Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek: „Rozhodují komunisté.“ Nouzový stav do 17.5., Babišově vládě selhal plán o hlas

Aktualizováno -
28. dubna 2020
22:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. dubna 2020
05:30

Ve Sněmovně bylo opět pořádně rušno. Vláda Andreje Babiše (ANO) žádala prodloužit nouzový stav do 25. května s ohledem na harmonogram uvolňování opatření. O jeden hlas jí to však nevyšlo, zdrželi se tři komunističtí poslanci. Odhlasován byl nakonec návrh KSČM na prodloužení nouzového stavu do 17. května. Šéf opoziční ODS Petr Fiala si povzdehl, že se opět ukázalo, „kdo drží vládu fakticky u moci“. A zuřil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který vládu vyzýval, aby ukázala data. Podle něj v Česku rozhodují komunisté.

Vláda žádala Sněmovnu o prodloužení stavu nouze z 30. dubna do 25. května. A to kvůli tomu, že právě 25. května je finální, čtvrtá fáze uvolňování opatření. Neklaplo to. Pro bylo 51 poslanců, bylo však třeba 52 hlasů. A jak se ukázalo při hlasování, o jeden hlas to nevyšlo i kvůli tomu, že se zdržela komunistická trojice Jiří Dolejš, Leo Luzar a Vít Valenta. 

Ve Sněmovně se přitom sešlo více návrhů prodloužení stavu nouze. O týden, jak chtěla ODS, o 10 dní, jak navrhli lidovci. KSČM přišla se 17 dny, vláda s pětadvaceti.

Fiala: KSČM drží vládu u moci

Komunisté si však chtěli prosadit svou. Navrhli prodloužení stavu nouze do 17. května. A to je se jim večer také povedlo, na jejich podpoře je koalice ANO a ČSSD závislá.

Prorocká se ukázala slova exministra Petra Bendla, který již odpoledne upozorňoval. „Komunisté tady řekli 17. května, takže de facto je vymalováno,“ upozorňoval.

Právě představitelé ODS neskrývali velkou nespokojenost nad delším prodloužením stavu nouze. „Nouzový stav nemůže být v ČR na věčné časy, pokud nechceme zemi a ekonomiku zničit. Proto jsme navrhovali, aby byl prodloužen o týden, a pak vláda buď požádala o jeho další prodloužení, nebo byl ukončen. Bohužel neúspěšně, znovu se ukázalo, kdo drží vládu fakticky u moci - KSČM,“ povzdechl si po odhlasování nového termínu nouzového stavu šéf ODS Petr Fiala.

Z ČSSD zní: Kdyby 17.5. navrhl kdokoli jiný, hlasujeme pro to také

„Ten náš tlak na vládu je dán tím, že chceme, aby to uvolňování probíhalo tak, jak je možné s tím, vyhasínáním té nákazy,“ řekl České televizi předseda KSČM Vojtěch Filip.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý k výtce Fialy v ČT dodal: „Kdyby 17. května jako nejbližší návrh navrhl kdokoli jiný, tak jsme hlasovali pro něj také. Tam šlo opravu o ten termín. 7. a 10. května byl opravdu nesmysl. Šlo o to, že to byl nejbližší termín k 25. květnu. Kdyby SPD, které opravdu rád nemám, navrhli 20. května, tak stoprocentně hlasujeme pro návrh SPD.“ 

Dle opozice však hlasovací mašinerie ANO, ČSSD a KSČM opět zaúřadovala. „Mají většinu a jsou si toho vědomi. My chtěli slušnou diskuzi a odpovědi na naše otázky. Dočkali jsme se mlčení a dalších dnů krizového stavu. Bez plánů. Bez tvrdých dat a slušné konstruktivní diskuze," uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek na twitteru.

Vojtěch: Nelhal jsem

To občanští demokraté dnes ve Sněmovně kladli vládě čtyři podmínky včetně toho, aby „sprostě“ neútočila na opozici. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se však naopak zostra pustil do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), o kterém tvrdí, že lhal ohledně zásob a nákupu ochranných pomůcek.

„Nelhal jsem, nebyla to lež,“ bránil se Vojtěch. „Já jsem nelhal, tehdy ta situace taková byla, tehdy to skutečně byla pravda,“ vrátil se na konec ledna, kdy odmítl opoziční návrhy k diskuzi o rouškách.

Video  Ostrý útok na ministra Vojtěcha z ODS kvůli pandemii i nákupu pomůcek: Lhal, manažersky to nezvládl, tvrdí Stanjura  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vojtěch čelí kritice, že v březnu následně jeho resort kupoval za předražené ceny a od „podivných“ firem. A mj. také od největšího sponzora ANO z roku 2017 roušky a respirátory za 5,4 milionu korun.

„Naším hlavním zájmem bylo zajistit ochranu zdravotníků, to byl jediný zájem (...) Já se přiznám, že neznám ani žádného pana Koudelku nebo Koudelu, sponzora hnutí ANO, je mi to úplně ukradené,“ bránil se Vojtěch kritice.

Stanjura: Smutný hrdina Vojtěch

„Smutným hrdinou posledních týdnů je pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Selhal zcela manažersky,“ nešetřil však dnes ministra šéf poslanců ODS Stanjura a i on Vojtěchovi vyčítal „podivné nákupy ve stavu nouze“. A nejen to.

„Ministr zdravotnictví vehnal vládu do stavu, kdy soud musel rozhodnout, že vláda jednala nezákonně. A nelžete. Když říkáte, že vám ten soud dal za pravdu, nic takového tam není,“ dodal Stanjura s narážkou na čtvrteční rozhodnutí Městského soudu v Praze, který označil čtveřici mimořádných opatření Vojtěchova resortu za nezákonná. Právě toto soudní rozhodnutí změnilo názor Andrej Babiše a ministrů za ANO ohledně toho, že je nutné nouzový stav prodloužit.

ČSSD naopak chtěla prodloužit nouzový stav od začátku. A Jan Hamáček důrazně varoval pře cestou na „tobogánu“ do neznáma, pokud k němu nedojde.

Video  Hamáček o nouzovém stavu: Varoval před jízdou na tobogánu do neznáma, Česko nechce dotáhnout k bankrotu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

K pochybení však došlo, když mimořádná opatření byla vyhlášena Vojtěchovým ministerstvem na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Měla být však vyhlášena vládou na základě krizového zákona, uvedl soud. Opozice i dnes kritizovala chaos, který vláda způsobila.

Babiš zmínil druhou vlnu i mrtvé v chlaďácích

Premiér Andrej Babiš (ANO) před poslanci říkal, že doufá, že hájí prodloužení stavu nouze naposledy. V tomto případě však patrně bude muset do Sněmovny se svou prosbou znovu.

Babiš na obhajobu vládních postupů uvedl, že „nenastaly žádné katastrofické scénáře jako v Itálii, Španělsku nebo Spojených státech“. „Žádné přeplněné jipky, žádné chodby plné intubovaných pacientů, žádní mrtví v chladících boxech. Ano, asi jsme měli formálně postupovat podle krizového zákona, jak řekl soud,“ připustil Babiš chybu.

„Bez ohledu na formální rovinu jsem přesvědčen, že to, co jsme udělali, bylo vysoce odpovědné rozhodnutí, které ochránilo naši zemi a naše občany a přišlo v pravý čas,“ uvedl však vzápětí Babiš, kterému je nadále předhazován výrok z minulého týdne: „Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých.“

Dnes pak premiér varoval před hrozbou druhé vlny pandemie. „Samozřejmě musíme počítat, že možná přijde druhá vlna, ale musíme být na to připraveni,“ řekl Babiš poslancům.

Vojtěch odmítl „překotné rozvolňování“

Ministr zdravotnictví Vojtěch přitom k harmonogramu uvolňování opatření do 25. května podotkl: „Každé rozvolňování s sebou nese to, že se setkává více lidí. To je ten princip, proto děláme ta omezení. My jsme chtěli zamezit setkávání, protože víme, že ta nemoc se šíří kontaktem mezi lidmi, je to infekční nemoc a každé rozvolnění znamená větší a větší koncentraci lidí, větší a větší kontakty lidí.“ 

Odmítá „masivní rozvolňování ve velmi krátkém čase“. „Pak už se velmi těžko ten vlak zachytává, pokud se ta pandemie rozjede (...) Zdaleka pandemii nemáme za sebou, jako svět. A jakékoli překotné rozvolňování by mohlo zhatit práci, kterou jsme tady odvedli za poslední týdny,“ varoval Vojtěch.

„Je nám někdy vytýkáno, že nemáme zcela jasný plán, že ho neumíme komunikovat. Máme jasný plán, jednoduchý plán, o kterém není žádá další diskuze,“ podotkl během sněmovních půtek vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? | MPO

Nákupy pomůcek prošetří NKÚ

„Chápu, že byly různé spekulace a kritika, jak se nakupoval zdravotnický materiál. Chci vás ubezpečit o tom, že požádám Nejvyšší kontrolní úřad, aby zkontroloval nákupy všech resortů v době nouzového stavu, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k dané situaci,“ slíbil dnes také Babiš ve Sněmovně.

„Jsem přesvědčen také o tom, že jsme dokázali, že současnou krizi v žádném případě nezneužíváme k omezování demokracie a svobody. Možná jsou pro někoho naše opatření tvrdá, ale zejména podle hygieniků a epidemiologů nutná pro úspěšné zvládnutí pandemie,“ podotkl také premiér během svého dnešního projevu.

Faltýnkovy narozeniny a Feriho show

Naslouchal mu i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který dnes vynechal tiskovku před schůzí. Zato sbíral gratulace od poslanců k 58. narozeninám.

„Mám 58, to se neslaví, přejí mně kolegové ve Sněmovně, přátelé, většinou SMS. Oslavím to o víkendu doma v úzkém rodinném kruhu,“ vzkázal Blesk Zprávám.

Ve Sněmovně dnes zaujal i poslanec TOP 09 Dominik Feri. Nejen hrou na klavír. Ale i sporem s vicepremiérkou Alenou Schillerovou (za ANO). „Já se pokusím být zajímavější než telefon paní ministryně Schillerové, ale to bych musel udělat salto dozadu,“ říkal Feri od pultíku. Schillerová mu odvětila: „Já pracuju.“

„Já taky pracuju a měla byste mě u toho poslouchat,“ zareagoval Feri a tepeál vládu za „totální komunikační chaos“. „Vláda si počínala jako pohádková saň, která má velké množství hlav, které nešlehají plameny, ale opatření. Jedna hlava šlehne opatření, druhá to popře, další šlehne další opatření a vytváří jenom další a další chaos,“ míní Feri.

Kalousek: Máte data? A mohla bych je vidět?

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek pro změnu pobavil vystoupením „Máte data? A mohla bych je vidět?“.

Kritizoval totiž vládu za to, že tají data, podle kterých rozhoduje. „Data, která nechcete dát Poslanecké sněmovně, data, která nechcete dát veřejnosti, ale data, která dokonce ani nechcete dát spolupracujícím expertům. A náměstek pana ministra zdravotnictví spolupracujícího experta, jednoho z nejpoctivějších analytických mozků, kterého znám za poslední léta v české akademické sféře, prostě vyhodí z jednání, protože má nevhodné otázky. Tak na základě jakých dat vy chcete rozhodovat, na základě jakých dat rozhodujete?“ tázal se Kalousek ve Sněmovně.

A parafrázoval známou hlášku z filmu Kulový blesk, kde zaznaělo: Máte sklep? A mohla bych ho vidět? „Já bych nerad teď simuloval legendární herečku neherečku Miladu Ježkovou, ale ono se to skoro hodí. Máte, prosím pěkně, data? A mohl bych je vidět?“ vyzval Vojtěcha Kalousek.

Vojtěcha to vytočilo. „Nevím, o jakých datech stále hovoříte, o jakých datech mluvíte?“ reagoval s tím, že veškerá data jsou na koronavirus.mzcr.cz.

Video  Kalousek v boji o prodloužení nouzového stavu: Máte data? A mohla bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

„Když o tom jenom mlčíte a vaši úředníci vyhazují špičkové vědce a experty z jednání, když se náhodou zeptají na nějaká data, jak chcete, abychom my vám věřili?“ bouřil však dál Kalousek narážel přitom na pondělní situaci, kdy Vojtěchův náměstek Roman Prymula z jednání na ministerstvu zdravotnictví vyhodil ekonoma Daniela Münicha.

Když vláda podpořila návrh KSČM na prodloužení stavu nouze do 17. května, jen na twitteru dodal: „Vláda nedokázala odpovědět na naši jedinou otázku, proč chce prodloužit nouzový stav do 25.5. Nemusela se snažit, dnes v téhle zemi rozhodují komunisté. Navrhli datum 17.5. a vláda je poslušně poslechla. My ne, ale byli jsme v menšině.“ 

Němcová vytáhla svědectví Kuberovy rodiny 

Sněmovní přestřelky kvůli prodloužení stavu nouze byly značně emotivní.  „Celý národ sledoval, jak se v Osvětimanech odehrává zabijačka, na kterou přicházejí zdravotní testy pro všechny účastníky,“ zmínila během debaty Miroslava Němcová (ODS) s narážkou na zabijačku v penzionu Vratislava Mynáře - při výhradě k tomu, že dle ní vláda předvádí „vrchnostenský přístup“ k občanům, ale nikoli k „papalášům“.

A Babišovi a spol. vytkla, že šli na letiště „mávat letadlům“, které přivážejí zboží, které jsme si zalatili„. Na mysli měla roušky a respirátory z Číny. 

„Jako by v tu chvíli bylo zapomenuto, že Čína je původcem té pandemie, že Čína snesla na svět tuto pohromu, a teď za ni následně kasíruje. A jako by bylo zapomenuto na Jaroslava Kuberu. Ty souvislosti se teď dozvídáme v posledních dnech, kdy jeho rodina vydává svědectví, jak to bylo s nátlakem čínského velvyslance v České republice na předsedu Senátu. Určitě v tom svou roli hrál i prezident a jeho muži - (viz.) protože dosud nevysvětlená cesta hradního kancléře nebo pana poradce Nejedlého nebo pana Tvrdíka hrála nějakou roli,“ míní Němcová.

Vdova po Jaroslavu Kuberovi Věra a dcera Vendula promluvily o tlaku na šéfa Senátu, který zemřel v lednu, pro pořad 168 hodin České televize.

Kolegyně Němcové z ODS Jana Černochová pak tvrdila, že se vláda chová jako „slon v porcelánu, když jen vytahuje, někdy jakoby nahodile, povinnosti, zákazy a příkazy z pomyslného klobouku plného restrikcí a stejným způsobem je i ruší“.

„Dneska v noci jsem se dozvěděla, že přestávají platit modré zóny. Přátelé, jak jste dnes zaparkovali? Naštěstí pan primátor v brzkých ranních hodinách vydal prohlášení, že Praha s tím nesouhlasí a že zóny se budou rušit až k 11. květnu. Ale chápete to, že se v noci dozvíme, že se něco zruší. Já se s koro bojím usnout, do čeho se zase vzbudíme a co bude, nebo nebude platit,“ rýpla si. „Žádné plácání po ramenou za to, jak jsme krizi zvládli, není na místě,“ dodala.

Dění kolem prodloužení stavu nouze jsme na Blesk.cz sledovali online.

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
02:51
9. 4. 2020
!

Poslanecká sněmovna neschválila program následující schůze. Pro bylo 7, proti 58 z 92 poslanců. „Přeji vám dobrý zbytek noci a těším se s vámi 21. dubna na řádné 45. schůzi Poslanecké sněmovny, jejíž program už máte v pozvánkách,“ dodal místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Maraton jednání tak končí v 2:51. A s tím končí i náš online přenos. Děkujeme vám za jeho sledování.

02:45
9. 4. 2020

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) děkuje zaměstnancům Sněmovny za uspořádání schůzí i „s minimálním nutným počtem lidí kvůli ochraně zaměstnanců před virovou epidemií“.

„Jedou na doraz, drží se hesla.: Společně to prostě dáme. Já si jich za to velmi vážím, jsou skvělí, jsou obětaví a já jim chci touto cestou poděkovat. Kdybyste chtěli zatleskat, aj to je možné,“ uvedl Vondráček.

Sálem se rozezněl potlesk. Vondráček navrhl vyřazení zbývajících bodů. „Nejelegantnější řešení je, že splníme formality, zahájíme, neschválíme program, skončíme schůzi a jdeme domů,“ dodal Vondráček. Aktuální schůze končí, poslanci vyřazení bodů podpořili.

Sněmovna o koronaviru: Radek Vondráček (ANO) před třetí hodinou noční (9.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Radek Vondráček (ANO) před třetí hodinou noční (9.4.2020)
02:40
9. 4. 2020

Sněmovna odhlasovala vouchery od cestovek. Pro bylo 74 z 92 přihlášených poslanců, proti jeden zákonodárce.

02:35
9. 4. 2020

„Klienti se snaží o masivní rušení zájezdů kvůli nemožnosti vycestovat a i kvůli obavám ze šíření koronaviru. Jedná se skutečně o jakýsi run na cestovní kanceláře,“

podotkl poslanec Adam Kalous (ANO). „Vouchery jsou stejně jako zájezdy v plné výši pojištěny pro případ úpadku cestovní kanceláře,“ upozornil.

02:30
9. 4. 2020

„Návrh zákona vyvažuje mezi zájmy spotřebitelů, cestovních kanceláří a poskytovatelů služeb, kteří byli všichni zasaženi pandemií, která nemá v novodobé historii obdoby.“

Ministryně Dostálová upozorňuje, že k podobným úpravám přistoupila Belgie, Polsko, Německo, Francie či Malta. „Paní ministryně, já vím, že už chcete skončit, ale já opravdu vás musím přerušit a požádat kolegy, aby vás nechali v důstojném prostředí, byť je půl třetí ráno, dokončit váš projev, je tady nesmírný hluk,“ stěžuje si komunista Filip.

Adam Kalous (ANO), zpravodaj návrhu, upozorňuje, že se cestovní kanceláře a další pořadatelé zájezdu nacházejí v současné době v kritické situaci - kvůli epidemii a s tím souvisejícím uzavřením hranic a nemožnosti vycestovat. „Z těchto důvodů nejsou CK schopny pro své klienty realizovat prodané zájezdy. Navíc lze očekávat, že tato situace bude pokračovat i v průběhu letní sezony 2020,“ podotkl poslanec s tím, že CK již zaplatily zálohy za své služby mj. za hotely, leteckou dopravu apod., které jim nejsou ochotni a mnohdy ani schopni vrátit finanční prostředky.

2:24
9. 4. 2020

Dostálová přednáší další návrh, týkající se zrušených zájezdů. „V případě zrušení zájezdů od 20. února 2020 do 31. srpna 2020 z důvodu pandemie má pořadatel možnost odložit vrácení ceny zájezdu zákazníkovi do 31. sprna 2021, kdy skončí ochranná doba. Po dobu trvání ochranné doby zákazník obdrží poukaz na zájezd, který bude moci vyčerpat na náhradní zájezd. CK bude mít povinnost zákazníkovi po dobu ochranné doby nabídnout bez doplatku rovnocenný zájezd. Nebude-li to možné, ochranná doba skončí a CK bude povinna uhradit veškeré platby uhrazené zákazníkem,“ uvedla Dostálová.

„Zákazníci prakticky budou moci přesunout své zájezdy na pozdější, vhodnější dobu. V případě, že zákazník náhradní zájezd v ochranné době nevyčerpá, CK vrátí po skončení ochranné doby veškeré uhrazené platby. Ochranná doba se neuplatní u zvláště zranitelných skupin zákazníků, kteří budou moci poukaz odmítnout - jsou jimi např osoby starší 65 let, nezaměstnaní, samoživitelky nebo školy,“ doplnila Dostálová.

02:18
9. 4. 2020

Sněmovna odsouhlasila i opatření COVID-justice, navržená Marií Benešovou (za ANO). Pro bylo 93 poslanců z 95 přítomných, proti nebyl nikdo.

  • Pravidla insolvencí i exekucí se v souvislosti s nynější koronavirovou krizí zřejmě změní. Podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset bez zbytečného odkladu podat insolvenční návrh.
  • Do konce června budou pozastaveny až na výjimky exekuce movitých věcí i nemovitostí.
  • Pokračovat budou moci exekuce nemovitostí, v nichž dlužník nemá trvalý pobyt. Exekuce prodejem nemovitosti by navíc byla už nastálo možná až u dluhů nad 100 000 korun místo nynějších 30 000 korun.
  • Pozastavení exekucí movitých věcí se podle úprav ústavně-právního výboru nebude týkat například dluhů na výživném a za újmy na zdraví a z úmyslných trestných činů.
  • Z odstupného v případě výpovědi ze zaměstnání se bude podle předlohy v širší míře odečítat v případě exekuce nezabavitelné minimum. Exekuci by nově nepodléhal daňový bonus na dítě.
  • Kateřina Valachová (ČSSD) prosadila zvýšení jednorázové výplaty dlužníkovi z jeho obstaveného účtu. Zvedne se z dvojnásobku životního minima na čtyřnásobek, tedy ze 7720 na 15.440 korun.
  • Marek Výborný (KDU-ČSL) uspěl s úpravou omezení sankcí, pokud dlužník prokáže, že mu opatření proti koronavirové krizi znemožnilo nebo podstatně ztížilo včasné splnění peněžitého dluhu. Omezení by platilo do konce června, sankční úrok by nyní mohl činit nejvýše deset procent ročně.
  • Předloha také zmírní podmínky pro oddlužení. Dlužník tuto možnost neztratí v případě starší insolvence ani v případě, pokud nebude kvůli koronavirové epidemii schopen splatit aspoň 30 procent výše svých dluhů, jak to vyžaduje nynější nový zákon účinný od loňského května.
  • Proces oddlužení se otevře i jednotlivcům s dluhy z podnikání, tedy zejména živnostníkům.
  • Soudy budou moci promíjet i ty procesní lhůty, u nichž to nynější předpisy vylučují, například pro podání dovolání, kasační stížnosti a žaloby proti rozhodnutí správního orgánu.
  • Prodlouží se také lhůta pro projednání řádné účetní závěrky obchodní korporace. Místo do poloviny roku to bude možné do tří měsíců po ukončení mimořádných opatření.
02:05
9. 4. 2020

Odložené doplňovací senátní volby na Teplicku mají být nejpozději v červnu. Prezident je musí vyhlásit před koncem května. Sněmovna to schválila.

01:55
9. 4. 2020

Ve Sněmovně se řeší odložené doplňovací volby do Senátu. „Jedná se o volební obvod 32 se sídlem v Teplicích, tedy o madnát uprázdněný úmrtím Jaroslava Kubery,“ podotka ministryně Dostálová. Volby se měly původně konat 27. a 28. března, byly odloženy z důvodu vyhlášení nouzového stavu usnesením vlády ze dne 15. března.

Poslanec Marek Benda (ODS) se pozastavil nad tím, že jde o agendu ministra vnitra, kterého zastupuje Dostálová a ta „za to opravdu nemůže“. „Je to takové lehce bizarní, (...) Volby jsou s největší pravděpodobností odsunuty protiprávně, doslova bych řekl protiústavně. Vláda se tím nezabývala, tvářila se, že to všechno ustojí, a pak jsme došli k situaci, že nám Nejvyšší správní soud dokonce v jiné věci říká: Tyty, zákonodářce a vládo, odsouváte volby, aniž byste na to měli kompetenci,“ podotkl s tím, že chápe, že byla „divočejší situace před těmi třemi týdny“, ale zákon o odsunutí voleb měl být jeden z prvních.

01:49
9. 4. 2020

V nemocnicích zřejmě budou moci pracovat lékaři ze zemí mimo EU i bez aprobačních zkoušek. Zákon reagující na koronavirovou krizi schválila Sněmovna. Pro bylo 51 poslanců, proti 24 z 92 přihlášených.

01:45
9. 4. 2020

„Nemocnice využije lékaře, které bezesporu zná. Ty nemocnice znají ty lékaře. To není tak, že je budou hledat, ony na to ani nemají čas. To není tak, že oni zavolají někam na Ukrajinu a ti lékaři přijedou. Oni tam samozřejmě jsou, oni je znají, oni ví, jak pracují a pouze umožníme, aby pracovali v takovémto režimu. Je to vždy odpovědnost toho poskytovatele, který bezesporu toho lékaře velmi dobře zná a je schopen vyhodnotit , jestli ten lékař může takto fungovat, nebo několi. Nedělejme z toho něo, že by kolabovalo kvůli tomu české zdravotnictví,“

uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO). Doufá, že jde o výjimečnou situaci, ke které nakonec ani nemusí dojít, zdravotnictví zvládá pandemii i co se současných kapacit týče, uvedl. Ke změně však může dojít v některých nemocnicích, jako je třeba Nemocnice Na Bulovce, která zrovna o toto požádala, nehraje to zásadní roli do budoucna pro české zdravotnictví, dodal Vojtěch.

01:38
9. 4. 2020

Další lékař mezi poslanci Milan Brázdil (ANO) se do Vojtěcha pustil také. „Máme výborné zdravotnictví díky výborným lidem. Erudovaným lidem. Tohle jde proti nim. My umožníte někomu, aby neerudovaný, aby teď se - a teď mi to promiňte - šťáral v břichu. Chtěli byste to? Dejte si ruku na srdce a řekněte: Já bych se od tohoto lékaře nechal operovat, diagnostikovat, vyšetřovat. Já teda ne,“ uvedl Brázdil.  Chápu pana ministra, který chce řešit situaci - lékaři nejsou a pravděpodobně ani nebudou,“ dodal.

Poslankyně SPD Karla Maříková označila zákon za hazard se životy obyvatel.

Vojtěch zopakoval, že nemocnice požádaly ministerstvo zdravotnictví o tuto změnu, platit má pouze po dobu mimořádné situace nouzového stavu a několik měsíců po něm. „My tady nechceme nijak měnit zavedená pravidla, je to zcela výjimečná situace,“ snažil se mírnit vášně kolem návrhu. Uvedl, že v jiných zemích povolávají často i veterinární lékaře, pokud jsou zdravotnická zařízení „zcela v kolapsu“.

Sněmovna o koronaviru: Poslanc Milan Brázdil (ANO) (9.4.2020)
01:35
9. 4. 2020

V okamžiku, kdy v nemocnici budou nekvalifikovaní lékaři, bude stejně zatížen někdo, kdo nad nimi bude přebírat odborné vedení a právní zodpovědnost, upozornil dále ve své notně kritické řeči Bohuslav Svoboda (ODS). „Já bych to nechtěl dělat,“ hlesl. „Tu věc to vůbec, ale vůbec neřeší. Za práci lékaře musí někdo zodpovídat, v okamžiku, kdy se něco stane, tak ten člověk, bude zažalován, ale finálně bude žalován ten lékař, který má něco, čemu říká ministr přímé odborné vedení. Ten člověk půjde do kriminálu, pokud se něco stane. Když to bude dobré, tak to bude podmíněný trest, když ne, tak to bude horší,“ dodal Svoboda.

Svoboda upozornil, že je schopen nechat operovat za sebe mladého člověka, o kterém ví, že na to má. „Ale neudělám to nikdy za nikoho, kdo neumí jazyk. U této choroby je základ anamnéza. Jestli se s nimi nedomluvíte, tak vůbec nebudete vědět, že tu chorobu má,“ rozčiluje se dál Svoboda. „Umíš jazyk? Neumíš jazyk? To je jedno, budeš mít přímé odborné vedení,“ podivuje se dál poslanec ODS. „Tak vážná věc skutečně, si myslím, může být řešena jedinou věcí - že ten návrh zamítneme. Toto není situace, která by ám pomohla, ta stav nemocnic jenom výrazně zhorší,“ dodal.

01:29
9. 4. 2020

„Hezké dobré jitro. Nečiní mi žádné potěšení hovořit do tohoto mikrofonu, do kterého vás už hovořila stovka. Máme roušky, které v jedné kvalitě vydrží dvě hodiny, v té druhé, lepší čtyři hodiny a ta moje šest,“

uvedl druhý nejstarší poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). „Toto je nástroj, který velmi rád má veškeré mikroby,“ podotkl. „Já jsem se ale donutil promluvit prostě proto, protože tato věc je vážná. Ten zákon má celou řadu legislativních chyb, je to ve skutečnosti zmetek, tak prostě není možné fungovat,“ kritizuje. Zahraniční lékaři mají mít „přímé odborné vedení“, diví se. „Co to je? To není nikde definováno,“ pokračuje.

„Ta situace je velmi vážná, my dnes v nemocnicích vlastně nemůžeme používat neatestované lékaře, protože ta rozhodování jsou tak závažná, že z toho zákona tam musí být někdo, kdo je kvalifikovaný. Když si tam vezmeme někoho dalšího, kdo neumí nic, tak ho tam dáme do služby? (...) Nemůžeme si dovolit, abychom tu práci svěřovali někomu, kdo tu kvalifikaci nemá, to prostě nejde, ta choroba je vážná, má poustu vážných příznaků, jejich hodnocení nemají ani lékaři, nemáme léčbu a jsme závislí na jediné věci, jestli to dokážeme včas zachytit,“ uvedl Svoboda.

Sněmovna o koronaviru: Poslanec Bohuslav Svoboda (ODS), někdejší primátor Prahy (9.4.2020)
01:10
9. 4. 2020

Po půlnoci se dostává i na ministra zdravotnictví Adam Vojtěcha (za ANO). A to kvůli návrhu na umožnění vykonávání povolání lékařů i u lidí s odborným vzděláním získaným mimo EU či lidí s nedokončenou aprobační zkouškou.

„Cílem je zajistit dostatek zdravotnických pracovníků v okamžiku, kdy své povolání část z nich nemůže vykonávat z důvodu umístění do karantény a kdy jsou poskytovatelé zdravotních služeb zahlceni velkým množstvím pacientů v akutním stavu. Vychází primárně z podnětů samotných nemocnic pro případ, že by skutečně došlo k nějakému masivnímu nárůstu pacientů,“ uvedl Vojtěch.

Sněmovna o koronaviru: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v jednu hodinu v noci před poslanci (9.4.2020)
00:56
9. 4. 2020

Slovům Benešové se však emotivně divil Faltýnek. „No, já jsem v podstatě vůbec nepochopil, co teďka tady nám paní ministryně říká. Buď se vzájemně neposloucháme, nebo mluvíme každý jinou řečí. Mně se líbilo vystoupení pana kolegy poslance Feriho, který jediný řekl, že pokud po těch exekutorech, po těch zločincích, budeme něco chtít, tak nás to možná taky bude něco stát. Je to tak. Na tom se asi shodneme,“ uvedl šéf poslanců ANO a připomněl, že s Nacherem udělali dohodu, že návrh nepatří do legislativní nouze.

„Pane předsedo Faltýnku, vy jste se hněval na paní ministryni úplně zbytečně, protože takhle jste jí vycvičili, s prominutím, ve vší úctě,“ reagoval na Faltýnka Feri.

00:49
9. 4. 2020

„Opravdu nechci zdržovat, já myslím, že se to zbytečně stalo emotivním,“

reagovala na přestřelky ministryně Marie Benešová (za ANO). Varovala před „touhou návrhu“ poslance Nachera. „Tento návrh má opravdu střet s ústavností a asi bysme to v případě Ústního soudu nevyhráli. V podstatě se jedná o vyvlastnění. Tam ten oprávněný nemá vůbec žádnou šanci se bránit,“ varovala. „Navíc, a to tady nepadlo a to mně mrzí, protože by to nebylo zadarmo, ti exekutoři by z toho zase měli těžké peníze. Byla by z toho až miliarda a půl,“ dodala k návrhu zastavení marných exekucí.

00:46
9. 4. 2020

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik ke sporu s TOP 09 doplnil: „Stalo se to nejhorší, co nás mohlo v těchto hodinách potkat, a to je, že jsme tady začali v těchto hodinách planě politikařit. Já se nebudu přesvědčovat o tom, jestli ty vaše úžasné, kvalitní návrhy, jsou pro nás přijatelné, a nebo nejsou přijatelné. Vyjádřili jsme svůj názor hlasováním a nemyslím si, že bychom se tady měli takovým způsobem natahovat. Pojďme k věci a nechme toho naprosto zbytečného válčení. Kamery sice běží, ale lidé už dávno spí, takže to není vidět na obrazovkách.“

00:45
9. 4. 2020

Feri: Komunisté chtějí pomáhat lidem jenom hubou

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) se dostal do křížku s Vojtěchem Filipem (KSČM). „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou, jenom hubou. Protože když mají pomáhat fakticky a podpořit naše kvalitní návrhy, které jim skutečně pomůžou, tak  scvaknete podpatky,  zeptáte se, co si o tom myslí vláda, co si o tom myslí Andrej a pak tak hlasujete a ještě to za něco vyobchodujete,“ uvedl Feri.

Filip mu to vrátil: „Až udělá alespoň tolik, kolik já jsem udělal ještě, když jsem byl ve škole, tak ať se přihlásí.“

Miroslav Kalousek (TOP 09) se do sporu vložil. „To bylo opravdu zbytečné. Ne, že jste panu poslanci Ferimu říkal, co jste dělal vy, protože on, kdyby dělal, co jste dělal vy, tak by nemohl být v TOP 09, ale pasivní volební právo máme všichni od 21 let. A od těch 21 až do 100 jsme si tady všichni rovnocenní, byť to možná některé z nás dříve narozené svádí občas připomenout: Kolik je vám chlapče roků, že takhle mluvíte. Ale je to nefér. Nedělejte to,“ zareagoval.

Sněmovna o koronaviru: Dominik Feri (TOP 09) se dostal do ostrého střetu s komunisty (9.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Dominik Feri (TOP 09) se dostal do ostrého střetu s komunisty (9.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Dominik Feri (TOP 09) se dostal do ostrého střetu s komunisty (9.4.2020)
00:36
9. 4. 2020

„Já upozorňuji všechny poslance, že v jednu hodinu definitivně zavírají všechny restaurační zařízení,“

vzbudil smích v sále místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD).

00:35
9. 4. 2020

Jan Chvojka (ČSSD) popřál dobrou „popůlnoc“ a ohradil se proti tomu, že podle Piráta Ferjenčíka „ČSSD nemá zájem o to, podpořit ty, kteří pracují na dohody o pracovní činnosti či dohody o provedení práce“. „To není pravda, my jako vláda - ČSSD , ANO - tuto věc řešíme. My máme slíbeno od paní ministryně Schillerové, že podpoříme a najdeme řešení, které bude technicky čisté, chceme najít technicky čistou variantu. Uznejte, že to nemusí být úplně jednoduchá věc,“ uvedl.

0:30
9. 4. 2020

„Vylepšovat tak shnilý systém exekucí považuji za pokrytecké od těch, kteří se na tom podíleli a kteří ho vytvořili. Prostě ten systém se musí zrušit. Parlament ČR pod pravicovými vládami vytvořil systém exekucí,“

čílí se komunista Leo Luzar (KSČM). „Moc dobře si pamatuji ty debaty a zdůvodňování, jak je třeba ulehčit soudům, které jsou zavaleny, dostupnost práva, vymahatelnost práva, aby ti co dluží, platili. A kde to skončilo. To jsou slova, která zaznívala tady u toho mikrofonu z pravice. Mohl bych dodat ještě arbitráže, které se do českých smluv dostaly a arbitrážní soudy, které přivedly strašně, hodně lidí k obrovským finančním problémům. Myslím si, že občané už dobře ví, kdo je do těchto... teďka mě napadlo sprosté slovo, omouvám se... do těchto problémů společnost dovedl,“ rozčiloval se.

Schytal to od Piráta Ferjenčíka, aby se zamyslel, co je a co není pokrytectví, když KSČM hlasovala s vládní koalicí proti lidem, kteří „nyní budou žádat o podporu a shánět peníze“. „Prosím vás, nechte toho, vy si vůbec neuvědomujete, co říkáte,“ čílí se předseda KSČM Vojtěch Filip.

Sněmovna o koronaviru: Leo Luzar (KSČM) se rozohnil kvůli exekucím (9.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Leo Luzar (KSČM) se rozohnil kvůli exekucím (9.4.2020)
00:15
9. 4. 2020

„Omlouvám se, padá mi rouška z nosu,“

uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. A děkoval Nacherovi za jeho úsilí a práci na jeho pozměňovacím návrhu o zastavování marných a bagatelních exekucí, který by prý „vyřešil okamžitě 300 tisícům lidí“, ale nepatří úplně do „tohoto času, do legislativní nouze“. „Náš poslanecký klub podporuje návrh kolegy Nachera, ať už bude projednáván v jakémkoli tisku,“ dodal Faltýnek, který část proslovu absolvoval s rouškou pod nosem.

Šéf poslanců SPD Radim Fiala po Faltýnkovi označil Nacherův návrh za přelomový s tím, že přináší řešení právě u nejmenších exekucí, málo vymahatelných. Nachera chválí i exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), chválí ale i návrhy Marie Benešové.

Sněmovna o koronaviru: Jaroslav Faltýnek (ANO) (9.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Jaroslav Faltýnek (ANO). Padala mu rouška z nosu (9.4.2020)
00:04
9. 4. 2020

„My jsme tady celý den schvalovali změny a podpory v této mimořádné situaci pro lidi, kteří si prakticky, nebo aspoň teoreticky mohli tvořit různé rezervy. Teď, o půlnoci, jsme se dostali do fáze, kdy tady mluvíme o budoucnosti lidí, kteří si z definice věci prostě rezervy tvořit nemohli. Nemohli. Protože kdyby si je tvořili, tak po nich půjde okamžitě exekutor, insolvenční správce, věřitel. apod.“

uvedl poslanec ANO Patrik Nacher. „Ta naše opatření musí být úměrná této disproporci, která tady nastala a této mimořádné situaci,“ pokračuje. Zmiňuje mj. dočasný zákaz mobiliárních exekucí, dražeb u nemovitostí či dočasný zákaz požadovat úrok z prodlení nad rámec zákonné výše apod. Dále pak vyloučení daňového bonusu z exekuce či vyloučení odstupného coby nezabavitelné částky z exekuce. „Navýšení limitu dražeb nemovitostí z 30 na 100 tisíc, protože teď se dá očekávat větší nápor na ty dlužníky, tudíž větší apetit na ty nemovitosti,“ dodal.

marmat ( 29. dubna 2020 14:44 )

klon marmatT OK

marmat ( 29. dubna 2020 14:42 )

Pučis­ti/O­pozi­ce/Cho­botni­ce ....
Přijdou kdekoliv k mikrofonu a nadávají IHNED vládě.....
Někdy zapomenou dokonce pozdravit !!!
KDO jim tohle poradil !!!???

marmat ( 29. dubna 2020 14:40 )

Jak TO Opozice dělá, že je tak podebraná....???
musí to být strašnej nářez vydejchat vztek přes roušku

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

Lubomr BabekY)

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

roka77: Až dojemný pokus.....no vyrazili mi DECH ...!!!
Takový drzý LETADLO v podání 3 teologů snad Česko ještě nezbaštilo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa