Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump odmítl, že by vzdal boj s pandemií. „Syn překonal virus za 15 minut,“ chlubil se

Aktualizováno -
27. října 2020
12:11
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
26. října 2020
23:20

Americký prezident Donald Trump v pondělí odmítl, že by vzdal boj s pandemií covidu-19. Z toho jej na základě výroku personálního šéfa Bílého domu v neděli obvinil demokratický prezidentský kandidát Joe Biden, informovaly v pondělí agentury AFP a AP. Trump v pondělí zároveň na twitteru pandemii zlehčoval a obvinil média, že o ní informují jen proto, aby jej poškodila. Zmínil také, jak s koronavirem bojoval jeho syn.

Personální šéf Bílého domu Mark Meadows v neděli v rozhovoru se stanicí CNN řekl, že současná administrativa „nebude kontrolovat pandemii“ a bude kontrolovat jen „skutečnost, že dostaneme vakcínu a léky“.

Bývalý viceprezident Biden v reakci na tento výrok Trumpa obvinil, že před pandemií kapituloval. Meadowsovo vyjádření podle něj bylo „upřímným uznáním toho, co bylo zjevně strategií prezidenta Trumpa od začátku krize: Mávat bílou vlajkou porážky a doufat, že virus odejde, když jej bude ignorovat“.

Trump: Se mnou přijde boom, s Bidenem lockdown

Prezident, který v pondělí uspořádal předvolební mítink v Pensylvánii, odmítl, že by boj s šířením koronaviru vzdal. Podle něj to byl Biden, kdo „mával bílou vlajkou před životem“. Příznivcům shromážděným na mítinku řekl, že mají ve volbách na výběr mezi „Trumpovým boomem a Bidenovým lockdownem“, tedy mezi růstem hospodářství a plošnou uzávěrou ve snaze zbrzdit šíření koronaviru.

Před příjezdem na shromáždění šéf Bílého domu v sérii tweetů pandemii zlehčoval. Média obvinil, že odmítají psát o jeho úspěších a šíření viru využívají, aby jej poškodila v nadcházejících volbách.

„Média, která šíří falešné zprávy, znají jen COVID, COVID, COVID, až do voleb,“ napsal prezident na twitteru. Čtvrtého listopadu, tedy den po prezidentských volbách, se podle něj téma v médiích okamžitě změní.

V boji s „čínským virem“ vláda podle Trumpa udělala „obrovský pokrok“. Média se ale spikla a covid-19 „využívají v naprosté koordinaci, aby změnila naše skvělé výsledky v předběžném hlasování“. „Mělo by to být považováno za narušení voleb,“ doplnil.

Barronův rychlý boj s covidem-19

Na mítinku prezident také promluvil o tom, jak vypadal průběh koronaviru u jeho nejmladšího syna Barrona (14). „Samozřejmě, že to Barron měl. Má mladý, silný imunitní systém. Doktoři mi řekli, že koronavirus překonal za 15 minut,“ prohlásil Trump na mítinku. Prezident, první dáma Melania Trumpová a jejich syn prodělali koronavirus na počátku října.

„Zeptal jsem se doktorů: ,Tak co Barron?' Řekli mi, že je pozitivní. V podstatě za 15 minut, když jsem se znovu ptal, jak na tom Barron je, mi řekli, že koronavirus je pryč,“ vyprávěl prezident svým fanouškům. Na příběhu svého syna se Trump snažil ilustrovat, že děti nejsou v takovém nebezpečí a že by se co nejdřív měly znovu otevřít školy.

„Pojďme znovu otevřít školy. Ne, opravdu,“ vyzval Trump. Asociace amerických pediatrů v reakci na to uvedla, že se v USA nakazilo koronavirem 792 tisíc dětí. Mladiství tvoří 11 procent ze všech nakažených. Za posledních 14 dní bylo zaregistrováno téměř 5 tisíc dětských případů koronaviru.

„Virus porazíme. Nebudeme jej kontrolovat, budeme se snažit jej zbrzdit“

Na obranu prezidenta se v pondělí postavil i personální šéf Bílého domu, jehož výrok Biden k Trumpově kritice využil. „Jediným, kdo mává bílou vlajkou spolu s bílou rouškou, je Joe Biden,“ uvedl Meadows. „Virus porazíme. Nebudeme jej kontrolovat. Ale budeme se snažit jej zbrzdit, jak jen to dokážeme,“ dodal.

Na Meadowsův nedělní rozhovor s CNN přímo reagoval i šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Je nebezpečné zříci se kontroly,“ řekl.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která dlouhodobě sleduje vývoj pandemie, se virem SARS-CoV-2 nakazilo už více než 8,6 milionu obyvatel USA. S covidem-19 jich zemřelo přes 225 000. Ve Spojených státech žije přes 330 milionů lidí.

Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Spojené státy v pátek zaznamenaly přes 84 000 nakažených, což je dosud nejvyšší denní údaj. Denně nyní v USA s covidem-19 umírá v průměru 900 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa