Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Povinné roušky v práci: Zajistit je má zaměstnavatel. Kde jsou nutné respirátory?

Autor: ČTK, simao - 
27. února 2021
01:10

Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od 1. března povinné i na pracovištích. Spolu s výjimkou pro zaměstnance končí i pro ústavní činitele, i dosud ale roušku obě skupiny mít museli, pokud byli do dvou metrů jiné osoby. Výjimku budou mít jen lidé, kteří jsou v místnosti sami nebo pracují z domova, řekl po pátečním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Ochranné prostředky musí zaměstnancům podle mimořádného opatření ministerstva zajistit zaměstnavatel, dostatek na každou směnu.

V místech, kde je už od pondělí povinný respirátor, tedy v prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě, musí zaměstnavatel zajistit respirátor nebo ochranu nosu a úst s obdobnou účinností. V ostatních vnitřních prostorách bude stačit chirurgická rouška.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) také potvrdil už ve čtvrtek avizované změny v nošení roušek a respirátorů.

Končí možnost v prodejnách, provozovnách a veřejné dopravě nosit dvě roušky místo respirátoru, nanoroušky nebo podobně účinné ochrany dýchacích cest. V zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku, mimo obec jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti.

V pondělí schválené mimořádné opatření, které umožnilo nosit dvě roušky na sobě, odborníci kritizovali. Podle nich se zdvojením snižuje jejich průchodnost a vzduch s virovou nákazou je může obcházet. Zakázané jsou od pondělí všechny podomácku vyrobené látkové roušky.

Video  Blesk Podcast: Česko je nanotechnologickou velmocí. Umíme výborné nápady dotáhnout, říká Kůs  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa