Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Za oběti neschopné vlády.“ K bílým křížům za oběti covidu přibyl na „Staromáku“ nápis, tentokrát nelegální

Aktualizováno -
23. března 2021
11:11
Autor: pom - 
23. března 2021
10:04

25 tisíc bílých křížů za 25 tisíc obětí covidu se objevilo v pondělí ráno na Staroměstském náměstí v Praze. Na dlažbu je tam namaloval spolek Milion chvilek pro demokracii jako vzpomínku na oběti koronavirové pandemie, v pondělí to byl totiž přesně rok, co s covidem zemřel první člověk v Česku. Jenže v pondělí večer se na dlažbě náměstí objevila další „malba“, tentokrát nelegální. Oranžovým sprejem tam někdo nastříkal nápis „Za oběti neschopné vlády“. Policie hledá pachatele.

Dočasný památník obětem koronaviru vznikl v pondělí na Staroměstském náměstí - dlažba je od té doby poseta desetitisíci bílých křížů, každý symbolizuje jednu oběť covidu. Namalovalo je tam hnutí Milion chvilek pro demokracii, magistrát i policisté upozornili, že vše bylo řádně nahlášeno. „Policie byla u toho, když se kříže tvořily. Dnes odpoledne dojde ke smytí,“ uvedl v pondělí magistrát.

„Kříže jsou namalovány křídovým sprejem a organizátor akce je odpoledne odstraní. Nejedná se o protiprávní jednání,“ potvrdili později policisté. Nakonec se však vedení města dohodlo, že odstranění křížů nebude požadovat - na místě zůstanou, dokud je nesmyje déšť. 

Nelegální bylo naopak jednání zatím neznámého pachatele, který k bílým křížům přidal v pondělí večer nápis vyvedený oranžovým sprejem. „Za oběti neschopné vlády,“ nastříkal na dlažbu na Staroměstském náměstí. O vandalismu informovali na twitteru policisté s tím, že se případem zabývají. „Po pachatelích pátráme,“ napsali. Policejní mluvčí Jan Daněk později pro Blesk upřesnil, že k činu došlo v pondělí mezi osmou a devátou hodinou večer. Podezřelí jsou tři lidé, jejich totožnost už policisté znají.

Nápis byl vyveden vodou nesmyvatelnou barvou, Technická správa komunikací ho začala v úterý kolem jedenácté hodiny dopoledne odstraňovat.

Video  Staroměstské náměstí 22. března 2021 pokryly bílé kříže.  - CNC / Václav Burian
Video se připravuje ...

Zdeněk Kopečný ( 23. března 2021 19:59 )

Když spadne letadlo se 300 lidmi na palubě, také budeme někoho obviňovat? Dispečery, piloty, mechaniky, koho ještě? Výbuch sopky, turbulence, Slunce a Měsíc? Prostě to berme tak, že jsme jen LIDÉ; lékaři také nejsou bohové, aby kohokoli zachránili. Někomu to asi dělá dobře, když si může vždy najít toho, na koho bude ukazovat prstem. Takovéto lidi nemám rád. Pandemie je zde opět zhruba po 100 letech; novodobá zkušenost, jak to zvládat, zde také nebyla. Podívejme se, kolik lidí nenosí nařízenou ochranu. Já je každý den potkávám na ulici. Hlavně, že oni jsou v pohodě! Tehdy na španělskou chřipku zde zemřelo mezi 40 000 až 80 000 lidí! Co je proti tomu dnešek? Dnes jistě lékaři mají mnohem lepší podmínky, postupy a přístroje, než měli před 100 lety. My totiž žijeme v mylné luzi, že lékařská věda je naprosto dokonalá a lékaři a personál nemocnic jsou všemohoucí a tudíž musí vše zvládnout. Přírodě se nedá poručit. Smrt si bere, co chce. Memento mori! Pamatuj na smrt, že jsi smrtelný a všechno je pomíjivé. ☝️ Ať zesnulým věčné světlo svítí...

e.lesanova ( 23. března 2021 17:00 )

e.lesanova ( 23. března 2021 16:57 )

"Pachatelé" budou stejného vrhu jako vygumované hlavy z MCH, které zneužily památku zemřelých k politickým hrát­kám.­..sa­mozřej­mě za "svolení" Magistrátu a Hřiba...Kolik bylo napařeno dvojici cizinců za počmárání Karlova mostu?? Byli trestně stíháni a mega pokuta...tak doufám, že tahle "prasárna" nebude zametena pod koberec a budou zvěřejněna jména těchto i.diotů

zada ( 23. března 2021 15:22 )

Ostatně uctění památky mrtvých by mělo být až skončí pandemie, ale uctění práce zdratvoníků, lékařů sester, záchranářů a třeba i hasičů, včetně dobrých! policajtů... tak to by bylo na úrovni a v reálu...... zatím zdratovníkům ale většina těhle "aktivistů" podráží a podrážela nohy a pro svoje zviditelnění si ještě berou tragicky zemřelé!

zada ( 23. března 2021 15:17 )

Na Staromáku (jako všude) je kamerový systém§ Policie je nechala dělat nejen kříže, ale i další nápis. Zřejmě s tichým souhlasem úředníků města Prahy. To není ani pieta, to je prostě "aktivárna" na přání.... a s křížkem po funuse! Kde byla policie? A vůbec jsem n ezaslechl co na tenhle přitroublá nápad říkají praští radní!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa