Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Humanitární katastrofa na Ukrajině je na spadnutí, říká expert. A jak situací zamíchá „generál bláto“?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. listopadu 2022
12:33
Autor: Pavlína Horáková, swp, amb - 
24. listopadu 2022
11:30

Rusko znovu zasypalo Ukrajinu raketami. Odborník na mezinárodní vztahy a jaderné zbraně z FSV UK Vlastislav Bříza promluvil v Epicentru o tom, proč Putin zase útočí i na Kyjev a energetickou infrastrukturu země. „Souvisí to s vystrašením obyvatelstva, aby podlehlo psychickému a už i fyzickému trápení. Cílem je odříznout drtivou většinu Ukrajinců od zdrojů ve formě elektřiny a tepla,“ řekl.

Moskva podle Břízy spustila 5. fázi své „speciální vojenské operace“. Přešla do defenzívy, zaútočila však na energetickou infrastrukturu. Rusům se povedlo vyřadit z provozu už 50 % energetické kapacity země, více než 10 milionů Ukrajinců nemají elektřinu ani topení. „To je a bude humanitární katastrofa velkých rozměrů. Očekávejme případně i další možnosti nových migračních vln z Ukrajiny. Jestliže se ochladí a teploty tam klesnou na -10 až -20 stupňů, lidé budou mít problém přežít. To je realita, ale i cíl Ruské federace,“ vysvětlil Bříza.

Jak vývoj války změní nastupující zima?

O dobře promyšlenou strategii podle něj nejde, Putin zpočátku současný masakr na Ukrajině neplánoval. Nechce však za žádnou cenu prohrát, přestože nedokáže ovládnout pravý břeh Dněpru, kde je teď ukrajinská armáda. Ukrajincům v boji na jaře pomohla rasputica neboli „generál bláto“, to teď ale paradoxně hraje ve prospěch Rusů.

„Postup je ukrajinský a Rusko brání dobytá území, která se mu první fázi podařilo získat. Rasputica v tuto chvíli pomáhá Rusům, kteří budou schopni konsolidovat svou armádu, dostat tam nové posily. Otázka je, co se stane po zimě,“ uvedl Bříza. Nečeká, že by do Vánoc došlo k zásadní ofenzívě, která by válku uzavřela. Zároveň už je podle něj jasné, že Rusko neovládne celou Ukrajinu.

Video  Epicentrum - Vlastislav Bříza  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

lisakjirka ( 24. listopadu 2022 13:21 )

Co kdyby tak zelený mužík začal jednat ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa