Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V ČR rostou teploty i počty nakažených: Maďar radí, jak Češi mají přežít tropy. S rouškami

Autor: Nikola Forejtová - 
26. července 2020
05:30

Epidemiologická situace v Česku se nelepší a nadále stoupá počet nakažených, denní přírůstky přesahují 200. To dohnalo vládu k tomu, aby se na hromadné vnitřní akce od 100 osob výš vrátily roušky. V příštím týdnu však lidé budou patrně trávit ještě více času venku. Čekají nás až tropické teploty, v úterý přesahující i 31 °C. Teplé počasí přitom vyhání lidi na místa, kde se jich mnohdy nachází davy - na koupaliště, koncerty či do obyčejných front na zmrzlinu a pivo. Epidemiolog Rastislav Maďar skrze Blesk Zprávy požádal lidi, aby si roušku nasazovali i tam, kde to není přímo nařízené. Z menších ohnisek z koupaliště totiž může opět propuknout mnohem větší problém, varuje.

Koronavirus ani v létě nezmizel, je tu stále s námi, zdůrazňují experti. A jejich slova se každým dnem potvrzují. Stále častěji se objevují lokální ohniska nákazy. Nejnovější případ je z ubytovny v Prachaticích, kde se objevil covid-19 u zaměstnanců z blízké firmy. Nakažených je 20. Podobná situace je i v jihlavském Alzheimercentru, kde hlásí pozitivní test 56 lidí z řad ošetřujících lékařů i klientů. Čerstvý je také případ z pražského klubu, kde se nakazilo přes 110 osob. 

„Uvidíme, jak to bude eskalovat. Určitě jsou čísla vyšší, než byla před měsícem. Bezesporu je to tím, že byla uvolněna opatření a žijeme bez omezení, ten virus tady je. Pro nás je ponaučení, že není sezónní jako chřipka. Už teď je to jisté, i když se zdálo, že v létě odejde. Myslím si, že první vlna stále pokračuje a není to tak, že by přes léto virus někam zmizel,“ uvedl k zvyšujícímu se počtu nakažených v rozhovoru pro Blesk Zprávy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Maďar: Čísla budou menší, až se udělá audit

Jak Vojtěch, tak i vedoucí epidemiologické pracovní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar ale nepovažují čísla za alarmující. „Situace není tak zlá. Ale máme komunitní šíření, kdy se ani neví, kde se člověk nakazil. Je důležité, aby se lidé chovali velmi zodpovědně a aby stále vycházeli z toho, že ten virus je kolem nás,“ uvedl Maďar pro Blesk Zprávy.

„Dalo se očekávat, že to po uvolňování poroste. Na druhou stranu, bez toho ohniska v nočním klubu by ta čísla tak vysoká nebyla (…) Sem tam se ta lokální ohniska objeví, není ale potřeba dělat paniku,“ pokračuje expert, který Blesk Zprávám také objasnila vyjádření ministra Vojtěcha o tom, že jsou data zkreslená.

Podle Maďara jsou totiž v systému vedeni jako pozitivní i ti, kterým byl covid-19 diagnostikován dlouho zpátky a již nejsou infekční - případně ani neměli příznaky a nemoc v podstatě neprodělali. „To je to zkreslení dat. Proto se nechává dělat audit. Tito lidé se z systému vyřadí a půjde to až o 2 tisíce nakažených dolů,“ uvedl Maďar. Aktivních případů v ČR je pak 5 172 podle dat ministerstva zdravotnictví, a to k 25. červenci k 17:30.

„Vedro na nemoc nepůsobí, noste roušku“

Kvůli stávající situaci se ale přeci jenom do Česka vrací některá opatření. Od pondělí se mění počet lidí, kteří se mohou účastnit hromadné organizované akce. Z dosud povoleného jednoho tisíce se počet návštěvníků zkrouhl na 500. Nově také musíme na soukromé vnitřní akci od 100 lidí nosit roušku, a to i na svatbách a pohřbech. To se může stát snadno trnem v oku především v době, kdy do Česka míří tropické dny a ve vedru a dusnu se s rouškou řadě lidí špatně dýchá.

Celý příští týden má být i kolem 30 stupňů Celsia, rouška je pak relativně nepříjemná. Blesk Zprávy se tak Maďara optaly, co mají nyní lidé dělat. 

Odpověď je podle Maďara jednoduchá: Nadále si držet odstup, a pokud to nejde, roušku chtě nechtě nasadit. Ať už je člověk na koupališti, na procházce či se vydá právě na nějakou větší akci. „Když třeba půjdu do fronty, kde je hodně lidí, tak si tu roušku radši dám. Přeci jenom stačí, když za mnou někdo zakašle. Teploty nemají vliv na přenos na krátkou vzdálenost. K nakažení opravdu může dojít za relativně krátkou dobu,“ upozorňuje Maďar.

Epidemiolog Rastislav Maďar na tiskové konferenci k další vlně uvolňování opatření v Česku (18. 6. 2020) Epidemiolog Rastislav Maďar na tiskové konferenci k další vlně uvolňování opatření v Česku (18. 6. 2020) | Blesk: Martin Přibyl

„Roušky kvůli vedru nejsou plošně v MHD z toho důvodu, že když člověk třeba jede sám večer a široko daleko nikdo není, tak může být bez roušky. Neměl by po něm někdo povinně chtít, aby to měl,“ pokračuje Maďar.

Maďarovi se ale osobně nelíbí to, jak někteří lidé na roušky nahlížejí - tedy jako na zbytečný náhubek. Podle Maďara by měli lidé vytahovat ochranu nosu a úst instinktivně a nikoliv jen kvůli nařízení. 

„Považujeme se za vyspělou společnost, a ta se umí chovat bez příkazů (…) Podceňování se nemusí vyplatit. Měli bychom se chránit, a to i když necítíme na sobě nákazu. Přeci jenom můžeme nakazit někoho, kdo pak bojuje o život,“ pokračuje epidemiolog.

V podobném duchu přitom mluvil v sobotním rozhovoru pro Právo i premiér Andrej Babiš (ANO). „Předně musím apelovat na lidi, aby byli zodpovědní, protože mám pocit, že tak jak jsme na začátku byli strašně disciplinovaní, nosili jsme roušky, tak teď jdeme do druhého extrému, kdy si kdekdo myslí, že je už všechno za námi. To není pravda a my musíme pořád v prvé řadě chránit starší osoby a nemocné, kteří jsou ohrožení,“ vzkazoval Čechům.

Maďar: Organizovaná akce je na pořadateli, vstup do klubu jen na nás

Maďar se v rozhovoru pro Blesk Zprávy zaměřil i na nynější problém s tím, co je vlastně organizovanou akcí, na kterou si musíme vzít od soboty roušku. Po oznámení tohoto opatření se totiž strhla vlna nevole. Lidé se ptají, proč se opatření vztahuje jen na organizované akce, když je kolikrát v obyčejných tanečních klubech plno lidí - a častokrát je jich více jak 100. Ostatně i v pražském klubu, kde se nakazilo přes 100 osob, nebyla organizovaná akce, ale klub byl v provozu jako každý jiný obyčejný večer. 

„Svolaná hromadná akce svolává lidi na jedno místo a pravidla určuje organizátor. Ten má na akci povinnosti a lidé musí nařízení dodržovat. Když ale jdete někam sám, nebo se skupinkou lidí, tak se přece můžete svobodně rozhodnout, jestli na to místo půjdete. Můžete si roušku vzít, můžete si sednout tam, kde těch lidí není tolik. Je to na vaší svobodné vůli,“ uvedl Maďar. Zlobí se pak, že kvůli této nesrovnalosti může být nařízení o nošení roušek bagatelizováno a lidé si opravdu přestanou dávat pozor. 

Na závěr pak Maďar ještě apeluje na to, aby byli lidé opatrní i ve chvíli, kdy s rouškou manipulují. „Když si ji sundavají, tak by měli za kraje. Pokud se pak dotknou kontaminovaného vnějšku, neměli by si pak sahat na obličej a ruce si vydezinfikovat,“ uvedl na dotaz Blesk Zpráv, jak udržet roušku funkční, když si ji lidé pořád sundavají a nandavají. 

„Chodí mi do ordinace lidé, kteří si na roušku přidělali řetízek, jako mají u brýlí na čtení. Pak si ho jen natáhnou, když se ocitnou v přelidněném prostředí,“ uvádí na příkladu. 

Video  Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se.  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy / hudebnibanka.cz, Oliver Spencer - And Relax
Video se připravuje ...

ingmarie ( 27. července 2020 00:33 )

Jdi s tím za Maďarem

ingmarie ( 27. července 2020 00:31 )

Tomuto Madarovi už nevěřím ani slovo páč počet nakažených právě klesl o 35 procent - a to už si fakt dělají z národa hodně velkou srandu . Kvůli tomu zástavili ekonomiku azadluzili zemi o půl bilionu Kč???? Banda neuveritelnejch diletantů, to jsme tam ještě neměli

Bublina20 ( 26. července 2020 12:20 )

Učili jsme se, že dýcháme celým povrchem těla, tak si oblékněte skafandr a přestaňte nás otravovat z...a..u rouškou!! Klidně se v tom uduste, budete to mít dřív za sebou. bu,bu,bu!!!

aeraluna ( 26. července 2020 08:21 )

Je to spíš důsledek dlouhého potlačování a nemožnosti se "vyřádit" - to se potom kdekdo utrhne z řetězu. Je to tak všude na světě - potom podle Vás není vyspělý nikdo a nikde.

aeraluna ( 26. července 2020 08:12 )

Je to "maďar" - kdo se někdy vyskytl na Slovensku pochopí...Viru vedro nic nedělá, ale lidem ano. Kolaps z přehřátí a nedostatku kyslíku a jeho následky (úraz při případném pádu a další) jsou přímá ohrožení - s tím se imaginární kašlíkonákaza nedá srovnávat. Takže velké a buclaté "puf" pane odborníku z klimatizovaného pracoviště. Prostě "puf"...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa