Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Generál Pavel pro Blesk o invazi na Ukrajinu: Západ selhal, Putin se sarkasticky směje

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. února 2022
16:41
Autor: Pavlína Horáková, vol, Mii - 
25. února 2022
15:00

Ruská invaze na Ukrajinu už postoupila do Kyjeva. Tamní speciální služby upozorňují, že cílem číslo jedna je nyní vedení státu. Slovy prezidenta Volodomyra Zelenskyho na to zůstala Ukrajina sama. Západ stále nepřistoupil k razantní sankci vylučující Rusko z bankovního systému SWIFT. Jak v tuto chvíli postupuje NATO? O tom v pořadu Epicentrum hovořil armádní generál Armády České republiky ve výslužbě Petr Pavel.

„Já myslím, že to jsou úvahy, které zatím vedou příliš daleko,“ řekl Pavel na dotaz, zda je svět na prahu třetí světové války. Současná situace ale podle něj odhalila reálnou povahu ruského režimu.

K povolení pohybu vojsk NATO po Česku, jak dnes schválila vláda, jsme podle generála měli přistoupit dříve. Je zřejmé, že ruský prezident Vladimir Putin se na válku připravoval dlouho.

Západ podle Pavla zaspal, i posílit východní křídlo NATO jsme měli dříve, tvrdí. Ukázali bychom tím Putinovi sílu. Zároveň sankce neměly přijít až ex post. „Je velice pravděpodobné, že by k té agresi ani nemuselo dojít,“ popsal Pavel, co se mohlo stát, kdyby se s odpovědí přišlo dříve. Pro sankce se vyslovil nejtvrdší možné, totální izolaci Ruska od zbytku světa.

Evropská unie zatím neschválila konkrétní sankce. Lídři sedmadvacítky se nicméně v noci shodli na jejich rámci, mají mířit na ruský přístup ke kapitálu, energetiku, dopravu nebo obchod.

Jen postoje podle Pavla nestačí. „Dobré úmysly a silná slova situaci neřeší (…) Putinovi na tváři vytváří spíš sarkastický úsměv,“ hodnotí bývalý šéf české armády. Západ měl ukázat sílu, tomu Rusko rozumí. Předvést třeba i nejmodernější vojenskou techniku. Podle něj bychom se měli nechat paralyzovat hrozbou silného vojenského nepřítele.

Jako problém vidí, že s Ruskem se tak bujaře obchodovalo. „Že tam (na Ukrajině, pozn. red.) v současnosti umírají Ukrajinci, je částečně v důsledku i našich peněz,“ míní generál. Ukrajina se ale podle něj tragické situace ujala dobře.  „Jejich přístup je opravdu hrdinský a zaslouží si obdiv,“ řekl Pavel.

Putin lhal a ze všech si dělal legraci, když předstíral, že existuje diplomatické řešení, je přesvědčen Pavel, který dříve působil ve funkci předsedy vojenského výboru NATO. Svět si ale nedokázal přiznat, že takto závažný vojenský konflikt může vzniknout, je „otupěný dlouhým mírem“. Válka tak podle generála má do jisté míry ozdravný efekt a zvýší do budoucna naši ostražitost.

A popsal, že Putinovou největší zbraní je nehoráznost. „On tou možností jaderných zbraní vydírá Západ.“ Generál v této souvislosti varuje před tím, že když takto bude postupovat více mocností, svět se vrátí do doby kamenné.

Video  Epicentrum - Petr Pavel  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

rkrkr ( 26. února 2022 00:19 )

Jsme nejblíž jadernému holokaustu od dob studené války a někteří blázni by do toho snad šli. Raději by obětovali celý svět, než jednu zemi... Tohle není jako s Hitlerem, je to mnohem horší. Hitler neměl jaderné zbraně a přesto se zasloužil o smrt desítek milionů, Putin k tomu může přidat pár nul navíc.

kamjdu ( 25. února 2022 22:38 )

Měli ho tam na té funkci v natu jako šášulku z východu s plejbojským ksiftíkem , aby nás oklamali. Nejde jim o nic jiného než Slovany oslabit znemožnit a nakonec zničit a on je jejich slouha.

Elssa ( 25. února 2022 22:07 )

Ten Pavel musel studovat VUML, takže musel být komunista,

Elssa ( 25. února 2022 22:06 )

General Pavel by měl lézt kanalama a ne tady žvanit, je to klasický prevlekac kabátu,západ je prohnily a doufejme že Voloduv kousek s Ukrajinou urychlí pád EU, neboť ta nás vede úplně do***e. Ukrajinec byl vzdy hlupák, 8 let mají jejich údajnou svobodu a 8 let neudělali nic,západ tam má laboratoře a další svinstvo, a Putin má v podstatě pravdu, a již dlouho ho západ provokuje, připravil se a teď se směje, no není taky divu když přijede na Ukrajinu nás debilek Lípavsky v helme a stéká tam jako ratlicek fakt ostuda!!!!

krapotkin ( 25. února 2022 21:52 )

Západ selhal v roce 1938, 1968, tak proč by se měl teď chovat jinak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa