Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda jednala pozdě, rýpl si Petříček. Plán B? S nakaženými Čechy slíbili pomoct Němci

Aktualizováno -
15. října 2020
21:28
Autor: ČTK, simao - 
15. října 2020
16:49

V Česku se nyní řeší, co dělat v momentě, pokud se situace s nakaženými covid-19 bude dál zhoršovat a nepostačovaly by nemocniční kapacity. Premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že si dokážeme pomoct sami, plánem A je tak nyní nejen omezování úkonů ve fakultních nemocnicích pro necovidové pacienty, ale třeba i stavba polních nemocnic. Plán B však se zahraniční pomocí počítá. Existuje již předběžná domluva s Německem. Potvrdil jí i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který míní, že česká vláda měla zareagovat o 14 dní dřív.

Premiér Andrej Babiš (ANO) před čtvrtečním odletem do Bruselu novinářům řekl, že kvůli očekávanému zvýšení počtu nemocných kontaktoval i lázeňská zařízení a hovořil „s bavorskou stranou“.

„Máme předběžnou dohodu s Němci, že pokud by došlo k přetížení českého zdravotního systému, zejména co se týče kapacity covidových lůžek, tak budeme moci využít kapacity německých nemocnic v příhraničních regionech,“ potvrdila následně muvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová pro novinky.cz.

Konkrétně Bavorsko již vyjádřilo ochotu přijmout pacienty s koronavirem ve vážném stavu.

„Je to skutečně jen nouzový plán B, pokud by české kapacity nestačily,“ uvedla s tím, že na jaře se takový plán předběžně řešil také - a šlo o několik desítek lůžek v sousedství Karlovarského kraje a severních Čech.

Bavorský premiér potvrdil: Jsme ochotni pomoci

Bavorský premiér Markus Söder po dnešním zasedání svého kabinetu v Mnichově podle agentury DPA mimo jiné potvrdil, že Bavorsko na žádost ČR vyjádřilo ochotu přijmout pacienty s koronavirem ve vážném stavu. V Bavorsku je podle něj vytíženost kapacit na jednotkách intenzivní péče vyšší než 40 procent.

Video  Prymula promluvil k národu: „Čekají nás neveselé týdny.“ Čechům se omluvil  - ČTK
Video se připravuje ...

I když má nyní Česko ústní přísliby případné pomoci od sousedních zemí, pokud by nemocných bylo příliš mnoho, vláda podle Babiše dělá vše pro to, aby si Česko vystačilo samo.

„Všude nákaza stoupá, my máme ústní přísliby. Nespoléháme se na to a děláme vše, abychom to zvládli doma,“ vzkázal premiér.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pak pro Seznam Zprávy uvedl, jak se aktuálně věc případné pomoci Německa má.

„S Německem máme předběžnou domluvu. Není to sice nic, co by se zítra začalo spouštět, je to plán B. Je ale domluva jak se spolkovou zemí, tak s Mnichovem a Drážďany, jsme s nimi v pravidelném kontaktu. S Drážďany například máme každý týden koordinační videokonferenci a řešíme celou řadu věcí okolo pandemie. Německo je připravené nám pomoct. Dostal jsem dokonce několik dopisů od českých lékařů žijících v Německu, že jsou připraveni pomoct. Pozitivní je, že když jde do tuhého, jsme schopni si po Evropě pomoct, i Češi táhnou za jeden provaz,“ uvedl Petříček.

„V tuto chvíli je potřeba si přiznat, že české statistiky jsou nejhorší v Evropě. Je přirozené, že některé státy zpřísňují opatření pro cestování do Česka a z něj,“ podotl ministr.

Petříček: Vláda měla reagovat o 14 dní dřív

Petříček připustil, že Babišova vláda pochybyla a nejednala včas. „Myslím si, že některé kroky jsme měli udělat o 14 dní dřív, než byly učiněny. Vím od kolegů, že v průběhu srpna i zahraniční partneři upozorňovali na situaci v Praze. A nejen v Praze, myslím si, že tohoto rozdělování na Prahu a zbytek republiky už bylo dost,“řekl šéf české diplomacie Seznam Zprávám.

„Vědělo se ale například, že mladí lidé z Německa se jezdili do Česka bavit, protože tam byla omezená provozní doba restaurací a barů a u nás nikoliv. A u nás se nakazili. Rozhodnutí se měla udělat dříve. Například i nošení roušek ve vnitřních prostorech, což chtěl dříve i ministr Vojtěch. To mohlo přispět k tomu, že by se situace vyvíjela pomaleji,“ dodal Petříček a narážel na srpnový návrh nyní již bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na povinné nošení roušek, který však smetl premiér Babiš.

Covid_19 ( 16. října 2020 14:23 )

a přesto jsou ve vládě ti nejlepší

mirkli ( 16. října 2020 01:59 )

To musel být matroš!

mirkli ( 16. října 2020 01:58 )

100 % souhlas

marmat ( 15. října 2020 23:05 )

Vy ale máte vymalováno... Dejte si přísnou karanténu....
Jste na tom velmi mizerně....
Ä to 75 let po konci války !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!

marmat ( 15. října 2020 23:02 )

Covid_19: Zkuste nebejt super pako z Kocourkova a NEMEHLO diskuze
A uvolněte se prosím !!! Kalouska si dejte nad postel....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa