Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Připoutání k domům, bylinky jako léčba: Čína terorizuje Ujgury tvrdou karanténou

Autor: Darina Jíchová - 
26. srpna 2020
19:20

V čínské provincii Sin-ťiang, kde sídlí většina utlačované muslimské menšiny Ujgurů, platí jedny z nejpřísnějších karanténních opatření na světě. Podle svědectví, která se objevila na internetu, místní nesmějí vycházet z domů, někteří jsou dokonce připoutaní ke svým domovům, aby je nemohli opustit. Jako lék proti koronaviru se v oblasti používá výhradně tradiční čínská medicína, uvedl deník The Guardian.

Už přes týden Sin-ťiang nezaznamenal žádný nový případ koronaviru, přesto v provincii dál platí drakonické restrikce. Metropole provincie Urumči se uchýlila do karantény připomínající „válečné časy“ v červenci, když se tam objevilo jedno z ohnisek koronaviru. Přestože se situace zlepšila, vláda nařízení neodvolala, dokonce je ani nezmírnila.

Od pátku 21. srpna tamní obyvatelé plní sociální platformy svými stížnosti a dožadují se rozvolnění restrikcí a ukončení karantény, ať už se jedná o domácí izolaci, nebo pobyt v karanténních zařízeních. Ještě v půlce srpna hlásalo Urumči denní přírůstky kolem 500, za posledních 8 dní se ale v celé provincii neobjevil žádný další nakažený.

Lidé jsou doma svázaní

Místní si stěžují, že je úřady nechaly přivázat k domům, když se je pokusili opustit. Někteří vypověděli, že byli přes dva měsíce v karanténních centrech a museli povinně užívat bylinkovou směs „lien-chua čching-wen“. To reportérům potvrdil příbuzný rodiny z Urumči, dodal ale, že mu řekli, že „nebyli nuceni odvar pít, ale dostávali ho denně“.

Na internetu se objevila i videa, která zachycují frustraci a vztek obyvatelů velkoměsta. Na záběrech je slyšet křik lidí uvězněných v jejich domovech. Pravost videa zatím nebyla ověřena, nicméně podle komentářů pod ním všichni, kdo se 23. srpna účastnili „řvoucí aktivity“, spáchali trestný čin.

Křik frustrovaných obyvatel Urumči

„Rezidenti by měli posílit svoje sociální cítění a s ním spojenou zodpovědnost a zabránit tomu, aby jejich chování bylo zneužito pro zlé záměry,“ takovéto upozornění prý lidé dostali. Další uživatelé sociálních sítí dodali, že lidé byli varováni, že pokud se něco takového bude opakovat, odrazí se to ve všech sférách života, i například na tom, zda jejich děti budou přijaty do školy.

Útlak muslimů v Sin-ťiangu

Zhruba jeden milion Ujgurů skončil v tzv. převýchovných táborech v Sin-ťiangu, čínská vláda tvrdí, že tím chtějí zabránit náboženskému extremismu a separatismu. Ti muslimové, kteří se jako zázrakem těmto „lágrům“ vyhnou, žijí pod neustálým dohledem a musí dodržovat přísná pravidla, muži například nesmějí nosit plnovous.

Čína čelí mezinárodnímu nátlaku a kritice, kterou tamní vláda odmítá a řadu uvězněných Ujgurů označuje za teroristy. Mnohé experty tak počínání čínských úřadů v Urumči a zbytku provincie nepřekvapilo. Podle svědectví na internetu řada lidí byla přinucena deaktivovat svoje profily na sítí Weibo, aby „nemohli šířit mylné a špatné informace“.

„Hlas lidu nemůže být umlčen“

Přestože se cenzorům podařilo nespočet příspěvků vymazat z Weiba, twitter a platforma Douban jich zůstávají plné. „Dostalo se to už do takového bodu, že hlas lidu nemůže být umlčen. Pokud nás zablokují na jedné síti, přesuneme se na jinou. Pokud nás znovu zablokují, najdeme způsob, jak být vyslyšeni. Kolektivní paměť nevymažou,“ hlásá jeden z příspěvků.

Počátkem tohoto týdne státní média uvedla, že v Urumči dochází k rozvolnění restrikcí a že město „dovoluje lidem opustit jejich domovy pro venkovní aktivity“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa