Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Povolit cestování zamilovaným? Láska není důvod, rozhodla francouzská vláda

Autor: ČTK - 
9. května 2020
19:38

Páry ve Francii rozdělené přísným omezením cestování kvůli koronaviru si budou muset ještě počkat, než se spolu znovu setkají. Ministři zamítli návrh poslankyně za vládní stranu na úpravu zákona o prodloužení nouzového stavu v zemi, aby na seznam důvodů k cestám delším více než 100 kilometrů od domova patřila také láska, uvedl list The Guardian.

Změnu navrhla členka vládní strany prezidenta Emmanuela Macrona LREM Mireille Clapotová. Zmínila, že mnoho párů je od 17. března, kdy vstoupilo v platnost vládní omezení pohybu, odloučeno. „Zákon stanovil tolik omezení veřejných svobod, že více či méně zakázal lásku,“ řekla Clapotová.

Předpis, který vyžaduje, aby každý, kdo opustí domov a cestuje více než 100 kilometrů, prokázal, že k tomu má přesvědčivé profesní nebo rodinné důvody, podle ní nadále zamilované rozděluje.

JIPky jsou stále pod tlakem

Ministr zdravotnictví Olivier Véran byl však neoblomný. Prohlásil, že vláda nechce zvýšit počet výjimek a nemůže přijmout pozměňovací návrh. Poděkoval však Clapotové za „láskyplnou chvilku“ v parlamentu.

Navrhovaná norma prodlouží stav nouze do 23. července. Francie v pondělí ukončí přísná omezení pohybu, ale část země, kde je virus nejvíce rozšířený a je zde tlak na jednotky intenzivní péče, určitá omezení zachová. Tato omezení vláda přezkoumá každé tři týdny, pokud nenastane prudký nárůst případů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa