Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaorálek spíš škodil, než pomáhal, tvrdí producent Lichtenberg. Krize tvrdě dopadla i na herce

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
26. srpna 2020
05:15

Komplikované koronavirové jaro se podepsalo ekonomicky na absolutní většině českých divadelních scén. Necelých šest měsíců po odehrání posledního představení se otevírají i brány Divadla Broadway. „Pro nás byly dopady opatření proti koronaviru drtivé,“ přiznal majitel divadla Oldřich Lichtenberg. O tom, s jakými dopady se museli poprat, jak připraveni se cítí na novou sezónu, co mají společného herci a fotbalisti, i proč podle něj ministr Zaorálek více škodil, než pomáhal,  hovořil v Epicentru Blesk Zpráv.

„Rušili jsme 60 muzikálových a 120 černo-divadelních představení. Ty ztráty jsou obrovské. Pro nás to znamená, že v tržbách vracíme, nebo vyměňujeme vstupenky za zhruba 28 milionů korun,“ popsal Lichtenberg hned v úvodu Epicentra situaci jedné z hlavních českých muzikálových scén.

Video  Epicentrum - Oldřich Lichtenberg  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Během vynucené pauzy bylo vedení divadla v kontaktu se všemi herci, ale i lidmi ze zázemí, kteří prakticky ze dne na den přišli o většinu příjmů.  „Mnohdy jsme jim byli nápomocni půjčkami, nebo jsme se jim pokoušeli dávat zálohy na budoucí představení tak, aby mohli přečkat alespoň to nejhorší a samozřejmě jsme celý produkční tým divadla platili, aby se nám nerozpadl a abychom byli na to podzimní otvírání připraveni,“ řekl Lichtenberg s tím, že se drtivá většina herců i ostatních divadelních profesí na jejich scénu vrací.

Společně s dalšími šéfy divadel minulý týden jednal s premiérem Babišem o situaci divadel. „Konečně máme pocit, že se nás někdo zastal, není to jen premiér Babiš, ale také pan ministr Havlíček,“ pochvaloval si výsledky jednání, na kterých nechyběla ani hlavní hygienička Jarmila Rážová a epidemiolog Roman Prymula.

Herci jako fotbalisti

Problémem byla i situace, kdy mají herci angažmá hned v několika divadlech a jejich případné nakažení koronavirem, by mohlo vyřadit z provozu hned několik produkcí najednou. „Měla by platit jednodušší karanténní opatření podobně jako u fotbalistů,“ vysvětlil Lichtenberg a dodal: „Když bude někdo nakažený, ten půjde automaticky do karantény a všichni ostatní musí absolvovat testy, ale budou-li negativní, budou moci pokračovat.“

„Nekvalitní ministr"

Lichtenberg přiznal, že je vděčný za vznik nového dotačního programu COVID – Kultura, na základě kterého mohou kulturní subjekty od ministerstva průmyslu a obchodu získat až 5 milionů korun na pokrytí zmařených nákladů.

Trnem v oku je mu však nedostatek spolupráce ze strany ministerstva kultury.  „My jsme byli účastni vzniku toho programu a vím, jak malou péči tomu programu věnovalo ministerstvo kultury. Pan Zaorálek má vždy snahu zviditelňovat své zásluhy a svou osobu, ale tady spíš tomu programu škodil, než aby pomáhal, to znamená, tady jeho zásluha není žádná…,“ uvedl na adresu ministerstva.

„Mám v sociální demokracii spoustu přátel a to, že mají dle mého názoru jednoho nekvalitního ministra, je zas tak nediskvalifikuje…,“ řekl a  upřesnil, že jeho rozvázání dlouhodobé spolupráce s ČSSD nemá nic společného s jeho poměrně výraznou a hlasitou kritikou ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Nadějné vyhlídky

 „Nikdo z nás nečekal, že přijde podivný vir, nebo odněkud přilítne brouk, který nám zavře divadlo. My jsme byli připraveni na své podnikatelské omyly, na nezájem diváků, na potencionálně špatné tituly, ale jsme hygienicky připraveni tak jako nikdy,“ snaží se do budoucna pohlížet s optimismem. 

Uznává však, že nemůže samozřejmě vyloučit, že nepřijde nějaká masivní druhá vlna a s ní i zákaz shromažďování. „Doufám, že se tak nestane, že to nejhorší máme za sebou a my děláme všechno proto, aby se u nás v divadle nikdo nenakazil,“ prohlásil Oldřich Lichtenberg a na závěr nezapomněl diváky pozvat na připravovaná představení. „Máme před sebou obnovenou premiéru Kata Mydláře… a na konci ledna, na to se obzvlášť těším, máme premiéru úplný bomby, což je muzikál z písniček Waldemara Matušky, Láska nebeská,“ těší se producent na novou sezónu.

krapotkin ( 26. srpna 2020 15:02 )

Komedianti si myslí, že když zblbli národ v roce 1989, že si budou stále žít jako prasata v žitě za nic. Normální lidi musí uživit rodiny za minimální mzdy. Táhněte makat sebranko - ani ne umělecká, protože to, co předvádíte, má do umění hodně daleko. Hlavně, že byste pořád brali prebendy za tzv. autorký práva.

alusinek ( 26. srpna 2020 08:33 )

Plno lidí zůstalo bez práce a možná bude ještě hůře.Tihle umělci si budou stěžovat stále. To nové co dnes vytvoří,se na to nedá koukat ani v televizi,zvlášť na některé oceněné filmy.Vyděláte si dost,musíte se taky naučit šetřit a ne si jen užívat

White22 ( 26. srpna 2020 08:27 )

Izralita by chtěl ještě víc hrabat.

rosicak ( 26. srpna 2020 07:48 )

"Umělci", jezděte po hospodách jako kdysi a můžete žít ze vstupného. Předem ale nastudujte hru - Vítr z hor. Při vaší kvalitě ji budete hrát často.

Vaclav Trefil ( 26. srpna 2020 07:29 )

Žadný soukromý sektor nedostává takovou podporu ja kultura.Tak si nestěžuj Lichtmb
erku. Neumíš podnikat a svádíš to na stát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa