Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Roušky chrání před covidem, potvrdila studie. Experti připomínají důležitá pravidla

Autor: tsv - 
19. listopadu 2021
05:00

Podle nejnovější globální studie dokáže poctivé nošení roušek snížit covidovou incidenci až o 53 procent. Výsledky výzkumu navíc naznačují, že poměrně efektivní ochranu poskytují i bezpečnostní rozestupy. Autoři varují před spoléháním na samotnou vakcínu a doporučují nadále striktně dodržovat tři R – roušky, rozestupy a pravidelnou dezinfekci rukou.

Ačkoli se očkování potvrdilo jako bezpečné a účinné řešení, nelze podle vědců předpokládat, že právě stoprocentní světová proočkovanost do budoucna zabrání veškerému šíření. Každý den se virem nakazí i plně očkovaní lidé a i oni občas skončí na nemocničním lůžku. Roušky tak podle autorů studie představují spolu s očkováním tu nejefektivnější kombinaci.

Takzvané „systematické vyhodnocení a metaanalýza nelékárenských intervencí“ ukázaly, že poctivé nošení (tedy řádně zakrytá ústa i nos čistou rouškou nebo respirátorem) snižuje incidenci o 53 procent. Podle vědců z Monashské univerzity a Univerzity v Edinburghu výsledky vyhodnocení potvrzují důležitost platných preventivních nařízení.

„Toto systematické vyhodnocení a metaanalýza naznačují, že na úbytek na incidenci covidu-19 má přímý vliv několik bezpečnostních osobních i sociálních opatření – včetně mytí rukou, nošení roušek a distancování,“ napsali autoři studie pro britský lékařský týdeník. Na zjištění vědců upozornil server Guardian.

Jak je to s uzávěrami?

Systematické vyhodnocení analyzovalo 30 světových výzkumů se zaměřením na tři R. Ochrana nosu a úst se projevila jako nejefektivnější, slibné výsledky ale přinesly i bezpečnostní dvoumetrové rozestupy, které snižují incidenci o 25 procent. Mytí rukou by mohlo zabraňovat šíření viru stejně jako roušky, vědci ale výsledky nepovažují za směrodatné kvůli tomu, že právě na dezinfekci rukou bylo zaměřeno pouze minimální procento výzkumů.

Hromadnější opatření, jako jsou lockdowny a zavírání hranic, škol a kanceláří, analýza nepokryla. V jejich případě je na základě vyjádření vědců nutné detailněji prošetřit, zda na společnost nemají spíše negativní vliv. Jasně zanalyzovat efektivitu karantén a izolací vědci nemohli kvůli zásadním rozdílům mezi výsledky konkrétních studií.

Proti rouškám demonstrovaly 17. listopadu na Národní třídě davy Čechů. Opatření se nelíbí ani Slovákům, kteří se pravidelně bouří nejen v supermarketech, kde vyvolávají násilné potyčky s policisty.

Video  Bitka nerouškovaných s policií v Lidlu na Slovensku  - Facebook Jojo Hronkovič
Video se připravuje ...

Video  Vojtěch a Svrčinová o omezeních pro neočkované: Bavorský model od pondělí  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa