Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Libor a Eduard mají postcovidový syndrom: Znova se učí chodit i hýbat rukama

Autor: chm - 
23. března 2021
16:22

Týdny i měsíce! Tak dlouho může trvat, než se covidem poničené tělo opět dostane aspoň trochu do formy. Jak zákeřná nemoc to může být, dosvědčují i dva pacienti, kteří přežili nejtěžší průběh, Libor Steiner (54) a Eduard Morávek (64).

Oba pánové se dostali z nejhoršího, ale ještě je čeká dlouhá doba, než se dají aspoň trochu do pořádku. Týdny strávili v nemocnici, týdny na rehabilitacích. Potíže, které se mohou projevit mnoha různorodými příznaky, se označují jako postcovidový syndrom.

Ten potkal i seniora Eduarda Morávka. „Ještě před osmi dny jsem byl ležák, nosili mi mísu a neuměl jsem se ani umýt, ani zuby si vyčistit. Nic. Nikomu to nepřeju, je to hrozné, ale zamakal jsem a jsem zpátky,“ svěřil se. Chůzi trénuje pomocí chodítka.

Následky zůstaly

Libor Steiner měl zprvu mírný průběh nemoci, pak se ale vše během dne zhoršilo. „Zaintubovali mě, uvedli na umělou plicní ventilaci a do umělého spánku,“ popsal. Ve špitále strávil šest týdnů, a to měl před sebou ještě dlouhé dvojí rehabilitace.

Potřebuje hlavně rozhýbat zápěstí a rameno na pravé ruce, se kterými má dosud velké problémy. „V léčebně v Klokočově mi pomohli k návratu do života, teď cvičím na klinice v Ostravě. Skvělí lidi. Udělal jsem obrovský pokrok,“ poděkoval.

Učí se od začátku

Pacienti po covidu se často dusí i při té nejmenší námaze a mají hodně oslabené svaly. Učí se znovu rozhýbat tělo, cvičí chůzi s oporou. „Velmi důležitá je také respirační terapie, nácvik činností běžného dne a zvyšování tolerance fyzické zátěže,“ řekl lékař Tomáš Hudeček.

Postcovidoví jsou novinkou

Na Klinice rehabilitace fakultní nemocnice se před pandemií setkávali s pacienty s do té doby obvyklejšími diagnózami. „Byli to lidé po mozkových příhodách, operacích či úrazech. Nyní nám ale přibývá pacientů v těžké dekondici po těžkém průběhu covidu,“ potvrzuje primářka Irina Chmelová.

Co je postcovidový syndrom?

Soubor příznaků jako následek prodělaného covidu. Může to být celková slabost a vyčerpání, únava, různé stěhovavé bolesti kloubů a svalů, bolesti břicha, zvracení, bolesti hlavy a migrény, ztráta čichu, zvýšená teplota nebo horečka či dlouhotrvající kašel. Následky po prodělaném covidu může mít až 60 % pacientů.

VIDEO: Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa