Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku se bude lyžovat od 18. prosince. A Blatný rozkryl dezinformace o vakcíně

Aktualizováno -
4. prosince 2020
17:28
Autor: sova - 
4. prosince 2020
14:55

Čtvrtek znamenal pro Čechy přesun ze 4. do 3. stupně protiepidemického systému (PES). Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek zmínil, že v listopadu epidemie v Česku zásadně zbrzdila, ale stále je hodně nakažených seniorů, což vnímá jako rizikový faktor. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dodal, že situace je stabilizovaná, ale křehká. Detailně se věnoval dezinformacím o vakcíně proti koronaviru. A odmítl ty, které kolují na internetu nejčastěji. Blatný dále uvedl, že termínem otevření skiareálů je pátek 18. prosince. Asociace horských středisek ČR (AHS) rozhodnutí ministerstva kvituje.

„Detailní popis toho, jakým způsobem bude probíhat regulace (zimních) areálů ve smyslu managementu front a podobně, bude k dispozici do pondělí. Bude součástí mimořádného opatření vlády, která bude v pondělí. O termínu se poměrně dlouho diskutovalo, nakonec dojde k otevření lyžařských areálů od pátku 18. prosince s tím, že ten důvod, proč to není později je ten, že je snaha, aby se lidé mohli dostat na hory ještě před Vánocemi,“ řekl Blatný.

Dodal, že věří tomu, že Češi na hory budou mířit za sportem a nikoli primárně za večerní zábavou. Jeho resort je podle Blatného slov připraven udělat vše pro to, aby provoz areálů během vánočních svátků probíhal bez jakýchkoli potíží.

Video  Ministr Jan Blatný k otevření lyžařských areálů 18. prosince  - abl
Video se připravuje ...

Zástupci skiareálů mluví o uklidnění a kompromisu

Vnímáme to pozitivně a hodnotíme jako rozumný kompromis. Pro nás je nejdůležitější zpráva, že otevřeme, a že to bude ke konkrétnímu datu. Uklidní to nejen provozovatele všech služeb na horách, ale i milovníky zimních sportů na sněhu,“ napsala Asociace horských středisek ČR (AHS) ve svém vyjádření k rozhodnutí resortu. Její zástupci navíc poděkovali pracovní skupině ministerstva za vstřícné a konstruktivní jednání.

Jsme připraveni dohodnuté podmínky naplňovat a chystáme apel na naše kolegy nejen ze skiareálů, ale i na ubytovatele, provozovatelé restaurací a další služeb v horských střediscích, abychom všichni přistupovali k sezóně odpovědně a přispěli ke společnému cíli – bezpečnému pobytu na horách,“ dodaly skiareály v tiskové zprávě.

Chovejte se zodpovědně, vyzval Čechy Blatný

Lyžování je velkým tématem také v jiných evropských zemích. Například Rakousko povoluje zimní sporty na svém území pouze svým občanům. Podle dřívějšího vyjádření šéfa kabinetu Andreje Babiše (ANO) by tomu ani u nás nemělo být jinak.

Chování Čechů bude mít zásadní vliv na to, jak se bude rozvolňování protiepidemických pravidel vyvíjet, zdůraznil také šéf resortu zdravotnictví. Apeloval na provozovatele restauračních zařízení, aby po svých zákaznících důsledně vyžadovali dodržování platných opatření.

Ve chvíli, kdy by po dobu tří dnů bylo rizikové skóre (PES) v té horší úrovni, tak by to mohl být docela zásadní důvod k tomu se vrátit ke scénářům z minula. Moc si přeji, aby se to nestalo, nicméně vyloučit to nemůžeme a jediné, co pro to můžeme udělat, je dodržovat ta pravidla,“ dodal ještě na dotaz médií Blatný.

Dušek ukázal klesající čísla, zároveň ale varuje

Na tiskové konferenci prezentoval šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek stav současné epidemické situace v zemi. „Pokles je zpomalený, reprodukční číslo osciluje kolem hodnoty 0,9, aktuální odhad je 0,93,“ uvedl Dušek.

Jak zaznělo během jeho prezentace, počet nových případů covidu klesá pomaleji, někde se skoro zastavil. Rizikové kraje jsou Královéhradecký, Ústecký, Liberecký, Vysočina, Olomoucký a Zlínský.

Kromě počtu nakažených nad 65 let klesá také počet hospitalizací, i v tomto případě je však pokles jen pozvolný. Kompletní podoba tabulek, které ředitel ÚZISu na brífinku prezentoval, je k dispozici na stránkách protiepidemického systému ČR.

Video  Havlíček v IKEA kontroloval opatření: Spokojenost a apel na Čechy  - Markéta Mikešová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Pokles v ČR je znatelný i v mezinárodních statistikách. (…) Zařadili jsme se zhruba do středu grafického srovnání mezi evropskými zeměmi,“ řekl statistik Dušek a dodal, že v ČR pozvolna klesá i podíl záchytu onemocnění covid-19 na objem testů – nyní činí 20 procent. Indikátor je podle něj nicméně stále velmi vysoký a aktuálně navíc ovlivněn nástupem méně přesných antigenních testů.

Situace je stabilizovaná, ale křehká. Je na nás všech, zda ji udržíme, chce to zodpovědnost. Není pravda, že jsme nejhorší v Evropě,“ zdůraznil k tomuto tématu ministr Jan Blatný (za ANO).

Čeští učitelé jdou na testy, brzy půjdeme všichni

O dobrovolném preventivním testování pedagogických pracovníků antigenními testy promluvil Petr Šnajdárek z vedení týmu tzv. chytré karantény. Plukovník představil veřejnosti podrobnosti týkající se provedení a vyhodnocení testu a organizační síť odběrových center – ta je rozdělena do tří kategorií. Podmínkou pro učitele k přístupu k testování je využití rezervačního systému, který bude využit i v další fázi tzv. dobrovolného testování všech občanů.

Pedagogové mají prozatím k dispozici více než 1000 míst, kde se mohou podrobit testu, uvedl ministr Blatný.

Dezinformace vyvracel přímo Blatný, zmínil i AIDS

Poslední část tiskové konference se týkala tématu dezinformací. Téměř 30 % z tzv. „fake news“ se aktuálně věnuje konkrétně vakcinaci. Nejčastěji uvádějí, že očkování je škodlivé až nebezpečné, podfinancované nebo že je vakcína vyzkoumaná příliš brzy na to, aby mohla být učinná.

Ministr zdravotnictví tato tvrzení odmítl a mimo jiné sdělil, že celosvětově se na vývoj vakcíny proti nemoci covid-19 věnovalo více finančních prostředků než na výzkum obdobného očkování proti viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS.

Už od půlnoci ze středy na čtvrtek mohou lidé v Česku vycházet ven nehledě na noční hodinu, navštěvovat restaurace a hospody nebo se ubytovávat v hotelech a penzionech. V předvánočním čase si také mohou konečně nakoupit i jinde než jen v obchodech s potravinami a na internetu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

j.p.toman ( 5. prosince 2020 09:22 )

Když je spoluobčan zavřenej doma, kde by se nakazil ?

j.p.toman ( 5. prosince 2020 09:20 )

Tak to si letos už nezalyžuješ, leda tak ve stodole na seně, horale.

j.p.toman ( 5. prosince 2020 09:18 )

seš ty vůbec čech ?Podle tvé gramatiky tě na poláka. Uhodl jsem ?

gejzovic ( 5. prosince 2020 08:32 )

80%narodaje pod průměrnymi platy,tak každý volič ví o kom se rozhoduje,smečka a Kalouskův kurník na vše

gemino ( 4. prosince 2020 23:13 )

Ten brněnský Hurvínek se při těch lžích ani nezačervená. Dobře si estébák Bureš vybral, další absolutně bezskrupulózní člen vlády. Tak dovolte, pane doktore, abych vám připomněl část Hippokratovy přísahy: "Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné."
A teď obhajuje genetické inženýrství, změny lidského genomu, něco naprosto nevyzkoušeného, a proto lidským jedincům kriticky nebezpečného a ani se nestydíte? Ostatně, lhal jste hned první den při svém jmenování, tak v tom nastoupeném trendů pokračujete. Styďte se!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa