Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První případ „flurony“: Těhotná pacientka je pozitivní na koronavirus i chřipku, hlásí Izrael

Autor: tsv - 
2. ledna 2022
05:00

V Izraeli byl potvrzen první případ kombinace covidu a chřipky. Dvojí nákazu začali vědci nazývat „flurona“ (tedy influenza a korona) a zkoumají, zda by spojení dvou virových onemocnění mohlo vyvolávat ještě vážnější průběh nemoci. Mladá těhotná žena s fluronou navíc podle nich není jediná, ostatní pacienti jen nebyli řádně diagnostikováni.

Neočkovaná mladá maminka byla přijata do nemocnice ve městě Petach Tikva s mírnými příznaky covidu a dýchacími problémy. Lékaři z Beilinsonské nemocnice ženě provedli testy na covid i na chřipku a oba se vrátily pozitivní.

„Covid a chřipku jsme jí diagnostikovali hned po příchodu. Oba testy byly pozitivní i poté, co jsme je provedli znovu,“ řekl pro server Mirror ředitel místního gynekologického oddělení profesor Arnon Vizhnitser.

Ačkoli jde o první oficiálně potvrzený případ, podle expertů není pacientka jediná nakažená fluronou. S oběma viry najednou se podle nich již v minulosti potýkalo několik pacientů, které ale lékaři v nemocnicích testovali jen na jeden z nich.

O případ pacientky s fluronou se nyní zajímá i zdejší ministerstvo zdravotnictví. Za cíl si dalo zjistit, zda kombinace dvou virových onemocnění nezpůsobuje ještě o úroveň těžší průběh nemoci.

Více chřipek mezi těhotnými

Podle Vizhnitsera přibyl v porovnání s minulými lety velký počet těhotných s chřipkou. Za nárůstem vidí souvislosti s pandemií koronaviru. „Minulý rok jsme neměli žádné případy chřipky mezi těhotnými nebo rodícími ženami,“ řekl novinářům. „Dnes vídáme případy obou nemocí, které na ně vystrkují rohy.“

„Je to výzva, když do nemocnice přijde těhotná s horečkou,“ pokračoval profesor. „Natož když nevíte, jestli je to koronavirus, nebo chřipka, a léčíte je tak v obou případech stejně.“ Podle šéfa oddělení zatím nakažená pacientka nevykazuje žádné závažnější příznaky. Ještě se ale nedá s jistotou říct, zda se nějaké v budoucnu neprojeví.

Na závěr upozornil, že obě nemoci – covid i chřipka – zatěžují tělo velmi podobně. „Ty nemoci jsou ty samé. Jsou virové a způsobují problémy s dýcháním, jelikož obě postihují horní dýchací cesty.“ Jejich kombinace tak není nečekaná.

Video  Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hafblaf ( 2. ledna 2022 18:39 )

....­....­....­....­...!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa