Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jiří s covidem skončil na JIP, málem se „ukašlal“ ke smrti. Pomohla léčba laserem

Autor: Markéta Mikešová - 
23. března 2021
05:15

Existuje terapie, která dokáže ulevit lidem s těžkým zápalem plic způsobeným covidem-19. Není to žádná zázračná pilulka ani experimentální lék, ale léčba pomocí přístroje, který se dlouhá léta používá k rehabilitacím – vysokovýkonný MLS laser. Lékaři postupně zjišťují, že stačí jen pár sezení pod paprskem, aby došlo ke snížení zánětu v plicích. Covidoví pacienti, kteří již léčbou prošli, hlásí výrazné zlepšení dýchání a jejich slova potvrzují první data z českých nemocnic.

Jedním z pacientů, kteří se potýkali s vážným covidem, byl Jiří. „Jednoho dne ráno mi začal lítat cukr dolů. Šel jsem na testy a po nich jsem byl doma tři dny. Potom mě odvezli do nemocnice na kyslík,“ popisuje muž svůj střet s virem. Na kyslíku strávil 22 dní.

„Když mě převáželi sanitkou a když mě vykládali, tak jsem se rozkašlal. Tak, že u odběrového centra stáli lidi a rozutekli se, když viděli a slyšeli, jak kašlu. To kašlání… myslel jsem si, že je moje poslední v životě,“ odhaluje Jiří, jak těžký průběh u něj covid měl.  

Ze začátku ležel na normálním pokoji, pod kyslíkem. „Pak mi nasadili remdesivir a po prvním remdesiviru mě museli převézt na JIPku, protože se stav zhoršoval. Stále jsem byl na kyslíku,“ pokračuje muž a svěřuje se, že mu nepomohl ani lék, do kterého byly na začátku pandemie vkládány velké naděje.

Na JIPce nakonec strávil 18 dní, po kterých byl převezen opět na klasický pokoj. Tehdy mu lékaři poprvé nasadili léčbu laserem. „Cítil jsem úlevu. Nemůžu přesně popsat jak, ale ulevilo se mi. Mohl jsem lépe dýchat, stále jsem měl kyslík, ale bylo to lepší uvnitř, něco se dělo. Pomohlo to,“ míní Jiří.

Laserem se léčil i ředitel nemocnice z Karviné

Podobně jako Jiří mluví o laseru i ostatní pacienti. Třeba Gabriela, která se covidem nakazila loni v listopadu a deset dní strávila doma v horečkách, než byla převezena do nemocnice. Nejdříve měla levostranný zápal plic, poté se rozvinul v oboustranný. „Po deseti dnech léčení v nemocnici, kdy už jsem byla schopná ležet na břiše, jsem podstoupila laserovou terapii, která znamenala pět sezení nebo ležení ozařování laserem,“ popisuje žena.

Ihned po prvním ošetření se cítila lépe, úlevu popisuje jako výraznou. Po dalším ozáření už takový subjektivní pocit neměla, nicméně rentgen ukázal, že plíce se jí dále lepší. „Myslím si, že laserová terapie výrazně přispěla ke zlepšení. Ten zánět byl prostě těžký,“ je přesvědčená Gabriela.

Laserem se léčil také Ivo Žolnerčík, ředitel Nemocnice s poliklinikou Karviná – Ráj. Sám měl tu smůlu, že jej covid zasáhl tvrdě. „Měl jsem kašel a oboustranný zápal plic. Není to žádná sranda,“ uvádí ředitel s tím, že postupně se léčil antibiotiky či kortikoidy, na řadu přišly i infuze.

„Plíce byly hodně oslabené… tak jsem hledal řešení. A jedna z možností byla využití laseru, který jsme měli na rehabilitaci, kam jsem chodil přibližně 14 dní. To znamená 10 terapií na každou stranu plic po patnácti minutách,“ říká Žolnerčík.

I on tvrdí, že se mu stav po aplikaci laseru zlepšil. „Před tím jsem měl dusivý kašel, po terapiích jsem začal odkašlávat,“ popisuje. Rentgeny následně potvrdily, že zlepšení je výrazné. Ředitel proto metodu doporučuje, podle něj vše může jen zlepšit, určitě zánět plic nezhorší.

Primář: Paprsek mírní zánět na plicích

Řeč je o vysokovýkonném MLS laseru, který se běžně používá v rehabilitacích, třeba proti bolestem kloubů. Přístroj není žádnou novinkou, lékaři s ním pracují dlouhé roky. A právě proto je napadlo, proč jej nezkusit využít i proti covidu – laser má prokazatelné protizánětlivé účinky.

Poprvé byl MLS laser proti covidovému zápalu plic využit v zahraničí, zhruba počátkem léta loňského roku. Zkoušeli jej odborníci v USA, posléze například v Itálii. Metoda zaujala i české lékaře, mezi prvními byl primář rehabilitačního oddělení Oblasti nemocnice Kolín Lukáš Cibulka. Ten nyní patří mezi hlavní propagátory terapie u nás, už jí ošetřil desítky pacientů a sesbíral první data. Jsou jednoznačně pozitivní.

Primář rehabilitačního oddělení Oblastní nemocnice Kolín Lukáš Cibulka. Primář rehabilitačního oddělení Oblastní nemocnice Kolín Lukáš Cibulka. | MLS laserem proti covidovému zápalu plic

„Laser dokáže zabránit zhoršení a dokáže zmírnit zánět v plicích, tím pádem usnadní i vyléčení pacienta. Na základě výrazného zánětu plic následně vznikají jizevnaté změny ve fázi hojení, které způsobují zhoršení plicních funkcí. Je prokázáno, že působení MLS laseru zmenšuje tuto imunitní reakci, tím zmenšuje zánět a zmenšuje jizvení, a navíc jsou v několika zahraničních studiích prokázány i proregenerační účinky MLS vysokovýkonného laseru,“ vysvětluje Cibulka, čeho je metoda schopná.

„Je prokázáno, už i u několika našich pacientů se to podařilo potvrdit diagnostikou na rentgenových snímcích, že po aplikaci MLS vysokovýkonného laseru se stav na plicích výrazně zlepšuje,“ dodává.

Data přesvědčila i skeptiky

Celý princip spočívá v tom, že laser dokáže blokovat tvorbu proteinu interleukinu 6, který je zodpovědný za imunitní odpověď organismu. Ten je zároveň zodpovědný za tvorbu tzv. cytokinové bouře – toho nejhoršího, k čemu může během covidu dojít. Jde totiž o přehnanou imunitní reakci, která dokáže usmrtit i mladého a zdravého člověka. Je to také jedna z hlavních příčin celkového zhoršení stavu pacientů, kteří trpí covidovým zánětem plic. Laser cytokinovou bouři tlumí.

Podle Cibulky již bylo terapií od října loňského roku ošetřeno v Kolíně 66 pacientů a klinický stav se posunul u 62 z nich. „Podařilo se nám zlepšit klinický stav u pacientů prakticky ve všech fázích onemocnění, kdy samozřejmě nejvíc úspěchů máme u pacientů, kdy zahájíme léčbu co nejdříve, ale podařilo se nám zlepšit i stav pacientů, u kterých se klinický stav během hospitalizace horšil, a podařilo se nám dokonce zlepšit i klinický stav u pacientů s chronickými změnami,“ říká lékař.

Terapii využívají také odborníci v Oblasti nemocnici Kladno, například tamní primář anesteziologie a resuscitace Lukáš Rokos. Zatím ošetřili více jak 30 pacientů, kdy 4 byli na umělé plicní ventilaci, někteří pak na neinvazivní ventilaci. „V současné době máme ukončeno 19 pacientů, z čehož se klinicky výrazně zlepšilo 12 pacientů, pět bohužel zemřelo a zbytek ještě není ukončen,“ popsal své zkušenosti.

Laser zaujal i Leoše Navrátila, přednostu pracoviště Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze Therap Tilia. Přiznává, že ze začátku byl skeptický, nicméně výsledky Cibulky jej inspirovaly. „Při použití laseru dochází k přeměně energie světelné v energii chemickou a chemická se projevuje v aktivitě některých enzymů a enzymy se ukázaly jako výborné při regresi zánětlivého postižení plic covidovou virózou (…) použití laseru je zde přínosem, což výsledky jasně ukazují. U postcovidového syndromu je použití laseru naprosto nezpochybnitelné,“ míní Navrátil.

Právě skepse je podle Cibulky ta hlavní zábrana, která aktuálně brání širšímu využití MLS laserů v léčbě covidových a post-covidových pacientů. „Je to něco nového. Věc, která není zvyklá,“ vysvětluje primář. Situace se ale lepší. S přístrojem začíná pracovat stále více pracovišť, některá si chtějí zapůjčit i další. V současnosti MLS laserem ošetřují covidové zápaly plic mimo jiné v Kolíně, Kladně, Karviné-Orlové, v Brně, Ostravě a chystá se Náchod.

Video  Lékař prvních covid pacientů v Česku: Kdy měl volno a proč se chce vyhnout pomoci Německa?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa