Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Google dostal rekordní pokutu. Brusel po něm chce 110 miliard kvůli Androidu

Autor: ČTK, bud - 
18. července 2018
13:00

Americký internetový gigant Google dostal od Evropské komise pokutu pět miliard dolarů (okolo 110 miliard korun) za zneužívání dominantního postavení operačního systému Android pro mobilní zařízení. Na tiskové konferenci to ve středu řekla unijní komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Google se proti pokutě od Evropské komise odvolá, oznámil mluvčí internetové firmy. Mobilní systém Android podle něj zákazníkům výběr rozšiřuje.

„Google využil Android k upevnění dominantní pozice svého internetového vyhledávače. Tyto praktiky omezily šanci konkurentů soutěžit v této oblasti na základě předností jejich produktů a přicházet s inovacemi. Evropským spotřebitelům tak upřely možnost těžit z účinné hospodářské soutěže v důležité oblasti mobilní komunikace,“ vysvětlila Vestagerová.

Společnost dostala 90 dní, aby věci napravila, jinak jí hrozí penále ve výši až pět procent průměrného denního obratu společnosti Aplhabet, tedy mateřské firmy Google. Komise předloni v dubnu dospěla k předběžnému závěru, že Google v souvislosti s operačním systémem Android porušuje evropská antimonopolní pravidla.

Google, který je divizí společnosti Alphabet, dostal od Evropské za zneužití dominantního postavení na trhu již koncem loňského června pokutu 2,42 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč). Tato pokuta se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa