Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: S lockdownem se naplno vrací i Prymula. Poslechnou ho Češi i podruhé?

Autor: Petr Holec - 
22. října 2020
05:15

Ministr zdravotnictví za ANO Roman Prymula si nedělal legraci, když nás varoval, že ještě přitáhne šrouby, jestli fakt nezačneme nosit roušky a i navzdory zákazu nepřestaneme společně pít pivo. Teď to přišlo. Ve středu vláda oznámila návrat jarního lockdownu a právě Prymula je znovu jeho hlavní tváří. S koronavirem se tak naplno vrací i plukovník v záloze, jenž se stal symbolem jarního „vítězství“ nad koronavirem.

Otázka je, jestli ho lidé i tentokrát poslechnou stejně jako na jaře. Tehdy nový a neznámý vir natolik vystrašil i tradičně méně disciplinované Čechy, že celou zemi záhy zachvátila rouškománie. Nemít doma ušitou roušku bylo ještě před půlrokem národní ostudou. Dnes naopak mnozí lidé roušky odmítají nosit a stejně tak i dodržovat další vládní restrikce. I „poker face“ Prymula se proto ve videu na twitteru chytal za hlavu, když viděl hromadný mejdan bez roušek, kde se mladí lidé dezinfikují alkoholem.

Teď tedy přišel „trest“, za který může jak vláda, tak i nedisciplinovaní lidé. Premiér ANO Andrej Babiš přiznal, že jsme se přes léto rozvolnili až moc a nějaká preventivní opatření měla zůstat. To nejspíš ano, otázka ale je, nakolik bychom přivření ekonomiky i běžných občanských svobod stejně unikli; mnohem brutálnější lockdown včetně zákazu nočního vycházení totiž nyní zavádějí i ostatní evropské země, které jsou na tom výrazně líp než my.

Jarní vládní represe rychle zafungovala i proto, že ji lidé převážně dodržovali a „zavřeli“ se, jak lockdownu lyricky říkají někteří politici. Jenže teď máme mnohem víc popíračů roušek i odpíračů dodržování restrikcí. Ironie samozřejmě je, že někteří z nich argumentují tím, že je nedodržují proto, že je prý vláda měla zavést dřív. Přitom někteří z nich demonstrovali proti mnohem mírnějším omezením už v září, kdy jsme ještě směli nejen do restaurací a obyčejný mejdan z vás neudělal trestance. Pravda je, že i těmto lidem nyní vděčíme za současný lockdown. A že nám ho nesebere ani nenáviděný Brusel.

Epidemiolog Prymula na jaře dočasně vedl Ústřední krizový štáb a rychle si mezi lidmi získal slušnou důvěru. Ta se teď podle aktuálního průzkumu European National Panel vrací, když funkci ministra zdravotnictví i krizovou situaci zvládá podle padesáti procent lidí. Možná i proto ho Babiš na středeční vládní tiskovce nechal oznámit nové protiepidemické restrikce, čehož se plukovník v záloze zhostil armádním stylem. Mluvil spíš jako epidemiolog než vysoký politik, co se bojí voličů. Nová opatření vysvětlil věcně a suše a k jejich zdůvodnění použil víc grafů, než kdysi na tabuli maloval raný Václav Klaus.

Koronavir ovšem působí i politicky. Ani do jeho jarní premiéry Babiš neskočil nejšťastněji, díky následnému zvládnutí na něm ale nakonec právě jeho ANO vydělalo nejvíc, když v průzkumech volebních preferencí na delší čas výrazně posílilo. Tenhle krizový benefit se nyní sice rozpustil, znovu ale stojíme teprve na začátku krize. Příští rok jsou sněmovní volby, v nichž chce opozice finálně „zúčtovat“ s Babišem. I na podzim se proto bude opakovat politická koronavirová historie z jara, jen jako obvykle jinak. A taky mnohem brutálněji.   

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Michal Snobl ( 22. října 2020 10:04 )

Ať si vláda vezme to co rozprodala a rozkradla od 90let a do zahraničí jdou finance.Penize bude mít hned.

Michal Snobl ( 22. října 2020 10:01 )

Ale to ať si Primbambula zavře co chce a nařizuje co chce. Plno lidí má fin. problémy a někteří se tím dostanou do větších.Jak to vláda chce řešit?????Není to tím že jsou fin. negramotní!!!!!V dnešním svinstvu se člověk dostane hned do problémů.Vlada nemůže za pos...y cocovid ale zato svinstvo který tu je od 90let.Clovek který dělá má mít nárok na slušný a řádný zivot.,ne žít na dluh na bydlení a splácet to budou ještě potomci

ingmarie ( 22. října 2020 09:23 )

Článek o ničem . Holec nemá vyhraněný názor na nikoho a na nic , nemastné a neslané blablabla

bullshit ( 22. října 2020 08:20 )

Peníze chybí všude jen na dotace poctivému Guru jistě zbude.

bullshit ( 22. října 2020 08:18 )

Takže Ty jsi Hvězda a ostatní jsou dobytek. Na mostě byli všichni v souladu s nařízeními a není známo, že by to bylo epicentrum čínské chřipky. To je jen propaganda na kterou mnozí docela dobře skočili.

Zobrazit celou diskusi