Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kalousek: „Rozhodují komunisté.“ Nouzový stav do 17.5., Babišově vládě selhal plán o hlas

Aktualizováno -
28. dubna 2020
22:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. dubna 2020
05:30

Ve Sněmovně bylo opět pořádně rušno. Vláda Andreje Babiše (ANO) žádala prodloužit nouzový stav do 25. května s ohledem na harmonogram uvolňování opatření. O jeden hlas jí to však nevyšlo, zdrželi se tři komunističtí poslanci. Odhlasován byl nakonec návrh KSČM na prodloužení nouzového stavu do 17. května. Šéf opoziční ODS Petr Fiala si povzdehl, že se opět ukázalo, „kdo drží vládu fakticky u moci“. A zuřil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který vládu vyzýval, aby ukázala data. Podle něj v Česku rozhodují komunisté.

Vláda žádala Sněmovnu o prodloužení stavu nouze z 30. dubna do 25. května. A to kvůli tomu, že právě 25. května je finální, čtvrtá fáze uvolňování opatření. Neklaplo to. Pro bylo 51 poslanců, bylo však třeba 52 hlasů. A jak se ukázalo při hlasování, o jeden hlas to nevyšlo i kvůli tomu, že se zdržela komunistická trojice Jiří Dolejš, Leo Luzar a Vít Valenta. 

Ve Sněmovně se přitom sešlo více návrhů prodloužení stavu nouze. O týden, jak chtěla ODS, o 10 dní, jak navrhli lidovci. KSČM přišla se 17 dny, vláda s pětadvaceti.

Fiala: KSČM drží vládu u moci

Komunisté si však chtěli prosadit svou. Navrhli prodloužení stavu nouze do 17. května. A to je se jim večer také povedlo, na jejich podpoře je koalice ANO a ČSSD závislá.

Prorocká se ukázala slova exministra Petra Bendla, který již odpoledne upozorňoval. „Komunisté tady řekli 17. května, takže de facto je vymalováno,“ upozorňoval.

Právě představitelé ODS neskrývali velkou nespokojenost nad delším prodloužením stavu nouze. „Nouzový stav nemůže být v ČR na věčné časy, pokud nechceme zemi a ekonomiku zničit. Proto jsme navrhovali, aby byl prodloužen o týden, a pak vláda buď požádala o jeho další prodloužení, nebo byl ukončen. Bohužel neúspěšně, znovu se ukázalo, kdo drží vládu fakticky u moci - KSČM,“ povzdechl si po odhlasování nového termínu nouzového stavu šéf ODS Petr Fiala.

Z ČSSD zní: Kdyby 17.5. navrhl kdokoli jiný, hlasujeme pro to také

„Ten náš tlak na vládu je dán tím, že chceme, aby to uvolňování probíhalo tak, jak je možné s tím, vyhasínáním té nákazy,“ řekl České televizi předseda KSČM Vojtěch Filip.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý k výtce Fialy v ČT dodal: „Kdyby 17. května jako nejbližší návrh navrhl kdokoli jiný, tak jsme hlasovali pro něj také. Tam šlo opravu o ten termín. 7. a 10. května byl opravdu nesmysl. Šlo o to, že to byl nejbližší termín k 25. květnu. Kdyby SPD, které opravdu rád nemám, navrhli 20. května, tak stoprocentně hlasujeme pro návrh SPD.“ 

Dle opozice však hlasovací mašinerie ANO, ČSSD a KSČM opět zaúřadovala. „Mají většinu a jsou si toho vědomi. My chtěli slušnou diskuzi a odpovědi na naše otázky. Dočkali jsme se mlčení a dalších dnů krizového stavu. Bez plánů. Bez tvrdých dat a slušné konstruktivní diskuze," uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek na twitteru.

Vojtěch: Nelhal jsem

To občanští demokraté dnes ve Sněmovně kladli vládě čtyři podmínky včetně toho, aby „sprostě“ neútočila na opozici. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se však naopak zostra pustil do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), o kterém tvrdí, že lhal ohledně zásob a nákupu ochranných pomůcek.

„Nelhal jsem, nebyla to lež,“ bránil se Vojtěch. „Já jsem nelhal, tehdy ta situace taková byla, tehdy to skutečně byla pravda,“ vrátil se na konec ledna, kdy odmítl opoziční návrhy k diskuzi o rouškách.

Video  Ostrý útok na ministra Vojtěcha z ODS kvůli pandemii i nákupu pomůcek: Lhal, manažersky to nezvládl, tvrdí Stanjura  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vojtěch čelí kritice, že v březnu následně jeho resort kupoval za předražené ceny a od „podivných“ firem. A mj. také od největšího sponzora ANO z roku 2017 roušky a respirátory za 5,4 milionu korun.

„Naším hlavním zájmem bylo zajistit ochranu zdravotníků, to byl jediný zájem (...) Já se přiznám, že neznám ani žádného pana Koudelku nebo Koudelu, sponzora hnutí ANO, je mi to úplně ukradené,“ bránil se Vojtěch kritice.

Stanjura: Smutný hrdina Vojtěch

„Smutným hrdinou posledních týdnů je pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Selhal zcela manažersky,“ nešetřil však dnes ministra šéf poslanců ODS Stanjura a i on Vojtěchovi vyčítal „podivné nákupy ve stavu nouze“. A nejen to.

„Ministr zdravotnictví vehnal vládu do stavu, kdy soud musel rozhodnout, že vláda jednala nezákonně. A nelžete. Když říkáte, že vám ten soud dal za pravdu, nic takového tam není,“ dodal Stanjura s narážkou na čtvrteční rozhodnutí Městského soudu v Praze, který označil čtveřici mimořádných opatření Vojtěchova resortu za nezákonná. Právě toto soudní rozhodnutí změnilo názor Andrej Babiše a ministrů za ANO ohledně toho, že je nutné nouzový stav prodloužit.

ČSSD naopak chtěla prodloužit nouzový stav od začátku. A Jan Hamáček důrazně varoval pře cestou na „tobogánu“ do neznáma, pokud k němu nedojde.

Video  Hamáček o nouzovém stavu: Varoval před jízdou na tobogánu do neznáma, Česko nechce dotáhnout k bankrotu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

K pochybení však došlo, když mimořádná opatření byla vyhlášena Vojtěchovým ministerstvem na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Měla být však vyhlášena vládou na základě krizového zákona, uvedl soud. Opozice i dnes kritizovala chaos, který vláda způsobila.

Babiš zmínil druhou vlnu i mrtvé v chlaďácích

Premiér Andrej Babiš (ANO) před poslanci říkal, že doufá, že hájí prodloužení stavu nouze naposledy. V tomto případě však patrně bude muset do Sněmovny se svou prosbou znovu.

Babiš na obhajobu vládních postupů uvedl, že „nenastaly žádné katastrofické scénáře jako v Itálii, Španělsku nebo Spojených státech“. „Žádné přeplněné jipky, žádné chodby plné intubovaných pacientů, žádní mrtví v chladících boxech. Ano, asi jsme měli formálně postupovat podle krizového zákona, jak řekl soud,“ připustil Babiš chybu.

„Bez ohledu na formální rovinu jsem přesvědčen, že to, co jsme udělali, bylo vysoce odpovědné rozhodnutí, které ochránilo naši zemi a naše občany a přišlo v pravý čas,“ uvedl však vzápětí Babiš, kterému je nadále předhazován výrok z minulého týdne: „Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých.“

Dnes pak premiér varoval před hrozbou druhé vlny pandemie. „Samozřejmě musíme počítat, že možná přijde druhá vlna, ale musíme být na to připraveni,“ řekl Babiš poslancům.

Vojtěch odmítl „překotné rozvolňování“

Ministr zdravotnictví Vojtěch přitom k harmonogramu uvolňování opatření do 25. května podotkl: „Každé rozvolňování s sebou nese to, že se setkává více lidí. To je ten princip, proto děláme ta omezení. My jsme chtěli zamezit setkávání, protože víme, že ta nemoc se šíří kontaktem mezi lidmi, je to infekční nemoc a každé rozvolnění znamená větší a větší koncentraci lidí, větší a větší kontakty lidí.“ 

Odmítá „masivní rozvolňování ve velmi krátkém čase“. „Pak už se velmi těžko ten vlak zachytává, pokud se ta pandemie rozjede (...) Zdaleka pandemii nemáme za sebou, jako svět. A jakékoli překotné rozvolňování by mohlo zhatit práci, kterou jsme tady odvedli za poslední týdny,“ varoval Vojtěch.

„Je nám někdy vytýkáno, že nemáme zcela jasný plán, že ho neumíme komunikovat. Máme jasný plán, jednoduchý plán, o kterém není žádá další diskuze,“ podotkl během sněmovních půtek vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? | MPO

Nákupy pomůcek prošetří NKÚ

„Chápu, že byly různé spekulace a kritika, jak se nakupoval zdravotnický materiál. Chci vás ubezpečit o tom, že požádám Nejvyšší kontrolní úřad, aby zkontroloval nákupy všech resortů v době nouzového stavu, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k dané situaci,“ slíbil dnes také Babiš ve Sněmovně.

„Jsem přesvědčen také o tom, že jsme dokázali, že současnou krizi v žádném případě nezneužíváme k omezování demokracie a svobody. Možná jsou pro někoho naše opatření tvrdá, ale zejména podle hygieniků a epidemiologů nutná pro úspěšné zvládnutí pandemie,“ podotkl také premiér během svého dnešního projevu.

Faltýnkovy narozeniny a Feriho show

Naslouchal mu i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který dnes vynechal tiskovku před schůzí. Zato sbíral gratulace od poslanců k 58. narozeninám.

„Mám 58, to se neslaví, přejí mně kolegové ve Sněmovně, přátelé, většinou SMS. Oslavím to o víkendu doma v úzkém rodinném kruhu,“ vzkázal Blesk Zprávám.

Ve Sněmovně dnes zaujal i poslanec TOP 09 Dominik Feri. Nejen hrou na klavír. Ale i sporem s vicepremiérkou Alenou Schillerovou (za ANO). „Já se pokusím být zajímavější než telefon paní ministryně Schillerové, ale to bych musel udělat salto dozadu,“ říkal Feri od pultíku. Schillerová mu odvětila: „Já pracuju.“

„Já taky pracuju a měla byste mě u toho poslouchat,“ zareagoval Feri a tepeál vládu za „totální komunikační chaos“. „Vláda si počínala jako pohádková saň, která má velké množství hlav, které nešlehají plameny, ale opatření. Jedna hlava šlehne opatření, druhá to popře, další šlehne další opatření a vytváří jenom další a další chaos,“ míní Feri.

Kalousek: Máte data? A mohla bych je vidět?

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek pro změnu pobavil vystoupením „Máte data? A mohla bych je vidět?“.

Kritizoval totiž vládu za to, že tají data, podle kterých rozhoduje. „Data, která nechcete dát Poslanecké sněmovně, data, která nechcete dát veřejnosti, ale data, která dokonce ani nechcete dát spolupracujícím expertům. A náměstek pana ministra zdravotnictví spolupracujícího experta, jednoho z nejpoctivějších analytických mozků, kterého znám za poslední léta v české akademické sféře, prostě vyhodí z jednání, protože má nevhodné otázky. Tak na základě jakých dat vy chcete rozhodovat, na základě jakých dat rozhodujete?“ tázal se Kalousek ve Sněmovně.

A parafrázoval známou hlášku z filmu Kulový blesk, kde zaznaělo: Máte sklep? A mohla bych ho vidět? „Já bych nerad teď simuloval legendární herečku neherečku Miladu Ježkovou, ale ono se to skoro hodí. Máte, prosím pěkně, data? A mohl bych je vidět?“ vyzval Vojtěcha Kalousek.

Vojtěcha to vytočilo. „Nevím, o jakých datech stále hovoříte, o jakých datech mluvíte?“ reagoval s tím, že veškerá data jsou na koronavirus.mzcr.cz.

Video  Kalousek v boji o prodloužení nouzového stavu: Máte data? A mohla bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

„Když o tom jenom mlčíte a vaši úředníci vyhazují špičkové vědce a experty z jednání, když se náhodou zeptají na nějaká data, jak chcete, abychom my vám věřili?“ bouřil však dál Kalousek narážel přitom na pondělní situaci, kdy Vojtěchův náměstek Roman Prymula z jednání na ministerstvu zdravotnictví vyhodil ekonoma Daniela Münicha.

Když vláda podpořila návrh KSČM na prodloužení stavu nouze do 17. května, jen na twitteru dodal: „Vláda nedokázala odpovědět na naši jedinou otázku, proč chce prodloužit nouzový stav do 25.5. Nemusela se snažit, dnes v téhle zemi rozhodují komunisté. Navrhli datum 17.5. a vláda je poslušně poslechla. My ne, ale byli jsme v menšině.“ 

Němcová vytáhla svědectví Kuberovy rodiny 

Sněmovní přestřelky kvůli prodloužení stavu nouze byly značně emotivní.  „Celý národ sledoval, jak se v Osvětimanech odehrává zabijačka, na kterou přicházejí zdravotní testy pro všechny účastníky,“ zmínila během debaty Miroslava Němcová (ODS) s narážkou na zabijačku v penzionu Vratislava Mynáře - při výhradě k tomu, že dle ní vláda předvádí „vrchnostenský přístup“ k občanům, ale nikoli k „papalášům“.

A Babišovi a spol. vytkla, že šli na letiště „mávat letadlům“, které přivážejí zboží, které jsme si zalatili„. Na mysli měla roušky a respirátory z Číny. 

„Jako by v tu chvíli bylo zapomenuto, že Čína je původcem té pandemie, že Čína snesla na svět tuto pohromu, a teď za ni následně kasíruje. A jako by bylo zapomenuto na Jaroslava Kuberu. Ty souvislosti se teď dozvídáme v posledních dnech, kdy jeho rodina vydává svědectví, jak to bylo s nátlakem čínského velvyslance v České republice na předsedu Senátu. Určitě v tom svou roli hrál i prezident a jeho muži - (viz.) protože dosud nevysvětlená cesta hradního kancléře nebo pana poradce Nejedlého nebo pana Tvrdíka hrála nějakou roli,“ míní Němcová.

Vdova po Jaroslavu Kuberovi Věra a dcera Vendula promluvily o tlaku na šéfa Senátu, který zemřel v lednu, pro pořad 168 hodin České televize.

Kolegyně Němcové z ODS Jana Černochová pak tvrdila, že se vláda chová jako „slon v porcelánu, když jen vytahuje, někdy jakoby nahodile, povinnosti, zákazy a příkazy z pomyslného klobouku plného restrikcí a stejným způsobem je i ruší“.

„Dneska v noci jsem se dozvěděla, že přestávají platit modré zóny. Přátelé, jak jste dnes zaparkovali? Naštěstí pan primátor v brzkých ranních hodinách vydal prohlášení, že Praha s tím nesouhlasí a že zóny se budou rušit až k 11. květnu. Ale chápete to, že se v noci dozvíme, že se něco zruší. Já se s koro bojím usnout, do čeho se zase vzbudíme a co bude, nebo nebude platit,“ rýpla si. „Žádné plácání po ramenou za to, jak jsme krizi zvládli, není na místě,“ dodala.

Dění kolem prodloužení stavu nouze jsme na Blesk.cz sledovali online.

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
15:44
28. 4. 2020

Birke: Před stavem nouze byla situace děsivá, vojáci tahali řidiče z kolony v šálách

Poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke k prodloužení stavu nouze do 25. května argumentoval příběhem starosty, který od 12. března prožil nouzový stav v "plné parádě". Popsal situaci, když chtěl 14 dní před vyhlášením nouzového stavu nakupovat roušky a respirátory do majetku města a setkal se tehdy prý s nepochopením na radnici. Obává se toho, že by s koncem stavu nouze skončilo i zásobování, o které se nyní stará ministerstvo vnitra.

Birke popisuje, jak se mu začali hlásit lékaři, že nemají roušky, respirátory a "mají strach, protože se na ně řítí covid-19“. Poslanec upozornil, že před stavem nouze byla situace více emotivní, lidé se více báli, dnes naopak „lidé nemají takový strach, do jisté míry nosí roušky a už to není tak intenzivní“. „Všichni to cítíme, že to už není tak intenzivní, já tady nechci zmiňovat trhy v Praze na Náplavce atd. Prostě to není tak intenzivní a je to samozřejmě velmi dobře,“ podotkl.

Do Náchoda, kde se tehdy vytvořila od hranic historická fronta 54 kilometrů, přijeli výsadkáři z Chrudimi a měli také pouze šály, Náchod je vybavil respirátory, zmínil Birke. „Z té fronty vytahovali italské řidiče, kteří měli 38 teplotu, se šálami na puse,“ líčí poslanec ČSSD, jemuž půlka úřadu „spadla do karantény, protože účetní byla pozitivní na covid-19“ a dalšího nakaženého označovali lidé na sítích za div ne "prašivého", postěžoval si Birke. „Ta situace byla děsivá v mnoha ohledech,“ podotkl starosta Náchoda s tím, že během stavu nouze mohl stát začít zásobovat respirátory a rouškami lépe.

Farmářské trhy na Pražské náplavce v sobotu 25. 4. 2020 Farmářské trhy na Pražské náplavce v sobotu 25. 4. 2020
15:20
28. 4. 2020

KSČM si svou tiskovku naplánovala na čas během jednání Sněmovny. „Zvážili jsme jak ta rizika zdravotní, epidemiologická, i ty výhrady, které jsou k tomu, jak nakupovat ten materiál,“ uvedl Vojtěch Filip. Podle něj je potřeba prodloužit stav nouze i z důvodu nákupů. KSČM se dál přiklání k prodloužení stavu nouze o 17 dnů z 30. dubna do 17. května.

„Víme, že je zatím k dispozici několik návrhů. Některé strany navrhují týden, některé 10 dnů atd. Hovoří se o 17, vláda chce 25. Chceme, aby se o výběru počtu dnů hlasovalo vzestupným způsobem. Přikláníme se k 17 s tím, že až se vyvine to vlastní hlasování, tak jsme připraveni nepodpořit méně než 17 dnů,“ uvedl Pavel Kováčik.

Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Komunisté Kováčik, Ondráček a Filip na tiskovce (28.4.2020)
15:15
28. 4. 2020

Černochová zostra: Chaos, vláda jako slon v porcelánu, plácání po ramenou není na místě

Jana Černochová (ODS) pokračuje v kritice vlády, která dle ní způsobila chaos a snaží se „rétoricky vytáčet a a tvrdit nám, že černá není černá“. Zasloužila by si spíš nedůvěru než prodloužení nouzového stavu, míní poslankyně.

„Bohužel vláda neustálým chaosem při zveřejňování rozvolňovacích opatření proti šíření koronaviru tento stav zhoršuje,“ uvedla Černochová. „To je navíc orámováno nezákonným postupem při vydávání opatření ministerstvem zdravotnictví, na což jsme od počátku upozorňovali. Chytristickými a manipulativními výroky, jako byl například výrok ministra zdravotnictví, že v souvislosti s koronavirem nebyly zavřené hranice, nýbrž že člověk pouze nemohl vycestovat do zahraničí. Absurdní,“ podotkla. Zmínila, že štíty s pomůckami při plošném testování musela vybavit personál Městská část Praha 2, ministerstvo nepomohlo.

Vláda se dle ní chová jako „slon v porcelánu, když jen vytahuje, někdy jakoby nahodile, povinnosti, zákazy a příkazy z pomyslného klobouku plného restrikcí a stejným způsobem je i ruší“.

„Dneska v noci jsem se dozvěděla, že přestávají platit modré zóny. Přátelé, jak jste dnes zaparkovali? Naštěstí pan primátor v brzkých ranních hodinách vydal prohlášení, že Praha s tím nesouhlasí a že zóny se budou rušit až k 11. květnu. Ale chápete to, že se v noci dozvíme, že se něco zruší. Já se s koro bojím usnout, do čeho se zase vzbudíme a co bude, nebo nebude platit,“ rýpla si. „Žádné plácání po ramenou za to, jak jsme krizi zvládli, není na místě,“ míní.

15:10
28. 4. 2020

„Premiér, který arogancí na novináře jen srší a pak to dává ještě na odiv. Premiér, který občanům pomáhá, jen když mu z toho něco kápne. Premiér, který mluví o všech a o všem, ale když je vyhrožováno komunálním politikům, mlčí jako Sfinga, je premiér úplně k ničemu!“ 

navezla se do Babiše na twitteru opět ostře šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Naráží na výhrůžky, kterým čelí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) po odstranění sochy Koněva, ale i primátor Zdeněk Hřib (Piráti) či starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

15:07
28. 4. 2020

V samotné Sněmovně, kde je dnes poloviční počet poslanců po domluvě klubů, panují nadále přísná opatření. A přistoupit se muselo i k dalším. „Ruší se Den otevřených dveří, původně plánovaný na 8. května. Je uzavřena návštěvnická galerie pro veřejnost a novinářská galerie v jednacím sále. Neprovádějí se prohlídky Poslanecké sněmovny a jsou zrušeny plánované semináře a vernisáže výstav,“ uvedla Sněmovna na svých stránkách.

K 28. dubnu se však naopak znovu otevřelo informační centrum pro veřejnost, oddělení styku s veřejností, Parlamentní knihovna a částečně se rozvolnily podmínky v novinářském atriu, které však nadále funguje v úsporném režimu.

14:55
28. 4. 2020

"Mám 58, to se neslaví, přejí mně kolegové ve Sněmovně, přátelé, většinou SMS. Oslavím to o víkendu doma v úzkém rodinném kruhu,"

uvedl na dotaz Blesk Zpráv šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

14:43
28. 4. 2020

Klub KSČM si však půlhodinovou pauzu po vyslechnutí argumentů premiéra a ministrů. "Skutečně nechceme rozhodovat o naší pozici k prodloužení stavu nouze ad hoc od boku, ale chceme všechny ty argumenty pečlivě zvážit," uvedl šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Podle iDnes.cz 12 ze 20 členů výkonného výboru KSČM již v pondělí rozhodlo, že poslanci mají podpořit prodloužení nouzového stavu do 25. května.

14:35
28. 4. 2020

"Po ukončení krizových opatření ztratí stát kontrolu nad prosazováním těchto ochranných kroků,"

varovala Maláčová. A zmiňuje i oblast poskytování dávek, kde "došlo k významnému zjednodušení agendy", omezení kontaktu s Úřadem práce a dalšími na nezbytně nutný a zajištěním nadále plynulého vyplácení sociálních dávek. "Bavíme se o mimořádné okamžité pomoci, o ošetřovném, o nemocenské, nebo o podpoře v nezaměstnanosti," vypočetla Maláčová, dle které následky krize na občany budou teprve doléhat a bude se zvyšovat počet žadatelů.

Upozornila, že ve středu Senát projedná navýšení ošetřovného ze 60 na 80 procent denního mzdového výměru. A také rozšíření program Antivirus, kdy se ve čtvrtek bude na vládě jednat o zavedení další oblasti - po A a B bude i C. "A a B program uAntivirus reagují na to, že firmy fungovat nemohou, my potřebujeme to písmeno C, abychm mohli motivovat a podporovat ty firmy, které fungují a snaží se ve stížených podmínkách nadále pokračovat," poznamenala.

Maláčová ve Sněmovně musela často upravovat padající roušku, uvázanou za hlavou na kalouny. Schillerová za ní mezitím roušku, připnutou gumičkami, z jednoho ucha na chvíli odepnula, aby se mohla napít.

Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Jana Maláčová (ČSSD( si několikrát musela opravovat sklouzávající roušku (28.4.2020) Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Jana Maláčová u pultíku, Alena Schillerová pila i s rouškou (28.4.2020) Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Jana Maláčová u pultíku objovala s padající rouškou (28.4.2020)
14:29
28. 4. 2020

Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že má za úkol chránit tu nejzranitelnější skupinu - seniory, zdravotně postižené a těžce nemocné. Ale také všechny obany, aby neupadli do existenční nouze. "A za třetí mám za úkol podporovat a ochraňovat zaměstnanost tak, aby lidé mohli pracovat a mohli se starat o sebe i své blízké. Nouzový stav umožňuje ministerstvu práce a sociálních věcí dělat řadu kroků, které ochranu těchto skupin zrychlují a zjednodušují," říká ministryně.

Maláčová věří, že v příštích dnech se na vládě schválí mimořádný dotační titul pro sociální služby. "Kde kromě díky a vzdání holdů těmto lidem poděkujeme i finančně a jejich nasazení a práci finančně oceníme," podotkla.

"Všichni se toužíme vrátit do normálního života," uvedla Maláčová s tím, že chce být spíše opatrnější a konzervativnější s ohledem na doporučení epidemiologů. "Chráníme ty nejzranitelnější před tou tzv. druhou vlnou. Klíčová je ochrana zdraví před všemi ostatními důvody, jakmile jim osobně lidsky rozumím," dodala k plánu na uvolňování sociálních služeb.

14:22
28. 4. 2020

Ačkoli opozice volala po informacích od vlády, po obědové pauze příliš míst v sále zaplněných není. Ve vládní lavici nechybí Alena Schillerová, Adam Vojtěch ani Jana Maláčová, na kterou přijde řada po Havlíčkovi. V sále pak nechybí ani dnešní oslavenec Jaroslav Faltýnek (ANO).

Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Prázdná místa po obědové pauze určená pro opozici. Padla však také dohoda, aby se dnes účastnila pouze půlka poslanců (28.4.2020) Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Projev Karla Havlíčka (28.4.2020)
14:07
28. 4. 2020

Po obědové pauze pokračuje jednání Sněmovny, za vládu teď promluví vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Nouzový stav je spjatý s rozvolňovacím režimem ekonomiky, upozornil. „Je nám někdy vytýkáno, že nemáme zcela jasný plán, že ho neumíme komunikovat. Máme jasný plán, jednoduchý plán, o kterém není žádá další diskuze,“ uvedl.

První plán o pěti etapách se změnil, protože „se stav vyvíjel dobře“, čtyřetapové řešení označil Havlíček za finální. „V tuto chvíli jsme srovnali krok např. s Německem, Rakouskem, jsme mezi třemi zeměmi v Evropě, které mohly plán zveřejnit a poté ho realizovat,“ říká Havlíček.

„Není možné chybu neudělat, omlouváme se všem těm, kterým jsme možná něco nedodali zavčasu,“ říká Havlíček.

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami?
13:51
28. 4. 2020

Hudební vložku si střihl dnes ve Sněmovně poslanec TOP 09 Dominik Feri a prohnal své hbité prsty po klávesách. „To bylo jak z grotesky,“ glosoval své vystoupení. „Jste hodně dobrej, Dominiku. Smekám,“ reagoval exposlanec Marek Černoch.

Od diskutujících však padaly i návrhy, zda by ve společném čísle mohli vystoupit např. ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který se účastnil pěvecké soutěže SuperStar, či šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO), s oblibou hrající na kytaru - mj. však i na pultíku v Poslanecké sněmovně, jak učinil v době rekonstrukce jednacího sálu.

13:45
28. 4. 2020

ODS dál tlačí na konec ministra zdravotnictví, sám Vojtěch reagoval na dřívější tlaky na jeho konec slovy, že rezignovat nehodlá. K odstoupení vyzýval Vojtěcha i šéf STAN Vít Rakušan. „Já rozhodně neplánuji odstoupit nebo rezignovat,“ uvedl minulý čtvrtek Vojtěch po jednání vlády.

Video  
Video se připravuje ...
13:28
28. 4. 2020

Miroslav Kalousek (TOP 09) na twitteru upozornil, že dnes slaví narozeniny šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který se narodil před 58 lety v Prostějově. „Přeji mnoho pochval od pana předsedy Babiše a hodně kreativity při vymýšlení dalších krycích jmen,“ vzkázal Kalousek.

13:10
28. 4. 2020

Zatímco vláda má nyní těžkou hlavu z toho, zda se podaří prodloužit i kvůli rozhodnutí Městského soudu v Praze stav nouze do požadovaného 25. května, k čemuž se opozice staví zatím značně negativně a komunisté vyčkávají, sociální sítě se situací baví. Babišovi je i nadále připomínán výrok z tiskovky po pátečním jednání vlády: „Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých.“

12:55
28. 4. 2020

Před pauzou na oběd se ještě slova chopila vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) a upozornila na dnešní verdikty Ústavního soudu, který odmítl řadu podnětů, které směřovaly proti vyhlášení nouzového stavu či omezení pohybu v Česku. "Ústavní soud řekl: Vyhlášení nouzového stavu vládou je akt vládnutí, doslova cituji," upozornila Schillerová.

"Máme tady v obcodbných věcech různá rozhodnutí. Neviňme vládu, nebuďme tím, kdo bude mít pocit, že má právo na ty největší soudu, neviňme jí z toho, jestli postupovala tak, či onak. Nikdo nezpochybnil legitimitu těch opatření, které byly vedeny snahou ochránit zdraví lidí v naší zemí. A to bylo to nejdůležitější. To nejpodstatnější je - a říkám to se vší pokorou a s vědomím toho, že nikdo pořádně, ani ti nevětší odborníci neví, jak se ten vir bude chovat a zachová - že jsme ho zvládli. A ta čísla jsou jasná, jasné je i to, že jsme takto vnímáni v mezinárodním hledisku a teď se doufám vytvořily podmínky na postupné uvolňování," uvedla Schillerová s tím, že i britský ministr financí český plán studuje a jsou země, které se námi inspirují. "Například Slovensko," dodala.

Sněmovna a koronaviru a stavu nouze: Alena Schillerová (za ANO) (28.4.2020)
12:48
28. 4. 2020

„Já chápu, že někdy pro laickou veřejnost jsou těžko pochopitelné některé kroky. Proč psí salony dříve, než kadeřnictví. Ale to má jasný odborný argument. Kadeřnictví je i ze zákona o ochraně veřejného zdraví epidemiologicky závažná činnost, protože je tam skutečně blízký kontakt,“

říká dále ve Sněmovně Adam Vojtěch (za ANO). Dle něj je nutné, aby byl plán rozvolňování zachován, jak je nyní nastaven. Nedává smysl prodloužení o týden, 10 č i14 dní. „Jediné smysluplné řešení je prodloužit nouzový stav do 25.5.,“ vzkázal.

„Já moc nerozumím tomu, že je tady stále voláno po zveřejňování dat. Já myslím, že my zveřejňujeme maximum dat na stránkách, které jsou veřejné koronavirus.mzcr.cz.,“ reagoval na další výtky.

Video  
Video se připravuje ...
12:35
28. 4. 2020
12:29
28. 4. 2020

Ministr Adam Vojtěch před poslanci opakuje, že nebyl příznivcem prodloužení nouzového stavu, ale po verdiktu soudu nelze jinak, situace se zásadním způsobem změnila. "Když jsem tady poslouchal kolegy, tak jsem měl pocit, že oni tady dělají něco pro nás, pro vládu, jako že my chceme prodloužit nouzový stav. Ale to tak není. My chceme prodloužit nouzový stav, protože je to nezbytné pro obchrnau našich občanů. To neděláte pro nás, to děláte pro to, abychom zvládli tu obrovskou krizi, které čelíme, největší pandemii na území ČR za posledních 100 let. To je zkrátka holý fakt," apeloval na poslance.

Názory opozice o různé době prodloužení označil za názory, nepodpořené odbornými argumenty. "Nechceme nouzový stav prodlužovat, protože chceme dále utahovat šrouby, my je chceme povolovat. Ale to povolávání musí mít určitá pravidla. Musí být opřeno o data, s tím souhasím," dodal s tím, že je třeba mít čas na hodnocení rozvolňovacích kroků a dopady právě na data a případně i na to, "co způsobilo to, že došlo k nárůstu pozitivních pacientů".

Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Adam Vojtěch a Alena Schillerová (za ANO) (28.4.2020)
12:13
28. 4. 2020

„Nepodsouvejme, prosím, lidem v naší zemi v této těžké době, kdy máme prokázat jednotu, schéma, které vláda mnohokrát předvádí: My, vláda, lidi chráníme a oni, zlá opozice, se vás snaží uvrhnout do nebezpečí, háží vám klacky pod nohy a snaží se o to, aby tato země nefungovala. Tak to přeci není, podívejte se i na výsledky hlasování,“

uvedl šéf STAN Vít Rakušan. Ocenil Babišova slova o tom, že „jsme v tom všichni společně“. „Společně jsme také tu první fázi zvládli, není to tak, že tady byla vláda, která se snaží lidem pomoci a opozice se snaží o pravý opak. V této zemi žijeme všichni, bez ohledu na naší politickou příslušnost (...) A není to přeci tak, že řeknete: My jsme poslali peníze. Vždyť ty peníze nejsou vaše, jsou posledního daňového poplatníka z každé vesnice, z každého města, každého pracujícího člověka, který je odvádí na svých daních. To jsou naše peníze,“ dodal.

12:08
28. 4. 2020

„Premiér ve svých rozhovorech často lže a uvádí nepravdy. Jedna z těch základních, ze které byl nedávno usvědčen, je, že tvrdil ve svém rozhovoru pro Blesk, že má na stole konkrétní data, podle kterých se rozhoduje o uvolňování jednotlivých opatření a nastartování jednotlivých provozoven. Když po něm chtěli novináři tyto podklady, tak je nebyl schopen Úřad vlády vydat. Je tedy zcela jasné, že se tady dost často operuje s tím, že data existují, že data jsou k dispozici, ale pak se následně dozvíme, že to není pravda,“ uvedla Pekarová Adamová (TOP 09).

11:59
28. 4. 2020

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že jediný Hamáček se snažil zdůvodnit detailněji, proč je prodloužení nouzového stavu nutné. I u něj jí ale chyběly komplexní informace. „Lovíme informace z jednotlivých vystoupení, jednotlivých usnesení z webů, jednotlivých rozhovorů a to je přece pro tak zásadní rozhodování naprosto nedostačující a nepřijatelné,“ postěžovala si. Upozornila, že k dispozici jsou data a vyhodnocení o chytré karanténě, pilotním projektu a nástroji, který je uváděn často jako klíčový.

I TOP 09 odmítá podpořit prodloužení nouzového státu o měsíc za zbytečné. Nikdo z vlády prý s opoziční stranou nevyjednával
11:45
28. 4. 2020

"Otázka třeba i letních táborů někomu může přijít banální, ale přiznám se, že když vláda říká ústy ministra zdravotnictví: Letní tábory asi až od srpna, a já o víkendu slyším pana premiéra: Ale já bych si přál, aby to bylo od července... tak já, který jsem třeba 10 let dětské tábory dělal, tak jsem z toho dost zmatený. A nezávidím těm organizátorům, ale ani rodičům, kteří si plánují dovolené. Zkusme pamatovat i na tyto obory, tyto činnosti, které se dotýkají tisíců lidí v této zemi," uvedl ve Sněmovně Marian Jurečka (KDU-ČSL) a potvrdil, že lidovci podpoří prodloužení stavu nouze o 10 dnů. Stát má dle něj konkrétněji říci, jak to bude dál vypadat v oblasti školství.

11:35
28. 4. 2020

"V situaci, kdy máme nouzový stav, kdy máme aktuálně probíhající krizi, není úplně moudré spustit nějaké mediální, politické a právnické kutilství a začít předělávat krizový zákon. To je věc, kterou já pokládám za velmi nebezpečnou a ne úplně produktivní,"

upozornil Hamáček (ČSSD) s tím, že by se držel stávajících úprav, vyzkoušených jinými pohromami.

11:31
28. 4. 2020

"I podle judikátu Městského soudu v Praze máme v principu dvě možnosti. Buď Poslanecká sněmovna vyhoví žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu a vláda bude schopná dostát tomu harmonogramu rozvolňování tak, jak byl prezentován, a s tím, že ta poslední opatření velké razance končí 25. května a po 25. květnu už bude vláda schopna, za předpokladu, že budeme tu situaci zvládat, ten boj proti epidemii řídit opatřeními ministerstva zdravotnictví, která nemají tak zásadní dosah na omezení lidských práv," uvedl Hamáček.

Pokud Poslanecká sněmovna nouzový stav neprodlouží vůbec, nebo na jinou dobu, má vláda podle Hamáčka v principu pouze možnost podřídit se verdiktu Poslanecké sněmovny a respektovat, "že k termínu konce nouzového stavu skončí všechna ta omezení, na které Městský soud v Praze nahlíží jako na omezení, která mají zásadní vliv na omezení lidských práv, dneska už to je hlavně to nařízení vlády, které omezuje přítomnost občanů v prodejnách".

"Datum, ke kterému skončí nouzový stav, je datem finálního rozvolnění opatření v boji proti epidemii v ČR, (...) Jakékoliv datum před 25. května znamená, že Poslanecká sněmovna se rozhodla  ta opatření uvolnit rychleji, než jí doporučuje vláda, resp. než jí doporučují odborné týmy," dodal s tím, že mu nedává smysl odhlasovat jiný termín než 25. květen z důvodů jiných, než jsou politické.

11:18
28. 4. 2020

Před poslance předstupuje i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vyzval šéfa SPD Okamuru, pokud má podezření, že nákupy ochranných prostředků provází korupce, aby využil svého práva a podal trestní oznámení. "Házet tady obviněními z korupce na mikrofon při vědomí, že má poslaneckou imunitu, je sice možné, nicméně není to férové. Pokud má informaci o tom, že na ministerstvu vnitra při nákupech docházelo ke korupci, prosím a vyzývám ho, by podal trestní oznámení a policie to prošetří," dodal.

11:10
28. 4. 2020

"Sám jsem velmi pochyboval o tom, co si mám myslet o rozhodnutí Městského soudu v Praze, který na sebe vztahl pravomoc rozhodovat o tom, podle kterého zákona má vláda rozhodovat,"

uvedl Vojtěch Filip (KSČM). Soudce měl podle něj přerušit řízení a předat věc k posouzení Ústavnímu soudu, míní. Označil to za "exces, který brutálním způsobem naboural dělbu moci v ČR". "Možná bychom si odpustili dnes tolik demagogie, kterou jsme tady před chvilkou slyšeli," rýpl si do pravicové opozice.

Podle Filipa je nutné si vyjasnit, jaká je nákazová situace a jak se daří věci skutečně řešit. "Nemůžeme se utěšovat jenom tím, že opravdu jsme na tom mnohem lépe, než země okolní. Ten náš počet nakažených na 100 tisíc obyvatel je opravdu velmi nízký proti sousednímu Německu, Rakousku," uvedl. Ve vyjádření vlády postrádal, jak se zachová k oblasti Domažlicka, Chebska i dalším lokálním problémům. Klub KSČM vyslechne argumenty vlády a po poradě dojde k závěru, na jak dlouho nouzový stav podpoří.

10:54
28. 4. 2020

"Ministr Adam Vojtěch manažersky naprosto selhal,"

pokračovala dnes ODS v kritice ministra zdravotnictví ústy předsedy svého poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury. Ministr dle něj "týdny lhal". "To, že lhal premiérovi a vládě, to bych ještě i přešel, ale lhal veřejnosti a hlavně zdravotníkům, jak jsou zanezpečeny ochranné pomůcky, ještě dlouho to nebyla pravda. Druhá otázka jsou podivné nákupy ochranných pomůcek ministerstva zdravotnictví (...) V řádech sta milionů, možná miliard ministerstvo zdravotnictví nakupovalo předražené věci," dodal Stanjura.

10:49
28. 4. 2020

Piráti požadují, aby nebyl pouze normální a nouzový stav, ale aby byly zavedeny různé stupně pohotovosti a přehledně tak byla sestavena i opatření, kterými se mají občané při daném stupni pohotovosti řídit. "Tak se nám podaří zbavit toho chaosu, kdybychom náhodou museli řešit problém druhé vlny," podotkl Pirát Jakub Michálek.

10:40
28. 4. 2020

Šéf Pirátů Ivan Bartoš opět označil žádost o prodloužení nouzového stavu za "plytkou". "My jsme hovořili o čtyřech podmínkách, za kterých bychom se byli ochotni o prodloužení nouzového stavu tak, jak to navrhuje vláda, bavit. Bohužel ta podaná ruka ze strany Pirátů nebyla opětována ani jednou z vládních stran," říká.

Vládě opět vytkl "počáteční ignoraci" při nákupu ochranných pomůcek. "To spustilo jakousi rivalitu mezi dvěma ministerstvy a zároveň to vedlo dle našeho názorů i názoru analytiků k nehospodárnému nakládání s našimi penězi," dodal. 

Piráti představili svou novou kampaň. Řešíme teď (28. 4. 2020)
10:37
28. 4. 2020

"Nepokračujme v tom chasu. V jednom televizním vystoupení vytáhnete ten nekončený investiční seznam, v dalším vykládáte zase něco jiného. Pojďme to změnit, udělejme z krize příležitost, pojďme si říct, čeho jsme schopni dosáhnout společně a pak pojďme soutěžit argumenty v těch oblastech, kde se dohodnout neumíme. My si například myslíme, že šetřit je třeba na státu a ne na občanech a toto je unikátní příležitost, jak osekat byrokratické procedury, regulace, nesmysly a jak přejít na efektivní stát," vyzval vládu šéf ODS Petr Fiala. Označil to za "znovu podanou ruku".

10:35
28. 4. 2020
!

"Je to neobvyklý a velmi smutný okamžik v našich polistopadových dějinách. Vláda jednala protiprávně při tak zásadní věci, jako je zásah do základních a ústavních práv občanů,"

uvedl Petr Fiala (ODS) po Babišově projevu. Důvody pro restriktivní opatření byly zřejmé, způsob, jakým k nim vláda přistoupila, je však dle něj "nebezpečný a jak konstatoval i soud, tak je tento způsob také nepřijatelný". "Můžeme si říci, že okolnosti byly neobvyklé. Ano, to je výmluva, která se teď používá na všechno," dodal Fiala, který dnes představil 4 požadavky na vládu.

Video  
Video se připravuje ...
10:21
28. 4. 2020
!

"Chápu, že byly různé spekulace a kritika, jak se nakupoval zdravotnický materiál. Chci vás ubezpečit o tom, že požádám NKÚ, aby zkontroloval nákupy všech resortů v době nouzového stavu, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k dané situaci," uvedl Babiš ve Sněmovně.

"Jsem přesvědčen také o tom, že jsme dokázali, že současnou krizi v žádném případě nezneužíváme k omezování demokracie a svobody. Možná jsou pro někoho naše opatření tvrdá, ale zejména podle hygieniků a epidemiologů nutná pro úspěšné zvládnutí pandemie," říká Babiš.

10:19
28. 4. 2020
!

"Vzhledem k tomu, že krizová opatření podle krizového zákona smí vláda vydávat jen v době nouzového stavu a ten končí 30. dubna, tak je nezbytné, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s prodloužením nouzového stavu,"

uvedl Babiš ve Sněmovně a upozornil na uvolňování klíčových opatření do 25. května. "Věřím, že s naší žádostí o prodloužení nouzového stavu tu dnes stojím už naposledy," řekl Babiš poslancům.

Premiér míní, že zavedením opatření se podařilo zabránit kolapsu zdravotnictví, připomněl, že 1. května má začít projekt chytré karantény Zmínil však také případ LDN v Mariánských Lázních, "kde se nakazilo 34 klientů a 12 zaměstnanců" a do Karlovarského kraje vyslala vláda 12 vojáků. "Samozřejmě musíme počítat, že možná přijde druhá vlna, ale musíme být na to připraveni," dodal premiér a opět zmínil, že "vir je neznámý, že jsou různé teorie".

Sněmovna o koronaviru: Andrej Babiš při projevu (28.4.2020)
10:15
28. 4. 2020

Babiš označil vládní opatření za efektivní. "Prokazatelně pomohla zabránit nekontrolovatelnému šíření epidemie," uvedl s tím, že díky nim "nenastaly žádné katastrofické scénáře jako v Itálii, Španělsku nebo Spojených státech".

"Žádné přeplněné jipky, žádné chodby plné intubovaných pacientů, žádní mrtví v chladících boxech. Ano, asi jsme měli formálně postupovat podle krizového zákona, jak řekl soud. My jsme jeho rozhodnutí respektovali a naše vláda formou zmíněných opatření okamžitě ještě téhož dne je opravila," připustil Babiš chybu.

"Bez ohledu na formální rovinu jsem přesvědčen, že to, co jsme udělali, bylo vysoce odpovědné rozhodnutí, které ochránilo naši zemi a naše občany a přišlo v pravý čas," hájí však vládní postup.

marmat ( 29. dubna 2020 14:44 )

klon marmatT OK

marmat ( 29. dubna 2020 14:42 )

Pučis­ti/O­pozi­ce/Cho­botni­ce ....
Přijdou kdekoliv k mikrofonu a nadávají IHNED vládě.....
Někdy zapomenou dokonce pozdravit !!!
KDO jim tohle poradil !!!???

marmat ( 29. dubna 2020 14:40 )

Jak TO Opozice dělá, že je tak podebraná....???
musí to být strašnej nářez vydejchat vztek přes roušku

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

Lubomr BabekY)

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

roka77: Až dojemný pokus.....no vyrazili mi DECH ...!!!
Takový drzý LETADLO v podání 3 teologů snad Česko ještě nezbaštilo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa