Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Jako špinavý kapesník.“ Vědci s příchodem podzimu varují před mokrými rouškami

Autor: ula - 
6. října 2020
21:04

Česko bylo na jaře jednou z prvních zemí, kde se začaly nosit roušky. Stali jsme se inspirací pro řadu zemí, které jejich přínos ve zbrzdění pandemie koronaviru objevily až mnohem později. Vědci se dokonce nemohli shodnout, zda roušky nějaký přínos vůbec mají. A zatímco Češi jsou už v používání látkových a jednorázových roušek zběhlí, jinde teprve zjišťují, že vlhká rouška nositele neuchrání. Britští vědci nyní varovali, že vlhká rouška nepomáhá. Např. pokud zvlhne v dešti. Zprávu přinesl portál Daily Mail.

Roušky nefungují v dešti, varují britští odborníci a vyzvali zástupce Britského království, aby informovali veřejnost, že je třeba je pravidelně měnit, pokud zvlhnou.

Déšť totiž omezuje proudění vzduchu a snižuje filtrační schopnost roušek, uvedli podle portálu Daily Mail vědci a naléhají na vládu, aby zahájila kampaň, která veřejnosti vysvětli, jak správně roušky nosit. Varování by mělo přijít dříve, než v Anglii vypukne „typické anglické počasí“ - tedy až začne být deštivo.

Profesor Tim Spector varoval britskou vládu, že si řada lidí neuvědomuje rizika, která jsou spojená s vlhkou rouškou. Jeho tvrzení podpořil i Karel Sikora, bývalý úřední Světové zdravotnické organizace, který pro portál The Times uvedl: „Když rouška zvlhne, stane se porézní, a proto vás rouška ve vlhkém počasí příliš neochrání. Proto by měla být informována veřejnost s ohledem na to, že se nyní blíží silné deště.“

Ochranné pomůcky proti covidu. Jak se o ně starat? Ochranné pomůcky proti covidu. Jak se o ně starat? | Infografika Blesk

Další odborník Simon Clarke pro Daily Mail přirovnal vlhkou roušku ke špinavému kapesníku, ovázanému okolo úst.

„Pokud rouška zvlhne z dechu nebo po kašli a kýchání, je třeba ji vyměnit, nebo si nasadit vypranou. Látkové roušky by měly být vyrobeny z co nejhustějšího materiálu, aby nositel nerozšiřoval kapénky a mohl i dýchat,“ říká Clarke.

WHO nejdříve tvrdila, že roušky nejsou účinné, pak svoje tvrzení změnila. Nyní uvádí, že je třeba roušky měnit, pokud jsou viditelně znečištěné, nebo mokré.

Zatímco tedy v Británii teprve odhalují funkčnost roušek, Češi už byli několikrát upozorňováni, že jakmile je rouška vlhká, měli by ji vyměnit za novou. Pokud jde o jednorázovou roušku, je třeba je zlikvidovat a znovu už nenosit, látkovou roušku je třeba vyprat, vyvařit a následně přežehlit. Jako nejlepší materiál na roušku se doporučuje stoprocentní bavlna.

Video  Jak správně manipulovat s rouškou?  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa