Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kalousek: „Rozhodují komunisté.“ Nouzový stav do 17.5., Babišově vládě selhal plán o hlas

Aktualizováno -
28. dubna 2020
22:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. dubna 2020
05:30

Ve Sněmovně bylo opět pořádně rušno. Vláda Andreje Babiše (ANO) žádala prodloužit nouzový stav do 25. května s ohledem na harmonogram uvolňování opatření. O jeden hlas jí to však nevyšlo, zdrželi se tři komunističtí poslanci. Odhlasován byl nakonec návrh KSČM na prodloužení nouzového stavu do 17. května. Šéf opoziční ODS Petr Fiala si povzdehl, že se opět ukázalo, „kdo drží vládu fakticky u moci“. A zuřil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který vládu vyzýval, aby ukázala data. Podle něj v Česku rozhodují komunisté.

Vláda žádala Sněmovnu o prodloužení stavu nouze z 30. dubna do 25. května. A to kvůli tomu, že právě 25. května je finální, čtvrtá fáze uvolňování opatření. Neklaplo to. Pro bylo 51 poslanců, bylo však třeba 52 hlasů. A jak se ukázalo při hlasování, o jeden hlas to nevyšlo i kvůli tomu, že se zdržela komunistická trojice Jiří Dolejš, Leo Luzar a Vít Valenta. 

Ve Sněmovně se přitom sešlo více návrhů prodloužení stavu nouze. O týden, jak chtěla ODS, o 10 dní, jak navrhli lidovci. KSČM přišla se 17 dny, vláda s pětadvaceti.

Fiala: KSČM drží vládu u moci

Komunisté si však chtěli prosadit svou. Navrhli prodloužení stavu nouze do 17. května. A to je se jim večer také povedlo, na jejich podpoře je koalice ANO a ČSSD závislá.

Prorocká se ukázala slova exministra Petra Bendla, který již odpoledne upozorňoval. „Komunisté tady řekli 17. května, takže de facto je vymalováno,“ upozorňoval.

Právě představitelé ODS neskrývali velkou nespokojenost nad delším prodloužením stavu nouze. „Nouzový stav nemůže být v ČR na věčné časy, pokud nechceme zemi a ekonomiku zničit. Proto jsme navrhovali, aby byl prodloužen o týden, a pak vláda buď požádala o jeho další prodloužení, nebo byl ukončen. Bohužel neúspěšně, znovu se ukázalo, kdo drží vládu fakticky u moci - KSČM,“ povzdechl si po odhlasování nového termínu nouzového stavu šéf ODS Petr Fiala.

Z ČSSD zní: Kdyby 17.5. navrhl kdokoli jiný, hlasujeme pro to také

„Ten náš tlak na vládu je dán tím, že chceme, aby to uvolňování probíhalo tak, jak je možné s tím, vyhasínáním té nákazy,“ řekl České televizi předseda KSČM Vojtěch Filip.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý k výtce Fialy v ČT dodal: „Kdyby 17. května jako nejbližší návrh navrhl kdokoli jiný, tak jsme hlasovali pro něj také. Tam šlo opravu o ten termín. 7. a 10. května byl opravdu nesmysl. Šlo o to, že to byl nejbližší termín k 25. květnu. Kdyby SPD, které opravdu rád nemám, navrhli 20. května, tak stoprocentně hlasujeme pro návrh SPD.“ 

Dle opozice však hlasovací mašinerie ANO, ČSSD a KSČM opět zaúřadovala. „Mají většinu a jsou si toho vědomi. My chtěli slušnou diskuzi a odpovědi na naše otázky. Dočkali jsme se mlčení a dalších dnů krizového stavu. Bez plánů. Bez tvrdých dat a slušné konstruktivní diskuze," uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek na twitteru.

Vojtěch: Nelhal jsem

To občanští demokraté dnes ve Sněmovně kladli vládě čtyři podmínky včetně toho, aby „sprostě“ neútočila na opozici. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se však naopak zostra pustil do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), o kterém tvrdí, že lhal ohledně zásob a nákupu ochranných pomůcek.

„Nelhal jsem, nebyla to lež,“ bránil se Vojtěch. „Já jsem nelhal, tehdy ta situace taková byla, tehdy to skutečně byla pravda,“ vrátil se na konec ledna, kdy odmítl opoziční návrhy k diskuzi o rouškách.

Video  Ostrý útok na ministra Vojtěcha z ODS kvůli pandemii i nákupu pomůcek: Lhal, manažersky to nezvládl, tvrdí Stanjura  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vojtěch čelí kritice, že v březnu následně jeho resort kupoval za předražené ceny a od „podivných“ firem. A mj. také od největšího sponzora ANO z roku 2017 roušky a respirátory za 5,4 milionu korun.

„Naším hlavním zájmem bylo zajistit ochranu zdravotníků, to byl jediný zájem (...) Já se přiznám, že neznám ani žádného pana Koudelku nebo Koudelu, sponzora hnutí ANO, je mi to úplně ukradené,“ bránil se Vojtěch kritice.

Stanjura: Smutný hrdina Vojtěch

„Smutným hrdinou posledních týdnů je pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Selhal zcela manažersky,“ nešetřil však dnes ministra šéf poslanců ODS Stanjura a i on Vojtěchovi vyčítal „podivné nákupy ve stavu nouze“. A nejen to.

„Ministr zdravotnictví vehnal vládu do stavu, kdy soud musel rozhodnout, že vláda jednala nezákonně. A nelžete. Když říkáte, že vám ten soud dal za pravdu, nic takového tam není,“ dodal Stanjura s narážkou na čtvrteční rozhodnutí Městského soudu v Praze, který označil čtveřici mimořádných opatření Vojtěchova resortu za nezákonná. Právě toto soudní rozhodnutí změnilo názor Andrej Babiše a ministrů za ANO ohledně toho, že je nutné nouzový stav prodloužit.

ČSSD naopak chtěla prodloužit nouzový stav od začátku. A Jan Hamáček důrazně varoval pře cestou na „tobogánu“ do neznáma, pokud k němu nedojde.

Video  Hamáček o nouzovém stavu: Varoval před jízdou na tobogánu do neznáma, Česko nechce dotáhnout k bankrotu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

K pochybení však došlo, když mimořádná opatření byla vyhlášena Vojtěchovým ministerstvem na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Měla být však vyhlášena vládou na základě krizového zákona, uvedl soud. Opozice i dnes kritizovala chaos, který vláda způsobila.

Babiš zmínil druhou vlnu i mrtvé v chlaďácích

Premiér Andrej Babiš (ANO) před poslanci říkal, že doufá, že hájí prodloužení stavu nouze naposledy. V tomto případě však patrně bude muset do Sněmovny se svou prosbou znovu.

Babiš na obhajobu vládních postupů uvedl, že „nenastaly žádné katastrofické scénáře jako v Itálii, Španělsku nebo Spojených státech“. „Žádné přeplněné jipky, žádné chodby plné intubovaných pacientů, žádní mrtví v chladících boxech. Ano, asi jsme měli formálně postupovat podle krizového zákona, jak řekl soud,“ připustil Babiš chybu.

„Bez ohledu na formální rovinu jsem přesvědčen, že to, co jsme udělali, bylo vysoce odpovědné rozhodnutí, které ochránilo naši zemi a naše občany a přišlo v pravý čas,“ uvedl však vzápětí Babiš, kterému je nadále předhazován výrok z minulého týdne: „Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých.“

Dnes pak premiér varoval před hrozbou druhé vlny pandemie. „Samozřejmě musíme počítat, že možná přijde druhá vlna, ale musíme být na to připraveni,“ řekl Babiš poslancům.

Vojtěch odmítl „překotné rozvolňování“

Ministr zdravotnictví Vojtěch přitom k harmonogramu uvolňování opatření do 25. května podotkl: „Každé rozvolňování s sebou nese to, že se setkává více lidí. To je ten princip, proto děláme ta omezení. My jsme chtěli zamezit setkávání, protože víme, že ta nemoc se šíří kontaktem mezi lidmi, je to infekční nemoc a každé rozvolnění znamená větší a větší koncentraci lidí, větší a větší kontakty lidí.“ 

Odmítá „masivní rozvolňování ve velmi krátkém čase“. „Pak už se velmi těžko ten vlak zachytává, pokud se ta pandemie rozjede (...) Zdaleka pandemii nemáme za sebou, jako svět. A jakékoli překotné rozvolňování by mohlo zhatit práci, kterou jsme tady odvedli za poslední týdny,“ varoval Vojtěch.

„Je nám někdy vytýkáno, že nemáme zcela jasný plán, že ho neumíme komunikovat. Máme jasný plán, jednoduchý plán, o kterém není žádá další diskuze,“ podotkl během sněmovních půtek vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? | MPO

Nákupy pomůcek prošetří NKÚ

„Chápu, že byly různé spekulace a kritika, jak se nakupoval zdravotnický materiál. Chci vás ubezpečit o tom, že požádám Nejvyšší kontrolní úřad, aby zkontroloval nákupy všech resortů v době nouzového stavu, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k dané situaci,“ slíbil dnes také Babiš ve Sněmovně.

„Jsem přesvědčen také o tom, že jsme dokázali, že současnou krizi v žádném případě nezneužíváme k omezování demokracie a svobody. Možná jsou pro někoho naše opatření tvrdá, ale zejména podle hygieniků a epidemiologů nutná pro úspěšné zvládnutí pandemie,“ podotkl také premiér během svého dnešního projevu.

Faltýnkovy narozeniny a Feriho show

Naslouchal mu i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který dnes vynechal tiskovku před schůzí. Zato sbíral gratulace od poslanců k 58. narozeninám.

„Mám 58, to se neslaví, přejí mně kolegové ve Sněmovně, přátelé, většinou SMS. Oslavím to o víkendu doma v úzkém rodinném kruhu,“ vzkázal Blesk Zprávám.

Ve Sněmovně dnes zaujal i poslanec TOP 09 Dominik Feri. Nejen hrou na klavír. Ale i sporem s vicepremiérkou Alenou Schillerovou (za ANO). „Já se pokusím být zajímavější než telefon paní ministryně Schillerové, ale to bych musel udělat salto dozadu,“ říkal Feri od pultíku. Schillerová mu odvětila: „Já pracuju.“

„Já taky pracuju a měla byste mě u toho poslouchat,“ zareagoval Feri a tepeál vládu za „totální komunikační chaos“. „Vláda si počínala jako pohádková saň, která má velké množství hlav, které nešlehají plameny, ale opatření. Jedna hlava šlehne opatření, druhá to popře, další šlehne další opatření a vytváří jenom další a další chaos,“ míní Feri.

Kalousek: Máte data? A mohla bych je vidět?

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek pro změnu pobavil vystoupením „Máte data? A mohla bych je vidět?“.

Kritizoval totiž vládu za to, že tají data, podle kterých rozhoduje. „Data, která nechcete dát Poslanecké sněmovně, data, která nechcete dát veřejnosti, ale data, která dokonce ani nechcete dát spolupracujícím expertům. A náměstek pana ministra zdravotnictví spolupracujícího experta, jednoho z nejpoctivějších analytických mozků, kterého znám za poslední léta v české akademické sféře, prostě vyhodí z jednání, protože má nevhodné otázky. Tak na základě jakých dat vy chcete rozhodovat, na základě jakých dat rozhodujete?“ tázal se Kalousek ve Sněmovně.

A parafrázoval známou hlášku z filmu Kulový blesk, kde zaznaělo: Máte sklep? A mohla bych ho vidět? „Já bych nerad teď simuloval legendární herečku neherečku Miladu Ježkovou, ale ono se to skoro hodí. Máte, prosím pěkně, data? A mohl bych je vidět?“ vyzval Vojtěcha Kalousek.

Vojtěcha to vytočilo. „Nevím, o jakých datech stále hovoříte, o jakých datech mluvíte?“ reagoval s tím, že veškerá data jsou na koronavirus.mzcr.cz.

Video  Kalousek v boji o prodloužení nouzového stavu: Máte data? A mohla bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

„Když o tom jenom mlčíte a vaši úředníci vyhazují špičkové vědce a experty z jednání, když se náhodou zeptají na nějaká data, jak chcete, abychom my vám věřili?“ bouřil však dál Kalousek narážel přitom na pondělní situaci, kdy Vojtěchův náměstek Roman Prymula z jednání na ministerstvu zdravotnictví vyhodil ekonoma Daniela Münicha.

Když vláda podpořila návrh KSČM na prodloužení stavu nouze do 17. května, jen na twitteru dodal: „Vláda nedokázala odpovědět na naši jedinou otázku, proč chce prodloužit nouzový stav do 25.5. Nemusela se snažit, dnes v téhle zemi rozhodují komunisté. Navrhli datum 17.5. a vláda je poslušně poslechla. My ne, ale byli jsme v menšině.“ 

Němcová vytáhla svědectví Kuberovy rodiny 

Sněmovní přestřelky kvůli prodloužení stavu nouze byly značně emotivní.  „Celý národ sledoval, jak se v Osvětimanech odehrává zabijačka, na kterou přicházejí zdravotní testy pro všechny účastníky,“ zmínila během debaty Miroslava Němcová (ODS) s narážkou na zabijačku v penzionu Vratislava Mynáře - při výhradě k tomu, že dle ní vláda předvádí „vrchnostenský přístup“ k občanům, ale nikoli k „papalášům“.

A Babišovi a spol. vytkla, že šli na letiště „mávat letadlům“, které přivážejí zboží, které jsme si zalatili„. Na mysli měla roušky a respirátory z Číny. 

„Jako by v tu chvíli bylo zapomenuto, že Čína je původcem té pandemie, že Čína snesla na svět tuto pohromu, a teď za ni následně kasíruje. A jako by bylo zapomenuto na Jaroslava Kuberu. Ty souvislosti se teď dozvídáme v posledních dnech, kdy jeho rodina vydává svědectví, jak to bylo s nátlakem čínského velvyslance v České republice na předsedu Senátu. Určitě v tom svou roli hrál i prezident a jeho muži - (viz.) protože dosud nevysvětlená cesta hradního kancléře nebo pana poradce Nejedlého nebo pana Tvrdíka hrála nějakou roli,“ míní Němcová.

Vdova po Jaroslavu Kuberovi Věra a dcera Vendula promluvily o tlaku na šéfa Senátu, který zemřel v lednu, pro pořad 168 hodin České televize.

Kolegyně Němcové z ODS Jana Černochová pak tvrdila, že se vláda chová jako „slon v porcelánu, když jen vytahuje, někdy jakoby nahodile, povinnosti, zákazy a příkazy z pomyslného klobouku plného restrikcí a stejným způsobem je i ruší“.

„Dneska v noci jsem se dozvěděla, že přestávají platit modré zóny. Přátelé, jak jste dnes zaparkovali? Naštěstí pan primátor v brzkých ranních hodinách vydal prohlášení, že Praha s tím nesouhlasí a že zóny se budou rušit až k 11. květnu. Ale chápete to, že se v noci dozvíme, že se něco zruší. Já se s koro bojím usnout, do čeho se zase vzbudíme a co bude, nebo nebude platit,“ rýpla si. „Žádné plácání po ramenou za to, jak jsme krizi zvládli, není na místě,“ dodala.

Dění kolem prodloužení stavu nouze jsme na Blesk.cz sledovali online.

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
14:14
21. 4. 2020

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) žádá, aby byl během dneška projednán bod ohledně omezení přeshraničního pohybu občanů ČR v době nouzového stavu, a opět upozorňuje, že zákaz vycestování z ČR je „zásadní zásah do lidských práv, práv našich občanů a jejich svobod“. „Ani v době nouzového stavu, ani v době, kterou teď prožíváme a která je pro všechny z nás a pro občany nelehká, by nemělo docházet k tomu, abychom nectili Ústavu a Listinu základních práv a svobod. Je na místě, aby toto opatření vlády bylo co nejdříve zrušeno,“ vyzvala s tím, že drobné vládní výjimky na vycestování nestačí. „Tady nejde o cesty za rekreací,“ upozornila.

14:04
21. 4. 2020

Poslanecká sněmovna zasedla ke svému jednání, premiér Andrej Babiš (ANO) na svém místě chybí. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nikoli, z tiskovky ANO dorazila Alena Schillerová (za ANO).

13:59
21. 4. 2020

„Ano, dneska byla vlastně nejdelší debata o této záležitosti, zda a jak se vůbec postavíme jako poslanci hnutí ANO k prodloužení mimořádné stavu. My jsme se domluvili, že počkáme na vládu, s čím vláda a krizový štáb přijde,“

 dodal Faltýnek na tiskovce ANO k návrhům na prodloužení stavu nouze.

13:58
21. 4. 2020

"Mně velice těší zájem médií o můj účes, velice si toho vážím, já mám extrémně pevné vlasy a byla jsem zvyklá si je celé mládí upravovat sama a ty fotky, které běhají po médích... když se podíváte na můj instagram, tak mám na každé fotce jiný odstín. Záleží, kde jsem focena, jestli na slunci nebo někde v kanceláři. Tento zájem skutečně mě rozesmívá, spíš je mně líto, že v neděli před odjezdem do Otázek Václava Moravce mě vyfotil fotograf na ulici zcela náhodně a hned to bylo spojováno. Tam je kadeřnictví Oskar v té ulici, což byla naprostá shoda náhod, to kadeřnictví je samozřejěm řádně uzavřeno. Mně je líto, že se dostali do nějakého podezření, oni samozřejmě vůbec neporušují nic," uvedla Schillerová. Neví ale, za co by se měla omlouvat.

"Že jsem si tam byla upravit vlasy, to samozřejmě není pravda. Děkuji za péči, já si jí cením, ale každé ráno, můžete se přijet podívat... No, radši ne... Běhám po bytě s natáčkami, které jsem si zakoupila, když vypukla pandemie a kdy byla tato omezení stanovena," dodala vicepremiérka.

"I přesto, že si paní ministryně upravuje vlasy sama, tak dnes jsme se drtivou většinou shodli na klubu, že jí to mimořádně sluší," podotkl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. "No, tak možná už se ani nevrátím do kadeřnických salónů, děkuji," reagovala na něj Schillerová.

Sněmovna o koronaviru: Alena Schillerová na tiskovce ANO (21.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Alena Schillerová na tiskovce ANO (21.4.2020)
13:57
21. 4. 2020

Účes Schillerové a zavřená kadeřnictví se řeší i na tiskovce ANO. "Já jsem ten dotaz dostal včera na tiskové konferenci, kdy jsem nemě úplně možnotst analyzovat tu situaci. Pravdou je a tady patří určitá korekce, že skutečně to mimořádné opatření je psáno na provozovny, kde ta činnost je obecně zakázána. Byť ale na druho ustranu z hlediska epidemiologického důrazně nedoporučujeme, aby tyto činnosti byly provázeny v domácím prostředí. Tady nejde o slovíčkaření, jestli provozovna nebo mimo provozovnu, tady jde o tu samotnou činnost. A ta je epidemiologicky závažná, hrozí tam riziko přenosu nákazy výraznější, než při jiných činnostech," uvedl ministr.

"Ano, je pravdou, že z hlediska mimořádné opatření je to psáno na provozovny, to znamená: Čistě takto řečeno je možné tu službu poskytovat v domácím prostředí, ale z hlediska zdravotního a epidemiologického to silně nedoporučujeme, protože to riziko je stejné jak v provozovně, tak v domácím prostředí," dodal Vojtěch.

Sněmovna o koronaviru: Adam Vojtěch na tiskovce ANO (21.4.2020)
13:55
21. 4. 2020

"Děkuji za komplimenty směrem k mému účesu. Vážím si jich o to více, protože si vlasy upravuji jako všichni ostatní už několik týdnů docela sama. Patřím ke generaci, která je na svépomoc v osobní vizáži zvyklá. Co se týče fotky na ulici vedle salonu Oskar, je to jen shoda okolností. Salón je samozřejmě na základě vládního nařízení uzavřen,"

reagovala pro Blesk Zprávy Schillerová ohledně debat o svém účesu a kritice za zavřená kadeřnictví. Více o sporech o kadeřnice čtěte ZDE

Video  
Video se připravuje ...
13:52
21. 4. 2020

Schillerová připomněla Senátem vrácený zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Pro příští rok hrozí, že by musela připravit 150 miliard škrtů, nebo o 150 miliard zvýšti daně, "což je prostě nepřijatelné", varovala.

"Chceme udržet úroveň důchodů, chceme zvýšit platy učitelů, chceme dát peníze na státní pojištěnce, tak jak tento týden schválila vláda," vypočítává Schillerová. "To, že můžeme dnes zvyšovat schodek státního rozpočtu, je dáno tím, že Evropská komise rozvolnila pro tento rok tzv. únikovou klauzuli," upozornila ministryně financí.

Odhad poklesu příjmů je již mínus 140 miliard, uvedla Schillerová k důvodu navýšení schodku na 300 miliard. "Můžeme si to fiskálně dovolit, kdy jindy využít tento fiskální prostor, než teď," tvrdí.

Sněmovna o koronaviru: Alena Schillerová a Jaroslav Faltýnek na tiskovce ANO (21.4.2020)
13:48
21. 4. 2020

Na tiskovku ANO dorazili Jaroslav Faltýnek (ANO) a ministři za ANO Alena Schillerová a Adam Vojtěch. Faltýnek uvedl, že prioritami tohoto týdne ve Sněmovně jsou zákony, které vrátil Senát, které přímo souvisí se stávající koronavirovou krizí a dále zákony od vlády - celkem sedm - které mají být projednány ve stavu nouze. Akceptovali body o debatě opozice s vládou na témata uvolňování ekonomiky a nákupu zdravotnických prostředků, podotkl. "Věřím, že takto týden proběhne. Ostatní věci, které se netýkají koronavirové krize, jsou trošku méně důležité a odsuneme je na další variablní týden Poslanecké sněmovny," dodal.

Sněmovna o koronaviru: Jaroslav Faltýnek na tiskovce ANO (21.4.2020)
13:41
21. 4. 2020

"Já náhodou vím, že ani kadeřnice nevědí, jestli mohou jít někoho ostříhat domů, a nebo nemohou, jestli mohou postkytnout tu individuální službu, a nebo nemohou. To je přesně příklad toho, jak stát nesmí postupovat," podotkl Fiala (ODS) k uzavřeným kadeřnictvím. Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha kadeřnice domů přijít za klienty nemohou.

"Nouzový stav není potřeba, nevidíme pro to důvod, nepodpoříme žádné další prodlužování nouzového stavu a nevím, co by nás přesvědčilo. ODS pro to ruku nezvedne," dodal Fiala.

Sněmovna o koronaviru: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura na tiskovce ODS (21.4.2020)
13:39
21. 4. 2020

„Budeme se třeba zabývat tím, že ošetřovné má být 80 procent jako velký objev paní ministryně Maláčové,“

podotkl Fiala (ODS) s tím, že to mohlo být hned od začátku. Upozornil, že Pětadvacítka - kompenzační bonus až 25 tisíc pro OSVČ - neměla být jen do konce dubna nastavena od začátku, pozměňovací návrh ODS to řešil hned při prvním návrhu. „Vůbec jsme to nemuseli mít na programu, kdyby opozice byla vládou brána alespoň trochu vážně. Pořád slyšíme: podané ruce, jsme spolu jednotní. Ano. A jaký je výsledek. Dnes jsme tu ve 200 poslancích, zatímco všem jiným lidem bráníme, aby se setkali ve více než 15. 200 poslanců v relativně malé místnosti se bude zabývat schvalováním zákonů proč? Protože nejsme na jedné lodi,“ uvedl.

Poslanci se na předchozích schůzích mohli sejít v omezeném počtu - jen v polovině lidí. Jenže kvůli senátním vratkám, kdy je nutná nadpoloviční většina všech poslanců k přehlasování Senátu, museli dnes dorazit všichni. „Vláda chce přehlasovat rozhodnutí Senátu, které vylepšuje vládní nesmysly,“ pokračuje v ostré kritice.

A zmiňuje i kritiku uvolňování vládních opatření. „Nevracíme se k některým svobodám, které máme mít, je to chaotické, zmatené, uvolňovací opatření nedávají žádný smysl, proč jeden obchod ano a druhý ne, na základě jakých kritérií vláda rozhodovala. Naprosto nepřípadně jsou zavřené hranice, pro to není žádný důvod,“ dodal Fiala.

13:30
21. 4. 2020
!

"Vláda naprosto nezvládá pomoc živnostníkům a firmám,"

vytkl šéf ODS Petr Fiala. "Je čas otevřeně říkat pravdu: virus nás ohrožuje, virus zabíjí lidi, ale česká vláda zabíjí českou ekonomiku. O tom nám vypráví, píší lidí, to vidíme kolem sebe, to je fakt,  kterým se musíme zabývat. Nejde jen o to, že vláda rozhoduje se zpožděním, vláda rozhoduje špatně. Jde také o to, jakým způsobem potom provádí ta rozhodnutí, která učinila. Podívejte se na vládní program COVID, na který dosáhla jen velice malá část žadatelů," uvedl Fiala s tím, že 87 procent žadatelů bylo neúspěšných. "Tak mi prosím řekněte, jaká je to pomoc," rýpl si.

"Slyšíme tu velkohubá prohlášení členů vlády, sebechválu od pana ministra Havlíčka, tu slyšíte na každé tiskové konferenci, ale ve výsledku ty produkty vlády, ta pomoc, vypadá takto. Vládní pomoc v tomto směru totálně selhává a musíme se ptát, proč česká vláda takto postupuje, jestli je neschopná, chaotická, nebo jestli je nějaký záměr ohrozit část živnostníků a podnikatelů," dodal Fiala.

Sněmovna o koronaviru: Petr Fiala na tiskovce ODS (21.4.2020)
13:12
21. 4. 2020

"My jsme a priori byli proti tomu, jakým způsobem vláda přistoupila k uzavření hranic zejména v té oblasti, která se týká uzavření pro vycestování. Podle nás k tomu není žádný relevantní důvod,"

uvedl Ivan Bartoš (Piráti). "Pokud si státy definují svojí epidemiologickou politiku a jsou rozhodnuty na své území pod nějakými podmínkami lidi pouštět, ČR by měla umožnit lidem vycestovat, pokud při návratu dodrží aktuální stanovené podmínky. V tuto chvíli je to povinná karanténa po určitou dobu," pokračuje.

"Velmi mě mrzí vyjádření pana prezidenta, pana premiéra i počáteční vyjádření pana Prymuly, kdy začal strašit občany ČR, že uzavření hranic může být na rok či na dva. To je naprosto bezprecedentní a nehorázné," reagoval Bartoš i na poslední Zemanova slova o tom, že by nechal hranice uzavřené rok.

Sněmovna o koronaviru: Ivan Bartoš a Olga Richterová na tiskovce Pirátů (21.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Mikuláš Ferjenčík na tiskovce Pirátů (21.4.2020)
12:52
21. 4. 2020

Schillerová (za ANO) mezitím řeší situaci kolem nevypitého piva v hospodách. „České „zlato“ by nemělo být jen tak vyléváno z okna. Bohužel to tak v některých případech u nevypitého piva kvůli zavřeným hospodám a restauracím dopadá. A odvádět z takto vylitého piva spotřební daň skutečně nedává žádný smysl. Proto byl dnes ve Sněmovně podán náš pozměňovací návrh, aby nespotřebované pivo určené k likvidaci bylo od spotřební daně osvobozeno,“ vzkázala.

12:44
21. 4. 2020

"Pokud vláda nebude zároveň škrtat výdaje na nepřizpůsobivé, solární barony, inkluzi apod., hnutí SPD zvýšení zadlužení státu požadované vládou nepodpoří," uvedl k prohloubení státního dluhu a navýšení schodku na 300 miliard Tomio Okamura (SPD). Dle něj je nutné škrtnout "nesmyslné výdaje rozpočtu". Zmínil i "rozbujelou státní demokracii" či "platby politickým neziskovkám".

SPD opět navrhne téma vyhlášení referenda o vystoupení z EU právě kvůli velké ekonomické krizi "právě v souvislosti s koronavirem, na jejíž prahu stojíme". "Stávající zdravotní krize nám opět ukázala neschopnost a škodlivost EU a na straně druhé se ukázalo, že jsou to národní státy, které mohou a musí chránit své občany. Ukázalo se, že neexistuje žádná zásadní evropská solidarita, protože když šlo o zdravotnický materiál, tak národní státy nejen že zakázaly vývoz, ale ještě si ho kradly. Ukázalo se, že košile je bližší než kabát a svůj smysl neztratily ani národní hranice," dodal. 

Prodloužení nouzového stavu v případě stále stejných, klesajících čísel SPD nepodpoří, uvedl Radim Fiala. "Čím dříve se ČR vrátí do normálního stavu, tím to pro všechny bude lepší," dodal.

Sněmovna o koronaviru: Radim Fiala a Tomio Okamura na tiskovce SPD (21.4.2020)
12:35
21. 4. 2020

KSČM posbírala 400 tisíc korun a chce je věnovat zdravotníkům mj. na úhradu přesčasů. Šéf KSČM Vojtěch Filip chce také řešit otázky nákupů ochranných pomůcek a rozvolňování opatření. "My jsme připravili 10 zásadních bodů pro projednání opatření, která jsou důležitá pro vývoj ekonomky v příštím období. Začínáme soběstačností v oblasti potravin, samozřejmě zdravotnictví, telekomunikace, máme tam zásadní opatření v oblasti investic, zásadní opatření, které se týkají bydlení apod." upozornil Filip.

KSČM podporuje prodloužení stavu nouze do 17. května, uvedl šéf poslanců Pavel Kováčik. "Ta opatření ještě jsou nutná. Jenom za stavu nouze lze omezit jednotlivé občany tak, aby naplňovali podmínky, aby se ta krize nerozšířila. Já si opravdu nepřeju, aby v ČR byly rakve na zimních stadionech na ledu, to opravdu si nepřeju, to se zatím neděje," podotkl dramaticky Filip.

Sněmovna o koronaviru: Komunisté Kováčik a Filip na tiskovce a návrh KSČM k ekonomickým dopadům pandemie (21.4.2020)
12:22
21. 4. 2020

"Předchůdci vznášeli dotazy, kde se stříhají členové vlády. Pokud někomu opravdu připadám ostříhaný, tak je to proto, že jsem se ostříhal sám. Já jsem se v neděli večer ostříhal vlastními nůžkami před zrcadlem doma a vím, že na to nemohu být moc pyšný, ale jenom aby bylo zřejmé, že jsem nebyl v kontaktu s žádným kadeřníkem a že i když ten výsledek může někomu připadat spíš jako oškubaný tenisák, tak je to pouze mou vlastní rukou. A jsem na to pyšný, že jsem to aspoň zvládl takto. Asi chápete, že i já se ale těším, až se kadeřníci otevřou, protože si moc nevěřím, že bych tady tohle byl schopen zlepšovat," uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Podotkl, že je třeba, aby Sněmovna fungovala a byly schváleny některé zásadní předlohy. Je přesvědčen, že "jestliže nedokážeme rozhýbat ekonomiku do konce června, tak nám hrozí velmi vážné ekonomické důsledky, ne-li devastace ekonomiky, nemyslím jenom české, ale i kolem nás". Dle něj je třeba zabránit "sešupu" a zařídit "přežití významných segmentů života jak ekonomického, tak třeba i toho v oblasti kultury".

S ministrem zdraotnictví dnes bude Zaorálek jednat o tom, jak uvolňovat oblast kultury, která "s nastupujícím létem je velice aktuální věc". Je třeba docítili toho, aby to, co může fungovat, opravdu fungovalo a řešit, zda bude možné v nějakém režimu uspořádat třeba i některé slavnosti či třeba vytvářet autokina jako známe z USA. Je mj. v kontaktu s představiteli audiovizuálního průmyslu i divadel. "Věřím, že se budou od 27. dubna otevírat knihkupectví, budeme se bavit o tom, jak to udělat s hrady a zámky," podotkl s tím, že třeba přírodní skanzeny je dle něj možné navštívit dříve, než uzavřené zámecké prostory. Je třeba co nejdříve vytvořit i odpovídající režimy v muzejích a galeriích, dodal.

Sněmovna o koronaviru: Lubomír Zaorálek na tiskovce ČSSD (21.4.2020)
12:15
21. 4. 2020

"Já také řeším dilema, jestli to nechat ještě trošku delší a nebo manželka nabízí mašinku,"

navazuje na tiskovce ČSSD na téma zavřených kadeřnictví šéf poslanců soc. dem. Jan Chvojka. "Já tě ostříhám," reaguje ministr kultury Lubomír Zaorálek. "Jedno z toho nakonec budu muset vybrat, zdravím tímto svojí kadeřnici, nebo holičku, nebo jak se to říká správně," navázal Chvojka.

Opozice by dle něj měla dostat odpovědi na své otázky. "Vypadá to na to, že budeme tento týden řešit jen senátní vratky a zákony, které jsou předloženy v legislativní nouzi. To ale neznamená, že za hodinu budeme hotovi. Myslím si, že nás čeká velká, obšírná debata a je tomu tak dobře, protože je potřeba diskutovat," uvedl Chvojka.

Nákup ochranných prostředků a uvolňování opatření s výhradami opozice k němu by se měly řešit ve středu v "opozičním okénku", podotkl Chvojka s tím, že je ČSSD připravena takový návrh podpořit.

Sněmovna o koronaviru: Jan Chvojka a Lubomír Zaorálek na tiskovce ČSSD (21.4.2020)
12:10
21. 4. 2020

Benešík: Schillerová má nádherný účes a střídá barvy, ať poradí, jak to s kadeřnicí dělá ona

I lidovcům vadí zavřená kadeřnictví. "Nedává logiku v okamžiku, kdy se otevřely hobbymarkety, kdy vidíme na těch fotkách opravdu stovky lidí na malé ploše, proč tady jsou zavřené některé malé provozy," upozornil šéf KDU-ČSL Jurečka při dotazu na zavřená kadeřnictví, ale otevřené třeba psí salony.

Nechápe ani to, když "jedou hobbymarkety", proč jsou zavřené obchody s oblečením. "Vůbec jako rodič nechápu to, jak půjdu příští pondělí nakupovat a budu nakupovat oblečení pro své děti a nebudu jej moci vyzkoušet. Já nevím, jestli někdo z členů vlády chodí reálně jako rodič nakupovat," rýpl si.

"Co se týče kadeřníků, my obecně jsme pro to, aby se tyto služby uvolňovaly. Lidé je požadují a některé věci prostě těžko odložíte," uvedl místopředseda lidovců Ondřej Benešík. "Já bych chtěl poprosit paní ministryni financí, aby veřejně sdělila, jak to dělá ona. Ona je prostě pořád krásně upravená, má nádherný účes, střídá barvy. Samozřejmě já si myslím, že to fakt dělá sama, že si to prostě umí upravit tak, jak to celá řada žen neumí včetně mé manželky. Já bych chtěl poprosit paní ministryni, aby všem ženám a jejim manželům a přítelům sdělila, jak se upravit tak krásně doma, bez kadeřníka a teď se omlouvám všem kadeřníkům, protože když to paní ministryně řekne, tak asi přijdou o práci," dodal ironicky Benešík.

11:59
21. 4. 2020

"Pokud nebudou opravdu zásadní důvody a především vyhlížíme, jak se bude vyvíjet nákazová situace ve středu a ve čtvrtek jako doběh velikonočního víkendu, tak za nás KDU-ČSL už nevidíme důvod ten nouzový stav prodlužovat,"

uvedl Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vláda by dle něj měla předložit novelu zákona o veřejných zakázkách, aby měla větší operativu. I on upozornil na to, že čteme informace o tom, že "ministerstvo zdravotnictví nakupuje některé ochranné pomůcky za velmi vysoké ceny z peněz nás všech, daňových poplatníků". Nyní je třeba transparentní a efektivní nakupování, doplnil.

11:55
21. 4. 2020

Poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), který je členem Ústředního krizového štábu, apeloval na vládu, aby směřem k veřejnosti vydávala jednoznačná prohlášení. "Protože mezi pacienty je teď trošičku zmatek. Vláda v podstatě trochu negovala nařízení omezit plánovanou péči, ústy pana ministra v podstatě jako by nic nenařizovala. Není to pravda. 16. března skutečně bylo vydáno opatření obecné povahy, které nařídilo nemocnicím, aby omezily plánovanou péči na nezbytně nutnou míru," podotkl Kaňkovský.

"Nemocnice jsou připravené po akutní fázi koronavirové pandemie, kdy epidemiologická křivka je v tuto chvíli příznivá, obnovit tu péči. Samozřejmě zůstane kapacita pro covidové pacienty, ale celá řada pacientů už čeká na ty nezbytné výkony, které potřebují. Týká se to onkologických pacientů, pacientů s onemocněním srdce, s neurologickými onemocněními. Já bych chtěl požádat pana ministra Vojtěcha, aby skutečně mluvil jasným jazykem, aby ti pacienti věděli, jak se mají na ty nemocnice obrátit, a také aby si uvědomil pan ministr fakt, že ty nemocnice, které se v průběhu jednoho týdne dostaly do útlumu na 50 procent, tak jim bude trvat nějaký čas, než se zase obnoví do normálního stavu, že to nepůjde ze dne na den. My teď jsme svědky, jak nám pacienti volají v desítkách za hodinu a jsou zmatení. Neví, jestli už teď okamžitě typ plánované operace budou. Celá řada pacientů se obává, že by prodlevy mohly ohrozit jejich zdravotní stav a bojí se samozřejmě o ně i jejich příbuzní," dodal Kaňokovský.

11:47
21. 4. 2020

Lidovci navrhují, aby se ošetřovné na 80 procent zvýšilo u rodičů, kteří čerpali již v březnu - nikoli od 1.4., jak navrhuje vláda, ale od 11.3. "Budeme pokračovat ve snahách podpořit lidi, kteří fungují na dohody, lidi, kteří pracují jako OSVČ na vedlejší činnost a také nově chceme pamatovat na situaci pendlerů, protože těm vláda znemožnila pracovat, živit sebe a své rodiny, takže i pro ně chceme, aby tady byla kompenzační podpora," uvedl šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Zopakoval lidovecký návrh na odklad odvodu DPH až o 12 měsíců a ponechání jej firmám. "Když vidíme, jakým způsobem probíhají komplikovaně podpory v rámci programu COVID, tak nám přijde tato podpora velmi efektivní, rychlá, podnikatelé by nemuseli tyto finanční prostředky odvádět státu," dodal. Další návrh se bude týkat odpuštění silniční daně v letošním roce.

"V součtu tato částka se blíží 160 miliardám korun, které by teď mohly velmi rychle u podnikatelů, firem i u malých živnostníků zůstat," převedl Jurečka návrh do řeči čísel. 

Sněmovna o koronaviru: Marian Jurečka s Vítem Kaňkovským a Ondřejem Benešíkem za zády na tiskovce KDU-ČSL (21.4.2020)
11:42
21. 4. 2020

Hamáček o zákazu vycestování: Není to libovůle, ani šikana

Ohledně zákazu vycestování se vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) vyjadřoval v prohlášení na stránkách ministerstva vnitra. "Na sociálních sítích, v médiích i mezi politiky začaly kolovat informace, že Česká republika je v podstatě jediná země v Evropě, jež zakazuje svým občanům cestovat do zahraničí, a vláda podle nich lživě tvrdí, že je to běžné opatření. Předně chci upozornit, že v České republice neplatí zákaz vycestovat, každý může v odůvodněných případech – práce, lékařské ošetření, péče o příbuzné atd. – do zahraničí vyjet. Stále však v ČR platí omezení pohybu kvůli zpomalení epidemie covid-19. Není tedy možné cestovat libovolně ani po naší republice," upozornil Hamáček.

"Není to libovůle nebo šikana občanů, ale snaha ochránit jejich zdraví a životy. Je to dočasné opatření, jež se průběžně upravuje podle vývoje epidemiologické situace. Česká vláda postupuje podobně jako řada evropských zemí, díky včasnému startu našich omezení jsme v některých ohledech benevolentnější a začínáme dříve i s uvolňováním," dodal.

11:35
21. 4. 2020

"Nedostali jsme jasné zdůvodnění a argumenty, proč je nutné prodlužovat nouzový stav. Jediný argument, který velmi často používá ministr vnitra, je, že je možné nakupovat ve speciálním režimu, že není nutné se v tuhle dobu zaobírat zákonem o veřejných zakázkách. Čím víc přibývá podezřelých zakázek, zakázek, kde firmy jsou sponzory hnutí ANO, kde jsou schránkové firmy, které dostávají zakázky od státu v obrovských částkách na ochranné pomůcky, tím spíše se ukazuje, že naopak bychom se měli snažit co nejdříve se dostat do běžného režimu," uvedla Pekarová Adamová (TOP 09) a dodala: "Rozhodně nechceme dávat vládě další bianco šek."

Sněmovna o koronaviru: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na tiskovce (21.4.2020)
11:23
21. 4. 2020

TOP 09 chce slyšet důvody pro zákaz vycestování. Je to zásadní zásah do práv, varuje

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na tiskovce uvedla, že bude chtít řešit omezení přeshraničního pohybu občanů ČR. "Rádi bychom slyšeli od vlády několik informací, které se týkají tohoto zásadního zásahu do základních práv a svobod českých občanů, který jim již od poloviny března zapovídá možnost vycestovat do zahraničí," uvedla.

Považuje za zásadní, aby tento velký zásah do práv lidí byl co nejdříve skončení. "Je na místě, aby vláda co nejdříve přistoupila ke zrušení takto přísného omezení," uvedla předsedkyně Topky. Tento "radikální krok mnohým zcela oprávněně připomíná doby dávno minulé". "I pro nás mladší je velmi nepříjemné vidět zátarasy na českých hranicích," podotkla.

"Když někdo chce odcestovat a může mít možná i důvod, že chce žít v zahraničí v nějaké zemi, už se připravoval do ní odstěhovat, teď mu to tato situace zkomplikovala, znemožnila," upozornila, že takovému člověku se nemá bránit ve vycestování, takové případy však nezapadají do výjimek. "Vláda by měla stanovit podmínky jen pro vstup do země. Může vyžadovat karanténu a další opatření, třeba formou prokázání se na negativní otestování přítomnosti koronaviru. Vláda nemá právo chtít vysvětlování, co kde chtějí lidé dělat," dodala.

Sněmovna o koronaviru: Markéta Pekarová Adamová a místopředseda TOP 09 Lukáš Otys
11:15
21. 4. 2020

"Vláda byla extrémně efektivní a výkonná v tom, když všechno zakazovala a omezovala, dokonce tak výkonná, že se ani nebrzdila tím, kde ji omezovala Ústava, a některá její opatření se ukázala jako protiústavní. To, v čem už úplně nezafungovala, bylo rozvolňování. Nesmysly typu - otevřeme hobbymarkety, ale v kostelech je moc lidí, ty necháme zavřené, že se od včerejška mohou nechat ostříhat psi, ale lidi si dále musí vystačit se svou domácí pomocí. To prostě nedává smysl," kritizuje šéf poslanců STAN Jan Farský.

Přemítá nad tím, zda jsou opatření "losovaná z klobouku", tipována nebo uvolňována pod "silou lobbingu" příp. "peticí jak u zavřených škol". "Kroky vlády já nedokážu pochopit. A snažím se o to hodně," dodal Farský s tím, že národ nemá žít jen v zákazech, ale i s jistou perspektivou. Vláda by dle něj měla stanovit pravidla např. pro letní tábory, míní. Zda budou a za jakých podmínek, či vůbec nebudou.

"To je výzva ke všem těmto opatřením. Aby vláda nefungovala v lbovůli, kdo na ni zrovna zatlačí, že chce otevřít kvůli své cestovce Chorvatsko nebo Slovensko. Aby nastavila pravidla a podle nich se dalo fungovat. Tahání z klobouku, losování je něco, co ekonomice škodí," dodal s tím, že ekonomice škodí nejistota a to, že lidé neví, co bude dít dál. Schůzi Sněmovny označil za "hrozně důležitou", měla by na ní dle něj zaznít vysvětlení.

11:10
21. 4. 2020

"Pokud by vláda chtěla povzbudit ekonomiku, měla by se vydat cestou Německa, které hodlá investovat 5 procent HDP do ekonomiky,"

uvedla poslankyně STAN Věra Kovářová k navýšení schodku státního rozpočtu na 300 miliard -120 miliard má jít do ekonomiky, což jsou 2 procenta loňského HDP, podotkla Kovářová. "Pro ČR by to znamenalo dalších 250 miliard," uvedla k metě 5 procent.

"To, co v současné době vláda koná, jsou na jednu stranu dobrá opatření - pomoc OSVČ, ošetřovné, Antivirus apod. Ovšem ukazuje se, že řada OSVČ na podporu nedosáhne," upozornila. "Na fixní náklady vláda zatím nehodlá přispět a z programu COVID málokdo peníze viděl. Další experimenty typu odklad nájmů se přesouvají na jinou skupinu - pronajímatele apod.," upozornila.

Vláda by dle ní měla předložit, jak bude investovat miliardy do ekonomiky.  "Rozhodně to nemůže být jen na výstavbu dálnic, nebo přehrad," podotkla s tím, že je potřeba podpořit především střední a malé firmy a obce a města mají projekty připravené, potřebují přitom mateřské a základní školy, vodovody, kanalizace, vysokorychlostní internet apod. Miliardy by se tak měly směřovat do národních dotací, prosazuje STAN.

Sněmovna o koronaviru: Poslanci STAN Jan Farský, Věra Kovářová a Petr Gazdík (21.4.2020)
10:57
21. 4. 2020

Hnutí Trikolóra, jež má dva poslance - Václava Klause mladšího a Zuzanu Majerovou Zahradníkovou, dnes Sněmovně navrhne ukončení nouzového stavu k 27. dubnu. Vyhlášen je do 30. dubna, vláda zvažuje prodloužení. "Nebudeme podporovat další prodlužování, které některé politické síly budou dnes navrhovat," uvedl na tiskovce ve Sněmovně Klaus mladší.

"Přicházejí dvouměsíční plány, které se každý den mění, každý resort to má jinak. Pejska může kadeřnice ostříhat, manželku nemůže a podobné nesmysly. To k ničemu nevede. To pouze přispívá k šíření ekonomického koronaviru," upozornil Klaus s tím, že jde nyní o to, aby se lidé mohli navrátit k možnostem své obživy.

"Nechceme prodlužování tohoto stavu odnikud nikam. Tady takové ty plány třeba pro školy, co za dva měsíce se otevře, nebo neotevře, jsou mimo realitu, protože před dvěma měsíci bylo 21. února, spousta našich spoluobčanů lyžovala v Itálii či jinde a řešili jsme úplně jiné věci. Žádný ministr ani nikdo netuší, co bude za dva měsíce. Něco těm lidem takto říkat, každý den to měnit a ještě mezi sebou resorty bojují, to k ničemu dobrému nevede," dodal.

Sněmovna o koronaviru: Václav Klaus mladší na tiskovce (21.4.2020)
10:52
21. 4. 2020

Vojtěch se bránil kvůli respirátorům koupeným od sponzora ANO

Pekarová Adamová (TOP 09) narážela na situaci, kdy ministerstvo zdravotnictví nakoupilo za 5,4 milionu respirátory u ostravské firmy Reality World, jejíž jediný vlastník Jakub Koudela byl v roce 2017 největším sponzorem hnutí ANO, jak upozornil Deník N.

Ministr Vojtěch souvislost mezi sponzorstvím a udělením zakázky na zdravotnické pomůcky odmítá. Serveru řekl, že o sponzorování kampaně vůbec nevěděl a majitele firmy nezná. "Konstrukce, že jsme od této firmy odebrali materiál jen proto, že je to nějaký sponzor, je absolutně nesmyslná. Do této chvíle jsem o téhle firmě nikdy neslyšel," uvedl Vojtěch.

Podle něj není historie firmy v situaci, kdy je nouzový stav a je nutné co nejrychleji zajistit dostatek ochranných pomůcek, pro nákup rozhodující. "Vždy jsme si ale dodavatele, i v té nejvíc turbulentní době, základně prověřovali - tedy zdali nemá nedoplatky na dani vůči ČR nebo není v insolvenci," upozornil ministr. "Absolutně si nemyslím, že by mé sponzorství bylo někde reflektováno. Kdybych tyto věci chtěl skrývat, nedělal bych je tak transparentně, aby bylo vidět, že je dělám já na své jméno a na svou firmu," reagoval podnikatel Koudela.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s rouškou při videokonferenci Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s rouškou
10:48
21. 4. 2020

"Ministerstvo zdravotnictví nakoupilo respirátory od významného sponzora ANO. Další důvod, proč jsme proti prodloužení nouzového stavu. Není možné, aby byly zakázky rozdávány kamarádům a nakupováno předraženě. Takhle ne! Navrhnu zřízení vyšetřovací komise na veškeré zakázky," upozornila před úterní schůzí šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

10:43
21. 4. 2020

"COVID Praha byl vyčerpán za 9 minut. Apeluji na pana premiéra Babiše, aby se program COVID III spustil co nejdříve. Protože pražští podnikatelé nyní bojují o čas. My už jsme udělali maximum, co jsme mohli. Praha nemůže dál suplovat roli vlády," uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) na twitteru. I ohledně další podpory podnikatelů chce dneska opozice ve Sněmovně debatovat.

10:38
21. 4. 2020

V Česku je k dnešnímu dni 196 obětí koronaviru, celkem se projevilo onemocnění covid-19 u 6914 osob. 1597 lidí se vyléčilo, aktuálně je potvrzeno 5121 nemocných, z toho 390 lidí je hospitalizovaných. Celkem bylo provedeno 178 617 laboratorních testů.

10:30
21. 4. 2020

„Zdravotnictví nyní potřebuje finanční injekci ještě víc než kdy předtím. Probíhající pandemie covid-19 a přijatá opatření k ochraně zdraví obyvatel měla vliv na výdaje z v.z.p. Finanční podpora ze státního rozpočtu umožní zachovat stávající dostupnost a kvalitu zdravotní péče,“

argumentuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), proč je třeba navýšit platby do veřejného zdravotního pojištění.

10:22
21. 4. 2020

Pirát Bartoš: Sytý hladovému nevěří, vládě jde jen o početné skupiny voličů

„Přes měsíc s Piráty bušíme do vlády, že nesmí nechat padnout lidi a jejich firmy na dno,“ tvrdí šéf Pirátů Ivan Bartoš a odkazuje se na práci vlastního krizového štábu Pirátů, konzultace s ekonomy, tvorbu návrhů a jejich předkládání ministrům i poslancům. „Znovu se o to pokusíme tento týden a řada důležitých návrhů jde z celé opozice,“ uvedl.

Upozorňuje na to, že podpory – finanční pomoci ani rozšíření ošetřovného – se nedočkali lidé pracující na DPP a DPČ, co platili pojištění, částečné OSVČ na vedlejší činnost a samoživitelé, kteří přežívali díky brigádě. „Tito lidé, kterých je dohromady statisíce, nedostali nic,“ upozorňuje Bartoš. „Malá s.r.o., kde pracuje pár lidí, je víc jak měsíc bez přijmů. Na COVID I a II nedosáhla naprostá většina. Z první vlny tohoto programu 3000 žádostí nakonec uznali 200 firem. 200 firem v celé ČR!“ čílí se Bartoš.

Vláda dle Piráta Bartoše jedná stylem „sytý hladovému nevěří“, vytkl jí nedostatek flexibility a to, že opatření připravuje podle toho, o jak velkou voličskou skupinu se jedná.

Pirát Ivan Bartoš v roušce Pirát Ivan Bartoš v roušce při cvičení Pirát Ivan Bartoš v roušce
10:17
21. 4. 2020

Dnes zasedal již i rozpočtový výbor. „Vyhověl jsem apelu prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy a předložil jsem na rozpočtovém výboru pozměňovací návrh, aby se cigarety se starými kolky mohly v červnu nejenom stahovat, ale i prodávat konečnému uživateli. Výbor můj návrh schválil a doporučuje ho Sněmovně přijmout,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09) před dnešním jednáním Sněmovny.

10:15
21. 4. 2020

Platby státu do veřejného zdravotního pojištění za jeho pojištěnce se ve dvou krocích patrně zvýší. Sněmovní zdravotnický výbor dnes doporučil plénu schválit beze změn vládní novelu, podle které kvůli koronavirové krizi vzrostou od června o 500 korun měsíčně a od příštího roku o dalších 200 korun z nynějších 1067 korun za měsíc.

Novela je reakcí na propad příjmů a zároveň zvýšení výdajů systému zdravotního pojištění. Stát platí zdravotní pojištění například za děti, důchodce, nezaměstnané a za vězně. Celkem jde o více než 5,9 milionu lidí. Zvýšením plateb letos stoupnou výdaje státu zhruba o 20 miliard korun a příští rok o 50 miliard korun, stojí v důvodové zprávě. Skutečné částky ale budou podle zdůvodnění záviset zejména na vývoji nezaměstnanosti.

Veřejné zdravotní pojištění letos přijde asi o osm miliard korun v souvislosti s úlevami plateb drobných podnikatelů do systému. Propad ekonomiky pak bude podle důvodové zprávy znamenat výpadek 30 až 40 miliard korun. Naopak výdaje systému zdravotního pojištění kvůli nemoci covid-19 řádově o miliardy korun vzrostou, stojí v materiálu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

marmat ( 29. dubna 2020 14:44 )

klon marmatT OK

marmat ( 29. dubna 2020 14:42 )

Pučis­ti/O­pozi­ce/Cho­botni­ce ....
Přijdou kdekoliv k mikrofonu a nadávají IHNED vládě.....
Někdy zapomenou dokonce pozdravit !!!
KDO jim tohle poradil !!!???

marmat ( 29. dubna 2020 14:40 )

Jak TO Opozice dělá, že je tak podebraná....???
musí to být strašnej nářez vydejchat vztek přes roušku

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

Lubomr BabekY)

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

roka77: Až dojemný pokus.....no vyrazili mi DECH ...!!!
Takový drzý LETADLO v podání 3 teologů snad Česko ještě nezbaštilo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa