Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drsné obvinění exprezidenta (94): Osahával novinářku, měl prý aférku i s princeznou Dianou

Autor: Darina Jíchová - 
9. května 2020
18:22

Francouzský exprezident Valéry Giscard d'Estaing (94) čelí obvinění ze sexuálního obtěžování, podle výpovědi německé novinářky jí měl během focení sáhnout na zadek. Giscard d'Estaing stál v čele Francie v letech 1974 až 1981, proslýchá se o něm, že měl poměr s princeznou Dianou, uvedl list Daily Mail.

Reportérka německé stanice WDR Ann-Kathrin Strackeová (37) obvinila exprezidenta z nevhodného chování a osahávání. K incidentu došlo na závěr interview, které s Giscardem d'Estaingem dělala v Paříží 18. prosince 2018. Novinářka požádala exprezidenta, aby se s ní vyfotil, ten jí měl během pózování bez jejího svolení sáhnout na zadek.

Případ vyšetřuje prokuratura

Strackeová se vzdala svého práva na anonymitu a vystoupila veřejně s obviněním, celým případem se od letošního března zabývá pařížská prokuratura. Němka Giscarda d'Estainga zpovídala u příležitosti 100. výročí narození někdejšího německého kancléře Helmuta Schmidta. Oba politici se dobře znali.

„Obtočil kolem mě ruku, nejdřív mě držel za pas a pak mi sjel rukou na zadek,“ popsala novinářka ve své oficiální stížnosti. „Byla jsem velmi překvapená, takové chování odmítám, bylo mi velmi nepříjemně. Jeho ruku jsem se pokusila odstrčit, ale nepovedlo se mi to,“ doplnila Strackeová. Snímek se bohužel na poprvé nevydařil. „Znovu se to opakovala, na zadek mi pak sahal, i když jsme spolu vybírali vhodné snímky,“ tvrdí Němka.

Zdůraznila, že se „vší silou“ snažila d'Estaingovu ruku odstrčit, ale marně. Strackeová vypověděla, že její kameraman se exprezidenta snažil rozptýlit, naschvál shodil lampu, a když ji zdvihl, umístil ji na židli mezi reportérku a politika.

Francouzský exprezident Valéry Giscard d'Estaing. Francouzský exprezident Valéry Giscard d'Estaing. | Reuters

Novinářka: Bylo mi to velmi nepříjemné

Strackeová se o podání oficiální stížnosti radila s vedením své stanice, s jejich podporou sestavila 13stránkovou zprávu o incidentu. „Slečnu Strackeovou incident velmi šokoval. Nemůžeme připustit, aby naši zaměstnanci čelili takovým situacím, a doufáme, že takové chování se nebude v budoucnosti opakovat,“ uvedli zástupci stanice WDR.

„Nejdřív jsem se stížnost zdráhala vyplnit, neznám francouzský soudní systém, ale když jsem viděla, jakou sílu má hnutí #MeToo, rozhodla jsem se jednat,“ sdělila Strackeová francouzským prokurátorům. Její výpověď plně podpořil kameraman, který celý rozhovor s Giscardem d'Estaingem natáčel. Další svědek, který se rovněž nacházel v místnosti, vypovídat odmítl.

„Bývalý prezident Giscard d'Estaing si setkání s paní Strackeovou vůbec nepamatuje,“ okomentoval incident manažer exprezidentovy kanceláře Olivier Revol. „Pokud by to byla pravda, jsem si jistý, že by svého chování hluboce litoval, nic se mu ale nevybavuje,“ vysvětlil.

Aférka s Dianou

V roce 2009 Giscard d'Estaing napsal milostný román s názvem „Princezna a prezident“, kde popisoval aférku mezi francouzským prezidentem a britskou šlechtičnou, princeznou Patricií. Mnoho lidí se dodnes domnívá, že to byla narážka na jeho údajný románek s princeznou Dianou z 80. let, tedy z doby jejího manželství s britským následníkem trůnu, princem Charlesem.

Princezna Diana ani Giscard d'Estaing se ke svému domnělému vztahu nikdy přímo nevyjádřili, Giscard d'Estaing byl stejně jako řada jeho předchůdců a nástupců známým svůdníkem krásných žen.

hayena ( 9. května 2020 21:18 )

Diana by si o něj ani kolo neopřela.

Zobrazit celou diskusi