Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Nová mutace z Jižní Afriky: Je asi odolnější vůči vakcínám, nakažlivější a už je v Evropě

Autor: ula - 
31. srpna 2021
09:05

Vědci odhalili v Jižní Africe novou variantu koronaviru. Podle nich jde o jednu z nejvíce zmutovaných variant původního viru a mohla by být i nakažlivější. Nová mutace se objevila už v Anglii, Číně a dalších evropských zemích. Navíc by prý mohla být odolná proti očkování. Uvedl to portál Daily Mail.

Kmen C.1.2, který je možná více nakažlivý, je odlišný od původního viru z Wu-chanu, uvedli odborníci  z jihoafrického Národního institutu pro infekční nemoci. Nová mutace byla identifikována v Jižní Africe už v květnu tohoto roku a do té doby se objevila v Anglii, Číně, v Kongu, Mauriciu, Novém Zélandu, Portugalsku a Švýcarsku.

Ve své studii navíc vědci zjistili, že kmen C.1 je schopen vytvořit průměrně 41,8 mutací za rok.

Tato četnost je téměř dvojnásobná než ty, které byly vypozorovány u současných tzv. znepokojujících variant (z anglického Variant of Concern, VOC, pozn. red.) covidu-19. Během výzkumu vědci objevili, že měsíčně se zvyšuje počet genomů této mutace, z květnového 0,2 procenta na 1,6 procenta v červnu, v červenci už to byla 2 celá procenta.

Takovýto konstantní nárůst v dost krátkém časovém úseku byl ale zaznamenán i u variant alfa, beta a gama. Vědci rovněž registrovali na 14 různých mutací zhruba v 50 procent variant se sekvencí C.1.2.

Vědci dále uvedli, že zatímco je třeba další výzkum ke stanovení dopadu těchto mutací, zároveň varovali, že nejnovější varianta by mohla být odolná vůči protilátkám z prodělaného viru i proti vakcínám.

V jejich zprávě, která byla publikována v časopisu Nature, uvedli: „Identifikovali jsme novou mutaci  SARS-CoV-2, která se objevila v centrální části Jižní Afriky po první vlně pandemie, následně se rozšířila do dvou sousedních provincií. Tato mutace se rychle rozšířila a stala se dominantní ve chvíli, kdy byla pandemie opět na vzestupu. Epidemiologická data navíc naznačují, že tato varianta je nakažlivější a dokáže obejít i imunitní systém.“

Varianta odolná vůči očkování?

Kmen C.1.2 byl začátkem srpna identifikován mezi deseti variantami viru ve Velké Británii. V dubnu vědci zjistili, že další jihoafrický kmen - nazývaný B.1.351 - může snižovat učinnost vakcíny Pfizer.

Vědci monitorovali 400 lidí, kteří měli pozitivní test na koronavirus nejméně 14 dní po podání jedné nebo dvou dávek, a také 400 pozitivně testovaných, ovšem neočkovaných. 

Varianta se vyskytla osmkrát častěji u těch, kteří měli dvě dávky vakcíny, než u těch, kteří očkováni nebyli. Varianta byla detekována u 5, 4 % lidí naočkovanými dvěma dávkami a u 0,7 % lidí bez očkování.

Vědci z Univerzity Tel Aviv ve studii uvedli, že jejich závěry napovídají tomu, že vakcína proti covidu nebude v případě tak účinná proti jihoafrické mutaci, jako je proti původní formě viru nebo britské mutaci. U mutace B.1.351, tedy u jihoafrické mutace, došlo ke změně proteinu, který se ve tvaru bodce nachází na povrchu viru a jehož pomocí se infekce dostává do těla. Experti se obávali, že pro imunitní systém bude obtížné tuto změnu rozeznat a tato alternace „otevře dveře“ tomu, aby byla mutace rezistentní vůči vakcíně či odolná vůči imunitě, jež tělo získalo po prodělání nemoci.

Minulý měsíc v Británii zaznamenali navíc další variantu covidu-19. Odborníci odhalili šestnáct případů verze viru B.1.621 - o kterém se předpokládá, že pochází z Kolumbie. Vědci z Public Health England nicméně trvají na tom, že neexistuje důkaz, že by tato mutace byla smrtelnější než delta, která představuje 99 % všech případů v Británii. Anglie mezitím zaznamenala v neděli dalších 61 úmrtí a přibylo 33 196 dalších nových případů. Za posledních 7 dní se počet nákazy v Británii zvedly o 5, 8 % a počet úmrtí se za týden zvedl o 16 %.

Jirik-ta ( 31. srpna 2021 13:13 )

bizon_pepa ( 31. srpna 2021 09:43 )

To je dobře, ze už konečně vyrobili nějakou novou mutaci. Přeci jen ta delta tu byla už moc dlouho. Na deltu taky chtějí očkovat po necelém roce. Kdežto tahle by mohla chtít vakcínu každý měsíc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa