho „kámoše“ z Řeporyjí Novotného, který je starosta za ODS, přestože je několikrát trestně stíhaný a dokonce je dvakrát odsouzený? Proč si Česká televize nebo Český rozhlas, které si „téměř“ všichni platíme za objektivní zpravodajství, nepozve ministra spravedlnosti, profláknutého don Pabla Blažka a nezeptá se ho na jeho trestní stíhání v řadě kauz? Budou se veřejnoprávní média ptát ministra sociálních věcí, bývalého ministra zemědělství, Mariána Jurečky, na jeho obří střet zájmů, když žádal a přijímal dotace jako ministr zemědělství pro svoji firmu, kterou posléze rychle přepsal na svoji ženu? Proč si ČT nepozve ministra financí Zbyňka Stanjuru, který je svým technickým vzděláním zcela jistě typickým odborníkem na oblast financí a nezeptá se ho na to, jak to bylo, když v roli primátora Opavy získával dotace pro firmu Eskon, ve které měl třetinový podíl? Atd. fialový hnus prosakuje.

holahej ( 15. ledna 2022 11:12 )

To si dělají srandu prý přehledně Alibista Fiala se schovává za bukem a z chaota Válka padá jedna nemyšlenka za druhou

jajas ( 15. ledna 2022 09:41 )

Tady taky, ne? Alespoň pachatel tohoto chaosu je určitě jasný!

panda82 ( 15. ledna 2022 09:17 )

panda82 ( 15. ledna 2022 09:16 )

Kdo je na tom finančně zainteresován, vláda by měla konečně pracovat, jsou pro voliče drazá, Fialo konej, Pekárové došly argumenty, v Maďarsku, Polsku zrušili DPH
na základní potraviny, Babiš chtěl na energie, a co vy?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa