Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf Sněmovny se zastal Prymuly s Faltýnkem, zmínil zákaz schůzek. Kalousek: Jste lhář!

Autor: Sabina Dračková - 
23. října 2020
21:45

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a pravá ruka premiéra Andreje Babiše (ANO), šéf poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek (ANO) se podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) nemohli setkat v Poslanecké sněmovně, protože je v ní zákaz návštěv. Šéf dolní komory se Prymuly zastal. Jenže podle poslance Miroslava Kalouska Vondráček lže. Vzkázal mu, že sám přece dobře ví, že  ministři a náměstci mají na vstup do Sněmovny permanentku.

Zatímco šéf vládního hnutí ANO a tedy předseda vlády Andrej Babiš odsoudil noční zakázané dostaveníčko ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, předseda Sněmovny Vondráček se ho zastal.

Absolutní zákaz návštěv ve Sněmovně

To, že se politici sešli v restauraci, které mají být už několik dnů všechny striktně zavřené, hájil šéf dolní komory tím, že do Sněmovny se teď nesmí.

Sleduji z karantény dění okolo pana ministra zdravotnictví. Jak se slétají všichni, kteří vycítili Prymulovu a...

Zveřejnil(a) Radek Vondráček dne Pátek 23. října 2020

„V Poslanecké sněmovně máme absolutní zákaz návštěv a předseda klubu Faltýnek se vlastně nemá kde normálně setkat a uskutečnit pracovní schůzky,“ řekl Vondráček s tím, že se na schůzkách šéfa poslanců vládního hnutí často jedná o zásadních tématech pro ČR. Faltýnek totiž prakticky poslancům říká, jak mají ve Sněmovně hlasovat, aby prošly zákony, které chtějí.

Kalousek: Ministr má přece permanentku

Takové tvrzení ale zvedlo ze židle dlouholetého poslance Mirolava Kalouska (TOP 09). „Pane předsedo Vondráčku, jste lhář!“ napsal výrazný opoziční politik a pokračoval: „Pláčete tady nad zoufalou situací absolutního zákazu návštěv ve sněmovně, přitom dobře víte, že se netýkají těch, kteří mají “permanentku” pro vstup do PS, včetně ministrů a jejich náměstků.“

Třetího nejvyššího ústavního činitele Vondráčka pak také Kalousek vyzval k rezignaci. Lže podle něj stejně jako ministr Prymula.

Prymula sice ráno striktně odmítal říct, kdo další se schůzky zúčastnil. Už nyní se ví, že sestava byla různorodá. Kromě šéfa poslaneckého klubu Faltýnka opředeného několika kontroverzemi a ministra zdravotnictví až z Ostravy totiž dorazil i šéf tamní fakultní nemocnice Jiří Havrlant. Zúčastnění tvrdí, že v nočních hodinách prý řešili pomoc od zahraničních zdravotníků a plošné testování.

Vondráček: Prymula nevěděl, co je kapitula

Předseda Sněmovny Vondráček také na facebooku sebejistě tvrdí, že se aktéři nesetkali v prostorách restaurace, ale v přilehlé místnosti. „Těžko vyčítat ministrovi, že zrovna neví, jak je to s nájemními vztahy té které konkrétní místnosti. Pro něj to zkrátka celé je kapitula,“ uvedl.

Že šlo o kapitulu přitom Prymula řekl až na oficiální tiskové konferenci, která byla nakonec hodinu a půl opožděná. Ještě ten den ráno přitom na webu Respektu mluvil jinak„Já jsem dojel na jednání, které bylo v restauraci, v salonku restaurace. A já jsem tam nejel za účelem stravování se, ale za účelem jednání,“ snažil se argumentovat. Poté ale řekl, že roušky celou dobu neměli, protože třeba on sám pil tonic - tedy vlastně konzumoval.

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

„Nic nelegálního“

Vondráček uznal, že účastníci schůzky nesprávně vyhodnotili a posoudili okolnosti setkání. Nechce se prý ale účastnit „všelidového kamenování“ a Prymuly si váží.

 

„Je velmi pravděpodobné, že z hlediska právního k porušení žádného nařízení nedošlo a silácká prohlášení pražského primátora o správním řízení jsou spíš nesmysl a další divadlo pro média,“ napsal další jistotou oplývající větu Vondráček. „Uvidíme, jestli za pár měsíců někdo otiskne aspoň řádek o tom, že se pan Prymula vlastně ničeho nelegálního nedopustil,“ dodal spekulativně.

Video  Vondráček ve Sněmovně ukazoval prostředník. Babišův muž to měl za legraci  - PSP ČR
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 24. října 2020 07:36 )

On tam byl i Kalousek s Bartošem?

kralovna-vsech-mori ( 24. října 2020 07:08 )

Babiš se ho potřeboval zbavit a nastrčil Faltýnka. A vyšlo mu to zmetkovi. Prymula byl pro Babiše velké sousto a neposlouchal.

jajanene ( 24. října 2020 03:11 )

Promluvil největší grázl v české politice Kalousek. Copak mu nestačí všechno svinstvo co už udělal? Člověk se rozvzpomene na písničku Karla Kryla a vybaví se mu pasáž - na rohu ulice vrah o morálce káže, před vraty věznice se procházejí stráže...

.tg.bb ( 23. října 2020 23:24 )

Ani rikšu mu raději nesvěřovat.

.tg.bb ( 23. října 2020 23:22 )

Další postbolševické howado brání svá spoluhowada jak jinak než lží.
Chudáci politici se musejí scházet o půlnoci na tajňačku v luxusní lobbistické žumpě a podávají si ruce s českým korupčním póvlem minulým, současným i budoucím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa