Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Černochová: Putin hledá viníky, někteří lidé v pak „odcházejí oknem“. Chová se dál jako Hitler

Aktualizováno -
9. října 2022
14:45
Autor: simao, ČTK - 
9. října 2022
13:03

Ministr obrany Sergej Šojgu je v Rusku na odstřel? Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se tomu nediví. Podle níc však zároveň není tak důležité, kdo je vykonavatelem rozkazů Vladimira Putina, který se dle ní nadále chová jako nacistický vůdce Adolf Hitler. Černochovou však těší, že se ruská armáda momentálně až druhou nejsinější armádou na Ukrajině. Uvedla to v nedělních Otázkách Václava Moravce.

„Já si myslím, že to možné je, protože jestli všechny diktatury něco spojuje, tak je to to hledání viníků a potrestání viníků, na druhou stranu myslím si, že se na té situaci nic nezmění a už i z té minulosti vidíme, že lidé v Rusku přicházejí a odcházejí, někteří odcházejí i oknem a to si myslím, že se bude dít i dál,“ uvedla Černochová v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Vladimir Putin musí udělat nějaké silné gesto a myslím si, že toto může být tím silným gestem, které bude mít spíš ten efekt dovnitř Ruské federace, nikoliv navenek,“ pokračovala ministryně. Průběh války na Ukrajině případná výměna v čele ruského ministerstva obrany nezmění.

Černochová ostře: Putin jako Hitler

„Tady skutečně tou hlavou celé té operace, celé té agrese, která tam probíhá, Vladimir Putin a kdo bude vykonavač jeho rozkazů, to není v tuhle chvíli až tak podstatné,“ pokračovala Černochová. „Rusko mělo být a chtělo být nejsilnější armádou na světě. Teď je druhou nejsilnější armádou na Ukrajině,“ podotkla ministryně. Hájila přitom i pokračující podporu Ukrajiny ze strany evropských zemí včetně Česka.

„Jsme demokratické země, nechceme válku v Evropě, nechceme, aby ten konflikt dál eskaloval do jiných zemí, protože Putin se ani netají tím, že jeho ambice nebyla pouze Ukrajina. To, že nazývá regulérní válku se všemi ztrátami na životech, masovými hroby, kdy vidíte těla malých dětí, nevinných civilistů, speciální operací, kterou tady vlastně údajně vyvolali Ukrajinci sami, to je přesně rétorika, která tady byla v roce 1938 a byla z úst nacistů, pohůnků Hitlera, kteří také říkali, že jste si to vy, Čechoslováci, zavinili sami a teď tady budete pod Protektorátem Čechy a Morava, protože jste se tady nechovali hezky k některým našim spoluobčanům. Ta rétorika je úplně jako přes kopírák. Jako se chová Putin, se choval i Hitler,“ upozornila Černochová.

„Díky pandemii covidu víme jediné, že Putin se izoloval od lidí, s nimiž do té doby byl v pravidelném kontaktu, i když on pravděpodobně ani tak nebyl příliš častý. Vlastně se neví, kdo se s ním v tom ′bunkru′ scházel a kdo na něj a proč má jaký vliv,“ uvedl v OVM politický geograf Michael Romancov, který říká, že Putinovo Rusko je „superzkorumpovaný stát“.

Petr Pavel: Putinův příklon ke „kriminálním živlům“

„Ať už vystřídá třeba generála Gerasimova kdokoliv, tak z těch lidí, o kterých se zatím hovoří, to je spíš příklon ke kriminálním živlům, než profesionálům,“ uvedl v OVM generál a prezidentský kandidát Petr Pavel, bývalý předseda Vojenského výboru NATO. S tím, že Gerasimov je alespoň „schopný voják“, ať už si o něm můžeme myslet coby o ruském veliteli cokoliv.

„Ministr Šojgu ten také asi není vzorem žádného demokrata, ale přeci jenom ve srovnání s Kadyrovem nebo Wagnerovci je to stále ještě civilizovaný politik,“ podotkl generál Pavel. Poslední dění považuje tak za obraz toho, že se „Rusko stává kriminálním státem se vším všudy„.

„Na frontě se to může projevit pouze dalšími zmatky, protože tihle lidé nejsou vojáci, kteří by byli schopni vést velké strategické operace. Naopak si myslím, že to povede k dalšímu vyhrocování situace na frontě z hlediska civilních ztrát, protože se budou chovat ještě agresivněji a budou jenom vršit chyby. Morálka ruských sil bude stále upadat,“ míní Pavel.

Stoupá s případným novým vedením riziko použití jaderných zbraní? „Pokud do ruského vedení přijdou lidé, kteří nebudou mít ani takové ohledy, jako současné politické a vojenské vedení, tak by se možnost použití taktických jaderných zbraní mohla přiblížit. Na druhou stranu přece jenom vrchním velitelem stále zůstává Vladimir Putin, který si je jistě vědom všech dopadů včetně toho, že by se od něj v takovém případě odvrátila od něj i Čína. On zcela určitě nechce zůstat v úplné izolaci,“ uvedl v ČT Pavel.

Generál věří, že pokud nebude Rusko výrazněji schopno zasáhnout, může dojít k tomu, že do konce tohoto roku se Ukrajina vrátí ke stavu z 24. února a v rámci protiofenzivy získá zpět anektovaná území, dodal Pavel.

Lepší obrana kritické infrastruktury

České ministerstvo obrany mezitím chystá změnu předpisů, která by umožnila účinnější ochranu kritické infrastruktury v ČR, uvedla Černochová.Chtěla by například posílit pravomoce vojenské policie a zpravodajské služby. Pro větší ochranu objektů chce využít vojáky, kteří nyní pomáhají s ochranou hranic kvůli nelegální migraci.

Po únorové invazi Ruska na Ukrajinu zesílily pokusy monitorovat některé významné objekty kritické infrastruktury v Česku, zvýšila se proto i jejich ochrana. Z ruské strany hrozí snaha oslabovat zbrojní průmysl v zemích, které pomáhají Ukrajině, řekla ministryně.

„Předkládám změny legislativy, které umožňují rychlejší reakci na tyto pokusy a jejich následný postih,“ podotkla Černochová.

Sabotáž v Německu

S ruskou hybridní válkou vůči Západu může podle ministryně souviset sabotáž na kabelech, která v sobotu ráno zastavila vlaky na severu Německa.

Dopad na český zbrojní průmysl bude mít podle Černochové i úterní výbuch v bulharské zbrojovce kvůli výrobě součástek do dělostřelecké munice. Podle bulharského žalobce se v závodě nevyráběly produkty pro vojenské účely. Ministryně připomenula výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích v říjnu 2014, za nimiž podle českých úřadů stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU.

„Bylo by naivní se domnívat, že Rusko proti nám válku nevede. Vede ji pouze jinými prostředky. Považuje nás za nepřítele,“ uvedl v OVM Pavel.

„Mnoho z toho, co Rusko prezentovalo světu jako neporazitelnou armádu, se ukázalo jako fikce. My jsme samozřejmě věděli, že Rusko je provázeno šlendriánem všude, i v armádě, ale že ten rozsah je takový, to do určité míry překvapením je. Ruská armáda se prezentovala v posledních letech jako armáda moderní, moderně vyzbrojená, velice dobře motivovaná. To, co jsme měli možnost vidět, svědčí o naprostém opaku,“ uvedl Pavel v ČT.

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Černochová do Kyjeva

Rusko se podle Pavla bude snažit o prodlužování války na Ukrajině s vidinou, že pomoc Západu této zemi postupně ochabne. Česká armáda má podle Černochové stále dostatek vybavení, které je připravena nadále posílat na Ukrajinu.

„Bude záležet na našich západních spojencích, jak rychle nám budou moct dodávat západní techniku, abychom my mohli posílat na Ukrajinu tu východní. Ta pomoc vyschnout nesmí,“ řekla. Koncem října pojede Černochová s Fialou do Kyjeva na společné zasedání vlád, na němž chce znovu nabídnout možnost léčení zraněných Ukrajinců v Česku.

Video  Výbuch mostu jako dárek k Putinovým sedmdesátinám? Exploze na Kerčském mostě baví internet  - Facebook / Twitter
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 10. října 2022 17:29 )

hdraplan...za to, že vám chybí mnoho znalostí historie, dokumentace o konkrétních faktech, co a jak, fakt nemohu...snižte hysterii, přestaňte s ideologickými výpady a zkuste výjimečně zapojit mozek...pokud možno vlastní...motáte páté přes deváté a nechápete podstatu

e.lesanova ( 10. října 2022 14:39 )

tonip...co si konkrétně představujete pod "ruskou" propagandou?? Nechtít válku ??? Kdo z nás dvou je asi NORMÁLNÍ, co myslíte??

e.lesanova ( 10. října 2022 14:37 )

Babisova...tedy rozmlátíme UA na cimprcampr a přitopíme pod kotlem, aby došlo ke světové válce?? Uvažujete o léčbě??

e.lesanova ( 10. října 2022 14:35 )

hadraplan...stačí si najít informace na netu, jen 9 prezidentů, tedy včetně našeho, Čaputové ad. výhradně východních států. Neposlouchejte a nečtěte jen česká média a vystrčte občas hlavu mimo uzavřený okruh dostupných informací, budete se asi často divit..

e.lesanova ( 10. října 2022 13:11 )

Jen hlupák přitápí pod kotlem, když ví, může dojít k výbuchu...díky takovým politikům jako je Černochová, Fiala atp. bude situace mezi UA a RF stále eskalovat...2/3 států EU uznává anexi 4 území a to by byl první krok k tomu, aby dále neumírali díky nezodpovědnému egu některých politiků další a další lidé. Stejně jako vyhlášení neutrality UA. To však není v zájmu USA, zbrojařských firem, oligarchů a politiků, kteří se na konfliktu bezostyšně přiživují. Ekonomický a energetický kolaps EU je k tomu jakási "přidaná hodnota" Stejně jako stopka "sankcím", které nemají žádný efekt a jen rapidně zhorší život všech v EU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa