Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Očkování dětí drhne: Rodiče jezdí za vakcínou i stovky kilometrů. Co dělat, když pediatr neočkuje?

Autor: ula, ČTK - 
18. prosince 2021
05:00

Začátek očkování dětí od pěti let proti covidu-19 nemá podle některých rodičů tak hladký start, jak by se mohlo na první pohled zdát. Sociální sítě jsou zaplaveny stížnostmi a rozčarováním, ať už z nedostatku očkovacích míst v různých krajích, nebo z nabídky termínů, které jsou mnohdy až ke konci ledna. Další rodiče si stěžují, že někteří pediatři neočkují, protože nestíhají, případně mají málo zájemců. Ti, kteří se rozhodli své děti očkovat a pídit se po očkovacích místech, např. na sociálních sítích, často také čelí útokům odpůrců očkování. Co na to říkají oslovení pediatři a co dělat, pokud váš pediatr neočkuje?

Lenka z Ústecka chtěla očkovat jedenáctiletého syna, u pediatričky ale narazila. „Naše dětská lékařka zatím očkovat děti nebude. Ne, že by nechtěla, ale rodiče nemají zájem. Řekla mi, že potřebuje minimálně 10 dětí, a zatím má jen dva zájemce, včetně nás,“ popisuje Lenka. Starší syn, kterému je 14 let, už očkovaný je. Rodina proto začala hledat dostupné očkovací centrum, kam by mladšího z chlapců na vakcínu zaregistrovala. „Zjistili jsme, že kraj očkovací centra pro děti vůbec nezřídil, jediné centrum v kraji je v Kadani, což je pro nás stejně dlouhá cesta jako například do Prahy,“ doplnila Lenka.

Aneta z Kladna Blesk Zprávám řekla, že na vakcínu pro své děti čekala velmi netrpělivě. „Poslední měsíce necháváte dítě doma, protože třída je stejně v karanténě a následně máte obavy, aby ‚těsně před cílem (očkováním)‘ covid nechytilo,“ popsala zřejmě poslední týdny strachu všech rodičů. Jenže po registraci dostala první termín na 15 1. v Kongresovém centru a to jí přišlo pozdě.

Video  Každý den jedno nové dítě na JIPce. Lékař z Motola popsal život ohrožující postcovidový syndrom PIMS  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„V úterý dopoledne mi byl dán tip, ať zkusím Praha  - Chvaly, že tam mají termíny ještě na prosinec, tak jsem zrušila registraci a udělala novou do Chval (pro mě cesta MHD + pěšky asi dvě a půl hodiny). Čekala jsem na PIN 2, pak mi psala další kamarádka, že otevřeli další termíny pro Kongresové centrum, a že se před chvílí registrovala na 18.12. a PIN 2 jí přišel do pěti minut..Takže jsem opět zrušila registraci ve Chvalech a znovu se registrovala do Kongresáku (mám ho i hodinu blíž). Čekala jsem na PIN 2 ale pár hodin, takže vyšel na mě termín až na 9.1.,“ líčí dál boj o místa Aneta, která se nechtěla smířit s tím, že bude čekat až do ledna. Zkusila tedy zaregistrovat dítě v nemocnici Motol, ale PIN 2 stále nedorazil, zřejmě proto, protože Motol zahájil očkování až v pátek.

Rodiče se bojí ptát: Kvůli odpůrcům očkování

„ V mezičase jsem se ptala v kladenské facebookové skupině, jestli náhodou neočkuje jejich pediatr. Nakonec se mi ozvali lidé do soukromých zpráv, dostala jsem kontakty, obvolala jsem a nakonec získala termín u pediatričky na Kladně a termín na 22.12.,“ dodává Aneta  s tím, že při položení veřejného dotazu se na ni okamžitě sesypali odpůrci očkování.

„Psali mi, že ti, co chtějí očkovat děti, jsou vrazi a měli by být sterilizovaní. Lidé mi pak psali soukromé zprávy, že se právě z tohoto důvodu báli veřejně na očkování dětí zeptat. Já jsem proti tomu obrněná,“ řekla Blesk Zprávám Aneta.

Z Prahy až do Hradce

Helena svou dceru registrovala už v neděli, také do Kongresového centra, ač bydlí za Prahou. „Ráno přišel PIN2 a termín byl až na 20. 1. Zkoušeli jsme i Thomayerovu nemocnici, tam už ale bylo také příliš dětí. Přeregistrovala jsem tedy dceru do Jindřichova Hradce, odkud jsme se přestěhovali, a to mi nabídlo termín na 20. 12. v Hradci v nemocnici, takže tam dojedeme,“ svěřila se Blesk Zprávám Helena, která měla štěstí.

Další zkušenosti sdílejí rodiče na facebooku i twitteru: „Registrace dětí k očkování nabízí v celé ČR 5 (slovy pět!) míst, které děti očkují?!? V Olomouckém kraji, aktuálně nejpostiženějším regionu, samozřejmě ani jedno. Tahle země se mi normálně musí jen zdát,“ zlobí se jeden z uživatelů.

Stíhají pediatři děti očkovat?

„Naše pediatřička zatím očkovat nebude. Logisticky to prý nezvládne - je jí 70 a z celé té podzimní promořovací akce MŠMT a MZ už je dost vyčerpaná,“ píše další uživatelka.

Blesk Zprávy se zeptaly pediatrů, zda vůbec stíhají své malé pacienty očkovat. „Lékaři čekali na podmínky distribuce, děti naočkují a chystají se očkovat také po Novém roce. Ministr (nyní již bývalý) Adam Vojtěch nám přislíbil, že nám ulehčí od vypisování žádanek pro děti, které jsou pozitivně testované na covid ve školách, a to od 3. ledna. Lékaři tak budou mít více času na péči o pacienty a také na očkování,“ řekla Blesk Zprávám MUDr. Ilona Hülleová, praktická lékařka pro děti a dorost a předsedkyně Sdružení praktických pro děti a dorost.

„Je to náročné, ale maximálně se snažíme, aby bylo jako očkování, tak všechna další péče, kterou poskytujeme, pro děti dostupná. Já ve své ordinaci mám k dnešnímu dni (úterý 14. 12., pozn. red.) nahlášených 30 zájemců, rodiče se teprve dozvídají o možnosti registrace na očkování přímo v ordinaci,“ odpověděla MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP, a dodala: „Momentálně v rámci Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost pracujeme na tom, aby očkování bylo pro děti dostupné, i přes velkou zátěž, která je nyní na praktické lékaře pro děti a dorost kladena.“

„Zájem je velký, protože i ta věková skupina je poměrně veliká,“ připustila MUDr. Cabrnochová. Rodiče, kteří s dětmi do Prahy přijeli z jiných regionů, si podle ní často stěžovali na to, že u nich není očkování dostupné.

Proč pediatři neočkují v každém kraji?

„Obě děcka jsem zaregistroval na očkování do Prahy. 100 km daleko. NEUVĚŘITELNÝ. Selhání státu v přímém přenosu,“ uvádí jeden z rodičů na twitteru. „Střední Čechy a Plzeňský kraj bez jediného očko místa. Pediatrička doufá, že v lednu začne očkovat. Snad to do té doby nejstarší nepřitáhne ze školy, ostatní necháváme doma, naštěstí můžeme,“ doufá další maminka.

„Postupně budou určitě pediatři očkovat v každém kraji. Ne ve všech krajích byl zatím o očkování dětí 12 + zájem, protože ještě nebyla využita kapacita očkovacích center. Na spoustě očkovacích míst ale vypomáhají právě praktičtí lékaři. Velká část dětských praktiků očkuje jak děti, tak i dospělé,“ shrnuje situaci MUDr. Ilona Hülleová.

Jedna ampule pro deset dětí

„Volala jsem naší pediatričce, jestli se chystá očkovat děti 5+. Chystá, ale musí mít zájem min. 10 dětí, resp. rodičů… Zatím jsme první,“ upozorňuje jedna z maminek. „S vypotřebováním ampulí problém není, jen je nutné mít objednávání dětí na očkování logisticky dobře zvládnuté. Nezřídka se totiž stává, že rodiče na poslední chvíli zavolají, že na očkování nedorazí. V takovém případě je pak důležité mít ‚náhradníky‘, kterým můžeme obratem zavolat,“ říká k tomu Cabrnochová.

„Vakcín bude dost, to problém není. Vše záleží na tom, kolik rodičů své děti k očkování přihlásí. Je pravda, že jednou ampulí naočkujeme 10 dětí. Některé ordinace se proto v očkování spojují, aby opravdu celou ampuli vyočkovaly a látka nezbyla,“ připouští naopak Hülleová. 

Co dělat, pokud váš pediatr neočkuje?

„Kluka jsem přes centrální registr objednal. Přijedeme na termín na místo (Nymburk). Ne, dítě vám nenaočkujeme, není zde pediatr. Proč jde zaregistrovat místo a čas pro někoho, koho tam nenaočkují asi nepochopím. Takže jsme jeli domů,“ líčí jeden z otců rozčarování.

„Pokud některý praktický lékař pro děti a dorost z nějakého důvodu očkovat nebude, například z kapacitních důvodů, měl by mít informace, kam rodiče v případě zájmu odeslat – buď do nejbližšího centra nebo ke kolegovi, který očkuje, a o tomto rodiče informovat,“ myslí si Cabrnochová.

Dodala, že Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost za tímto účelem pravidelně informuje své členy o tom, kde se očkuje, aby tuto informaci pro rodiče měli co nejaktuálnější.

„Pokud rodiče nenajdou v seznamu na centrálním webu svého lékaře nebo blízké místo, kde by mohli nechat své dítě naočkovat, doporučuji, aby zavolali svému pediatrovi a ten jim potřebné informace sdělí,“ radí Cabrnochová.

Pediatři: Nebojte se děti očkovat

I když je nemoc covid-19 v dětském věku méně závažná než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří mohou být hospitalizováni  a dokonce i vyžadovat intenzivní péči. Ve světě i u nás již došlo k dětským úmrtím.

Covid-19 navíc může způsobit u dětí závažné multisystémové zánětlivé onemocnění i dlouhodobé potíže označované jako „long covid“. Zároveň infekce u dětí pomáhají udržovat cirkulaci viru v populaci. Očkování tak chrání nejenom dítě samotné, ale pomáhá snížit virovou nálož v populaci.

„Podle dat, které máme k dispozici, vakcíny využívající technologii mRNA jsou u dětí a adolescentů bezpečné a dobře tolerované. Během klinických studií 3. fáze, na jejichž základě byla očkovací látka podmínečně registrována, nebyly zjištěny žádné závažné nežádoucí účinky u adolescentů a mladistvých (ve věku 12 let a více), ani u dětí ve věku 5-11 let. Běžné nežádoucí účinky jsou u dětí podobné jako u dospělých frekvencí i intenzitou. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou bolest v místě vpichu, únava a bolest hlavy,“ ubezpečuje vakcinoložka rodiče.

120 pediatrů si vakcíny objednalo

Zatím do Česka dorazily vakcíny pro 150.000 dětí ve věku pět až 11 let, kromě některých nemocnic je budou očkovat také pediatři.

Celkově je podle webu webu ministerstva zdravotnictví 45 očkovacích míst, která podávají vakcínu pro děti. Další nemocnice, například Fakultní nemocnice Brno, začala s očkováním ve čtvrtek, v Praze přibyl další termín v pátek, kdy první vakcíny podají zdravotníci ve Fakultní nemocnici v Motole. Do všech je třeba dítě předem k očkování registrovat. V pondělí to za první den udělalo v celé ČR asi 9000 rodičů. Celkově je v této věkové skupině asi 390.000 dětí.

Ve čtvrtek také začal distributor rozvážet vakcíny do ordinací dětských lékařů. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí uvedl, že z asi 2000 ordinací má vakcíny objednáno asi 120.

Video  Viděl jsem umírat seniory, které od očkování odradily jejich děti, říká primář Straka  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 18. prosince 2021 16:50 )

Jedině povinné.

frantacizek ( 18. prosince 2021 10:28 )

psal jsem před pár dny tady, i v systému státu chyběla očkovací místa regi­onál­ně..­..ka­marád­ky lékařky mi říkaly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa