Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Roušky v Praze i venku? Dokážu si to představit, říká Hlubuček. V Dejvicích přibyla testovací místa

Autor: jza - 
15. října 2020
19:29

Na Vítězném náměstí v místech, kam jsou místní zvyklí chodit na farmářské trhy, přibylo další testovací místo na nemoc covid-19. Pro veřejnost bude fungovat od neděle, příští týden přibude ještě tzv. drive-in testování na Džbánu. Nové odběrové místo si přišel prohlédnout i náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který prozradil, že v Praze se zatím nechystá žádné zpřísnění opatření, sám by se ale nebránil nošení roušek na veřejnosti.

Odběrové místo na Vítězném náměstí vznikalo několik týdnů, mluvilo se o tom již během září, provozuje ho firma GHC Genetics. „Je potřeba testovat co nejvíce,“ řekl při otevření náměstek primátora Hlubuček. Jedná se o již druhé nově zprovozněné odběrové místo v tomto týdnu, od pondělí se lze nechat otestovat také v Nemocnici Na Františku, která patří Praze 1. „Bohužel ministerstvo zdravotnictví nebylo schopno kromě nemocnic otevřít žádná odběrová místa ani nijak zásadně navýšit kapacitu v nemocnicích, tak jsme si dali již v červnu za úkol ta odběrová místa zřídit,“ řekl na adresu vlády.

Kapacita je dostatečná

Nynější kapacita by měla být podle něj až 10 tisíc testů denně a v současné době se každý den otestuje 5 až 7 tisíc lidí. Na Vítězném náměstí se budou moci od neděle do čtvrtka nechat otestovat jak samoplátci, tak lidé s žádankou od lékaře, je však potřeba se předem registrovat přes internet. Testovací místo na Džbánu bude určené na testování z auta, kam mohou přijet až 3 lidé najednou v jednom voze, to bude fungovat od neděle do středy. Obě budou testovat od 8:00 do 18:00.

Zpřísňovat se zatím nebude

Hlubuček také prozradil, že vedení hlavního města zatím neuvažuje ve spolupráci s hygienickou stanicí o zpřísnění stávajících opatření. Ta na začátku září například zavedla povinné nošení roušek ve všech vozech MHD. „Spíše je teď větší problém, aby se všichni ve vydaných opatřeních vyznali,“ poznamenal.

Sám si dokáže představit, že by se mohly roušky nosit i venku, jako tomu bylo během jarní koronavirové krize. „Na jaře se osvědčilo nošení roušek i na veřejnosti. Například ve Španělsku jsou roušky od srpna nařízeny i ve venkovních prostorech a osvědčuje se to,“ doplnil. Sám není ale zastáncem vyloženě tzv. lockdownu a omezování ekonomiky, spíše se kloní právě k využití maximálního množství preventivních opatření, která sice mohou být trochu nekomfortní, ale nijak zásadně neomezí pohyb lidí nebo jejich práci.

K dispozici jsou i rychlotesty

Na Vítězném náměstí se dá také udělat tzv. rychlotest na protilátky. Hlubuček, který koronavirus prodělal, si ho sám tento týden vyzkoušel. Poznamenal, že nyní je stanoveno, že lidé průměrně mají protilátky 3 měsíce poté, co nemoc prodělali. Výhodou může být to, že když má někdo protilátky, tak se z pohledu hygieniků i po setkání s pozitivní osobou berou jako negativní.

Město tato odběrová místa nic nestojí, pouze poskytuje soukromé laboratoři prostor. Tu stojí zřízení místa asi půl milionu korun. Petr Hlubuček také nastínil, že by v budoucnu bylo možné odběrová místa proměnit v místa, kde by mohli lidé dostávat vakcínu, což je zatím ale spíše hudba budoucnosti.

Ubytovna pro nakažené

Praha také stále nabízí možnost bezplatného ubytování v ubytovně lidem s pozitivním testem, kteří nemají možnost trávit karanténu doma, nebo i pro turisty, kteří by kvůli nákaze například museli opustit hotel. Náměstek Hlubuček upozornil na to, že tato možnost stále existuje, lidé tam bydlí, ale zájem není nijak velký. „Zařízení má kapacitu asi 40 lidí a zatím nebylo naplněné,“ dodal.

Na obou nových testovacích místech vyjde v případě samoplátců standardní PCR test na 1750 korun a chromatografický test na protilátky na 700 korun. Za mezinárodní certifikát o bezinfekčnosti si lidé připlatí 550 korun. Na Vítězném náměstí bude možnost platit kartou i hotově, na Džbánu pouze kartou. Registrace se provádí pře web GHC-KUL.reservio.com.

adam.jacques ( 16. října 2020 00:22 )

Ať si Hlubucek nosí roušku i na záchodě, ale ja venku nic nosit nebudu! Za chvili nam ty *** zakazou i dejchat!

nespokojeny ( 15. října 2020 21:59 )

Pravdou je, že ti, co teď vládu za to pucují, byli přesně titíž, kteří tehdy chtěli uvolňování. Pokud jde o ta vyhlášená opatření, tak většina je pochopitelná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa