Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hospody musí zavřít ve 20 hodin, trhy budou bez svařáku a „lyžovačku“ vláda zatím nedovolí

Aktualizováno -
7. prosince 2020
19:20
Autor: ČTK, sova, vei - 
7. prosince 2020
15:30

Protiepidemický systém PES zatím nepřejde do čtvrtého stupně, i když se rizikové skóre zvýšilo na 64 bodů. Uvedl to po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zároveň ale oznámil, že hospody a restaurace budou muset od středy zavírat v osm večer a pak nebudou moci mít otevřené ani výdejní okénko. Trhy budou bez jídla i alkoholu, vrací se zákaz jeho konzumace na veřejnosti - Vánoce tak budou bez svařáku. Blatný také stáhl návrh na otevření skiareálů k 18. prosinci. Vláda v pondělí požádala Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) chce opět prodloužení o 30 dní - tedy až do 11. ledna.

„Došlo ke stagnaci stavu. To znamená, zastavil se pokles. Skóre PES je nyní na hranici stupně 3-4,“ řekl dnes vážným hlasem na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).  

Vláda ale zatím nebude stupeň PSA zvyšovat, i kdyby rizikové skóre zůstalo nad šedesátkou i v úterý. Přijala ovšem ale nová opatření. „Mají cílit na ty, kteří zatím nařízení vlády nedodržují,“ reagoval ministr Blatný. 

Policisté v uplynulých dnech odhalili několik hospod a restaurací plných lidí i po vládou nařízené zavírací době - tedy po 22. hodině. I proto se nová opatření týkají právě barů, hospod a restaurací. „Zkracujeme otevírací dobu, a to do 20 hodin,“ oznámil Blatný překvapivě nové nařízení. Vláda ho přijala i přesto, že vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ještě v pondělí dopoledne odhadoval, že vláda k žádným změnám v restrikcích pro dnešek ještě nepřistoupí. „Opatření se týká také hotelových restaurací,“ doplnil Blatný přijaté nařízení vlády. Ty mohly přitom podle stávajících pravidel jet jako jediné nonstop.

Osmá večerní jako strop se podle nového nařízení vlády týká také prodeje z restauračních okének. I ta mají podle Blatného zůstat zavřená po 20. hodině. „Netýká se to rozvozu jídla,“ upřesnil ministr s tím, že jídlo mohou restaurace rozvážet i po nařízené zavírací době.

Video  Hospody musí zavřít ve 20 hodin, trhy bez jídla i alkoholu. Vláda oznámila dílčí zpřísnění  - ČTK
Video se připravuje ...

Vánoce bez „svařáku“

„Zakazuje se konzumace alkoholu na veřejnosti, a to po celý den,“ doplnil Blatný nové opatření, které má vstoupit v platnost ve středu. Lidé si tak nemohou dát ani svařené víno, které si dopřávají tradičně v předvánočním čase. A které během mikulášských oslav teklo proudem. „Ani přes den nelze prodávat alkohol ven z restaurace,“ řekl ministr další omezení pro hospodské. 

„Pokud se nám to nepodaří, potom budeme muset znovu uvažovat o opatřeních, která striktně zabrání šíření,“ varoval ministr veřejnost, že pokud  nebude dodržovat nastavená opatření, tak přijdou opět tvrdá omezení. 

„Zdvořile prosíme všechny, aby dodržovali všechna pravidla. Je to jediná cesta, jak jsme schopni udržet i nadále stupeň číslo 3,“ připojil se k Blatnému také vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). 

„Jsem z toho do jisté míry smutný, když vidím, že většina lidí se snaží ta opatření dodržovat a menšina jim v tom brání,“ posteskl si Blatný s tím, že cílem není někoho sankcionovat, ale vyjít vstříc těm, kteří nařízení dodržují. I proto zatím zůstávají podniky otevřené.  

PES pustil první chlupy

„Jednání vlády na mě nepůsobilo dojmem, že by tam byl pan ministr Blatný největší PES,“ snažil se ministr Zaorálek odlehčit situaci. Jednání vlády prý nebylo úplně hladké, ale přijatá opatření jsou výsledkem konsenzu. 

Podle Blatného navíc vláda vyšla opozici vstříc také předěláním systému PES - v prvním stupni rizika by už nově nebylo potřeba udržovat v celém Česku k vymáhání opatření nouzový stav. 

„V první stupni rizikového skóre nebude potřeba uplatňovat nouzový stav. Ta opatření nelze aplikovat plošně, ale pouze na základě zákona o ochraně zdraví,“ představil novinku v předělaném systému Blatný. 

Nouzový stav až do ledna?

Ministři také potvrdili, že vláda požádala Sněmovnu o schválení prodloužení nouzového stavu, a to až do 11. ledna. 

„Stav se zastavil, je velmi křehký, nemůžeme v současné době přistoupit na to, že by padla všechna opatření. To, co se nyní děje v rozvolňování, se nově v počtu diagnostikovaných projeví v průběhu příštího týdne. A co se bude skutečně dít, se projeví až v polovině ledna,“ zdůvodnil ministr Blatný, proč chce vláda protáhnout nouzový stav o další měsíc. 

„Doufám, že ve Sněmovně zvítězí zodpovědnost,“ dodal na vládní tiskovce ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který tak apeloval na výhrady opozice, která nechce vládě tak dlouhé prodloužení nouzového stavu schválit. 

Žádostí vlády by se měli poslanci zabývat na mimořádné schůzi tuto středu 9. prosince, což už minulý týden Blesk Zprávám potvrdil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). 

„Ano, s panem premiérem jsem se tak předběžně dohodl a informoval dnes grémium,“ potvrdil Blesk Zprávám předdojednaný termín k jednání o prodloužení nouzového stavu minulý týden Vondráček.

Nouzový stav už je delší než na jaře

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už dvě žádosti. Koncem října souhlasila s prodloužením stavu nouze o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc. Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější je zatím na 68 dnů.

Sama vláda může rozhodnout jen o prvních až 30 dnech, pak už je nutný souhlas poslanců. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) minulý týden řekl, že by považoval za vhodné, aby poslanci tentokrát schválili datum po Novém roce, aby se Sněmovna nemusela kvůli žádosti scházet po Vánocích.

Antigenní testy a změny ve výpočtech

Vláda projednávala na pondělním zasedání, které se protáhlo o více než hodinu a půl, zvyšující se počty nakažených a také rostoucí číslo R - tedy reprodukční číslo, které ukazuje, kolik lidí může nakazit jeden pozitivně testovaný. 

Do týdne má být připravený nový model výpočtů, protože vedle PCR testů budou na stejné úrovni také antigenní testy, které nebyly do této chvíli pro hygieniky relevantní a spolehlivé. Na stejnou roveň ale oba druhy testů staví nová metodika Evropského centra pro kontrolu infekčních nemocí (ECDC). Už minulý týden ministr uvedl, že v takovém případě by byl podíl pozitivních testů, který je jedním z parametrů výpočtu, zhruba 14 procent místo současných asi 21 procent.

„Pokud budeme metodiku aplikovat do současného stavu, tak a priori povede ke zlepšení stavu. Musíme ale zhodnotit, jestli povede i k nutnosti úpravy výpočtu,“ uvedl Blatný. 

Lyžaři musí ještě počkat

Vláda měla v pondělí také projednat návrh na otevření lyžařských areálů k 18. prosinci. Jeho provozovatelé si musejí ale na definitivní rozhodnutí ještě počkat. „Tento svůj návrh jsem stáhl z jednání vlády,“ řekl novinářům po jednání vlády ministr zdravotnictví. Lyžařská střediska musí vydržet podle ministra průmyslu a obchodu a také dopravy Karla Havlíčka i proto, že není stále připravená definitivní verze manuálu pro provoz ski areálů.

„Platí to, že je připraven manuál, který se diskutuje na úrovni provozovatelů,“ řekl Havlíček. Vláda prý rozhodne o otevření středisek s předstihem, ale nechce zatím zveřejňovat navrhovaná opatření, která nejsou zatím po diskusi definitivně schválená.

Strategie očkování

Vláda posoudila očkovací strategii pro vybrané skupiny obyvatel. A měla řešit i možnosti, jak by měl stát občany motivovat k testování a dodržování pravidel karantény.

Podle průzkumu pro ministerstvo zdravotnictví se chce nechat očkovat proti covidu-19 asi 40 procent Čechů, stejný podíl vakcínu odmítá. Zbytek není rozhodnutý.

Ministři načali také debatu o možnosti náhrady ušlé mzdy v plné výši. To je ale podle ministra Havlíčka příliš složité právně prosadit.

Možnost vyplácet nemocným a lidem v karanténě plnou mzdu kabinet nezavrhl, v tomto týdnu o ní ještě budou jednat Havlíček, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO). Vzhledem k blížícímu se startu dobrovolného testování je ale podle Havlíčka třeba hledat postupy, pro které není třeba souhlas Parlamentu.

Nevoli prý Havlíček cítí také od těch, kteří už covid-19 prodělali a byli doma v karanténě či izolaci za 60 % platu. 

Video  Havlíček varuje: Chybí krůček k tomu, aby se muselo zase zavírat  - Archiv Karla Havlíčka
Video se připravuje ...

gejzovic ( 8. prosince 2020 12:05 )

Co chtějí to budou mít,většina nemakačenků,kdo jiný může chlastat do rána,a jednou za týden na úřad.Každý den a dýchat do balonků,jinak nic

gejzovic ( 8. prosince 2020 09:28 )

To ani to pitomou opozici nenapadlo že noční vycházení to bude největší problem,oni vlastně problémy potřebují

gejzovic ( 8. prosince 2020 09:17 )

kdo ti nakukal že je pondělí

gejzovic ( 8. prosince 2020 09:15 )

ne pes ale lidi si dělají co chtějí,to je ta našeUSA demokracie

Maximilian ( 8. prosince 2020 06:04 )

To je přesný,p.Blatny s lidmi nepočítá,je bez emocí,­souci­tu,ci­tu,je to ........,viz.zakaz přítomnosti rodičů v nemocnici

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa