Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Británii se krade jako za války. Zloději jdou po „toaleťáku“, nabízí i falešné testy

Autor: ČTK, pah - 
3. dubna 2020
23:15

Zprávy o dobrých skutcích a nezištném dobrovolnictví během pandemie koronaviru naplnila všechna média. Svět však kromě nebezpečného viru musí čelí i lidem, kteří umí nynější situaci bravurně zneužívat. V Británii se hodně mluví o válečném duchu a vlasteneckém postoji, jaký Britové zaujali během bombardování za druhé světové války. Stejně tak jako tehdy však dochází k rabování a zneužívání situace. Místo whiskey a cukru se však krade toaletní papír.

Stejně jako za druhé světové války je mnohem menší publicita věnovaná aktivitám těch, kdo zneužívají mimořádných okolností ani ne tak k pomoci ostatním, jako ke svému prospěchu, napsal zpravodajský server The Guardian.

Zatímco tradiční obrázek válečné Británie maluje národ táhnoucí za jeden provaz, pravdou je, že kriminalita stoupla o 57 procent a odehrávalo se cokoli od pokoutních kšeftů na černém trhu a rabování vybombardovaných nemovitostí, až po padělání přídělových lístků a dokonce i vraždy maskované jako aktivita nepřítele.

Elegantní gangster

Stejně jako se to děje nyní v některých zemích, i začátek války v roce 1939 vedl k předčasnému propuštění některých vězňů z vězení. Jedním z nich byl Billy Hill, elegantní gangster, který později vylíčil svou radost z toho, že mohl plundrovat svou domovinu, zatímco jeho národ bojoval proti Hitlerovi.

„Ten veliký, široký, krásný a tak výnosný černý trh vešel přímo do naší otevřené náruče,“ líčí Hill ve své autobiografii nazvané Šéf britského podsvětí. „Jednoho dne by měl někdo napsat odbornou stať o britském válečném černém trhu. Byla to ta nejfantastičtější stránka civilního života během války.“

Předměty, které byly tehdy žádané - whisky, svíčky, cukr, žárovky a podobně - se možná liší od toaletního papíru, dezinfekce a plicních ventilátorů. Ale nedostatek a panika poskytly výhodné podmínky pro mazané podvodníky a z Hilla se po válce stal bohatý muž.

Krádeže v lékárnách

Během nynější krize se už objevily zprávy o krádežích a vloupáních do lékáren a skladišť. Policie v Essexu minulý týden oznámila, že zatkla tři osoby v dodávce napěchované kradeným toaletním papírem. Koho by napadlo, že v zemi proslulé velkou vlakovou loupeží se jednou dají zloději na krádeže toaletního papíru? A kdo by si pomyslel, že doporučené oblečení zodpovědného občana roku 2020 bude zahrnovat oblíbené lupičské doplňky - masku a rukavice?

Koronavirus v Británii: Mnoho lidí porušuje omezení vycházení, (25.03.2020). Koronavirus v Británii: Mnoho lidí porušuje omezení vycházení, (25.03.2020). | Reuters

Policie varuje

Během bombardování Londýna za druhé světové války nosili zloději přilby členů Výboru pro obranu proti leteckým útokům (ARP) a falešné pásky na rukávech, zatímco vybírali zboží z vybombardovaných obchodů. Nyní policie v Leicestershiru vydala varování před lidmi, kteří se prokazují velmi důvěryhodně vypadajícími průkazy, klepou lidem na dveře a nabízejí jim za úplatu testy na COVID-19.

Metropolitní policie minulý týden varovala před podvodníky, kteří předstírají, že patří k výzkumné organizaci napojené na Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Ti kontaktují lidi prostřednictvím e-mailu a žádají je, aby klikli na falešné webové stránky. „Ty e-maily jsou často propracované a vypadají dost přesvědčivě,“ varovala policie.

Falešné kompenzace

Britská vláda nyní slibuje kompenzaci lidem, kteří kvůli koronaviru přišli o práci, nebo jejichž podnik zbankrotoval. Během druhé světové války se po náletech německého letectva objevil nový druh podvodu, protože vláda vyplácela 500 liber lidem, kterým bomba zničila domov. V oněch důvěřivých dobách byl jistý Walter Handy „vybombardován“ celkem devatenáctkrát. Nakonec ale padla kosa na kámen a Handy skončil na tři roky ve vězení za podvod.

To ale nebyl nejhorší podvod, o jaký se kdo během války pokusil. Za vrcholících náletů uškrtil Harry Dobkin svou manželku Rachel a nechal její tělo na vybombardovaném místě v Londýně v naději, že bude pokládána za oběť náletu - a ne manžela. Zločin mu neprošel a byl popraven oběšením ve věznici Wandsworth.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa