Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Konec švédských stolů a propisek zdarma? Hotely v Česku řeší ochranu před viry

Autor: Andrea Ulagová, Martin Valeš - 
24. května 2020
05:30

Pandemie koronaviru zasáhla drtivě oblast cestování a služeb s ním spojených. Zatímco ze zahraničí už k nám proudí informace, co plánují hotely a jak se změní třeba způsob servírování jídla, změny pocítí i Češi v našich hotelech a restauracích. Zruší se oblíbené švédské stoly? Bude úklid hotelových pokojů v přítomnosti hostů pouze na vyžádání? Zmizí z pokojů sladké pozornosti na uvítanou či třeba propisky a další věci zadarmo? Blesk Zprávy se ptaly Václava Stárka, prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR ČR).

V zahraničí již na změnách v hotelech a restauracích pracují. Zvykli jste si, že jste měli každý den uklizený hotelový pokoj? To už teď nemusí být jistota, zejména za hranicemi. Pokojské by nemusely uklízet automaticky každý den, ale jen na vyžádání, nebo když to bude skutečně potřeba.

Hotely Hilton plánují „zapečetit“ dveře uklizených místností papírovou páskou podobně, jako se garantuje čistota toalet. Hosté budou mít jistotu, že tam od úklidu a dezinfikování prostoru nikdo nevstoupil.

Některé zahraniční hotely uvažují, že změní, omezí či dokonce zruší oblíbené švédské stoly a servírování jídla formou bufetu, kdy si každý host může vybrat, na co má zrovna chuť. „Bufet by mohl zmizet nadobro,“ soudí Tamara Mimsová z Four Sisters Inn v Monterey. Těžko by se řešily fronty i ochrana před kapénkovou infekcí.

„Nemyslím si, že je mrtvý,“ oponuje Phil Cordell z řetězce Hilton. „Jen se nejspíš změní způsob prezentace,“ řekl listu Los Angeles Times. Řetězec Marriott dá na oblíbené švédské stoly už naservírované talířky, ať se hosté nedotýkají jídla pro všechny.

Zmizí švédské stoly z Česka?

Podle Václava Stárka, prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR, se ale švédské stoly v zahraničí ani u nás nakonec rušit nebudou.

„Mnohdy je to jediná možnost, jak efektivně zajistit stravování pro větší počet osob. Změny budou spíše v tom, jak je jídlo prezentováno, tedy u pokrmů, kde je to možné,“ vysvětlil Blesk Zprávám Stárek.

Je možné, že se tedy jídlo bude dělit na jednotlivé porce nebo jednoporcová balení. Dále bude třeba zajistit bezpečnost proti kontaminaci. „Pokrmy budou zakryté, balené a u bufetu bude obsluha, která bude jídlo vydávat. Hosté budou muset mít v prvních dnech po otevření hotelů rozhodně roušky, stejně jako personál,“ přibližuje Stárek. České hotely přitom čeká otevření již toto pondělí, 25. května. Návalu turistů se však s ohledem na omezení mezistátních cest a paralýzu turismu nedočkají.

Hosty, kteří přece jen dorazí, čekají však i další novinky a pozměněné detaily. Jen v drobnostech se změní servírování jídla v hotelových restauracích. „Například příbory a pečivo doporučujeme přinášet na stůl až po usazení hostů, a podobné drobnosti, jinak se zásadně nic nezmění,“ říká Stárek.

Dezinfekce klimatizace a dálkových ovládání

Podle Stárka je pečeť úklidu na dveřích pouze kosmetický doplněk a pokud jej někdo bude chtít využít, tak může. Přísnější ale bude úklid příjezdových pokojů. Asociace připravila pravidla pro poskytování ubytovacích služeb, která převzali epidemiologové.

„Přibude dezinfekce příjezdových pokojů. Doporučujeme zvýšenou pozornost při dezinfekci věnovat rovněž technologickému vybavení, které hosté často používají, jako je dálkové ovládání TV, ovládání klimatizace a vypínačů apod. V každém případě bude hotelová služba i nadále bezpečná stejně, jako před pandemií,“ slibuje prezident Asociace hotelů a restaurací.

Přísnější režim pro manipulaci s prádlem

V Česku se zatím neplánuje omezení služby úklidu pokoje i během pobytu hosta. „Rozdíl ale bude v ochraně zaměstnanců a zvýšené dezifenkční činnosti. Každý hotel i penzion má zpracovaný postup úklidu, který je nutno dodržovat, a tudíž by to něměl být žádný problém. Zvýšená opatrnost a přísnější režim bude u práce s použitým prádlem, jako je povlečení, ručníky apod., a s jeho manipulací v prádelnách,“ řekl Blesk Zprávám Stárek.

Tužky zmizí, Bible se neřeší, ovoce zůstane

Z pokojů ale naopak zmizí některé předměty, které hosté využívají opakovaně, jako např. tužky, bloky nebo časopisy. Některé hotely nechávaly pro hosty na uvítanou různé sladkosti nebo ovoce. O ty zřejmě nepřijdeme.

„Jednorázové předměty a pochutiny, jako je například ovoce, sladkosti, není problém na pokojích zachovat, jsou určeny k přímé spotřebě konkrétního hosta,“ myslí si Stárek.

A co Bible, které mají některé hotely schované v nočních stolcích? „Bible asi nejsou problém, který bychom nyní řešili,“ uzavírá prezident AHR ČR.

Video  Cestovní ruch hodili přes palubu, říká šéf asociace. Krizi neustojí až třetina restaurací.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 24. května 2020 15:51 )

KONEČNĚ NÁM ZELENÍ DOKAZUJI CO JE ŽIVOT PODLE NICH A GRÉTY !!TO NÁM JEŠTĚ ZAKÁŽI CHOV VEPŘOVÉHO NE ??CO JE TAK NASTRKAT DO TĚCH CHLÉVU K TĚM VEPŘŮM AŽ SE O NĚ STARAJÍ !!!!! AL E NESMÍ TAM BYT PRO NĚ SPRCHY ABY NEZANECHÁVALI ZA SEBOU ZELENÁČI UHLÍKOVOU STOPU

Jana JJ ( 24. května 2020 14:05 )

A hlavně není splněna prvotní podmínka pro pandemii.
Už aby to někdo dal k ústavnímu soudu, toto protahování ničeho.

AliceNovakova3 ( 24. května 2020 13:16 )

Je vidět, že se k tomu postavily hotely zodpovědně a nebudou dávat reklamní propisky. To je velký pokrok k úspěchu. Ještě by to chtělo vymyslet nějakou další volovinu, tohle je málo.

montevideo ( 24. května 2020 09:16 )

Do kina nechodím kvůli chroupačům popkornu a do divadla poté, co jsem viděla ve hře Romeo a Julie Merkucia a Petrucia jako homosexuální pár, bratra Vavřince jako zhuleného feťáka a Tybalta jako plivače kávy s tykadly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa