Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z Karibiku jako z Evropy. Exotický ráj bojuje o turisty a láká i na luxusní home office

Autor: Darina Jíchová - 
16. července 2020
05:30

Tropické ráje se otevírají turistům a všemožným způsobem lákají dovolenkáře, aby přijeli a i přes pandemii koronaviru si užili dovolenou právě u nich. Od středy 15. července se může létat na Maledivy, o tři dny dříve zase hranice otevřel karibský stát Barbados. Tamní vláda přišla vůbec s lákavou nabídkou pro všechny, kteří jsou na home office a ví, že ještě nějakou dobu budou pracovat z domova. Barbadoská premiérka je láká na až 12měsíční pracovní vízum s tím, že s dobrým internetovým připojením se dá stejně dobře pracovat z Barbadosu jako třeba z Evropy, uvedla stanice CNN.

Barbadoská nabídka je podle vlády odpovědí na ekonomické potíže, do kterých se země během pandemii dostala. V zemi je nedostatek rychlotestů a krátkodobé pobyty jsou proto problematické, vláda doufá, že možnost dlouhodobého pobytu „našlápne“ cestovní ruch. „Nemusíte pracovat doma v Evropě nebo Spojených státech či Latinské Americe. Můžete přijet sem a zůstat tady několik měsíců nebo až rok, pak jet domů a zase se vrátit sem,“ láká premiérka Mia Amor Mottleyová.

V době koronaviru řada lidí pracuje z domova. (Ilustrační foto) V době koronaviru řada lidí pracuje z domova. (Ilustrační foto) | Reuters

Home office v Karibiku

Dlouhodobý pobyt je zaměřený zvláště na ty lidi, kteří v rámci bezpečnosti pracují z domova. Barbados a další karibské státy se pomalu probouzejí z karantény a otevírají hranice, zároveň ale platí přísné restrikce, protože se obávají návratu koronaviru. „Při příjezdu na Barbados se cestovatelé musí prokázat negativním testem na koronavirus,“ uvedli představitelé barbadoské turistické agentury.

To na Maledivy turisté mohou bez výsledku testů a nemusí ani do karantény bez ohledu na to, na jak dlouho na ostrovy jedou. Dovolenkáři nepotřebují žádná zvláštní víza ani nemusí platit nějaké poplatky. Ale během svého pobytu mohou zůstávat pouze na jednom z ostrovů Malediv a pouze v jednom rezortu.

Ministerstvo turismu vysvětlilo, že pokud se budou turisté pohybovat pouze v rámci letoviska, kde si pobyt zarezervovali, budou vlastně „v určité dost pohodlné karanténě“. Když by se nakazili, „nebudou virus šířit dál“. Zároveň by tak zdravotníkům usnadnili trasování nákazy.

Hotely na Maledivách se otvírají turistům. (15.07.2020) Hotely na Maledivách se otvírají turistům. (15.07.2020) | Instagram/DiscoverSoneva

Turisté o Maledivy projevili velký zájem

„Turisté by měli vzít v uvážení nejen opatření platná na Maledivách, ale také ta, která byla přijata v jejich zemi. Je možné, že by je čekala karanténa po návratu,“ upozornil Sonu Shivdasani, ředitel řetězce hotelů Soneva. Dva z jeho rezortů Soneva Fushi a Soneva Jani patří mezi letoviska otevřená pro turisty. Ze 156 rezortů se k 15. červenci otevřelo prvních 43, další budou otevírat postupně.

„Lidé ale mají o Maledivy zájem, už teď máme hotely plně zabookované na celý srpen, máme dokonce více zájemců než loni touhle dobou. Vlastně by to pro nás mohl být vůbec nejlepší srpen v historii,“ sdělil CNN Shivdasani.

K informacím ministerstva turismu dodal, že turisté po příletu vyplní čestné prohlášení o svém zdravotním stavu a dostanou 30denní turistické vízum. Pokud by se u nich během pobytu objevily příznaky koronaviru, budou si muset sami uhradit test. Pokud by byl pozitivní, budou turisté umístěni do speciálního karanténního zařízení.

Testy v hotelu

Řetězec Soneva přijal vlastní opatření, jejich hosté podstoupí testy na koronavirus hned po příjezdu, pak budou dopraveni do svých pokojů, vil či bungalovů, kde si počkají na výsledky. Pokud by měli test pozitivní, zůstanou v místě pobytu v karanténě a bude se o ně starat zdravotní sestra. „Další test našim hostům uděláme po prvních sedmi dnech pobytu,“ objasnil Shivdasani.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa