Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nové odběrové místo v Praze: Na covid-19 se lze na Výstavišti nechat otestovat z auta

Aktualizováno -
6. října 2020
14:06
Autor: ČTK - 
6. října 2020
10:22

Nové odběrové místo na covid-19 v areálu holešovického Výstaviště v úterý otevře pražský magistrát ve spolupráci s laboratoří GHC Genetics, uvedl mluvčí GHC Genetics Michal Mikšík. Standardně bude odběrové místo v provozu každý všední den od 8:00 do 18:00.

„Dnes, v rámci testovacího provozu, bude výjimečně otevřeno od 12:00 hodin,“ řekl v úterý mluvčí laboratoře. Testy budou prováděny metodou drive-in, tedy přímo z automobilu. K vyšetření je podle Mikšíka potřeba se dopředu objednat na webu laboratoře.

Otestovat se zde budou moci jak lidé s elektronickou žádankou, kterou obdrželi od svého lékaře či příslušné hygienické stanice, tak samoplátci. Ti za PCR test, tedy výtěr z nosohltanu, zaplatí podle informací na webu GHC Genetics 1750 korun. V nabídce je i test na přítomnost protilátek vůči nákaze covidem-19 v těle a vydání certifikátu o bezinfekčnosti.

GHC Genetics spolu s magistrátem hlavního města provozuje rovněž odběrové místo na Václavském náměstí. Další odběrová místa provozuje laboratoř v prostorech Letiště Václava Havla nebo v areálu Polikliniky Prosek v Praze 9.

Magistrát pracuje na otevření dalších odběrových míst v různých městských částech. Dosud poslední otevřené začalo fungovat ve čtvrtek 1. října v Městské poliklinice Praha ve Spálené ulici.

Přes 30 odběrových míst

V Praze je nyní podle seznamu uvedeném na webu ministerstva zdravotnictví 32 míst, kde se lze nechat v hlavním městě otestovat na nákazu covidem-19. V některých z nich je k dispozici více odběrových stanů. Pouze samoplátce vyšetří na osmi místech v Praze, a to například na odběrovém místě laboratoře GHC na letišti Václava Havla nebo na odběrových místech laboratoře Synlab v Bělohorské ulici a v ulici Žitavského ve Zbraslavi. Výhradně pacienty s žádankou přijímají v odběrovém místě Městské polikliniky Praha ve Spálené ulici.

Testy metodou drive-in nabízejí nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a soukromé laboratoře EUC Laboratoře na zámku Veleslavín, Synlab v Evropské ulici v Praze 6 a v Lisabonské ulici v Praze 9 laboratoř Vidia-Diagnostika.

V Praze přibylo podle dat na webu ministerstva zdravotnictví v pondělí 457 potvrzených případů onemocnění covid-19, což je to nejméně za šest dní. Od začátku epidemie potvrdily laboratoře 18 789 pozitivních testů v metropoli, přes 10 100 lidí se z nemoci už vyléčilo a 173 pacientů s onemocněním covid-19 zemřelo. S nemocí se tak nyní v hlavním městě potýká 8 505 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa