Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Česko se neobejde bez zahraniční pomoci, přiznal Prymula. A chce protáhnout nouzový stav

Aktualizováno -
22. října 2020
15:00
Autor: ČTK - 
22. října 2020
08:50

Čtvrteční mimořádné jednání vlády se mělo týkat jen odsouhlasení pomoci zahraničních lékařů Česku, jak apeloval ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Nakonec ale přineslo několik zásadních informací. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) přiznal, že se Česko bez zahraniční pomoci neobejde, nemuselo by mít dostatek zdravotníků. Prymula zmínil i to, že reprodukční číslo neklesá dost rychle a vláda tak požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Do testování lidí na koronavirus by se navíc měli zapojit i praktici.

Vláda souhlasila s pobytem vojenských zdravotníků členských zemí Evropské unie a NATO do 300 lidí pro pomoc s epidemií koronaviru po dobu 90 dnů. Rozhodnutí ještě musí schválit Parlament. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po mimořádném jednání kabinetu také uvedl, že Severoatlantická aliance v pátek rozhodne o zaslání 60 plicních ventilátorů z aliančních zásob do České republiky. O zdravotnické pomoci jedná Česko pod zastřešením NATO i s Německem a dalšími zeměmi, doplnil.

Kabinet se mimořádně sešel, aby schválil působení skupiny armádních lékařů a zdravotníků z USA, jak ho Spojené státy nabídly po žádosti, kterou tlumočil velvyslanectví vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Tým lékařů Národní gardy má mít 28 členů. Jde o praktické lékaře se zkušenostmi s covidem. Dorazit by měli koncem příštího týdne, působit budou ve Vojenské ústřední nemocnici ve Střešovicích, odkud budou povoláváni k úkolům dle ministerstva zdravotnictví, doplnil Metnar.

Američané by mohli pomoci v Letňanech

Lékaři budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) moct působit například v budované nemocnici v Letňanech, která je koncipovaná jako záložní, zřejmě bude ale muset být do provozu uvedena. Nemocnice za čtvrt miliardy korun má být dokončena do neděle. Pracovat tam bude 200 vojenských zdravotníků plus další pomocné síly.

„Máme konkrétní nabídku na pomoc 28 lékařů a zdravotníků z USA. Zároveň probíhají jednání o možném vyslání zdravotníků i z jiných členských zemí NATO a EU. Abychom vše v případě potřeby mohli rychle realizovat, schválila dnes vláda pobyt až 300 vojenských zdravotníků na českém území po dobu do 90 dnů,“ uvedl Metnar.

Doplnil, že jde o expertní pomoc českým zdravotníkům, zahraniční vojáci budou v případě nasazení v ČR působit beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým zdravotním personálem.

Parlament, a to jeho obě komory, musí podle ministerstva obrany vyslovit souhlas s pobytem vojáků v souladu s ústavou. „Legitimita pobytu bude naprosto v souladu s článkem 43 Ústavy ČR,“ uvedl Metnar s tím, že Sněmovna i Senát by měly o věci rozhodovat příští týden.

Lékaři z USA přivezou i vybavení

Metnar odmítl, že Česko v době jarní vlny epidemie nebylo dostatečně vstřícné k pomoci zemím, které na tom byly hůř. Zmínil, že nedisponuje tolika vojenskými lékaři a armáda byla v minulých letech poddimenzovaná. Konstatoval, že snaha byla zbavit se i polních nemocnic, což se naštěstí nestalo.

Video  Uzavřené Česko: Babiš, Prymula a Havlíček promluvili o obchodech i omezení pohybu  - ČTK
Video se připravuje ...

Česko v posledních týdnech čelí rychlému nárůstu počtu infikovaných novým koronavirem a rychle rostou i počty hospitalizací. Podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích s koronavirem 4417 pacientů, přibližně čtyřikrát více než na počátku října. Zhruba na trojnásobek za stejnou dobu stoupl i počet těžkých případů. Německá i česká média minulý týden informovala, že německé spolkové země Bavorsko a Sasko jsou ochotné přijmout z ČR v případě potřeby pacienty s koronavirem ve vážném stavu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na jednání vlády požádal o dalších zhruba 300 milionů korun na nákup zdravotnického vybavení, například plicních ventilátorů a lůžek. Řekl to na tiskové konferenci. Peníze potřebuje také na nákup 1500 přístrojů zlepšujících saturaci kyslíkem od novozélandské firmy, dodal.

Ventilátory za zásob EU i NATO

Prymula požádal o navýšení rezervy resortu ze 406 na 700 milionů. Diskutuje se podle něj o nákupu i dalších přístrojů na zlepšení saturace kyslíkem od německé a izraelské firmy. „Podobně potřebujeme nakoupit ventilátory. I zde je připraveno a probíhá zasmluvnění 600 ventilátorů, které budeme urgentně potřebovat v nemocnicích, kde kapacita v tuto chvíli se blíží nějakým limitům,“ poznamenal Prymula. Podle něj je vyšší rezerva ve fakultních a větších nemocnicích, naopak omezenější kapacita se může objevit v menších zařízeních. Ta budou tedy prioritně posilována.

V Česku je podle posledních dat v nemocnicích 1932 plicních ventilátorů, kvůli epidemii covidu-19 se denně sleduje jejich volná kapacita. Zhruba v polovině října klesla pod 50 procent, aktuálně je obsazeno 52,1 procenta.

Českou registraci pro nouzové využití při léčbě pacientů s onemocněním covid-19 získaly ventilátory CoroVent, výrobci je tak mohou začít rozvážet do rezerv českých nemocnic. Třicet ventilátorů Česku dodá také Evropská komise. Vláda v pátek schválila i objednávku 500 přístrojů za 250 milionů korun. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) také Severoatlantická aliance (NATO) v pátek rozhodne o zaslání 60 ventilátorů z aliančních zásob do ČR.

Jiřina Ratimcová ( 23. října 2020 16:47 )

Ten uz si neprotahne ani pusobeni na ministerstvu. 💩

frantacizek ( 23. října 2020 06:19 )

čvut vyvinula plicní ventilátor, zasobovali jsme tím zdravotnictví nejen v Kanadě, jsem tuším četl a nám musí nyní vypomáhat s tímto EU?? Tomu nějak nerozumím, proč se to tady nevyrábí už min. 2 měsíce pro potřeby téhle situace??

bestteckaie ( 22. října 2020 23:25 )

Nejak se nám to nedaří zastavit. Jako by tu schválně, třeba ve vlacích, kýchali a vypousteli nový kovid, malí lidé z rozzuřené červené země.

NovyZakon ( 22. října 2020 23:22 )

Zas tu smrdí ten tvůj tvaroh, zvedá se mi kufr

NovyZakon ( 22. října 2020 23:19 )

Tak zase zpět do klece, je večerka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa