Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Kalousek: „Rozhodují komunisté.“ Nouzový stav do 17.5., Babišově vládě selhal plán o hlas

Aktualizováno -
28. dubna 2020
22:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. dubna 2020
05:30

Ve Sněmovně bylo opět pořádně rušno. Vláda Andreje Babiše (ANO) žádala prodloužit nouzový stav do 25. května s ohledem na harmonogram uvolňování opatření. O jeden hlas jí to však nevyšlo, zdrželi se tři komunističtí poslanci. Odhlasován byl nakonec návrh KSČM na prodloužení nouzového stavu do 17. května. Šéf opoziční ODS Petr Fiala si povzdehl, že se opět ukázalo, „kdo drží vládu fakticky u moci“. A zuřil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který vládu vyzýval, aby ukázala data. Podle něj v Česku rozhodují komunisté.

Vláda žádala Sněmovnu o prodloužení stavu nouze z 30. dubna do 25. května. A to kvůli tomu, že právě 25. května je finální, čtvrtá fáze uvolňování opatření. Neklaplo to. Pro bylo 51 poslanců, bylo však třeba 52 hlasů. A jak se ukázalo při hlasování, o jeden hlas to nevyšlo i kvůli tomu, že se zdržela komunistická trojice Jiří Dolejš, Leo Luzar a Vít Valenta. 

Ve Sněmovně se přitom sešlo více návrhů prodloužení stavu nouze. O týden, jak chtěla ODS, o 10 dní, jak navrhli lidovci. KSČM přišla se 17 dny, vláda s pětadvaceti.

Fiala: KSČM drží vládu u moci

Komunisté si však chtěli prosadit svou. Navrhli prodloužení stavu nouze do 17. května. A to je se jim večer také povedlo, na jejich podpoře je koalice ANO a ČSSD závislá.

Prorocká se ukázala slova exministra Petra Bendla, který již odpoledne upozorňoval. „Komunisté tady řekli 17. května, takže de facto je vymalováno,“ upozorňoval.

Právě představitelé ODS neskrývali velkou nespokojenost nad delším prodloužením stavu nouze. „Nouzový stav nemůže být v ČR na věčné časy, pokud nechceme zemi a ekonomiku zničit. Proto jsme navrhovali, aby byl prodloužen o týden, a pak vláda buď požádala o jeho další prodloužení, nebo byl ukončen. Bohužel neúspěšně, znovu se ukázalo, kdo drží vládu fakticky u moci - KSČM,“ povzdechl si po odhlasování nového termínu nouzového stavu šéf ODS Petr Fiala.

Z ČSSD zní: Kdyby 17.5. navrhl kdokoli jiný, hlasujeme pro to také

„Ten náš tlak na vládu je dán tím, že chceme, aby to uvolňování probíhalo tak, jak je možné s tím, vyhasínáním té nákazy,“ řekl České televizi předseda KSČM Vojtěch Filip.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý k výtce Fialy v ČT dodal: „Kdyby 17. května jako nejbližší návrh navrhl kdokoli jiný, tak jsme hlasovali pro něj také. Tam šlo opravu o ten termín. 7. a 10. května byl opravdu nesmysl. Šlo o to, že to byl nejbližší termín k 25. květnu. Kdyby SPD, které opravdu rád nemám, navrhli 20. května, tak stoprocentně hlasujeme pro návrh SPD.“ 

Dle opozice však hlasovací mašinerie ANO, ČSSD a KSČM opět zaúřadovala. „Mají většinu a jsou si toho vědomi. My chtěli slušnou diskuzi a odpovědi na naše otázky. Dočkali jsme se mlčení a dalších dnů krizového stavu. Bez plánů. Bez tvrdých dat a slušné konstruktivní diskuze," uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek na twitteru.

Vojtěch: Nelhal jsem

To občanští demokraté dnes ve Sněmovně kladli vládě čtyři podmínky včetně toho, aby „sprostě“ neútočila na opozici. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se však naopak zostra pustil do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), o kterém tvrdí, že lhal ohledně zásob a nákupu ochranných pomůcek.

„Nelhal jsem, nebyla to lež,“ bránil se Vojtěch. „Já jsem nelhal, tehdy ta situace taková byla, tehdy to skutečně byla pravda,“ vrátil se na konec ledna, kdy odmítl opoziční návrhy k diskuzi o rouškách.

Video  Ostrý útok na ministra Vojtěcha z ODS kvůli pandemii i nákupu pomůcek: Lhal, manažersky to nezvládl, tvrdí Stanjura  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vojtěch čelí kritice, že v březnu následně jeho resort kupoval za předražené ceny a od „podivných“ firem. A mj. také od největšího sponzora ANO z roku 2017 roušky a respirátory za 5,4 milionu korun.

„Naším hlavním zájmem bylo zajistit ochranu zdravotníků, to byl jediný zájem (...) Já se přiznám, že neznám ani žádného pana Koudelku nebo Koudelu, sponzora hnutí ANO, je mi to úplně ukradené,“ bránil se Vojtěch kritice.

Stanjura: Smutný hrdina Vojtěch

„Smutným hrdinou posledních týdnů je pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Selhal zcela manažersky,“ nešetřil však dnes ministra šéf poslanců ODS Stanjura a i on Vojtěchovi vyčítal „podivné nákupy ve stavu nouze“. A nejen to.

„Ministr zdravotnictví vehnal vládu do stavu, kdy soud musel rozhodnout, že vláda jednala nezákonně. A nelžete. Když říkáte, že vám ten soud dal za pravdu, nic takového tam není,“ dodal Stanjura s narážkou na čtvrteční rozhodnutí Městského soudu v Praze, který označil čtveřici mimořádných opatření Vojtěchova resortu za nezákonná. Právě toto soudní rozhodnutí změnilo názor Andrej Babiše a ministrů za ANO ohledně toho, že je nutné nouzový stav prodloužit.

ČSSD naopak chtěla prodloužit nouzový stav od začátku. A Jan Hamáček důrazně varoval pře cestou na „tobogánu“ do neznáma, pokud k němu nedojde.

Video  Hamáček o nouzovém stavu: Varoval před jízdou na tobogánu do neznáma, Česko nechce dotáhnout k bankrotu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

K pochybení však došlo, když mimořádná opatření byla vyhlášena Vojtěchovým ministerstvem na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Měla být však vyhlášena vládou na základě krizového zákona, uvedl soud. Opozice i dnes kritizovala chaos, který vláda způsobila.

Babiš zmínil druhou vlnu i mrtvé v chlaďácích

Premiér Andrej Babiš (ANO) před poslanci říkal, že doufá, že hájí prodloužení stavu nouze naposledy. V tomto případě však patrně bude muset do Sněmovny se svou prosbou znovu.

Babiš na obhajobu vládních postupů uvedl, že „nenastaly žádné katastrofické scénáře jako v Itálii, Španělsku nebo Spojených státech“. „Žádné přeplněné jipky, žádné chodby plné intubovaných pacientů, žádní mrtví v chladících boxech. Ano, asi jsme měli formálně postupovat podle krizového zákona, jak řekl soud,“ připustil Babiš chybu.

„Bez ohledu na formální rovinu jsem přesvědčen, že to, co jsme udělali, bylo vysoce odpovědné rozhodnutí, které ochránilo naši zemi a naše občany a přišlo v pravý čas,“ uvedl však vzápětí Babiš, kterému je nadále předhazován výrok z minulého týdne: „Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých.“

Dnes pak premiér varoval před hrozbou druhé vlny pandemie. „Samozřejmě musíme počítat, že možná přijde druhá vlna, ale musíme být na to připraveni,“ řekl Babiš poslancům.

Vojtěch odmítl „překotné rozvolňování“

Ministr zdravotnictví Vojtěch přitom k harmonogramu uvolňování opatření do 25. května podotkl: „Každé rozvolňování s sebou nese to, že se setkává více lidí. To je ten princip, proto děláme ta omezení. My jsme chtěli zamezit setkávání, protože víme, že ta nemoc se šíří kontaktem mezi lidmi, je to infekční nemoc a každé rozvolnění znamená větší a větší koncentraci lidí, větší a větší kontakty lidí.“ 

Odmítá „masivní rozvolňování ve velmi krátkém čase“. „Pak už se velmi těžko ten vlak zachytává, pokud se ta pandemie rozjede (...) Zdaleka pandemii nemáme za sebou, jako svět. A jakékoli překotné rozvolňování by mohlo zhatit práci, kterou jsme tady odvedli za poslední týdny,“ varoval Vojtěch.

„Je nám někdy vytýkáno, že nemáme zcela jasný plán, že ho neumíme komunikovat. Máme jasný plán, jednoduchý plán, o kterém není žádá další diskuze,“ podotkl během sněmovních půtek vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? | MPO

Nákupy pomůcek prošetří NKÚ

„Chápu, že byly různé spekulace a kritika, jak se nakupoval zdravotnický materiál. Chci vás ubezpečit o tom, že požádám Nejvyšší kontrolní úřad, aby zkontroloval nákupy všech resortů v době nouzového stavu, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k dané situaci,“ slíbil dnes také Babiš ve Sněmovně.

„Jsem přesvědčen také o tom, že jsme dokázali, že současnou krizi v žádném případě nezneužíváme k omezování demokracie a svobody. Možná jsou pro někoho naše opatření tvrdá, ale zejména podle hygieniků a epidemiologů nutná pro úspěšné zvládnutí pandemie,“ podotkl také premiér během svého dnešního projevu.

Faltýnkovy narozeniny a Feriho show

Naslouchal mu i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který dnes vynechal tiskovku před schůzí. Zato sbíral gratulace od poslanců k 58. narozeninám.

„Mám 58, to se neslaví, přejí mně kolegové ve Sněmovně, přátelé, většinou SMS. Oslavím to o víkendu doma v úzkém rodinném kruhu,“ vzkázal Blesk Zprávám.

Ve Sněmovně dnes zaujal i poslanec TOP 09 Dominik Feri. Nejen hrou na klavír. Ale i sporem s vicepremiérkou Alenou Schillerovou (za ANO). „Já se pokusím být zajímavější než telefon paní ministryně Schillerové, ale to bych musel udělat salto dozadu,“ říkal Feri od pultíku. Schillerová mu odvětila: „Já pracuju.“

„Já taky pracuju a měla byste mě u toho poslouchat,“ zareagoval Feri a tepeál vládu za „totální komunikační chaos“. „Vláda si počínala jako pohádková saň, která má velké množství hlav, které nešlehají plameny, ale opatření. Jedna hlava šlehne opatření, druhá to popře, další šlehne další opatření a vytváří jenom další a další chaos,“ míní Feri.

Kalousek: Máte data? A mohla bych je vidět?

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek pro změnu pobavil vystoupením „Máte data? A mohla bych je vidět?“.

Kritizoval totiž vládu za to, že tají data, podle kterých rozhoduje. „Data, která nechcete dát Poslanecké sněmovně, data, která nechcete dát veřejnosti, ale data, která dokonce ani nechcete dát spolupracujícím expertům. A náměstek pana ministra zdravotnictví spolupracujícího experta, jednoho z nejpoctivějších analytických mozků, kterého znám za poslední léta v české akademické sféře, prostě vyhodí z jednání, protože má nevhodné otázky. Tak na základě jakých dat vy chcete rozhodovat, na základě jakých dat rozhodujete?“ tázal se Kalousek ve Sněmovně.

A parafrázoval známou hlášku z filmu Kulový blesk, kde zaznaělo: Máte sklep? A mohla bych ho vidět? „Já bych nerad teď simuloval legendární herečku neherečku Miladu Ježkovou, ale ono se to skoro hodí. Máte, prosím pěkně, data? A mohl bych je vidět?“ vyzval Vojtěcha Kalousek.

Vojtěcha to vytočilo. „Nevím, o jakých datech stále hovoříte, o jakých datech mluvíte?“ reagoval s tím, že veškerá data jsou na koronavirus.mzcr.cz.

Video  Kalousek v boji o prodloužení nouzového stavu: Máte data? A mohla bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

„Když o tom jenom mlčíte a vaši úředníci vyhazují špičkové vědce a experty z jednání, když se náhodou zeptají na nějaká data, jak chcete, abychom my vám věřili?“ bouřil však dál Kalousek narážel přitom na pondělní situaci, kdy Vojtěchův náměstek Roman Prymula z jednání na ministerstvu zdravotnictví vyhodil ekonoma Daniela Münicha.

Když vláda podpořila návrh KSČM na prodloužení stavu nouze do 17. května, jen na twitteru dodal: „Vláda nedokázala odpovědět na naši jedinou otázku, proč chce prodloužit nouzový stav do 25.5. Nemusela se snažit, dnes v téhle zemi rozhodují komunisté. Navrhli datum 17.5. a vláda je poslušně poslechla. My ne, ale byli jsme v menšině.“ 

Němcová vytáhla svědectví Kuberovy rodiny 

Sněmovní přestřelky kvůli prodloužení stavu nouze byly značně emotivní.  „Celý národ sledoval, jak se v Osvětimanech odehrává zabijačka, na kterou přicházejí zdravotní testy pro všechny účastníky,“ zmínila během debaty Miroslava Němcová (ODS) s narážkou na zabijačku v penzionu Vratislava Mynáře - při výhradě k tomu, že dle ní vláda předvádí „vrchnostenský přístup“ k občanům, ale nikoli k „papalášům“.

A Babišovi a spol. vytkla, že šli na letiště „mávat letadlům“, které přivážejí zboží, které jsme si zalatili„. Na mysli měla roušky a respirátory z Číny. 

„Jako by v tu chvíli bylo zapomenuto, že Čína je původcem té pandemie, že Čína snesla na svět tuto pohromu, a teď za ni následně kasíruje. A jako by bylo zapomenuto na Jaroslava Kuberu. Ty souvislosti se teď dozvídáme v posledních dnech, kdy jeho rodina vydává svědectví, jak to bylo s nátlakem čínského velvyslance v České republice na předsedu Senátu. Určitě v tom svou roli hrál i prezident a jeho muži - (viz.) protože dosud nevysvětlená cesta hradního kancléře nebo pana poradce Nejedlého nebo pana Tvrdíka hrála nějakou roli,“ míní Němcová.

Vdova po Jaroslavu Kuberovi Věra a dcera Vendula promluvily o tlaku na šéfa Senátu, který zemřel v lednu, pro pořad 168 hodin České televize.

Kolegyně Němcové z ODS Jana Černochová pak tvrdila, že se vláda chová jako „slon v porcelánu, když jen vytahuje, někdy jakoby nahodile, povinnosti, zákazy a příkazy z pomyslného klobouku plného restrikcí a stejným způsobem je i ruší“.

„Dneska v noci jsem se dozvěděla, že přestávají platit modré zóny. Přátelé, jak jste dnes zaparkovali? Naštěstí pan primátor v brzkých ranních hodinách vydal prohlášení, že Praha s tím nesouhlasí a že zóny se budou rušit až k 11. květnu. Ale chápete to, že se v noci dozvíme, že se něco zruší. Já se s koro bojím usnout, do čeho se zase vzbudíme a co bude, nebo nebude platit,“ rýpla si. „Žádné plácání po ramenou za to, jak jsme krizi zvládli, není na místě,“ dodala.

Dění kolem prodloužení stavu nouze jsme na Blesk.cz sledovali online.

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
10:10
28. 4. 2020
!

Ve Sněmovně před poslance opět předstoupil premiér Andrej Babiš (ANO). "Věřil jsem, že už Poslaneckou sněmovnu nebudu muset žádat o další prodloužení nouzového stavu a to hlavně proto, že si myslím, že naše země objektivně zvládla pandemii jako jedna z nejlepších v EU a naši epidemiologové potvrdili, že máme nákazu pod kontrolou, prozatím. A doporučili, abychom se už začali pomalu vracet k normálnímu stavu. Proto už jsem minulý týden avizoval, že asi prodloužení nouzového stavu nejspíš nebude potřeba," uvedl premiér.

Odvolává se však na rozhodnutí soudu z 23. dubna o zrušení čtyř mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví - právě kvůli rozhodnutí soudu vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, upozornil.

"Soud sám řekl, že se naše vláda potýkala s výjimečnou situací a to i z hlediska práva," upozornil Babiš. "Nikdy v minulosti jsme nečelili nebezpečí, které by tak zásadně ohrožovalo zdraví obyvatel, a pokud jste viděli např. jednu ze studií, která říká, že koronavir i u nemocných lidí může zkracovat jejich život až o 10 let," pokračuje.

09:55
28. 4. 2020

"Jakékoliv prodlužování nouzového stavu tak, jak to navrhují ostatní, je pouze názor. O sedm, o čtrnáct dní, to není ničím podložené. My to máme jasně podložené jasným plánem rozvolňování,"

uvedl Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že vláda je již tak nyní s plánem rozvolňování "na hraně" a potřebuje 14denní cykly, kdy je možné vyhodnotit objektivně data. "Každé rozvolňování s sebou nese to, že se setkává více lidí. To je ten princip, proto děláme ta omezení. My jsme chtěli zamezit setkávání, protože víme, že ta nemoc se šíří kontaktem mezi lidmi, je to infekční nemoc a každé rozvolnění znamená větší a větší koncentraci lidí, větší a větší kontakty lidí," dodal.

09:51
28. 4. 2020

Poslanecký klub ANO po rozhodnutí Městského soudu v Praze nabyl pocit, "že 1.5. všechno končí". "Všech 39 poslanců bude hlasovat pro prodloužení nouzového stavu do 25.5.," uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO Roman Kubíček. "Pokud bychom nedospěli ke schodě, půjdeme k další nejbližší. Když komunisté budou ochotni podpořit 17.5., my pochopitelně podpoříme 17.5.," podotkl s tím, že by se ale pak patrně museli poslanci prodloužením nouzového stavu zabývat znovu.

09:43
28. 4. 2020

Na tiskovku ANO dorazil ministr zdravotnitví Adam Vojtěch, který členem Babišova hnutí není. Po boku má místopředsedu poslaneckého klubu Romana Kubíčka.

Prodloužení nouzového stavu do 25. května označil Vojtěch za "jedinou možnost, která nám zaručí, že budeme mít situaci pod kontrolou". "Toto není o nějakém názoru, toto není o politice, to je skutečně o odborné debatě. My jsme nastavili plán rozvolňování daných opatření tak, aby byl realizovatelný, aby byl reálný, ale na druhou stranu, aby jsme neohrozili příznivou epidemiologickou situaci, ve které se nacházíme," říká Vojtěch.

Po každé vlně rozvolňování potřebuje vláda prostor pro vyhodnocení dopadů, proto jsou vlny nutné po 14 dnech, upozornil Vojtěch. "Pokud by došlo k tomu, že budeme muset ze dne na den otevřít naráz veškeré rizikové provozy v oblasti maloobchodu, restaurací, bazény, akvacentra atd., tak je tu sktuečně riziko, že tady dojde k explozivnímu nárůstu počtu pacientů," varoval ministr. "Z relativně malého množství pozitivních pacientů se ve velmi krátké době může stát stovky až tisíce nakažených denně," podokl.

Odmítá "masivní rozvolňování ve velmi krátkém čase". "Pak už se velmi těžko ten vlak zachytává, pokud se ta pandemie rozjede," uvedl Vojtěch s tím, že třeba v Japonsku či Singapuru nouzový stav velmi brzy rozvolnili a začaly jim přibývat počty nakažených. "Toto skutečně není teorie, to je reálná praxe," dodal ministr s tím, že WHO vyjádřila také obavu z překotného rozvolňování opatření.

"Zdaleka pandemii nemáme za sebou, jako svět. A jakékoli překotné rozvolňování by mohlo zhatit práci, kterou jsme tady odvedli za poslední týdny a kdy jsme skutečně všichni - a je potřeba za to poděkovat všem občanům - byli zodpovědní a dodržovali jsme ta pravidla. Prosím, pojďme to dokončit, pojďme to dotáhnout," apeloval Vojtěch.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vysvětloval před mimořádnou schůzí Poslanecké sněmovny důvody, proč je potřeba opět prodloužit nouzový stav v České republice. Vláda navrhuje termín do 25. května. Na tiskovce vystoupil také místopředseda poslaneckého klubu hnutí Roman Kubíček (28. 4. 2020)
09:33
28. 4. 2020

Fiala: Sprosté útoky na opozici a příšerný chaos musí skončit

Šéf ODS Fiala míní, že je potřeba přestat s "neustálým okřikováním opozice". "To je zásadní věc, chovejte se podle toho, že jsme v demokratické společnosti," vyzval vládu a její představitele.

Fiala uvedl čtyři podmínky, "přes které nejede vlak". "Vláda by měla předložit podrobný plán restartu ekonomiky a obnovy normálního života. Plán, skutečný plán. S kritérii, podmínkami. To, co tady pořád chybí a po čem volá nejen opozice, po čem voláme nejenom my, ale po čem volá i veřejnost. Lidé se nevyznají v tom, co mohou, co nemohou, kdy co bude platit a za jakých podmínek," říká Fiala. Druhou podmínkou ODS je podrobný plán ochrany rizikových skupin, třetí je to, že "premiér a vláda musí přestat zneužívat nouzový stav a to speciální postavení vlády k sprostým útokům na opozici".

"Neustále po nás žádají podporu, mluví se o podané ruce, ale premiér s námi nemluvil minimálně tři týdny, vyhýbá se i jakékoli veřejné debatě, vede mediální monology a chová se, jako kdyby nejen vláda, ale celý stát byla jeho firma," uvedl Fiala a na závěr dodal: "Zahajme opravdovou odbornou politickou diskuzi o tom, jak dál, jak budeme obnovovat ekonomiku, nepokračujme dál v tomto příšerném chaosu. Ta debata by měla být velmi důkladná," upozornil.

09:28
28. 4. 2020

ODS nepodpoří žádost vlády o prodloužení nouzového stavu do 25. května, uvedl předseda Petr Fiala. "Odmítáme podporovat ten zmatek a tu nepořádnou práci, kterou tady vlády odvádí a nebudeme dávat vládě takovýto bianko šek," upozornil Fiala. "Ten materiál je změtí jakýchsi názorů vlády bez konkrétních at a bez něčeho, čeho by se dal ochytit a kde bychom našli nějaké vysvětlení," uvedl k vládnímu návrhu, který byl předložen poslancům.

"Prodloužení nouzového stavu není nějaká technikálie, to není nějaký detail. To je zásadní věc, kdy se zasahuje do svobod občanů. Kdy jindy by mělavláda velmi dobře argumentovat, proč takovou mimořádnou pravomoc potřebuje," upozornil Fiala.

ODS postupuje konstruktivně a snaží se pomoci, "vláda se opozici ničím neodvděčuje, naopak nás premiér opakovaně uráží", postěžoval si Fiala. ODS podpoří prodloužení nouzového stavu o týden. "My jsme to rozhodnutí udělali v určitých rozpacích, protože vláda není schopna vysvětlit a přinést do Poslanecké sněmovny skutečně potřebná zdůvodnění," dodal.

ODS je podle předsedy Petra Fialy ochotna prodloužit nouzový stav jen o jeden týden. Na tiskové konferenci před jednání Sněmovny vystoupil také šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura (28. 4. 2020)
09:26
28. 4. 2020

"Za prvé: Vláda musí složit účty. Za druhé: musí být zveřejněn epidemiologický model, na základě kterého jsou navrhována opatření do budoucna. Za třetí: vláda se musí zavázat, že bude odůvodňovat přijatá rozhodnutí tak, abychom nevystavovali stát riziku, že budou rušena jako nezákonná. A za čtvrté: vláda musí představit schéma pro částečné kompenzace všem lidem, kteří byli postiženi koronakrizí, aniž by to bylo nutně vázáno na trvání nouzového stavu,"

uvedl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek čtyři podmínky Pirátů pro prodloužení nouzového stavu. Pokud nebudou splněny, pirátský hlas pro prodloužení nezazní. Pokud budou vyslyšeny alespoň částečně, jsou Piráti připraveni jednat o prodloužení alespoň na kratší dobu.

09:13
28. 4. 2020
!

"Cílem rekonstrukčního procesu po epidemii není, abychom ČR dohnali do státního bankrotu, to bychom si nepomohli, já bych nerad, aby se tady opakovaly scény z meziválečného Německa, kdy se tam tiskly peníze a odpoledne stál chleba dvakrát tolik, než ráno,"

uvedl dnes ve Sněmovně Jan Hamáček (ČSSD).

Video  
Video se připravuje ...
09:05
28. 4. 2020

"Není ani tak podstatné další prodlužování nouzového stavu, nýbrž to, co bude s naší zemí dál za měsíc, za rok, za 10 let. Podstatná je totiž budoucnost,"

uvedl Piráti Ivan Bartoš. "Najednou jde komunikovat s úřady pmocí e-mailu, najednou jde pracovat z domova, studovat online, najednou jde podpořit živnostníky. Spousta věcí se skutečně rozhýbala. Nedovolme, aby tento pokrok se zastavil a věci se vrátily do normálu. Česko se nesmí vrátit do zaběhnutých kolejí zadrhlé, zasukované země, kde nefunguje digitalizace, kde je zkostnatělá ekonomika či kde jsou špatně mířeny investice," podotkl Bartoš s tím, že Piráti vidí krizi i jako příležitost, která se však nesmí promarnit. "Budoucnost řešíme teď," hlásá Bartoš a představuje nový pirátský plán, který Piráti již zveřejnili na webu.

Piráti představili svou novou kampaň. Řešíme teď (28. 4. 2020)
08:55
28. 4. 2020

SPD navrhne nouzový stav o 7 dní. "Není potřeba prodlužovat nouzový stav téměř o měsíc do 25. května, jak navrhuje vláda, protože celý přístí týden zasedá Poslanecká sněmovna, jsme tady od úterý do pátku, my navrhujeme prodloužit o sedm dnů, což je do 7. května, to je čtvrtek," uvedl Tomio Okamura s tím, že příští týden by měly být k dispozici aktuální informace o stavu kolem pandemie koronaviru i informace o plošném testování.

Šéf poslaneckého klubu okamurovců Radim Fiala přišel na tiskovku se slunečními brýlemi. A to kvůli operaci očních víček.

Za klub SPD vystoupili před jednáním Sněmovny šéf klubu Radim Fiala a také předseda hnutí Tomio Okamura (28. 4. 2020) Předseda klubu SPD Radim Fiala je po operaci očních víček. Na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny kvůli prodloužení nouzového stavu měl proto sluneční brýle ( 28. 4. 2020)
08:39
28. 4. 2020

Sněmovnu dnes čeká opět jednání v rouškách. Kamera při poslední schůzi zachytila vicepremiérku Schillerovou, jak se při takovém omezení vypořádává s občerstvením.

08:36
28. 4. 2020

08:27
28. 4. 2020

"Tady se mění opatření přes noc, takže je nesmyslné to prodlužovat takřka o měsíc, když se tady den ze dne mění pravidla. Z toho důvodu takhle dlouhý nouzový stav nedává smysl,"

uvedl šéf poslanců STAN Jan Farský. "Dneska vláda jako by si příliš zvykla v tom, že všechno zakáže a pak se u každého uvolnění tváří jako ti, kteří přináší spásu do společnosti," dodal.

Sněmovna o koronaviru: Vít Rakušan a Jan Farský ze STAN (28.4.2020)
08:20
28. 4. 2020

"Zákon na ochranu veřejného zdraví není tím instrumentem, kterým by mohla být omezována ústavní práva lidí v ČR. Ten názor tady dlouhodobě existoval, nakonec musel rozhodnout soud a vláda se dostala do velmi nekomfortní situace, kdy musí velmi rychle uvést věci do právního souladu, aby v ČR nějaká opatření mohla vůbec fungovat," uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

Vláda musela přijít navíc s mnohem rychlejším rozvolňováním, než bylo původně představováno, řekl v narážce na uspíšení uvolňování opatření o 14 dní. "Tímto způsobem už se pracovat nedá," vytkl vládě Rakušan.

"My si uvědomujeme, že ještě není vyhráno," podotkl Rakušan k pandemii. Pokud by nouzový stav skončil, některá z opatření by nebyla závazná a měla by pouze doporučující charakter, upozornil. "Znamenalo by to jenom další a další zmatky, kterých už vláda v těch posledních týdnech nadělala poměrně dost," míní Rakušan. Prodloužení nouzového stavu navrhují STAN do 10. května, kdy bude Sněmovna opět zasedat. "Termín 25.5. je pro nás nepřijatelný, protože vláda nepracuje s daty, žádná nepředložila," dodal.

08:17
28. 4. 2020

"Můj názor je, že škody se sčítají až po válce,"

reagoval Hamáček (ČSSD) na návrh TOP 09 přijít s odškodňovacím zákonem. "Nejprve by bylo dobré, abychom tu epidemii zvládli, poté by bylo dobré si spočítat škody a potom je dobré si říci, co s tím budeme dělat. Teď se vrhnout na psaní odškodňovacího zákona mi nepřijde rozumné, protože prostě jsme uprostřed nějakého problému," vzkázal.

Sněmovna o koronaviru: Jan Hamáček po boku s poslanci ČSSD včetně šéfa poslaneckého klubu Jana Chvojky (28.4.2020)
08:13
28. 4. 2020

"25. května by mělo podle současného harmonogramu padnout poslední velké omezení a poté, co bude rozvolněno, už není z pohledu ani soudu pražského držet se v krizovém zákoně,"

upozornil Hamáček s tím, že po 25. května by bylo možné zbytek opatření držet v režimu zákona o ochraně veřejného zdraví. Právě podle něj byla chybně přijata čtveřice opatření ministerstva zdravotnictví, které zrušil soud a vláda je narychlo musela přijímat v režimu krizových opatření celé vlády.

"Ti, co budou hlasovat proti nouzovému stavu, proti prodloužení, v principu říkají, že se chtějí vydat na neprobádanou cestu, tzn. od 1.5. zrušit veškerá zásadní opatření, která vláda přijala, a místo kontrolovaného rozvolňování se vydat na nějaký tobogán, kdy nevíme, kde skončíme," reagoval Hamáček na výtky s tím, že pokud Sněmovna prodlouží nouzový stav o 14 dní, budou muset se stejnou prosbou přijít znovu. "Pokud Poslanecká sněmovna odsouhlasí kratší termín, tak my to budeme respektovat, ale jak jsem říkal minule, přijdeme do Poslanecké sněmovny znovu, nebo bude muset být změněn harmonogram uvolňování a bude muset být ještě rychlejší," dodal.

08:06
28. 4. 2020
!

"Situace v ČR není standardní, nepohybujeme se ve standardním režimu, čelíme epidemii koronaviru. Zaplať pánbůh, ČR patří k zemím, které tu epidemii zvládají lépe, než některé země ve světě, nicméně ta situace stále není v normálu a naše zákony říkají, že krizový zákon nebo nouzový stav přichází do situace v době, kdy není možné tu aktuální situaci zvládnout standardními prostředky a běžnou činností státních úřadů a dalších složek státu,"

uvedl Jan Hamáček na tiskovce ČSSD, s sebou vzal celý poslanecký klub, který bez odpadlíka Jaroslava Foldyny čítá osm členů.

Hamáček upozornil, že v normálním režimu by policie vyšetřovala trestné činy a měřila rychlost, hasiči by hasili, armáda by byla v kasárnách nebo cvičila, nyní policie stojí na hranicích, hasiči rozváží ochranné pomůcky a armáda měří teplotu, nebo odebírá lidem krev. "Je evidentní, že to standardní režim není," pokračuje s tím, že je třeba používat krizový zákon, což bylo i stanovisko Městského soudu v Praze.

Hamáček nevidí jinou možnost, než nouzový stav prodloužit, "pokud nechceme být jako ČR unikátem na světě a nechceme od 1. 5. zrušit všechna omezení a vrátit tu zemi do doby před koronavirem v situaci, kdy nám stále přibývají nové případy". Po dobu omezení se musíme držet v režimu nouzového stavu, dodal Hamáček.

Sněmovna o koronaviru: Sestava poslanců ČSSD. Zleva Petr Dolínek, Jan Chvojka, Roman Onderka, předseda strany Jan Hamáček, Antonín Staněk, Kateřina Valachová, Alena Gajdůšková a Jan Birke (28.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Jan Hamáček a šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka (28.4.2020)
07:55
28. 4. 2020

Bratrem Marka Výborného je přitom soudce Štěpán Výborný - muž, který četl rozsudek nad zrušením čtveřice opatření ministerstva zdravotnictví. Čtěte ZDE

Soudce Městského soudu v Praze Štěpán Výborný, bratr poslance KDU-ČSL Marka Výborného
07:51
28. 4. 2020

Vláda by měla také říci, co bude následovat po současném testování, uvedl šéf KDU-ČSL Jurečka. Testování na covid-19 dál probíhá nejen v Praze a v Brně, je o něj přitom velký zájem.

Hromadné testování obyvatel v Litoměřicích na protilátky koronavirového onemocnění COVID-19. K litoměřickému výstavišti Zahrada Čech dorazily stovky zájemců (27. 4. 2020) Testování v Litovli na Olomoucku (24. 4. ) Testování v Litovli na Olomoucku (24. 4. ) Odběrové místo na Náměstí Míru vPraze (23. 4. ) Odběrové místo na Náměstí Míru vPraze (23. 4. )
07:49
28. 4. 2020

"Prioritou pro nás všechny, bez ohledu, jestli to je vládní koalice, nebo opozice, je zdraví občanů ČR, na druhou stranu vláda nemůže chodit opakovaně do Sněmovny a bez nějakého hlubšího zdůvodnění dělat z poslanců de facto opičky, které jim odmávají prodloužení nouzového stavu,"

podotkl poslanec a bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Nejhorší by podle něj bylo, kdyby vláda "strčila hlavu do písku" - je třeba se bavit i o odškodnění, souhlasí Výborný.

07:41
28. 4. 2020

Na tiskovce KDU-ČSL nechybí předseda Marian Jurečka, šéf poslanců Jan Bartošek a poslanec a expředseda Marek Výborný. "My jsme dostali velmi stručné zdůvodnění k tomuto prodloužení, ve kterém bohužel nevidíme ty zásadní argumeny," uvedl Jurečka s tím, že lidovci budou čekat, jak Babiš, Hamáček a Vojtěch dnes zdůvodní prodloužení. Chápe, že některá opatření by se obtížně realizovala mimo stav nouze. 

"Jsme připraveni uvažovat o nějaké podpoře určitého přechodného období v řádu sedmi až deseti dnů, aby vláda měla šanci si některé věci legislativně ošetřit v rámci stavu legislativní nouze, aby mohla fungovat dál účinně a efektivně vůči boji s koronavirem," podotkl Jurečka. Ať Sněmovna rozhodne jakkoli, chce přijmout usnesení, aby vláda od 1. května u nákupu ochranných pomůcek jela plně v režimu zákona o veřejných zakázkách.

"My už nevidíme důvod, aby tady byl určitý Klondike, kdy jsou tady velmi diskutabilní nákupy ze strany např. ministerstva zdravotnictví za extrémně vysoké ceny u společností, které mají pochybného majitele," dodal Jurečka.

 KDU-ČSL je připravena uvažovat o podpoře přechodného období v řádu sedmi až deseti dnů, aby vláda mohla některé záležitosti ošetřit v rámci legislativní nouze.
07:23
28. 4. 2020

"Bohužel jsme jako poslanci dostali od vlády velmi nedostatečné zdůvodnění toho, proč ještě nouzový stav potřebuje,"

tvrdí na první dnešní sněmovní tiskovce Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Po jejím boku nechybí Miroslav Kalousek, šéf poslanců Topky. Předsedkyně TOP 09 navrhuje zařadit body, které se ve Sněmovně nestihly probrat v tzv. opozičním okénku - informace vlády a výhrady opozice k uvolňování opatření a nákupu ochranných pomůcek. "Vláda k některým věcem dosti zarytě mlčí," míní Pekarová Adamová. Nouzový stav nechce Topka prodlužovat na tak dlouhou dobu, je ale ochotna se sejít k jednání o prodloužení znovu.

"Tato vláda si hraje s nouzovým stavem a se zákony, jak se jí v tu chvíli hodí," varovala Pekarová Adamová. Dle ní se chtěla vyhnout odpovědnosti za škody. "My bychom chtěli po vládě, aby se k tomu postavila čelem, aby přišla s tzv. odškodňovacím zákonem, který by řešil, na co by měli nárok ti, kteří jsou situací významně poškozeni," dodala.

Sněmovna o koronaviru: Markéta Pekarová Adamová a Miroslav Kalousek na tiskovce TOP 09 (28.4.2020)
07:19
28. 4. 2020

Podobně jako Kalousek nemůže vládě zapomenout přešlapy v podobě soudem zrušených nařízení předseda ODS Petr Fiala. Vláda v čele s premiérem nás podle šéfa nejsilnější opoziční strany žene do pekla. „V žádné jiné demokratické zemi by média a společnost netolerovaly prokazatelně nezákonné jednání vlády,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Ano, i jinde mají občas ve vládě šašky, i jinde zaznívají absurdní tvrzení, i jinde se dělají chyby, i jinde je plno věcí špatně. Ale ukažte mi jedinou zemi, kde by soud rozhodl, že vláda v omezování svobod a základních práv postupovala nezákonně a – nestalo se vůbec nic než to, že premiér kritikům vynadá, prezident zpochybní soud a jede se dál. Možná jede, ale toto je jízda do pekla,“ dodal Fiala. I proto očekává ve Sněmovně od vlády omluvu a jasný plán a argumenty, proč nouzový stav prodloužit.

„Pokud budou důvody rozumné a opatření maximálně zdrženlivá a budou doprovázena jasným plánem uvolňování, tak se dá diskutovat v rámci ochrany zdraví o prodloužení nouzového stavu o jeden týden,“ řekl Fiala Blesk Zprávám před úterní mimořádnou a zřejmě dlouhou schůzí Sněmovny.

07:17
28. 4. 2020

Plán do budoucna, jak se budou postupně rozvolňovat různá opatření, požadovala na začátku dubna při jednání o prodlužování nouzového stavu také ODS. Jinak to prý byla poslední podpora pro prodloužení termínu. „Jediný, kdo má plán, je ten virus. Nechtějte po nás plán s postupnými cíli. Až se křivka zlomí, budeme moci říct, že to nejhorší máme za sebou a že můžeme jít dál,“ reagoval tehdy vicepremiér Hamáček na všechny kritiky.

07:15
28. 4. 2020

Opozici zatím podle všeho chybí pádné argumenty, aby mohla hlasovat pro druhé prodloužení doby, po kterou má nouzový stav trvat. TOP 09 o prodloužení nehlasovala 7. dubna a váhá i nyní.

„Uvidíme. To je všechno, co se k tomu dá říci. Hlavní problém je, že vláda lže svým občanům,“ reagoval pro Blesk Zprávy předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Narážel tak na krok vlády, když některá vládní opatření změnila na nařízení ministerstva zdravotnictví, a znemožnila tak podnikům domáhat se odškodnění.

07:12
28. 4. 2020

I když sám premiér ani jeho ministři neviděli ještě minulý týden k prodloužení nouzového stavu důvod a vypadalo to na roztržku ve vládě, čas dal za pravdu vicepremiérovi Janu Hamáčkovi. Spor podle Babiše vyřešil za politiky soud.

„Verdikt za nás hlavně rozhodl dohady o nouzovém stavu, už o tom nebylo třeba ve vládě diskutovat. V úterý tedy Sněmovnu budeme žádat o jeho prodloužení do 25. května. Uvidíme, jak se k tomu postaví poslanci. Snad opozice ve Sněmovně bude vnímat, že žádost je vynucena soudním rozhodnutím,“ řekl premiér Babiš v sobotním rozhovoru pro deník Právo.

Jednání vlády: Andrej Babiš (ANO) během telekonference s ministry (27.4.2020)
07:10
28. 4. 2020

Zvažujeme další možnosti v mantinelech zákona o veřejném zdraví. Ale před tím bych varoval,“ apeloval na Poslaneckou sněmovnu na vládní tiskovce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), podle kterého se může také stát, že pokud poslanci vládnímu požadavku nevyjdou vstříc, otevřely by se všechny provozovny na konci dubna, což považuje Vojtěch za velmi rizikové a nebezpečné.

Trvá podle svých slov na postupném rozvolňování a ne na otevírání všeho ze dne na den. „Sněmovna by za to musela převzít odpovědnost. To riziko je obrovské a doufám, že si ho nikdo z poslanců nechce vzít na svědomí, že tu budeme čelit masivnější druhé vlně,“ varoval Vojtěch.

Video  
Video se připravuje ...
07:07
28. 4. 2020

O hlasování nemají jasno zatím ani komunisté. Ve Sněmovně se prý budou rozhodovat až na základě argumentů vlády. KSČM se podle všeho ale kloní ke kratšímu termínu prodloužení nouzového stavu a to jen do poloviny května.

07:05
28. 4. 2020

Podle vicepremiérky Aleny Schillerové vládní koalice bude ve Sněmovně vyjednávat do poslední chvíle. A je připravená i k politickým kompromisům. „Předpokládám, že pokud by se nepodařilo sehnat podporu do 25. května, tak budeme jednat o kompromisním návrhu,“ řekl šéfka státní kasy po pondělním zasedání vlády na tiskové konferenci.

Alena Schillerová (za ANO) po jednání vlády (27.4.2020) Jednání vlády: Vojtěch, Havlíček a Schillerová na tiskovce (27.4.2020)
07:02
28. 4. 2020

Nic není jisté. Hlasy vládě pro další prodloužení nouzového stavu do poslední chvíle chybí. Sněmovna se sejde nezvykle v úterý už v deset hodin dopoledne, opět v polovičním počtu. Za normálních okolností se poslanci scházejí na schůzi až ve 14 hodin.

„My zatím nemáme tu podporu (ve Sněmovně)... Jdeme do Sněmovny s tím, že jsme vyhověli soudu,“ řekl Babiš v neděli v České televizi.

07:00
28. 4. 2020
!

Dobrý den. Už podruhé jde koaliční vláda Andreje Babiše (ANO) do Sněmovny s žádostí o prodloužení nouzového stavu. Protáhnutí termínu původně prosazoval proti vůli premiéra a ministrů za hnutí ANO šéf vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Vláda se k jeho názoru přiklonila minulý týden poté, co Městský soud v Praze zrušil čtyři mimořádná opatření, která vydalo ministerstvo zdravotnictví podle špatného zákona. Vláda tak požádá o prodloužení nouzového stavu až do 25. května. Podporu ve Sněmovně ale vyjednanou nemá.

25. květen je přitom spojen s poslední fázi rozvolňování opatření, kdy vláda představila nový harmonogram, kdy může být co otevřené.

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami?
19:15
21. 4. 2020

Sněmovně zbyly k projednání senátní vratky ohledně nájmů (u bytů i pro podnikatele), kolem kterých byla posledně vášnivá diskuze, dojít by ve středu mělo i na opoziční okénko ohledně výhrad k uvolňování vládních opatření a dotazů na nákup ochranných prostředků. Děkujeme Vám za pozornost u dnešní části sněmovního onlinu, přejeme Vám hezký večer.

19:10
21. 4. 2020

„Paní ministryně, promiňte, ale já pociťuji mírné zoufalství,“ 

reaguje během sporu se Schillerovou Miroslav Kalousek. „Řekněte nám jeden jediný úkon, který v rámci prověřovací činnosti v souvislosti se zálohami přibude Finanční správě navíc. V rámci prověřovací činnosti, nikoli v rámci kontroly,“ říká Kalousek. A po chvilce se k pultíku vrací. „Jenom konstatuji, že na tuto kruciální otázku není paní ministryně schopná odpovědět, protože tam žádný úkon navíc není,“ dodal k prodloužení sporné lhůty.

Zbyněk Stanjura (ODS) však označil následně návrh Faltýnka na prodloužení jednání za "nulitní" a místopředseda Sněmovny v 19:09 přerušil do zítřejší deváté hodiny dopolední jednání Sněmovny.

19:00
21. 4. 2020

Na 19. hodinu je svolán rozpočtový výbor. Pár vteřin před ní vystoupil Jaroslav Faltýnek (ANO), zda by se tisk o novele daňového řádu mohl projednat i po sedmé hodině. Poslanci souhlasili, proti byli především Piráti.

18:58
21. 4. 2020

K novele daňového řádu Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že jde „přímo proti všem vládním opatřením na podporu podnikání a poskytnutí likvidity těžce zkoušenému podnikatelskému sektoru“. „Čím menší subjekt, tím hůře bude tuto prodlevu v cash flow snášet z těch 30 na 45 dní. Je to 24 miliard, to jsou opravdu nemalé peníze pro plátce DPH. 24 miliard, o které bude časově vylepšeno cash flow státu a veřejných rozpočtů a zhoršeno cash flow plátců DPH,“ dodal.

Prodloužení lhůty kritizuje dále například Hospodářská komora ČR nebo Komora daňových poradců. Předlohu daňového řádu, která mimo jiné vytváří předpoklady pro vznik on-line finančního úřadu, 18. března vrátil Senát zpět k projednání do Sněmovny.

marmat ( 29. dubna 2020 14:44 )

klon marmatT OK

marmat ( 29. dubna 2020 14:42 )

Pučis­ti/O­pozi­ce/Cho­botni­ce ....
Přijdou kdekoliv k mikrofonu a nadávají IHNED vládě.....
Někdy zapomenou dokonce pozdravit !!!
KDO jim tohle poradil !!!???

marmat ( 29. dubna 2020 14:40 )

Jak TO Opozice dělá, že je tak podebraná....???
musí to být strašnej nářez vydejchat vztek přes roušku

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

Lubomr BabekY)

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

roka77: Až dojemný pokus.....no vyrazili mi DECH ...!!!
Takový drzý LETADLO v podání 3 teologů snad Česko ještě nezbaštilo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa