Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Krvavá odveta za odpálený most: Rusové spáchali teroristický útok na obytný dům, říká analytik

Autor: Jakub Kopřiva - 
10. října 2022
05:00

Výbuch a požár chlouby Kremlu – Kerčského mostu. Ostřelování Záporoží, které si vyžádalo nejméně 12 obětí. A podle ukrajinské rozvědky zatýkání v řadách ruské armády. Uplynulý víkend přinesl řadu zvratů v Moskvou vyvolané válce. Pro Blesk je zhodnotil analytik Milan Mikulecký.

V sobotu ráno otřásl výbuch Kerčským mostem, který je důležitou spojnicí mezi Ruskem a anektovaným Krymem. Podle ruského protiteroristického výboru explodovala výbušnina v nákladním autě. Most navíc zachvátil mohutný požár, jelikož kvůli výbuchu vzplály cisterny vedle projíždějícího vlaku.

Rusové most ještě v den alespoň částečně znovu zprovoznili. K akci se zatím nikdo oficiálně nepřihlásil a ani Kreml nevydal žádné prohlášení, kterým by přiřkl zodpovědnost za výbuch Kyjevu. Avšak podle amerického The New York Times za vším stojí ukrajinské tajné služby. List se odkazuje na vysoce postaveného představitele Ukrajiny.

„Není pochyb. Je to teroristický čin, jehož cílem bylo zničit kriticky významnou civilní infrastrukturu v Ruské federaci,“ řekl Putin v neděli večer na videu zveřejněném na kremelském účtu na telegramu. „Vymyslely to, vykonaly a objednaly ukrajinské tajné služby.“ 

Ještě před tím, než ale Moskva kohokoli obvinila, Rusové v noci na neděli ostřelovali ukrajinské Záporoží a rakety zasáhly i obytné domy, kdy z některých zbyly jen trosky. Nabízí se proto domněnka, že se mohlo jednat o odvetu za Kerčský most.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa