Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký přehled: Co vláda nezakázala, kde nakoupíme a kam a s kým můžeme vyrazit

  • Autor: sab,ČTK - 
    22. 10. 2020
    05:00

    V Česku začínají úderem čtvrteční 6:00 platit další opatření, nejpřísnější od letošního jara. I když se vláda brání označení lockdown, zavřít musí velká část obchodů, ale i služby a velmi výrazně se má omezit pohyb. Jednoduše řečeno: Můžeme vyrazit do práce, na rychlý nákup nebo k lékaři. Opatření mají jako obvykle řadu výjimek, Blesk Zprávy vám proto přinášejí velký přehled toho, kam můžeme vyrazit a s kým, kde nakoupíme a na co naopak musíme nejméně do 3. listopadu zapomenout.

    „Ten nárůst je obrovský a opatření z minulého týdne nezploštila křivku, vypadá to, že opatření nefungují,“ vysvětlil důvod přísnějších opatření premiér Andrej Babiš (ANO). Zmínil také, že dále stoupají počty hospitalizací. Problémem je prý kapacita lůžek, a to i přesto, že jejich počty navyšovali a dál chtějí navyšovat. „Pokud bychom neudělali toho opatření, tak by náš zdravotní systém zkolaboval kolem 7. až 11. listopadu,“ řekl premiér. Oznámil také, že do Česka přijede asi 28 amerických lékařů.

    Vláda proto zavírá obchody, a to od dnešní (čtvrteční) 6. hodiny ranní. Premiér se omluvil za to, že dříve říkal, že se toto nestane. Omluvil se také občanům a živnostníkům, poděkoval zdravotníkům.

    Babiš: Není to lockdown

    „Já myslím, že žádný lockdown není,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) k současným zavedeným opatřením. Zmínil, že v Izraeli jsou opatření přísnější. Blesk Zprávy se pak ptaly, zda se stalo něco, co vláda nečekala. Ještě v pondělí totiž ministři trvali na tom, že tento týden zpřísňovat nebude. 

    „My máme logicky predikce, které se lámaly v těchto dnech, které měly ukázat, jestli se nám podaří tu trajektorii zahnout někde na reprodukčním čísle 1,1 nebo budeme pokračovat na stávající hodnotě 1,3 a 1,4,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

    Ke snížení hodnot nedošlo a procento pozitivních testů je stále „extrémně vysoké“. Dřív to byla dvě procenta ze všech udělaných testů, teď to je až třicet procent. Hladina by měla být pod deseti procenty. Prymula navíc zdůraznil, že je mnoho nakažených, o kterých se neví.

  • 1.Omezení pohybu

    Od čtvrtka 22. října 06:00 do konce nouzového stavu 3. listopadu platí omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Podle twitteru ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) jsou povolené i cesty do přírody, nebo pobyt na chatách a chalupách, ovšem nejvýše do počtu dvou lidí (pokud se nejedná o členy jedné domácnosti). Od 14. října platilo omezení shromažďování na nejvýše šest osob.

    Počet účastníků svateb a pohřbů je omezen na deset osob (od pondělí 19. října začalo platit omezení počtu jejich účastníků na 30). Omezen je také počet účastníků demonstrací, a to na 100 osob ve skupinách nanejvýš po 20 lidech. Dosud platil limit 500 lidí na demonstraci.

  • 2.Uzavření obchodů a služeb

    Od čtvrtka 22. října 06:00 do konce nouzového stavu 3. listopadu budou uzavřeny maloobchodní prodejny. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie nebo lékárny. Výjimku budou mít také prodejny pohonných hmot, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

    V provozu dále budou moci být autoservisy, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany, prodejny zahrádkářských potřeb, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy výpočetní a telekomunikační techniky a spotřební elektroniky, zámečnictví, provozovny servisu výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb a železářství, provozovny sběru a výkupu surovin či kompostárny.

    Oproti opatřením z jara jsou ale za přísných hygienických opatření povoleny oblíbené farmářské trhy.

    Video  Ministr Prymula a jeho instruktážní video: Jak se správně mají mýt ruce?  - Twitter - R. Prymula
    Video se připravuje ...

    Omezeno je také poskytování ubytovacích služeb, a to s několika výjimkami. Kromě lidí, kteří dokončí ubytování zahájené před účinností dnešního rozhodnutí vlády, se to týká třeba služebních cest, ubytování pro lidi, jimž byla nařízena pracovní povinnost nebo cizincům s pracovním povolením. Ubytovat se mohou také osoby, kterým byla nařízena izolace nebo karanténa, nebo lidé přemístěni ze zdravotnických či sociálních zařízení.

  • 3.Omezení kontaktu se státní správou

    Vláda od čtvrtka 06:00 do 3. listopadu omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu. Na tiskové konferenci Prymula upřesnil, že by se neměly tvořit fronty a lidé by se měli objednávat předem.

    „Všude tam, kde je to možné, nařizujeme, aby úředníci přešli na systém home office,“ uvedl ministr zdravotnictví. Vláda také vyzvala ostatní zaměstnavatele k podpoře práce z domova, omezení prací, které nejsou nezbytné, a omezení kontaktu se zákazníky.

  • 4.I nadále platí: Uzavření škol

    Od středy 14. října do neděle 1. listopadu jsou pro prezenční výuku uzavřené všechny školy s výjimkou mateřských. Žáci a učitelé přešli na distanční výuku.

    Návrat do škol je nejistý

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) připustil, že se první stupeň nevrátí 2. listopadu do škol, jak sliboval. Má podle něj prioritu, ale záležet bude na dalším vývoji epidemie covidu-19. Po jednání vlády uvedl, že by se mohli do škol vrátit nejdříve třeba jen žáci prvních a druhých tříd.

    Prymula dosud tvrdil, že 2. listopadu se bezpodmínečně obnoví prezenční výuka dětí z prvního stupně základních škol. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) naopak už dříve připustil, že pokud by se situace nelepšila, tak se ani mladší děti do škol vrátit nemusí.

    „Bude nutné to posoudit v kontextu celé té situace. Může dojít k tomu, že budou do systému vráceny třeba jen první, druhá třída. Uvidíme podle dat, která k dispozici budou. Každopádně je to první priorita opatření z hlediska otevírání, která tady budou,“ řekl dnes Prymula.

    Pro návrat do ostatních škol stanovil ministr už dříve jako klíčový ukazatel reprodukční číslo (R) na úrovni 0,8. Údaj udává průměrný počet dalších nakažených, kteří se infikují od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je nižší než 1, epidemie začíná slábnout. Současné je podle ministra asi 1,36.

  • 5.Dál platí: Uzavření provozoven stravovacích služeb

    Už od středy 14. října do úterý 3. listopadu jsou zcela uzavřeny restaurace a bary. Platí také zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

    Video  Vzkaz Karlovarské krajské nemocnice demonstrantům ze Staromáku: Covid není chřipka  - Karlovarská krajská nemocnice
    Video se připravuje ...

    Od 9. října do 3. listopadu jsou uzavřeny posilovny, fitness centra, vnitřní bazény či koupaliště. Od 12. října se pak (také do 3. listopadu) zavřela divadla, kina, muzea či zoologické zahrady. Nově zavírají i ty botanické.

  • 6.Dál platí: Uzavření kulturních a sportovních zařízení

    Od středy do odvolání platí povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému (s výjimkou lidí z jedné domácnosti). Povinné jsou roušky i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy domácnosti.

    Od 1. září platila povinnost zakrývání nosu a úst na úřadech, ve zdravotnických zařízeních, v zařízeních sociálních služeb a prostředcích veřejné dopravy. Od 10. září přibyla povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorách budov, od 13. října byly povinné i na zastávkách veřejné dopravy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

KuliKuli77 ( 30. října 2020 19:07 )

Babiš s Prymulou jsou obyčejní slouhové Evropské unie, kteří o ničem nerozhodují, jen musejí opakovat po EU, stejně jako Duda v Polsku nebo Orbán v Maďarsku, kteří musejí dělat to, co jim EU přikáže, stejně jako např. Zápotocký a Husák museli tehdy poslouchat pokyny ze Sovětského svazu.

Poněvadž kdyby to nedělali, ať ti nebo ti, byli by zesměšněni ( jako Ivan Pilip, David Rath, Pavel Bém, MUDr. Jan Hnízdil a mnozí další ), sesazeni, odstraněni nebo zabiti.

KuliKuli77 ( 30. října 2020 19:01 )

Ale to jste slyšel jen z TV a rádia. A bez přemýšlení tomu věříte.

Bohužel se nemůžeme jít do nemocnic přesvědčit, jak to je, protože bychom roznášeli chřipku.

Co je ale jisté, je to, že tím, že Západ vystrašil lidi ohledně chřipky natolik, jich tolik umírá ( psychologie ) - na deprese, na osamocení, na strach ( zveličení chřipky ), ...

Duševně zdraví lidé, říkejte, prosím, chřipka, a ne kovid, ať se situace stane průhlednou = ať rozkryjeme zrůdy.

denisz ( 22. října 2020 20:24 )

Odpovědi na úrovní hospodské zlostných výkřiku neberu.
Je to nekonstruktivní diskuse, tak běžné u mladých.

denisz ( 22. října 2020 20:19 )

Ne ne , byl jsem na to úplně sám. Moc děkuji
za vaše hodnocení, že úrovni z profesionálního
týmu. Také někdy zajdu k Horákům, pirátské PR.

krapotkin ( 22. října 2020 13:04 )

Jo, na Mírově už pro něj mají apartmá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa