Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi mají utrum s nákupy v Bavorsku. A saský premiér varuje: Nejezděte do ČR ani tankovat

Aktualizováno -
8. prosince 2020
19:40
Autor: ČTK, simao - 
7. prosince 2020
11:45

Od středy nebude možné jezdit na nákupy do Bavorska, tamní vláda zpřísní protikoronavirová opatření. Zákaz bude platit zatím do úterý 5. ledna. V úterý pak saský premiér Michael Kretschmer požádal, aby lidé kvůli pandemii nemoci covid-19 nejezdili nakupovat, tankovat a lyžovat do České republiky. Dodržování pravidel na hranicích bude hlídat policie.

Bavorsko: Žádné nákupy

Bavorsko zavádí omezení pro Čechy. Bez karantény a negativního testu na covid-19 budou moci stále překračovat hranice Česka a Německa pendleři a rodinní příslušníci. Na twitteru to uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Bavorská vláda rozhodla o zpřísnění protiepidemických opatření. Pro ČR je zásadní, že od středy 9. 12. 2020 bude zakázán tzv. malý pohraniční styk (nebude tedy možné jezdit na nákupy k sousedům). Pro pendlery a rodinné příslušníky však zůstává překračování hranic možné bez karantény a bez nutnosti předložit negativní test. Přijatá opatření bavorské vlády budou platit prozatím do 5. 1. 2021,“ sdělilo ministerstvo.

Původně měli čeští občané výjimku pro cestování s negativním testem na koronavirus do Bavorska, spolková země ji ale začátkem listopadu zrušila. Povinná je desetidenní karanténa, po pěti dnech ji je možné ukončit negativním testem. Výjimka ale dosud platila mimo tranzit, mezinárodní dopravu či rodinné záležitosti i pro malý příhraniční styk.

Pendleři, kteří v uplynulých 14 dnech pobývali v některé z rizikových oblastí, se od 23. října museli nechat v Bavorsku každý týden testovat na koronavirus. Opatření se dotklo především Čechů a Rakušanů. Testy byly pro zahraniční pracovníky a studenty bezplatné. Bavorský nejvyšší správní soud ale koncem listopadu dočasně nařízení zrušil. Podle soudu lze pochybovat o tom, zda bylo přiměřené, informoval server Bayerischer Rundfunk.

Saský premiér varoval před nákupy a lyžováním v Česku

Další omezení vůči ČR přijde patrně ze Saska. Tamní premiér Michael Kretschmer žádá, aby Němci nejezdili nakupovat, tankovat ani lyžovat do Česka. A prohlásil také, že zemské úřady budou důsledněji kontrolovat dodržování povinné karantény. Cesty za nákupy mezi Saskem a Českem jsou zakázané, někteří lidé ale omezení nerespektují.

Saská vláda chce navíc požádat spolkovou policii, která má na starosti ostrahu hranic, aby na pomezí s Českem a Polskem prováděla častější namátkové kontroly. Pokud spolková policie zjistí případy možné porušení karanténních pravidel, pokuty neuděluje, ale předává informace hygieně. Spolková policie sdělila, že pokuty v této oblasti jsou v pravomoci zemských úřadů, tedy i místní hygieny.

Kdo do Česka odjede, bude po návratu muset podle Kretschmera nejméně do desetidenní karantény. „Toto pravidlo budeme vymáhat,“ řekl premiér po jednání se zástupci hospodářských odvětví. Saský premiér k dodržování pravidel vyzval Sasy v době, kdy německá média včetně nejčtenějšího deníku Bild poukazují na to, že do Saska za nákupy stále jezdí Češi, ačkoli takové cesty již nejsou povolené.

Sasko si nyní v počtu nových případů na 100.000 obyvatel během sedmi dní vede z celého Německa nejhůře. Podle statistiky Institutu Roberta Kocha (RKI) je v Sasku 319 nových případů na 100.000 obyvatel během sedmi dní. V žádné jiné německé zemi tento ukazatel nepřesahuje hodnotu dvou set. Dva saské okresy, Budyšín a Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří, které hraničí s Českem, hlásí přes 500 nových případů na 100.000 obyvatel během sedmi dní.

Nákaza koronavirem se v Německu s 83 miliony obyvatel v uplynulých 24 hodinách potvrdila podle RKI u 14.054 lidí a dalších 423 osob s onemocněním covid-19 zemřelo. V Sasku, kde žijí čtyři miliony lidí, za pondělí přibylo 1469 nových případů a dalších 15 lidí zemřelo na komplikace související s infekcí.

Kvůli dramatické situaci chce Sasko ještě více zpřísnit stávající omezení, podrobnosti se očekávají ještě tento týden. Kretschmer již ale uvedl, že žádný nouzový stav, jako učinilo Bavorsko, vyhlásit neplánuje.

Již nyní je v Sasku omezen volný pohyb za sportem a procházkami do vzdálenosti 15 kilometrů od bydliště v těch okresech, které vykazují více než 200 nových případů na 100.000 obyvatel během sedmi dni. Takových okresů je v Sasku většina včetně metropole Drážďan. Omezeny je v těchto okresech také prodej a konzumace alkoholu na veřejnosti.

Video  Žně internetových obchodů: Česká dvojka Mall.cz si prošla největším náborem lidí vůbec  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

strejda777 ( 8. prosince 2020 16:34 )

jajas ( 8. prosince 2020 16:19 )

Češi by potřebovali nějakou "českou Merkelovou"! To bychom pak čučeli, ani by ti naši b.l.b.o.v.é. neměli čas furt demonstrovat proti všemu možnému a nemožnému!

strejda777 ( 8. prosince 2020 16:16 )

Češi jsou hlavně závistiví. Závidí Němcům jejich platy, jejich důchody a jejich životní úroveň. I to mají němčouři díky své poslušnosti a pracovitosti. Jenže čehůni to prostě nezvádají, ale chtěli by mít všechno jako mají oni. Jsme směšní......

jajas ( 8. prosince 2020 16:12 )

Němci, ať jsou jací jsou (nebo byli).....hlavně jsou disciplinovaněší jako národ. Což není náš případ. Jsme maličká země, ale myslíme si, že teď, jak se chováme, jsme hrdinové.! Prdlajz!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa