Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek: „Rozhodují komunisté.“ Nouzový stav do 17.5., Babišově vládě selhal plán o hlas

Aktualizováno -
28. dubna 2020
22:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. dubna 2020
05:30

Ve Sněmovně bylo opět pořádně rušno. Vláda Andreje Babiše (ANO) žádala prodloužit nouzový stav do 25. května s ohledem na harmonogram uvolňování opatření. O jeden hlas jí to však nevyšlo, zdrželi se tři komunističtí poslanci. Odhlasován byl nakonec návrh KSČM na prodloužení nouzového stavu do 17. května. Šéf opoziční ODS Petr Fiala si povzdehl, že se opět ukázalo, „kdo drží vládu fakticky u moci“. A zuřil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který vládu vyzýval, aby ukázala data. Podle něj v Česku rozhodují komunisté.

Vláda žádala Sněmovnu o prodloužení stavu nouze z 30. dubna do 25. května. A to kvůli tomu, že právě 25. května je finální, čtvrtá fáze uvolňování opatření. Neklaplo to. Pro bylo 51 poslanců, bylo však třeba 52 hlasů. A jak se ukázalo při hlasování, o jeden hlas to nevyšlo i kvůli tomu, že se zdržela komunistická trojice Jiří Dolejš, Leo Luzar a Vít Valenta. 

Ve Sněmovně se přitom sešlo více návrhů prodloužení stavu nouze. O týden, jak chtěla ODS, o 10 dní, jak navrhli lidovci. KSČM přišla se 17 dny, vláda s pětadvaceti.

Fiala: KSČM drží vládu u moci

Komunisté si však chtěli prosadit svou. Navrhli prodloužení stavu nouze do 17. května. A to je se jim večer také povedlo, na jejich podpoře je koalice ANO a ČSSD závislá.

Prorocká se ukázala slova exministra Petra Bendla, který již odpoledne upozorňoval. „Komunisté tady řekli 17. května, takže de facto je vymalováno,“ upozorňoval.

Právě představitelé ODS neskrývali velkou nespokojenost nad delším prodloužením stavu nouze. „Nouzový stav nemůže být v ČR na věčné časy, pokud nechceme zemi a ekonomiku zničit. Proto jsme navrhovali, aby byl prodloužen o týden, a pak vláda buď požádala o jeho další prodloužení, nebo byl ukončen. Bohužel neúspěšně, znovu se ukázalo, kdo drží vládu fakticky u moci - KSČM,“ povzdechl si po odhlasování nového termínu nouzového stavu šéf ODS Petr Fiala.

Z ČSSD zní: Kdyby 17.5. navrhl kdokoli jiný, hlasujeme pro to také

„Ten náš tlak na vládu je dán tím, že chceme, aby to uvolňování probíhalo tak, jak je možné s tím, vyhasínáním té nákazy,“ řekl České televizi předseda KSČM Vojtěch Filip.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý k výtce Fialy v ČT dodal: „Kdyby 17. května jako nejbližší návrh navrhl kdokoli jiný, tak jsme hlasovali pro něj také. Tam šlo opravu o ten termín. 7. a 10. května byl opravdu nesmysl. Šlo o to, že to byl nejbližší termín k 25. květnu. Kdyby SPD, které opravdu rád nemám, navrhli 20. května, tak stoprocentně hlasujeme pro návrh SPD.“ 

Dle opozice však hlasovací mašinerie ANO, ČSSD a KSČM opět zaúřadovala. „Mají většinu a jsou si toho vědomi. My chtěli slušnou diskuzi a odpovědi na naše otázky. Dočkali jsme se mlčení a dalších dnů krizového stavu. Bez plánů. Bez tvrdých dat a slušné konstruktivní diskuze," uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek na twitteru.

Vojtěch: Nelhal jsem

To občanští demokraté dnes ve Sněmovně kladli vládě čtyři podmínky včetně toho, aby „sprostě“ neútočila na opozici. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se však naopak zostra pustil do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), o kterém tvrdí, že lhal ohledně zásob a nákupu ochranných pomůcek.

„Nelhal jsem, nebyla to lež,“ bránil se Vojtěch. „Já jsem nelhal, tehdy ta situace taková byla, tehdy to skutečně byla pravda,“ vrátil se na konec ledna, kdy odmítl opoziční návrhy k diskuzi o rouškách.

Video  Ostrý útok na ministra Vojtěcha z ODS kvůli pandemii i nákupu pomůcek: Lhal, manažersky to nezvládl, tvrdí Stanjura  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vojtěch čelí kritice, že v březnu následně jeho resort kupoval za předražené ceny a od „podivných“ firem. A mj. také od největšího sponzora ANO z roku 2017 roušky a respirátory za 5,4 milionu korun.

„Naším hlavním zájmem bylo zajistit ochranu zdravotníků, to byl jediný zájem (...) Já se přiznám, že neznám ani žádného pana Koudelku nebo Koudelu, sponzora hnutí ANO, je mi to úplně ukradené,“ bránil se Vojtěch kritice.

Stanjura: Smutný hrdina Vojtěch

„Smutným hrdinou posledních týdnů je pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Selhal zcela manažersky,“ nešetřil však dnes ministra šéf poslanců ODS Stanjura a i on Vojtěchovi vyčítal „podivné nákupy ve stavu nouze“. A nejen to.

„Ministr zdravotnictví vehnal vládu do stavu, kdy soud musel rozhodnout, že vláda jednala nezákonně. A nelžete. Když říkáte, že vám ten soud dal za pravdu, nic takového tam není,“ dodal Stanjura s narážkou na čtvrteční rozhodnutí Městského soudu v Praze, který označil čtveřici mimořádných opatření Vojtěchova resortu za nezákonná. Právě toto soudní rozhodnutí změnilo názor Andrej Babiše a ministrů za ANO ohledně toho, že je nutné nouzový stav prodloužit.

ČSSD naopak chtěla prodloužit nouzový stav od začátku. A Jan Hamáček důrazně varoval pře cestou na „tobogánu“ do neznáma, pokud k němu nedojde.

Video  Hamáček o nouzovém stavu: Varoval před jízdou na tobogánu do neznáma, Česko nechce dotáhnout k bankrotu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

K pochybení však došlo, když mimořádná opatření byla vyhlášena Vojtěchovým ministerstvem na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Měla být však vyhlášena vládou na základě krizového zákona, uvedl soud. Opozice i dnes kritizovala chaos, který vláda způsobila.

Babiš zmínil druhou vlnu i mrtvé v chlaďácích

Premiér Andrej Babiš (ANO) před poslanci říkal, že doufá, že hájí prodloužení stavu nouze naposledy. V tomto případě však patrně bude muset do Sněmovny se svou prosbou znovu.

Babiš na obhajobu vládních postupů uvedl, že „nenastaly žádné katastrofické scénáře jako v Itálii, Španělsku nebo Spojených státech“. „Žádné přeplněné jipky, žádné chodby plné intubovaných pacientů, žádní mrtví v chladících boxech. Ano, asi jsme měli formálně postupovat podle krizového zákona, jak řekl soud,“ připustil Babiš chybu.

„Bez ohledu na formální rovinu jsem přesvědčen, že to, co jsme udělali, bylo vysoce odpovědné rozhodnutí, které ochránilo naši zemi a naše občany a přišlo v pravý čas,“ uvedl však vzápětí Babiš, kterému je nadále předhazován výrok z minulého týdne: „Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých.“

Dnes pak premiér varoval před hrozbou druhé vlny pandemie. „Samozřejmě musíme počítat, že možná přijde druhá vlna, ale musíme být na to připraveni,“ řekl Babiš poslancům.

Vojtěch odmítl „překotné rozvolňování“

Ministr zdravotnictví Vojtěch přitom k harmonogramu uvolňování opatření do 25. května podotkl: „Každé rozvolňování s sebou nese to, že se setkává více lidí. To je ten princip, proto děláme ta omezení. My jsme chtěli zamezit setkávání, protože víme, že ta nemoc se šíří kontaktem mezi lidmi, je to infekční nemoc a každé rozvolnění znamená větší a větší koncentraci lidí, větší a větší kontakty lidí.“ 

Odmítá „masivní rozvolňování ve velmi krátkém čase“. „Pak už se velmi těžko ten vlak zachytává, pokud se ta pandemie rozjede (...) Zdaleka pandemii nemáme za sebou, jako svět. A jakékoli překotné rozvolňování by mohlo zhatit práci, kterou jsme tady odvedli za poslední týdny,“ varoval Vojtěch.

„Je nám někdy vytýkáno, že nemáme zcela jasný plán, že ho neumíme komunikovat. Máme jasný plán, jednoduchý plán, o kterém není žádá další diskuze,“ podotkl během sněmovních půtek vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? | MPO

Nákupy pomůcek prošetří NKÚ

„Chápu, že byly různé spekulace a kritika, jak se nakupoval zdravotnický materiál. Chci vás ubezpečit o tom, že požádám Nejvyšší kontrolní úřad, aby zkontroloval nákupy všech resortů v době nouzového stavu, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k dané situaci,“ slíbil dnes také Babiš ve Sněmovně.

„Jsem přesvědčen také o tom, že jsme dokázali, že současnou krizi v žádném případě nezneužíváme k omezování demokracie a svobody. Možná jsou pro někoho naše opatření tvrdá, ale zejména podle hygieniků a epidemiologů nutná pro úspěšné zvládnutí pandemie,“ podotkl také premiér během svého dnešního projevu.

Faltýnkovy narozeniny a Feriho show

Naslouchal mu i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který dnes vynechal tiskovku před schůzí. Zato sbíral gratulace od poslanců k 58. narozeninám.

„Mám 58, to se neslaví, přejí mně kolegové ve Sněmovně, přátelé, většinou SMS. Oslavím to o víkendu doma v úzkém rodinném kruhu,“ vzkázal Blesk Zprávám.

Ve Sněmovně dnes zaujal i poslanec TOP 09 Dominik Feri. Nejen hrou na klavír. Ale i sporem s vicepremiérkou Alenou Schillerovou (za ANO). „Já se pokusím být zajímavější než telefon paní ministryně Schillerové, ale to bych musel udělat salto dozadu,“ říkal Feri od pultíku. Schillerová mu odvětila: „Já pracuju.“

„Já taky pracuju a měla byste mě u toho poslouchat,“ zareagoval Feri a tepeál vládu za „totální komunikační chaos“. „Vláda si počínala jako pohádková saň, která má velké množství hlav, které nešlehají plameny, ale opatření. Jedna hlava šlehne opatření, druhá to popře, další šlehne další opatření a vytváří jenom další a další chaos,“ míní Feri.

Kalousek: Máte data? A mohla bych je vidět?

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek pro změnu pobavil vystoupením „Máte data? A mohla bych je vidět?“.

Kritizoval totiž vládu za to, že tají data, podle kterých rozhoduje. „Data, která nechcete dát Poslanecké sněmovně, data, která nechcete dát veřejnosti, ale data, která dokonce ani nechcete dát spolupracujícím expertům. A náměstek pana ministra zdravotnictví spolupracujícího experta, jednoho z nejpoctivějších analytických mozků, kterého znám za poslední léta v české akademické sféře, prostě vyhodí z jednání, protože má nevhodné otázky. Tak na základě jakých dat vy chcete rozhodovat, na základě jakých dat rozhodujete?“ tázal se Kalousek ve Sněmovně.

A parafrázoval známou hlášku z filmu Kulový blesk, kde zaznaělo: Máte sklep? A mohla bych ho vidět? „Já bych nerad teď simuloval legendární herečku neherečku Miladu Ježkovou, ale ono se to skoro hodí. Máte, prosím pěkně, data? A mohl bych je vidět?“ vyzval Vojtěcha Kalousek.

Vojtěcha to vytočilo. „Nevím, o jakých datech stále hovoříte, o jakých datech mluvíte?“ reagoval s tím, že veškerá data jsou na koronavirus.mzcr.cz.

Video  Kalousek v boji o prodloužení nouzového stavu: Máte data? A mohla bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

„Když o tom jenom mlčíte a vaši úředníci vyhazují špičkové vědce a experty z jednání, když se náhodou zeptají na nějaká data, jak chcete, abychom my vám věřili?“ bouřil však dál Kalousek narážel přitom na pondělní situaci, kdy Vojtěchův náměstek Roman Prymula z jednání na ministerstvu zdravotnictví vyhodil ekonoma Daniela Münicha.

Když vláda podpořila návrh KSČM na prodloužení stavu nouze do 17. května, jen na twitteru dodal: „Vláda nedokázala odpovědět na naši jedinou otázku, proč chce prodloužit nouzový stav do 25.5. Nemusela se snažit, dnes v téhle zemi rozhodují komunisté. Navrhli datum 17.5. a vláda je poslušně poslechla. My ne, ale byli jsme v menšině.“ 

Němcová vytáhla svědectví Kuberovy rodiny 

Sněmovní přestřelky kvůli prodloužení stavu nouze byly značně emotivní.  „Celý národ sledoval, jak se v Osvětimanech odehrává zabijačka, na kterou přicházejí zdravotní testy pro všechny účastníky,“ zmínila během debaty Miroslava Němcová (ODS) s narážkou na zabijačku v penzionu Vratislava Mynáře - při výhradě k tomu, že dle ní vláda předvádí „vrchnostenský přístup“ k občanům, ale nikoli k „papalášům“.

A Babišovi a spol. vytkla, že šli na letiště „mávat letadlům“, které přivážejí zboží, které jsme si zalatili„. Na mysli měla roušky a respirátory z Číny. 

„Jako by v tu chvíli bylo zapomenuto, že Čína je původcem té pandemie, že Čína snesla na svět tuto pohromu, a teď za ni následně kasíruje. A jako by bylo zapomenuto na Jaroslava Kuberu. Ty souvislosti se teď dozvídáme v posledních dnech, kdy jeho rodina vydává svědectví, jak to bylo s nátlakem čínského velvyslance v České republice na předsedu Senátu. Určitě v tom svou roli hrál i prezident a jeho muži - (viz.) protože dosud nevysvětlená cesta hradního kancléře nebo pana poradce Nejedlého nebo pana Tvrdíka hrála nějakou roli,“ míní Němcová.

Vdova po Jaroslavu Kuberovi Věra a dcera Vendula promluvily o tlaku na šéfa Senátu, který zemřel v lednu, pro pořad 168 hodin České televize.

Kolegyně Němcové z ODS Jana Černochová pak tvrdila, že se vláda chová jako „slon v porcelánu, když jen vytahuje, někdy jakoby nahodile, povinnosti, zákazy a příkazy z pomyslného klobouku plného restrikcí a stejným způsobem je i ruší“.

„Dneska v noci jsem se dozvěděla, že přestávají platit modré zóny. Přátelé, jak jste dnes zaparkovali? Naštěstí pan primátor v brzkých ranních hodinách vydal prohlášení, že Praha s tím nesouhlasí a že zóny se budou rušit až k 11. květnu. Ale chápete to, že se v noci dozvíme, že se něco zruší. Já se s koro bojím usnout, do čeho se zase vzbudíme a co bude, nebo nebude platit,“ rýpla si. „Žádné plácání po ramenou za to, jak jsme krizi zvládli, není na místě,“ dodala.

Dění kolem prodloužení stavu nouze jsme na Blesk.cz sledovali online.

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
21:23
24. 3. 2020
!

„Děkuji všem, kteří dnes ve Sněmovně podpořili náš návrh vyplácet ošetřovné po celou dobu zavřených škol, školek a dalších zařízení!“ 

uvedla na facebooku Jana Maláčová a shrnula, co všechno se přesně mění. A přidala fotku v rouškách se synem Gustou, která je zároveň i tečkou za naším online přenosem z mimořádného jednání PSP ČR dne 23. března. Přejeme vám, pokud možno, dobrou noc.

21:20
24. 3. 2020
!

Na facebook Aleny Schillerové se vrátil připravený a v průběhu večera omylem předčasně vypublikovaný oslavný příspěvek nejen o schválení schodku 200 miliard a dalších novinkách.

„Máme polštář, díky kterému současné rány tuzemské ekonomice maximálně zmírníme. A dnes schválená novela zákona o státním rozpočtu nám dovoluje ho využít,“ vzkázala Schillerová.

21:14
24. 3. 2020
!

Zatímco jednání Sněmovny skončilo dohady mezi Vondráčkem a opozicí (a rovněž Maláčovou a opozicí), v Česku dál přetrvává stav nouze.

A přišla další smutná zpráva - zemřel třetí pacient s COVID-19, 71letá žena v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Podle ministra Vojtěcha měla další zdravotní problémy. „Koronavirus u ní zjistili ve VFN. Bohužel se nakazila v rodině. Je mi to moc líto. Prosím všechny, aby své prarodiče teď nenavštěvovali, nebo vždy s rouškou,“ vzkázal ministr Vojtěch.

20:49
24. 3. 2020

„Nedělejte z toho blázinec,“ vyzval Zbyněk Stanjura (ODS).

„Nedělejme z toho víc, než co to je, nenazývejme to něčím, čím to není,“ reagoval Radek Vondráček (ANO), původce návrhu schůzi k opatřením vlády v době koronavirové nouze neukončit, ale pouze přerušit. „Motivace je jedna, máme zde nouzový stav, máme stav legislativní nouze. Jediná motivace byla zjednodušit si proces a nechat v běhu tuto schůzi a řešit všechno v rámci jedné schůze. Pro mě procesně je úplně jedno, když to jako předseda svolám jako novou schůzi, ale mohli jsme mít jednu kompletní schůzi na celou legislativní nouzi,“ podotkl Vondráček.

„Je to můj právní názor, za kterým si stojím, navíc ta vlna, která se tu zvedla, je úplně zbytečná. Navíc to opravdu je jenom formální věc, jestliže je to pro vás takový problém, beru ten návrh zpět,“ dodal s tím, že některé reakce kolegů mimo mikrofon považuje za „mimořádně nevhodné“.

Šéf ODS Fiala Vondráčkovi poděkoval, že návrh stáhl, a vyzval ho, aby se příště postupovalo skutečně společně podle toho, co se domluví. Schůze tím končí.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a Alena Schillerová (za ANO) s rouškami ve Sněmovně během mimořádné schůzi kvůli koronavirové pandemii (24.3.2020)
20:46
24. 3. 2020

A v údivu pokračuje i Kalousek. „Kdybychom schůzi přerušili, tak mi řekněte, kterým bodem budeme pokračovat? To nedává sebemenší logiku. Já za 21 let v Poslanecké sněmovně jsem tady zažil několik legislativních nouzí, nejenom legislativních. Nevymýšlejte si,“  vyzval.

„Dámy a pánové, já myslím, že jste si mohli všimnout, že byla ze strany opozice mimořádná vstřícnost. Co se týče termínu schůzek, ani jsme necekli, protože samozřejmě to bylo nezbytné. Dohodli jsme poměry poslaneckých klubů, všechny dohody, které jsme uzavřeli, platily, tak proč nám na závěr té schůze chystáte takové překvapení, které v dohodě nebylo, abysme příště přišli už s tím, že vám nemůžeme věřit? Fakt to chcete udělat?“ čílí se Kalousek.

Po dnešních potížích s dýcháním již mluví bez znatelných problémů. Ale dál ho zlobí rouška, která mu padá z nosu. Naštval ho „alespoň jeden podraz“ za schůzi.

Kalouska pozlobila ve Sněmovně na závěr jednání rouška, padala mu z nosu (24.3.2020) Kalouska pozlobila ve Sněmovně na závěr jednání rouška, padala mu z nosu (24.3.2020)
20:44
24. 3. 2020

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) chtěl schůzi přerušit do 11. dubna. Zbyněk Stanjura (ODS) to označil za překvapení na poslední chvíli.

„Pardon, pardon, masky,“ omlouval se Pikal Janu Bartoškovi, když ho označil za šéfa lidovce Jurečku. „Je to pro nás všechny překvapením, protože nebylo řečeno, že schůze bude pokračovat. Schůze projednala všechny body a nezbývá nic jiného, než ji ukončit, protože schůze nemá obsah,“ divil se Bartošek.

Pokračování schůze je návrhem šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

20:31
24. 3. 2020
!

Schillerová může slavit: Rozpočet se schodkem 200 miliard prošel

Hlavní hlasování dnešního dne týkající se zákonu roku - zákonu o státním rozpočtu - je za námi. 73 poslanců z 99 podpořilo navýšení schodku státního rozpočtu na 200 miliard.

20:29
24. 3. 2020

Kalouskovi smetli návrhy

I finální hlasování úterní mimořádného jednání Sněmovny kvůli opatřením při koronavirové pandemii se obešlo bez rozpravy a závěrečných slov. Návrh na zamítnutí nebyl podán. 

Pozměňovací návrh Ferjenčíka, který chtěl dalších 25 miliard do rozpočtových rezerv (a navýšení schodku na 225 miliard), neprošel. Pro bylo 43 a proti 49 z 99 přítomných poslanců.  

Pozměňovací návrhy Miroslava Kalouska byly také neúspěšné. Kalousek chtěl zrušit slevy na jízdném a ponechat miliardy v resortu obrany. Pro bylo 32 poslanců, proti 51. Kalousek navrhoval i 10 miliard ve prospěch zdravotních pojišťoven, jak návrh stručně oznámila komunistka Miloslava Vostrá, zpravodajka návrhu. Pro bylo 34 a proti 50.

„Hezky jsme zatleskali zdravotníkům, ale výpadek příjmů jsme jim nekompenzovali. Potlesk nic nestojí,“ reagoval Kalousek. „Já poprvé v životě říkám, že akceptuji deficit 200 miliard, dokonce bych si uměl představit v této situaci i vyšší deficit. To, s čím nemůžeme souhlasit, je struktura rozpočtu a priority,“ uvedl Kalousek. V rozpočtu jsou „naprosto nepochopitelné priority“.

20:21
24. 3. 2020

Boj s koronavirovou pandemií přitom v Česku pokračuje. Za dnešek bylo ohlášeno už 1394 nakažených v Česku.

20:19
24. 3. 2020
!

Alena Schillerová se raduje. Hlasování o rozpočtu však teprve ještě přijde. Návrh k pozastavení EET však prošel dle jejích představ.

„Schváleno. Sněmovna před několika okamžiky kývla na návrh Ministerstva financí pozastavit EET, a to po dobu stavu nouze a následujících třech měsíců. Pozastavení se bude týkat všech čtyř vln EET,“ podotkla. Pozastavení se tak týká i rozsáhlé a finální 3. a 4. vlny EET, které měly začít 1. května.

20:16
24. 3. 2020

20:11
24. 3. 2020

Odpustí odvody živnostníkům i Senát a Zeman?

Živnostníci a další OSVČ zřejmě nebudou muset hradit půl roku odvody na zdravotní pojištění. Odvody od března do srpna jim budou do výše minimální zálohy zcela odpuštěny. Vládní novelu však musí posoudit Senát a podepsat prezident Zeman.

Základní minimální měsíční záloha činí 2352 korun. Vztahuje se na lidi, kteří mají drobné podnikání jako hlavní činnost. Opatření má pomoci živnostníkům překonat propad příjmů při současné koronavirové epidemii.

Splacení půlročního pojistného nad minimální zálohu budou moci živnostníci podle předlohy odložit až do podání přehledu o příjmech a výdajích za letošní rok, tedy na rok 2021. Vláda však předpokládá, že OSVČ, které nynější krizi ve svých příjmech nepocítily, budou hradit zálohy nad minimum ve standardním termínu. „Předejdou tak tomu, aby v příštím roce musely jednorázově provést vysoký doplatek pojistného podle přehledu o příjmech a výdajích,“ stojí v důvodové zprávě.

20:02
24. 3. 2020
!

Odklady finále EET smeteny ze stolu, evidence se přerušuje po dobou stavu nouze a 3 měsíců navrch

Zavržen byl i opoziční návrh odkladu finále, tedy 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb o 18 měsíců - pro bylo 46 a proti 44 z 97 přítomných. Odklad o 12 měsíců také neprošel (ro bylo 46 a proti 45), stejně tak s odkladem o 9 měsíců Schillerová nesouhlasila - pro bylo 43 poslanců a proti 48. Odklad o 6 měsíců také neprošel - pro bylo 45, proti 41.

Hlasoval se i návrh Piráta Ferjenčíka o úplném zrušení 3. a 4. vlny EET. Z 98 poslanců bylo pro 45, proti 51. Návrh odložit 3. a 4. vlny EET k 1. lednu 2022 podpořilo z 98 poslanců 45, proti bylo 49. Jurečka v dalším návrhu slevil na odklad k 1. lednu 2021, ani to však nebylo opozici nic platné, hlasování skončilo stejně jako v předchozém případě.

Sněmovna naopak vyslovila souhlas o úpravách EET v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu tak, jak jej předložila Schillerová. Pro bylo 96 poslanců, 1 proti a 1 se zdržel. EET tak bude pozastaveno na dobu nouze a tři měsíce po ní.

19:54
24. 3. 2020

Maláčová to schytala od opozice

"Buďme jednotní, jsme na jedné lodi, mysleme všichni pozitivně a stejně. Ani jeden návrh opozice neprošel, tak jsme na jedné lodi (...) Buďme na jedné lodi, buďme jednotní, ale hlasujte jenom pro vládní návrhy," kontroval Zbyněk Stanjura (ODS) a sklidil potlesk. U ošetřovného prošly jen návrhy poslanců ČSSD a ANO.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) upozornila, že by bylo možné zrušit třeba slevy na jízdném a nečekat, až budou muset rodiče chodit na pracovní úřady žádat o dávky v hmotné nouzi.

19:45
24. 3. 2020

Šéf lidovců Marian Jurečka vyjádřil lítost nad tím, že se nepodařilo zvýšit ošetřovné u zaměstnanců ze 60 procent na 80 procent .„Ano, těmto lidem nebude příští týden líp, je to škoda. Ta situace těchto lidí bude velmi těžká,“ postěžoval si.

Maláčová reagovala. „Doposud jsme měli ošetřovné 9 dní, nyní prodlužujeme na celou dobu trvání zavření škol. To může trvat týdny a dlouhé měsíce. Nejedná se o 60 procent, ale o 60 procent redukovaného vyměřovacího základu. U mzdy do 25 tisíc je to v podstatě 70 procent nebo více,“ vzkázala Maláčová a prosila, aby byli všichni jednotní, protože je třeba se soustředit i na záchranu pracovních míst.

Jurečka i přes zamítnuté návrhy však uvedl: "Z sedm let, co jsem ve Sněmovně, jsem nezažil takový jednací den jako dnes. Věcný, konstruktivní, slušný."

19:41
24. 3. 2020

Ošetřovné zůstává ve výši 60 procent denního redukovaného vyměřovacího základu

Navýšení ošetřovného z 60 procent denního výměru na 100 procent, které navrhoval Marian Jurečka (KDU-ČSL), Sněmovnou neprošlo -  pro bylo 26 poslanců, proti 46 z 98 přítomných. Neuspělo ani navýšení ošetřovného na 80 procent, které odmítala ministryně Maláčová také. Pro bylo 43 poslanců, proti 3 a zbylí přítomní se zdrželi. Neprošly ani de facto stejné návrhy z ODS a TOP 09.

Odmítnut byl i návrh na navýšení vyplácení ošetřovného pro děti nikoli do 13 let, ale do 15 let. Z 98 poslanců bylo pro 40, proti 40.

43 pro a 41 proti - takový je stav u dalšího zamítnutého Jurečkova návrhu, aby OSVČ získávali 770 Kč na den (místo 424 Kč). Ošetřovné se nebude vztahovat ani na babičky, což navrhovala SPD.

Ošetřovné se nově bude vztahovat i na péči o všechny nezaopatřené děti (i ty starší 13 let) s postižením nejméně v prvním stupni, které nyní nemohou navštěvovat školu. Věkové omezení u nich padlo, pozměňovací návrh Romana Sklenáka (ČSSD) podpořilo 96 poslanců. 

Střídání rodičů během čerpání ošetřovného podpořilo 97 poslanců. Rodiče se budou moci na ošetřovném i vícekrát vystřídat, bude se vyplácet jednou za měsíc.

19:25
24. 3. 2020

Po pauze na poradu poslaneckých klubů začíná bezprostředně po skončeném 2. čtení dnešních návrhů vlády ještě dnes večer 3. čtení. A poslanci se dostanou k hlasování.

19:15
24. 3. 2020
!

Babiš dnes uvedl, že opozice dostane možnost dodat tři odborné zástupce do krizového štábu. TOP 09 nominuje Romana Šmuclera, prezidenta České stomatologické komory.

„V krizovém štábu musí sedět lidé, kteří vědí, jaká je realita v terénu. Roman Šmucler je denně v kontaktu s lékaři a vidí dopady rozhodnutí štábu v praxi. Byl by určitě velkým přínosem pro zlepšení fungování krizového řízení,“ uvedla v prohlášení šéfka Topky Markéta Pekarová Adamová.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v České televizi
18:51
24. 3. 2020
!

„Já jsem v tuto chvíli neviděla jako rozumné škrtat a proškrtávat rozpočty, omezovat jim provozy a vázat výdaje. Možná, že k tomu dojde, já netvrdím, že ne. Možná, že dojde k tomu, že tady budu v létě s novým návrhem novely zákona o státním rozpočtu a tam už bychom se o tom museli bavit,“

připustila Schillerová. „V této chvíli jsme museli být rychlí, akceschopní, získat peníze pro lidi, firmy, pro materiál zdravotnický a to, prosím, děláme. I za cenu, že možná děláme nějaké chyby, to prostě už k tomu patří, ale kdo byl kdy v takové situaci. Děláme, co můžeme a co považujeme v daný okamžik za to nejlepší,“ dodala šéfka státní kasy.

18:42
24. 3. 2020

„Co si tím pomůžu? Získám tři, čtyři miliardy v tuto chvíli? Když potřebujeme desítky miliard, možná stovky pro lidi, kteří jsou teď v bezvýchodné situaci,“

reagovala na výtky k nedostatečným škrtům ministryně Schillerová. „Největší neznámá je čas, my nevíme, jak to bude dlouho trvat, jsme mírně optimističtí - a já nejsem lékař ani epidemiolog, takže rozhodně se nebudu pouštět na tento tenký led - ale jsme mírně optimističtí v tom vývoji, který máme pořád pod kontrolou, pořád naše hygienické stanice trasují, čím dál více testujeme, ta čísla, jsem se tady ráno dívala, měl je tady pan premiér... Jsme mírně optimističtí, ale musíme dát na názor odborníků, epidemiologů. Ti řeknou, kdy můžeme začít ta opatření uvolňovat. A to samozřejmě je potom spojená nádoba s ekonomikou. Čas je velká neznámá a druhá velká neznámá je i situace v okolních zemích,“ dodala ministryně.

18:35
24. 3. 2020

Prostor dostal nakonec promluvit Václav Klaus mladší. „Vy nemáte poslanecký klub, ale já budu demokratický, vstřícnost sama, takže vám dám jakoby za nezávislé také prostor,“ udělil mu slovo místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD). „Vy jste vzor demokracie, pane Okamuro,“ reagoval Klaus.

„V tom návrhu není sebemenší škrtání běžných výdajů, na které mít nebudeme. Musí se začít škrtat. Na co je nám teď inkluze. Na co jsou nám evropské směrnice, kdybysme se drželi evropských směrnic, tak jsme všichni mrtví teďka,“ postěžoval si Klaus ml. a vyzval ke škrtání všech zbytných věcí. Procenta, jak krize bude hluboká, se dle něj tahají z klobouku. „Je spousta lidí, kteří začátkem dubna nebudou mít peníze. Já odhaduji, že třetina lidí žije od výplaty k výplatě,“ varoval.

Václav Klaus mladší ve Sněmovně během mimořádné schůze kvůli koronaviru (23.4.2020)
18:16
24. 3. 2020
!

Kalousek s rouškou: Velké problémy s dechem

Značně udýchaný je Miroslav Kalousek. Zamlžené brýle opět odložil. "Jsou podle mého názoru odhadnuty velmi optimisticky," řekl k předpokládaným příjmům. "Promiňte, hrozně špatně se mi přes tu roušku dýchá," uvedl.

A během svého proslovu měl nemalé potíže. Roušku si přidržoval před ústy, chvílemi se rozklepal a chytil roušku druhou rukou. Zápasil s ní po většinu času, který byl určený pro zástupce Topky.

"Přiznám se, že jsem velmi zklamán, že jsem předpokládal alespoň nějakou elementární snahu o úspory provozních výdajů v jednotlivých kapitolách, předpokládal jsem, že alespoň bude vyhlášený okamžitý stop stav na přijímá státní zaměstnanců. Přepokládal jsem aspoň něco. Přijde mi velmi nespravedlivé, že zatímco živnostníci přemýšlí, zda to přežijí, firmy se ocitají ve velmi kritické situaci, ale státní úřady jsou naprosto happy, jich se žádná krize netýká, k žádným úsporám nedochází a to si myslím, že je velmi špatně, že je to nefér," šil do návrhu Schillerové Kalousek.

Kritizoval úspory na ministerstvu obrany. Označil za "demonstraci velmi špatných priorit", že na obraně je šetřeno, ale slevy na jízdném ale zrušit nechce. "Promiňte, to je zvrácená priorita," doplnil. A na závěr se omluvil: "Omluvte můj přerývavý dech." 

Miroslav Kalousek (TOP 09) a jeho potíže s dýcháním v roušce během mimořádného jednání Sněmovny ke koronaviru (24.3.2020) Miroslav Kalousek (TOP 09) a jeho potíže s dýcháním v roušce během mimořádného jednání Sněmovny ke koronaviru (24.3.2020) Miroslav Kalousek (TOP 09) řešil potíže s dýcháním a rouškou, zamlžené brýle ve Sněmovně odložil (23.4.2020) Kalousek (TOP 09) trpěl kvůli roušce. Ve Sněmovně nemohl chytit dech během jednání kvůli pandemii koronaviru (24.3.2020)
18:10
24. 3. 2020

"Stejně nevíme, jak dlouho ta krizová situace potrvá, může někdo zázračně najít léka, nebo se zlepšit počasí a virus to nepřežije, a nebo naopak se s námi ta situace potáhne velice dlouho, což v tuto chvíli je extrémně obtížné předvídat," varoval Pirát Ferjenčík.

Navrhl posílit rozpočtovou rezervu navíc o 25 miliard, aby se zajistily základní životní potřeby malých živnostníků a nejohroženějších skupiny, které byly "chudé i před touto krizí". Upozornil na to, že vedle malých živnostníků v oblasti cestovního ruchu jsou velmi ohrožení např. provozovatelé restaurací, kteří nemají zaměstnance a nedostávají proto žádné velké kompenzace s výjimkou odpuštění plateb zdravotníh pojištění pro OSVČ. Mezi ohroženými jmenoval zaměstnance ve zkušební době či pracovníky na DPČ.

"V důsledku krize bylo nejsnadnější zbavit se zaměstnanců, kteří jsou ještě ve zkušenní době," upozornil. Problémem je dle něj i otázka zahraničních pracovníků najímaných přes agentury, kteří se tak budou vracet do vlasti. "Za dva tři měsíce nebude řada těch malých firem vůbec existovat," varoval.

Pirát Mikuláš Ferjenčík ve Sněmovně během jednání kvůli koronaviru (24.3.2020)
17:54
24. 3. 2020

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček uvedl, že novela zákona rozpočtu je nezbytná. „I bez koronaviru by novela byla potřeba,“ míní. Schillerová předpokládá pětiprocentní propad ekonomiky, což je podle Skopečka optimistické číslo. „Omlouvám se, blbě se mi dejchá,“ poznamenal k roušce.

„Úspory, které paní ministryně navrhuje, jsou příliš nízké, odpovědný ministr financí by ve chvíli, kdy by čelil takto složité situaci a takovéto krizi, tak by vedle logicky vyšších výdajů a vedle logicky předpokládaného snížení příjmů přišel i s úsporami v nějaké relevantní výši. My se tady bavíme o úsporách 4,4 miliardy korun ve chvíli, kdy vláda navrhuje navýšit státní rozpočet o 70 miliard korun na 1,7 bilionu korun. Porovnejte ta čísla,“ upozornil Skopeček.

17:33
24. 3. 2020

Rozpočet se schodkem 200 miliard? U Schillerové už slaví. Předčasně

„Situace, ve které se nyní nacházíme, je zcela bezprecedentní, to platí jak pro domácí, tak světovou ekonomiku. Tvrdá opatření mají jeden jediný společný cíl a tím je zajistit zdraví populace. To však s sebou přináší vysoké společenské a ekonomické náklady,“ hájí Schillerová návrh na zvýšení schodku rozpočtu na rok 2020 na 200 miliard. Předpokládá mj. pokles daňových příjmů.

Došlo přitom ke kuriozní situaci. Schillerová ve Sněmovně měla teprve úvodní slovo k návrhu, na jejím facebooku se už slavilo. Předčasně. A to, že poslanci schválili návrh Schillerové... Aniž by o něm vůbec stihli hlasovat. „Sněmovna právě schválila novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2020,“ psalo se na facebooku Schillerové se vzkazy typu: „Ulevíme vám na daních. Rozšiřujeme ošetřovné.“ Hotovo však ještě zdaleka není. Příspěvek po deseti minutách z profilu ministryně i proto zmizel.

Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně hájila před poslanci nárůst schodku rozpočtu na 200 miliard, na jejím facebooku se již objevilo, že poslanci návrh schválili Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně hájila před poslanci nárůst schodku rozpočtu na 200 miliard, na jejím facebooku se již objevilo, že poslanci návrh schválili
17:27
24. 3. 2020

„Zapomeňte na to, že by učitelé byli na prázdninách, opravdu nejsou. Z vlastní zkušenosti komunikace s učiteli vlastních dětí vím, že je to pro ně vlastně náročnější, než kdyby standardně učili na školách,“

podotkl vdovec Marek Výborný (KDU-ČSL), který se nyní sám po loňské náhlé smrti své manželky Markéty stará o tři děti.

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) ve Sněmovně během mimořádného jednání kvůli koronaviru (24.3.2020)
17:14
24. 3. 2020

„My si myslíme, že maturitní zkouška by se měla skládat, nikoli průměrovat,“ uvedl poslanec TOP 09 Dominik Feri. Případné půměrování naopak podporuje SPD, která požaduje, aby školní rok skončil skutečně 30. června a maturity se nepřelévaly do září, uvedla poslankyně Tereza Hyťhová.

Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ocenila, že v legislativní nouzi se poslanci zabývají návrhem ohledně maturit - pro střední školy to byla poslední možnost, jak vědět, jak dál. "Jsme připraveni zejména pro zklidnění situace ve školách, v rodinách tento návrh jako celek podpořit," podotkla.

Dominik Feri (TOP 09) ve Sněmovně při mimořádném jednání kvůli koronaviru (24.3.2020) Dominik Feri (TOP 09) ve Sněmovně při mimořádném jednání kvůli koronaviru (24.3.2020) Exministryně školství a poslankyně ČSSD Kateřina Valachová na mimořádnm jednání Sněmovny kvůli koronaviru (24.3.2020) Poslankyně Tereza Hyťhová (SPD) na jednání mimořádné schůze Sněmovny ke koronaviru (24.3.2020)
16:55
24. 3. 2020

"Všichni, kdo tady sedíme, tak si přejem, aby žáci nastoupili do škol nejpozději v polovině května,"

uvedl Marek Výborný. "Nemůžeme samozřejmě vyloučit žádné varianty, proto je dobře, že ministerstvo pamatuje i na ty kritické okamžiky, ale jsem přesvědčen o tom, že bychom k tomuto krizovému řešení měli přistoupit až v tom nejkrajnějším okamžiku," podotkl. "Nemám ambici držet žáky a učitele ve školách o prázdninách, ale jsme přesvědčeni, že je možné skládat maturitní zkoušku na začátku září," zmínil další variantu.

S tou však řada stran nesouhlasí. Ani ministr Plaga. Obává se, že by někteří studenti v případě zářijového termínu k maturitě nepřišli vůbec a nastoupili by přes prázdniny rovnou do zaměstnání.

Zarouškovaní lidovci. V podomácku vyrobených rouškách dorazili do Sněmovny také šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek a bývalý předseda strany Marek Výborný ( 24. 3. 2020)
16:51
24. 3. 2020

Vystrčil: Senát je připraven zasedat i v noci

Přesný termín, kdy Senát projedná vládní návrhy zákonů kvůli koronaviru, které dnes projdou Sněmovnou, zatím není jistý. Čeká se, co poslanci. A se svoláním schůze tak vyčkává i organizační výbor Senátu, jehož jednání je předběžně naplánováno na 18:00, jak uvedla senátní tisková tajemnice Sue Nguyenová.

Očekává se však, že se Senát sejde už ve středu, jak uvedl jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS). "Zatím není jisté, kdy k nám návrhy zákonů projednávané Poslaneckou sněmovnou ve stavu legislativní nouze dorazí. Podnikáme už teď všechny kroky pro to, aby Senát mohl zasednout co nejdříve," uvedl Vystrčil a dodal: "Jsme připraveni zasedat dle potřeby ve dne i v noci."

16:48
24. 3. 2020

Schůzka předsedů sněmovních stran s Babišem ke koronaviru je odložena na čtvrtek kvůli dnešnímu jednání Sněmovny, uvádí zástupci opozice.

16:42
24. 3. 2020

Ministr školství Robert Plaga (ANO) vysvětluje situaci kolem maturit, přijímaček a posouvání jejich lhůt. Chápe, že do toho vstupují zdravotnická opatření, prodloužená již do 1. dubna, případné uvolňování nařízení se přitom čeká nejdříve až od půlky dubna a návrat žáků do škol patří mezi vůbec poslední nařízení, která by měla být vládou obnovena do původního stavu. Dojde na něj v květnu?

"8. dubna měly začít písemné části maturitních zkoušek (...) Jakékoli další odklady nejsou vhodné, nejsou dobré, snažili jsme se, aby co nejrychleji po znovuotevření škol mohla proběhnout jednotná přijímací zkouška s tím, že její forma a obsah se žádným způsobem nemění," upozornil Plaga. Před přijímačkami se v jeden čas "zjednodušeně 100 tisíc dětí" vydá řešit maturitu, říká ministr. I proto následující rozhodnutí. "Je jeden termín plus náhradní termíny a výsledek z tohoto termínu se propisuje i na tu další školu, kterou si žák zapsal," oznámil ministr.

Pokud žáci nebudou 1. června ve školách, dostanou studenti maturitní vysvědčení na základě výsledků ze tří posledních pololetí, navrhuje přitom Plaga. "Když to zjednoduším: Polovina třeťáku, třeťák, půlka čtvrťáku. Častým dotazem je, jestli když někdo má ten průměr horší a chtěl by známku lepší, tak samozřejmě je možné až v těch odsunutých termínech si to opravit, pokud by s tím někdo nebyl úplně v pohodě a chtěl by mít to vysvědčení na věky věků nádherné se samými jedničkami," vysvětlil Plaga.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) v roušce gestikuloval během jednání Sněmovny ohledně koronavirové pandemie kvůli konání maturit (24.3.2020) Ministr školství Robert Plaga (ANO) v roušce gestikuloval během jednání Sněmovny ohledně koronavirové pandemie kvůli konání maturit (24.3.2020)
16:18
24. 3. 2020

"Já bych chtěl vyzvat vládu, aby v prvé řadě oslovila české firmy, které se nabízejí, že jsou schopny vyrobit dezinfekce, roušky, ochranné obleky a některé z nich i ony potřebné respirátory, po kterých je největší hlad,"

upozornil poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Vyzdvihl dopad na soběstačnost a na to, že "pandemie koronaviru neskončí během dvou tří týdnů" – a spoléhat se na dovoz je proto chyba. "Budeme mít více ochranných pomůcek a podpoříme české firmy v této velmi nejisté době," dodal.

16:03
24. 3. 2020

15:59
24. 3. 2020

Jana Černochová z ODS dorazila do Sněmovny nejen v roušce, ale i slunečních brýlích.

Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula přitom o víkendu upozorňoval na Primě: "Brýle jsou důležité zejména u profesionálů. Tam, kde vzniká nějaký aerosol, tak je jasné, že oči musíme chránit, ale když budeme mít klasické sluneční brýle a ne ty brýle, které jsou uzavřené a znemožňují přenos přes spojivky, tak ty nám mnoho nepomohou. Když všichni budou dodržovat roušky, tak ten aerosol tady nebude. Brýle nejsou tak nezbytně nutné."

Jana Černochová (ODS) dorazila do Sněmovny nejen s rouškou, ale i brýlemi (24.3.2020) Do Sněmovny dorazili na mimořádnou schůzu kvůli koronaviru jen někteří poslanci (24.3.2020)
15:44
24. 3. 2020
!

"I my samozřejmě souhlasíme s touto úlevou pro OSVČ. Na druhou stranu nelze přehlédnout, že to bude znamenat výpadek z příjmů zdravotních pojišťoven. Kolegové napočítali 8,5 miliardy, mně to vychází skoro k deseti, ale nebudeme se snad o takové číslo hádat. V každém případě je to výpadek poměrně citelný, kdy zdravotní systém bude čelit poměrně bezperecedentního tlaku. Pokládal bych za neodpovědné ho zbavit těchto příjmů bez náhrady. Marně jsme protestovali proti tomu, aby byly rozpuštěny rezervy zdravotních pojišťoven. To se vám to rozpouštělo, když byly dobré časy. Co byste teď za ty rezervy dali," rýpl si do vlády Miroslav Kalousek (TOP 09). "Vláda navyšuje poměrně masivní vládní rozpočtovou rezervu na bezprecedentních 60 miliard, obávám se, že letos ne naposledy," dodal.

Miroslav Kalousek (TOP 09) během jednání Poslanecké sněmovny ke koronaviru kráčí nepříliš zaplněným sálem (24.3.2020)

marmat ( 29. dubna 2020 14:44 )

klon marmatT OK

marmat ( 29. dubna 2020 14:42 )

Pučis­ti/O­pozi­ce/Cho­botni­ce ....
Přijdou kdekoliv k mikrofonu a nadávají IHNED vládě.....
Někdy zapomenou dokonce pozdravit !!!
KDO jim tohle poradil !!!???

marmat ( 29. dubna 2020 14:40 )

Jak TO Opozice dělá, že je tak podebraná....???
musí to být strašnej nářez vydejchat vztek přes roušku

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

Lubomr BabekY)

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

roka77: Až dojemný pokus.....no vyrazili mi DECH ...!!!
Takový drzý LETADLO v podání 3 teologů snad Česko ještě nezbaštilo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa