Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejžhavějším kandidátem na Junckerův post je lidovec Weber. Jeho volba rozdělila Čechy

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. listopadu 2018
12:45

Předseda lidovecké frakce Evropského parlamentu, kam spadají poslanci KDU-ČSL, STAN a TOP 09, bude nejžhavějším kandidátem na post předsedy Evropské komise po Jean-Claude Junckerovi. Právo obsadit tento post dostane po květnových volbách nejsilnější frakce, kterou byli před čtyřmi lety právě lidovci. Favority budou i příští rok a s nimi i Manfred Weber, současný šéf lidovců v Evropském parlamentu. Na kongresu porazil finského expremiéra Alexandera Stubba.

Zhruba sedm set delegátů volilo Spitzenkandidáta, tady volebního lídra, lidovců pro květnové volby. 492 z nich dalo hlas Manfredu Weberovi.

Zatímco lidovci a TOP 09 se přiklonili na stranu vítězného Manfreda Webera, konzervativnějšího z obou kandidátů, Starostové se už před hlasováním hrdě přihlásili k podpoře Alexe Stubba. 

„Zástupci Starostů a nezávislých ve volbě celoevropského lídra Evropské lidové strany pro květnové eurovolby podpoří Alexe Stubba, bývalého premiéra Finska, který naplňuje naše naděje o charismatickém lídrovi s vizí Evropy, preferující spolupráci členských států před politikou vražených klínů,“ uvedl předseda STAN Petr Gazdík.

Dvojčlenná delegace STAN na kongresu evropských lidovců v Helsinkách: Europoslanec Stanislav Polčák (vpravo) a místopředseda Radim Sršeň (vlevo) Dvojčlenná delegace STAN na kongresu evropských lidovců v Helsinkách: Europoslanec Stanislav Polčák (vpravo) a místopředseda Radim Sršeň (vlevo) | Twitter / Stanislav Polčák

„Obrovská gratulace Manfredu Weberovi k 80% hlasů. Vítezství je naprosto zasloužené a moc se těším na spolupráci,“ přispěchal s blahopřáním pár minut po vyhlášení výsledků Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Finský expremiér si ale podle zdrojů Info.cz znepřátelil delegáty kongresu ostrou kritikou maďarského premiéra Viktora Orbána. Do lidovecké skupiny totiž v Evropském parlamentu patří mimo jiné Orbánova strana Fidesz.

Volbu sledoval i europoslanec ODS Jan Zahradil, který kritizoval oba kandidáty za potřebu udržovat v EU status quo. „Volba mezi Weberem a Stubbem je jako volba mezi kolou zero a kolou light,“ napsal na sociální síti.

Manfred Weber, bavorský venkovan

Manfred Weber působí aktuálně v europarlamentu na postu, který se dá přirovnat k Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) nebo Jaroslavu Faltýnkovi (ANO), tedy jako šéf poslanců. Rozdíl je v tom, že do lidovecké frakce spadají zástupci všech 28 zemí Unie a více než čtyř desítek národních stran.

Pozice Spitzenkandidáta je pak obdobná pozici volebního lídra. Když v Česku vyhrálo loni parlamentní volby hnutí ANO, jeho lídrem byl Andrej Babiš a stal se později premiérem. Podobně by to mělo fungovat u Webera, pokud lidovci vyhrají v květnu volby, měl by se stát předsedou Evropské komise. Jde ale o nepsané pravidlo, šéfa Komise potvrzuje Evropská rada, tedy špičky členských států, které se jím nemusí řídit. Stejným způsobem se ale stal současným předsedou Jean-Claude Juncker.

Weber má silného zastánce v německé kancléřce Angele Merkelové, je totiž členem sesterské Křesťansko-sociální unie (CSU). Pochází z malého městečka Rottenburg an der Laaber v Dolním Bavorsku, k Česku má tudíž poměrně blízko. Poslancem se stal už ve 29 letech, o tři roky později usedl v Evropském parlamentu. V současnosti je nejmladším předsedou některé z jeho politických frakcí. 

„V České republice je velká propast mezi občany a Evropskou unií a tu bych chtěl překlenout. Česko je stejně jako Bavorsko srdcem střední Evropy. Nejbližším evropským hlavním městem k místu, kde jsem vyrůstal, byla Praha. Vím, co tu lidi pohání a co je trápí,“ řekl před volbou v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že odmítl Evropany první a druhé kategorie.

Kampaň Manfreda Webera na kongresu lidovců v Helsinkách (8.11.2018) Kampaň Manfreda Webera na kongresu lidovců v Helsinkách (8.11.2018) | Twitter / Tomáš Zdechovský

Němci neměli šéfa Komise od roku 1967

Už před tím, než frakce začaly odtajňovat, koho by rády v čele Komise viděly, se mluvilo o tom, že budou tento post chtít zřejmě obsadit Němci. Evropská velmoc měla vůbec prvního šéfa Komise v letech 1958 až 1967 a od té doby nic. Malé Lucembursko oproti tomu mělo už tři muže v čele této instituce, včetně toho stávajícího. A i v souvislosti s tímto faktem se vynořovalo jméno Manfreda Webera.

U druhé nejsilnější frakce socialistů bude kandidátem na předsedu Frans Timmermans, stávající místopředseda Junckerova kabinetu. Za socialisty chtěl přitom do boje i slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič, kterého podporovala i ČSSD. Skupina ale nakonec vybrala svého kandidáta „bez boje“.

Třetí nejpočetnější frakci Konzervativců by měl do voleb vést český europoslanec Jan Zahradil (ODS), kritik tohoto způsobu hlasování.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa