Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda z vězení propustila téměř 400 bossů mafie. Italský ministr čelí tlaku na odvolání

Autor: ČTK - 
8. května 2020
22:20

Italská opozice žádá odvolání ministra spravedlnosti Alfonsa Bonafedeho. Ten se stal terčem kritiky kvůli propuštění 376 významných mafiánských bossů z věznic, resp. jejich přesunu do domácího vězení. Úřady to odůvodňují tvrzením, že za mřížemi by se mohli nakazit koronavirem. Jak uvedl britský deník The Guardian, italské soudy od začátku šíření koronaviru propustily stovky mafiánů trpících různými nemocemi, protože by u nich „v případě nákazy nemocí covid-19 hrozily komplikace“.

Proti rozhodnutí soudů protestovali státní zástupci, organizace bojující s mafií i italské politické strany. Mají obavy, že mafiánští bossové mohou využít koronavirové krize k tomu, aby si zajistili své osvobození.

Bonafede již minulý týden uvedl, že rozhodnutí propustit mafiány nepřijala vláda, a vyzval k přehodnocení pravidel pro propouštění podobných vězňů do domácího vězení. I přesto ale středopravicová opozice požádala o vyslovení nedůvěry ministru spravedlnosti.

Mezi prominentními mafiány, kteří se přesunuli do domácího vězení, je například vlivný vůdce mafie Cosa Nostra Francesco Bonura (78), který si odpykával 23letý trest, či mafiánští bossové z ’Ndranghety Vincenzino Iannazzo (65) a Rocco Santo Filippone (72).

Soudci se obávali, že nákaza koronavirem by mohla být pro Filipponeho smrtící vzhledem k tomu, že trpí vážnou srdeční chorobou. Další mafián z Cosa Nostry, Franco Cataldo (85), věznici opustil v pondělí.

Lubomír Babáček ( 9. května 2020 01:07 )

Ministr spravedlnosti Alfons Bonafede se nejspíš řídí heslem "čím hůře, tím lépe".
Tomu bezmozku bych přál, aby mu některý z těch "ohrožených" zločinců zprznil ženu, tedy pokud pan ministr není buzna. Toto jeho vyšinuté rozhodnutí je cynickým výsměchem všem poctivým a bezúhonným lidem. Trápit se obavami o zdraví takových zmetků bez svědomí a pomoct jim na svobodu může akorát psychicky narušené hovado.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa